Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα

3

Φρέσκια και απολαυστική παράσταση που αποτυπώνει το παράδοξο, σουρεαλιστικό μυθιστόρημα του Ευθύμη Φιλίππου.

Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα Πάτροκλος Σκαφίδας©

Δύο άνθρωποι μέσα σε ένα ζαχαροπλαστείο συνομιλούν (ή μάλλον μονολογούν;) ακατάπαυστα, πηδούν από το ένα θέμα στο άλλο, δεν ολοκληρώνουν τις σκέψεις ή έστω τις κουβέντες τους, εκφέρουν παράδοξες διατυπώσεις για ασήμαντα ή και σημαντικά πράγματα, μοιάζουν να βρίσκονται σε έναν παράδοξο, σουρεαλιστικό μικρόκοσμο. Είναι το σύμπαν του Ευθύμη Φιλίππου, που αποτυπώνεται σε ένα μυθιστόρημα (γραμμένο σε διαλογική μορφή κι έτσι αγαπητό και ως θεατρικό κείμενο), το οποίο αν δεν ήταν δικό του θα μπορούσε να ανήκει στον… Ιονέσκο. Η παντελής αποτυχία της γλώσσας να παράξει λογικό νόημα, οι απέλπιδες προσπάθειες για επικοινωνία, ο παραλογισμός της καθημερινής ζωής και η ιλαροτραγωδία της ύπαρξης διαχέονται στο έργο με το μακροσκελή τίτλο, που ίσως έχει αναφορές σε μια ατέρμονη κατάσταση παιδικότητας (αλήθεια πόσοι ενήλικες συνηθίζουν να πίνουν γάλα;).

Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Αυτή την "παιδική" φρεσκάδα φέρνουν στη σκηνή οι δύο ερμηνεύτριες, που πήραν την τολμηρή απόφαση να αυτοσκηνοθετηθούν και δικαιώθηκαν. Η Τζωρτζίνα Λιώση και η Νάνσυ Μπούκλη μεταμορφώνονται σε δύο γυναίκες που μοιάζουν να έχουν αιχμαλωτιστεί μεταξύ παιδικότητας και ενηλικίωσης: ντυμένες με παρόμοια ρούχα, σαν να αποτελούν δύο όψεις του ίδιου προσώπου, καταφεύγουν σε ένα ζαχαροπλαστείο-καταφύγιο, που ίσως λειτουργεί και σαν προπύργιο αναμνήσων της παιδικής ηλικίας (χαρακτηριστικό το 70’s αισθητικής σκηνικό και τα "παιδικά" κοστούμια, που υπογράφει η Δήμητρα Λιάκουρα). Έχουν πολύ καλή χημεία μεταξύ τους και παράλληλα έχουν κατακτήσει το έργο τόσο ως προς την κατασκευή του, συλλαμβάνοντας απνευστί τον ατακαριστό ρυθμό του, όσο και ως προς το παράδοξο ύφος του: η παράστασή τους είναι ευφρόσυνη και γλυκιά σαν ζαχαρωτό και κάνει όλα τα παράδοξα που ακούγονται να βγάζουν νόημα.

Περισσότερες πληροφορίες

Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Σε απροσδιόριστο χρόνο σ' ένα ζαχαροπλαστείο του αθηναϊκού κέντρου δύο άνθρωποι μονολογούν κουβεντιάζοντας, καθώς προσπαθούν να επικοινωνήσουν. Γελάνε, θυμώνουν, λένε ιστορίες κι όταν πιέζονται, παίζουν. Πώς θα ήταν, άμα δεν έφευγαν ποτέ από αυτό το ζαχαροπλαστείο; Το έργο του γνωστού σεναριογράφου Ευθύμη Φιλίππου έχει ξεχωρίσει τόσο ως βιβλίο όσο και όλες τις φορές που παρουσιάστηκε στο θέατρο. Το στοίχημα που έθεσαν η Τζωρτζίνα Λιώση και η Νάνσυ Μπούκλη μεταφράστηκε σε θεατρική επιτυχία και τώρα επιστρέφει.

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.