Αποδράσεις σε ξενώνες από € 50 και κάτω

Διαλέξαμε επτά προσιτούς ξενώνες σε δημοφιλείς αλλά και χαμηλών τόνων χειμερινούς προορισμούς που προσφέρονται για κοντινές αποδράσεις ή long weekends και σας δίνουμε το απαραίτητο know how για να σχεδιάσετε την εκδρομή σας.

Αποδράσεις σε ξενώνες από € 50 και κάτω

Διαλέξαμε επτά προσιτούς ξενώνες σε δημοφιλείς αλλά και χαμηλών τόνων χειμερινούς προορισμούς που προσφέρονται για κοντινές αποδράσεις ή long weekends και σας δίνουμε το απαραίτητο know how για να σχεδιάσετε την εκδρομή σας.

Το Αρχοντικό της Ευανθίας

Αποδράσεις σε ξενώνες από € 50 και κάτω - εικόνα 1
«Το Αρχοντικό της Ευανθίας» βρίσκεται πάνω στη γραφική πλατεία της Καστριώτισσας

Καστριώτισσα Φωκίδας
Στην πλατεία της Καστριώτισσας, του πιο ορεινού (1.230 μ.) από τα χωριά της άγνωστης στους πολλούς, αν κι εύκολα προσβάσιμης ορεινής Φωκίδας, το «Αρχοντικό της Ευανθίας» διαθέτει άνετα δωμάτια με ποιοτικό εξοπλισμό (αυτόνομη θέρμανση, LCD τηλεοράσεις, free wi-fi). Ανοίγοντας τις μπαλκονόπορτες, αποκλείεται να μη συνειδητοποιήσετε ότι βρίσκεστε στο καλύτερο σημείο του χωριού, καθώς μπροστά σας θα απλώνεται ένα πανέμορφο πλάνο γεμάτο ελατοσκέπαστες πλαγιές. Την ίδια θέα θα χορτάσετε καθισμένοι δίπλα στην τζαμαρία του cafe με το τζάκι ή απολαμβάνοντας τα ρουμελιώτικα κρεατικά που σερβίρει το εστιατόριο του ξενώνα, όπως κοκορέτσι, σπληνάντερο, κοντοσούβλι, ζαρκάδι (€ 40, 2265062247).

Must do Είτε με τα ποδήλατα που θα σας διαθέσουν χωρίς χρέωση είτε on foot, θα εξερευνήσετε τα παλιά πέτρινα σπίτια της Καστριώτισσας που ανηφορίζουν κλιμακωτά την πλαγιά, την εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την παλιότερη της περιοχής και με πανέμορφες αγιογραφίες, το μικρό Λαογραφικό Μουσείο, τα ίχνη του αρχαίου κάστρου του 500 π.Χ. στο οποίο οφείλει την ονομασία του το χωριό, το λόφο του Αγίου Νικολάου με το ομώνυμο εκκλησάκι. Το ποτάμι της Στρόμης, που απέχει 8 χλμ., είναι ιδανικό για καγιάκ, ενώ οι λάτρεις των ορεινών διαδρομών μπορούν, μέσα από παρθένα δάση, να πεταχτούν μέχρι το γειτονικό κεφαλοχώρι Μαυρολιθάρι ή τον αντικρινό Αθανάσιο Διάκο, όπου η… τσίκνα θα σας οδηγήσει στη χασαποταβέρνα «Γιάννης Ραβάνης» (2265063214) και στο «Μετερίζι-Μακροκωστόπουλος» (2265063201) για αυθεντική ρουμελιώτικη κρεατοφαγία.

Περισσότερα για την Ορεινή Παρνασσίδα εδώ

Νεβρός Hotel Resort & Spa

Αποδράσεις σε ξενώνες από € 50 και κάτω - εικόνα 2
Το «Νεβρός Hotel Resort & Spa» είναι ο ορισμός της προσιτής πολυτέλειας

Νεοχώρι λίμνης Πλαστήρα
Μικρό, πολυτελές ξενοδοχείο, αγναντεύει τη λίμνη Πλαστήρα από το Νεοχώρι, το πιο διάσημο μπαλκόνι της. Ανεβάζοντας τον πήχη της διαμονής στην περιοχή, διαθέτει ευρύχωρα κι εξαιρετικά καλόγουστα δωμάτια, όλα με μπαλκόνι με θέα στη λίμνη, τζάκι ασφαλείας και μπάνιο με στήλη υδρομασάζ. Το μεγαλοπρεπές lobby bar, το εστιατόριο συνεχούς λειτουργίας και το ατμοσφαιρικό Aloe Spa Center (με σάουνα, γυμναστήριο, χαμάμ, πισίνα, υδρομασάζ και ειδικές θεραπείες) συμβάλλουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, όπου τον πρώτο λόγο έχει η χαλάρωση. Συνεχίζοντας την πολιτική χαμηλών τιμών, το δίκλινο δωμάτιο προσφέρεται στα € 50 ανά ημέρα και συμπεριλαμβάνει τη χρήση των εγκαταστάσεων του spa (2441093201).

