Ρωμαίος & Ιουλιέτα Straight Outta Verona

2

Σε μια παράσταση με στοιχεία μπουφονικά και έναν κάπως φλύαρο ρυθμό παρουσιάζεται η σαιξπηρική ιστορία "Ρωμαίος και Ιουλιέτα".

ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ STRAIGHT OUTTA VERONA Elias Joidos©

Ο νεαρός Μοντέγος Ρωμαίος συναντά την όμορφη Ιουλιέτα, κόρη του λόρδου Καπουλέτου και με το σφρίγος της νεότητας ερωτεύονται κεραυνοβόλα και σφόδρα. Μόνο που ο έρωτας τους "αγκαλιάζεται" με το μίσος, στη Βερόνα όπου ζουν οι Μοντέγοι και οι Καπουλέτοι, οι οικογένειες τους τις οποίες χωρίζει μια μακροχρόνια και ανελέητη βεντέτα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ήθελε η πένα του Σαίξπηρ να γεννιέται ο μεγαλύτερος έρωτας της λογοτεχνίας, με τον Ρωμαίο να αψηφά όλους τους κινδύνους για να κερδίσει την αγαπημένη του την ώρα που η γονείς της Ιουλιέτας την παντρολογούν με τον Πάρη. Οι κόντρες είναι αναπόφευκτες ανάμεσα στις δυο οικογένειες. Σε απόγνωση ο Ρωμαίος με τη βοήθεια ενός μοναχού, θα καταστρώσει ένα παράτολμο σχέδιο, το οποίο έχει σαν στόχο να φέρει την απόλυτη ευτυχία, αλλά θα προκαλέσει ανυπολόγιστο πόνο. Εκατονταετίες τώρα ο Άγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ εμπνέει ηθοποιούς, σκηνοθέτες και συγγραφείς για νέες δημιουργίες, αναπλάσεις, διασκευές και εκτελέσεις στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Μια δική της ανάγνωση παρουσιάζει η Έλενα Μαυρίδου στο θεάτρο Χώρος, έναν δραστήριο καλλιτεχνικό τόπο έρευνας γύρω από τη θεατρική πράξη.

ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ STRAIGHT OUTTA VERONA
Elias Joidos©

Στο έργο "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" του Σαίξπηρ, την πιο διάσημη ιστορία αγάπης στον κόσμο, οι ήρωές διεκδικούν και επιβάλλουν την αλλαγή στάσης ζωής σε οικογένειες μεσαιωνικών αντιλήψεων, γεμάτες μίση, ίντριγκες, κακίες και πάθη. Κωμωδία και τραγωδία μαζί είναι το σαιξπηρικό έργο, όπου η αγάπη καταλήγει στο θάνατο και το μίσος μετουσιώνεται σε λύτρωση. Η Έλενα Μαυρίδου παρουσίασε το έργο σε μια παράσταση με μπουφονικά στοιχεία και σκανδαλιστική διάθεση. Η παγανιστική λαϊκότητα της μεταμόρφωσης, η εναλλαγή κοινωνικών προσωπείων και η σκοτεινή ιερότητα του ερωτισμού μπλέκονται σε έναν παράξενο χορό. Με τη ναΐφ διάθεση ενός ερασιτεχνικού θιάσου, σε ένα κλίμα εύθυμης αφέλειας και απρόσκοπτου παιχνιδιού, η παράσταση "Ρωμαίος & Ιουλιέτα Straight Outta Verona" κυλά με μια ανισορροπία μεταξύ κωμικού και δραματικού στοιχείου. Η εικονοποιία της με τις "μασκοφόρες" σκηνές βασίζεται σε μια ωραία ιδέα που γοητεύει και υποστηρίζεται από τους ηθοποιούς. Η Δήμητρα Κούζα δίνεται ολόψυχα και ξεχωρίζει αποκαλύπτοντας την μεγάλη εμπειρία της. Με μέτρο και ευαισθησία παίζουν η Χριστίνα Μαριανού (Ιουλιέτα) και ο Δημήτρης Μανδρινός (Ρωμαίος), από ενέργεια ξεχειλίζει όλος ο υπόλοιπος θίασος που αποτελείται από τους Γιάννη Καράμπαμπα, Στέργιο Κοντακιώτη και Πέτρο Αλαφούζο. Γενικά υπάρχει η αίσθηση πως η παράσταση κοινωνεί μεν το έργο καθιστώντας το εύληπτο και ψυχαγωγικό, δεν υπεισέρχεται όμως σε μια πιο σύνθετη ή στοχαστική προσέγγισή του, προωθώντας τη θεατρική σκέψη και πράξη γύρω από τον Σαίξπηρ. 

Περισσότερες πληροφορίες

Ρωμαίος και Ιουλιέτα: Straight outta Verona

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Μέσα σε ένα πάρτι live ηλεκτρονικής μουσικής, το διαχρονικό ερωτικό δράμα συνομιλεί με σύγχρονα παραστατικά εργαλεία, σε μια παράσταση-κάτοπτρο του πραγματικού κόσμου γεμάτη πικρό χιούμορ.

Χώρος Θέατρο

Πραβίου 6

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αίμα στη σκηνή": Μια ανατρεπτική κωμωδία για το ίδιο το θέατρο σκηνοθετεί ο Τάσος Πυργιέρης

Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα και ηθοποιού Τσαρλς Λάντλαμ, που ανεβαίνει τον Μάιο, παρακολουθεί τη ζωή ενός οικογενειακού θιάσου τρίτης κατηγορίας που ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον "Άμλετ".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

"Human Requiem in Eleusis": Παγκόσμια πρεμιέρα για την ταινία της εμβληματικής παράστασης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Την παράσταση - ύμνο στη θνητότητά μας με την υπογραφή του σκηνοθέτη Γιόχεν Ζάντιγκκαι της χορογράφου Σάσα Βαλτς έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να δούμε στο Σινέ Ελευσίς και στο Μέγαρο Μουσικής.

"Το μπουφάν της Χάρλεϊ ή πάλι καλά": Last call για την παράσταση με τη Μαριάννα Τουμασάτου

Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σταύρου, που έχει ως ηρωίδα μια μάνα που μιλά στον εύζωνα γιο της, μετρά τις τελευταίες του παραστάσεις στο Coronet.

"Μήδειας μπούρκα": Το Θεσσαλικό Θέατρο στην Αθήνα με τη βραβευμένη παράσταση για την ηρωίδα - σύμβολο

Η θεατρική παράσταση που ταξίδεψε μέχρι τη Νέα Υόρκη και βραβεύτηκε, σε κείμενο του Ανδρέα Φλουράκη, σκηνοθεσία της Κυριακής Σπανού και τη Μαρσέλα Λένα στον επώνυμο ρόλο, έρχεται το Μάιο για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Εν Αθήναις.

"#Free Prometheus": Όταν ο Αισχύλος συνάντησε τους Fem tettix

Μία κωμωδία παραλόγου που δανείζεται στοιχεία από τον "Προμηθέα Δεσμώτη" είναι το τρίτο πρωτότυπο έργο της ανατρεπτικής ομάδας το οποίο παρουσιάζεται στο studio Μαυρομιχάλη.

Έξι θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου κατεβάζουν αυλαία

Ο πρώτος θεατρικός οργανισμός της χώρας αποχαιρετά το "Goodbye, Lindita" και πέντε ακόμη παραγωγές του που φτάνουν στο τέλος του φετινού τους κύκλου.

"Ιnk": Η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει!

Ύστερα από ένα χρόνο παγκόσμιας περιοδείας, η τελευταία δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου ξανά στο Μέγαρο Μουσικής.