Must do Το πρόγραμμα περιλαμβάνει από ποδηλατάδες και περιπάτους μέχρι ιππασία και τοξοβολία. Και, βέβαια, village hopping σε κάποια από τα 18 χωριά της, όπως τα Καλύβια Πεζούλας, τον Μεσενικόλα και τη χαμένη στα έλατα Νεράιδα, τα οποία θα ανακαλύψετε (ή θα ξαναθυμηθείτε) κυκλώνοντας τη λίμνη με το αυτοκίνητο. Από τις πολύ όμορφες διαδρομές είναι αυτή από το Νεοχώρι μέχρι τον Μπελοκομύτη (αν ο χωματόδρομος προς το παρατηρητήριο με την αξέχαστη θέα είναι βατός, ακολουθήστε τον) και από εκεί προς το φράγμα, ενώ η μονή Κορώνας είναι από τα πιο επιβλητικά και σημαντικά μνημεία της περιοχής. Πολύ καλές προτάσεις για φαγητό το «Φαγοπότι» (2441092998) στα Καλύβια Πεζούλας για τοπική κουζίνα με μοντέρνες πινελιές και το «Τσαρδάκι» (2441020413), στο ομώνυμο χωριό, με παράδοση στη σχάρα.

Άρτεμις

Λεβίδι ορεινής Αρκαδίας
Στους βορειανατολικούς πρόποδες του Μαινάλου και με θέα στη γαλήνια κοιλάδα του Αρχαίου Ορχομενού, το Λεβίδι είναι από τα πιο ζωντανά χωριά της ορεινής Αρκαδίας και ο ξενώνας «Άρτεμις» βρίσκεται χτισμένος σε ένα από τα πιο προνομιούχα σημεία του. Αποτελείται από 16 ευρύχωρα δωμάτια παραδοσιακού στιλ, με την ντόπια πέτρα και το ξύλο να κυριαρχούν. Όλα διαθέτουν μεγάλα μπαλκόνια και κουζινάκι και τα περισσότερα έχουν και τζάκι. Το πλούσιο σπιτικό πρωινό (μηλόπιτα, πάστα φλόρα, γαλατόπιτα κ.ά.) σερβίρεται στο ζεστό κοινόχρηστο χώρο, όπου υπάρχουν επίσης τζάκι και αναπαυτικοί καναπέδες (€ 50, 2796022600)

Must do Το μικρό, αλλά πολύ δημοφιλές χιονοδρομικό της Οστρακίνας δεν απέχει παρά 10 λεπτά με το αυτοκίνητο, ενώ βολτάροντας στο χωριό μην παραλείψετε ένα πέρασμα από το Αρκαδικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας. Από τα κοντινά χωριά ξεχωρίζουν τα Κάψια με το σημαντικό σπήλαιο, αλλά αν σας ιντριγκάρουν οι διαδρομές μπορείτε να φτάσετε μέχρι τη Βυτίνα και από εκεί να συνεχίσετε μέσα στα έλατα για τα Μαγούλιανα (must η παράκαμψη για το Σανατόριο της Μάνας) και το Βαλτεσινίκο, από τα ορεινότερα χωριά-μπαλκόνια της Αρκαδίας. Η δημοφιλής ψησταριά του «Κουμπούρη» (2796022425) στην πλατεία του Λεβιδίου κάνει focus στη σούβλα, χαμός γίνεται πάντα με τα μαγειρευτά που σερβίρει το «Χάνι» (2796022004) στο δρόμο προς Κανδύλα, ενώ στα κλασικά «Κόκκινα Πιθάρια» (2795022540) της Βυτίνας φέτος βρίσκουμε κι ελληνοπρεπή tapas.

Περισσότερα για τα γειτονικά χωριά Στεμνίτσα εδώ , Δημητσάνα εδώ και Βυτίνα εδώ

Τα Πέτρινα

Καρυές Λακωνίας
Μόλις δύο ώρες από την Αθήνα και σε υψόμετρο 950 μ., στον αγαπημένο των φυσιολατρών Πάρνωνα, βρίσκεται αυτό το παραδοσιακό συγκρότημα από νεόχτιστα πέτρινα σπιτάκια μαζεμένα σε μια μεγάλη πλακόστρωτη αυλή. Τα δύο δίκλινα (φιλοξενούν μέχρι 3 άτομα) και τα τρία από τα τέσσερα τετράκλινα έχουν τζάκι. Είναι πλήρως εξοπλισμένα, διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, τηλεόραση, κουζίνα, καθιστικό και ξύλα για το τζάκι που παρέχονται δωρεάν (€ 55 το δίκλινο με πρωινό, € 50 χωρίς πρωινό, € 90 το τετράκλινο με πρωινό, 2731095043, 6973983063).

Must do Περπατήστε ένα από τα πολλά μονοπάτια του βουνού που ξεκινάει από το ορειβατικό καταφύγιο Σπάρτης και φτάνει μέχρι το οροπέδιο με τη λίμνη και την κορυφή. Η διαδρομή είναι ανηφορική, αλλά όχι απαιτητική. Αν πάλι προτιμάτε την άσφαλτο, ξεκινήστε ένα road drive στα χωριά κάνοντας ουσιαστικά το γύρο του βουνού. Κατευθυνθείτε προς Άγιο Πέτρο, συνεχίστε προς Άγιο Ιωάννη και φροντίστε το μεσημέρι να σας βρει στην Καστάνιτσα, ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πάρνωνα, για παραδοσιακό φαγητό στην ταβέρνα «Το Στολίδι» (2755052255). Το αγριογούρουνο, το χοιρινό με κάστανα, το κλασικό πλέον κέρασμα του μαγαζιού (καρυδόπιτα με πάστα από κάστανο) αλλά και το γρήγορο και πολύ φιλικό σέρβις θα σας πείσουν να ξανάρθετε. Μ.Καθ.

Περισσότερα για τον Πάρνωνα εδώ

Ο Ξενώνας της Άννας

Πλάτανος Αρκαδίας
Από τους συνειδητοποιημένους αναχωρητές, η Άννα άφησε την πρωτεύουσα κι επέστρεψε στο χωριό στο οποίο μεγάλωσε έχοντας στόχο να βάλει τον Πλάτανο στον τουριστικό χάρτη. Το χωριό είναι σκαρφαλωμένο πάνω από μια ρεματιά γεμάτη πλατάνια και καρυδιές και φημίζεται για τα τρεχούμενα νερά του. Τα έξι δωμάτια του οικογενειακού ξενώνα μοιράζονται σε δύο ορόφους, είναι εξοπλισμένα με τα βασικά, θερμαίνονται πολύ αποτελεσματικά με θερμοπομπούς και τα βεραντάκια τους βλέπουν το χωριό. Το δίχωρο εστιατόριο στο ισόγειο είναι στέκι των λιγοστών κατοίκων, γι’ αυτό και υπάρχει πάντα μεζεδάκι. Από τα χεράκια της εξαιρετικής μαγείρισσας Άννας θα δοκιμάσετε θεσπέσιες χυλοπίτες με κόκορα, σουπιές με μυρωδικά και χόρτα, γαμοπίλαφο με γίδα, βραστό της κατσαρόλας και γλυκιά κολοκυθόπιτα με τραχανά. Το βούτυρο και το τυρί είναι παραγωγής τους (€ 40-50 το δίκλινο, 2755051768).

Must do Ο Πάρνωνας σας περιμένει για εξερευνήσεις. Αξίζει να ακολουθήσετε το δρόμο προς Σίταινα για να βγείτε στη γραφική Καστάνιτσα και από εκεί, ακολουθώντας το δρόμο που γλείφει μια χαράδρα, θα μπείτε στο γεμάτο καστανιές κι έλατα Πάρνωνα κινούμενοι είτε προς Άγιο Πέτρο είτε προς τα χωριά της Λακωνίας (Βαμβακού, Τζίτζινα) και θα καταλήξετε για φαγητό στο όμορφο ταβερνάκι «Τα Ωραία Βέρια» (2731082421, 6974077987) στο ομώνυμο χωριό. Και οι δύο διαδρομές είναι καταπράσινες. Από το ποταμάκι που περνά κάτω από τον Πλάτανο ξεκινά μια όμορφη πεζοπορική διαδρομή προς τη Σίταινα και τους καταρράκτες της Λεπίδας. Μ.Κρ.

Αρχοντικό Σουλιώτη

Αποδράσεις σε ξενώνες από € 50 και κάτω - εικόνα 3
Το ατμοσφαιρικό «Αρχοντκό Σουλιώτη» στο Μεταξοχώρι

Μεταξοχώρι
Μπορεί ο Κίσαβος να μην προσφέρεται για απόδραση-αστραπή για τους Αθηναίους, αν όμως μπορείτε να ξεκλέψετε καμιά μέρα παραπάνω ή μας διαβάζετε από την κεντρική ή βόρεια Ελλάδα, η φύση θα σας αποζημιώσει. Στεγασμένο σε ένα διατηρητέο αρχοντόσπιτο του χωριού, που απέχει περίπου 30 λεπτά από τη Λάρισα, το «Αρχοντικό Σουλιώτη» αποτελείται από 7 δωμάτια, το καθένα με το δικό του ύφος, κάποια και με σοφίτα, όπου ο σεβασμός στην παράδοση παντρεύεται με μοντέρνες πινελιές. Η μεγάλη σάλα με το τζάκι λειτουργεί ως meeting point όλες τις ώρες της ημέρας, είτε για να απολαύσετε κάποιο ρόφημα είτε τις προτάσεις του σεφ, που κινούνται σε παραδοσιακά μονοπάτια (όπως κότσι χοιρινό ή αρνάκι στη γάστρα) χωρίς να απουσιάζουν και πιο δημιουργικά πιάτα, όπως το χοιρινό με σάλτσα σύκου και το μπον φιλέ με σάλτσα πιπεριού (€ 50 χωρίς πρωινό, € 55 με πρωινό, 2494022040).

Must do Το Μεταξοχώρι είναι από τα ομορφότερα χωριά του Κίσαβου, πνιγμένο στα πλατάνια και με θέα στο Μαυροβούνι και στον κάμπο της Αγιάς. Το ρέμα του Άμυρου χωρίζει το χωριό στη μέση, ενώ στις όχθες του στέκουν ακόμη αρχοντικά από την εποχή που άκμαζε χάρη στην εκτροφή μεταξοσκώληκα. Από το Μεταξοχώρι ξεκινούν πεζοπορικά μονοπάτια με όλους τους βαθμούς δυσκολίας, ενώ σε συνεργασία με την Trekking Hellas το «Αρχοντικό Σουλιώτη» έχει εξασφαλίσει μειωμένες τιμές για φυσιολατρικές δραστηριότητες, όπως ορεινή ποδηλασία, rafting και jeeping. Οι λάτρεις της θρησκευτικής παράδοσης μπορούν να επιδοθούν σε ένα σαφάρι αναζήτησης των πολλών βυζαντινών εκκλησιών που βρίσκονται στο χωριό και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η κωμόπολη της Αγιάς, η Καρίτσα και η Μελίβοια είναι από εκείνες τις στάσεις που θα κάνετε εξερευνώντας τον Κίσαβο. Το «Κεραμίδι» (2494024030) είναι το ταβερνάκι του χωριού που τα καταφέρνει μια χαρά στα ντόπια μαγειρευτά γάστρας.

Ξενώνας Βάττυνα

Αποδράσεις σε ξενώνες από € 50 και κάτω - εικόνα 4

Νεστόριο Καστοριάς
Με τον Αλιάκμονα σχεδόν σαν προέκταση της μεγάλης αυλής του και τον Γράμμο σε απόσταση δροσερής βουνίσιας αναπνοής, ο ξενώνας "Βάττυνα" λίγο έξω από το Νεστόριο Καστοριάς θα σας κοιμίσει με ήχους από τρεχούμενα νερά. Χτισμένος από πέτρα και ξύλο, διαθέτει άνετα δωμάτια σε παραδοσιακό στυλ, με ζεστά χρώματα στους τοίχους και αυτόνομη θέρμανση. Όλα είναι εξαιρετικά φωτεινά, χάρη στα μεγάλα μπαλκόνια και τις τζαμαρίες που εξασφαλίζουν όμορφη καταπράσινη θέα. Έντονη η αίσθηση θαλπωρής και παράδοσης στη σάλα με το τζάκι και στην τραπεζαρία (επίσης με τζάκι) όπου σερβίρεται το σπιτικό πρωινό και παραδοσιακά πιάτα κατά τη διάρκεια της ημέρας. (€40, 2467031118)

Must do
Ο ιδιοκτήτης του ξενώνα Παντελής Δημητριάδης διοργανώνει όλων των ειδών τις φυσιολατρικές δραστηριότητες, από rafting, αναρρίχηση και ορειβασία μέχρι jeeping με τα δικά του οχήματα, πεζοπορία και διάσχιση φαραγγιών, ενώ όντας πιστοποιημένος συνοδός βουνού, θα σας συμβουλέψει αλλά και θα φροντίσει για την ασφάλειά σας.Ειδικά για τους αναγνώστες του "α" προσφέρει ημερήσια εκδρομή στον Γράμμο με mini-bus 4Χ4 καιξενάγηση εντελώς δωρεάν (min.6 άτομα και 2 διανυκτερεύσεις). Αν πάλι έχετε όρεξη για παραλίμνιες βόλτες, με φόντο περιποιημένα αρχοντικά και υπέροχες βυζαντινές εκκλησιές, η Καστοριά απέχει από τον ξενώνα μόλις 15 λεπτά.

Περισσότερα για την Καστοριά εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.