Φθινόπωρο χειμώνας

3,5

Τα μέλη μίας οικογένειας έρχονται αντιμέτωπα με τα απωθημένα, τα μυστικά και τα παράπονά τους, σε μια παράσταση ωραίων ερμηνειών.

Φθινόπωρο χειμώνας

Μια οικογένεια συναντιέται στο καθιερωμένο μηνιαίο ραντεβού της για φαγητό: δύο αδερφές, γύρω στα σαράντα, στο σπίτι των γονιών τους. Η μεγαλύτερη, η Εύα, επιτυχημένη, με καλή δουλειά και αρκετά χρήματα, και η Άννα, διαζευγμένη με ένα παιδί, σερβιτόρα, σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Ο πατέρας τους, ο Χένρικ, είναι συνταξιούχος γιατρός, η μητέρα, η Μαργκαρέτα, κυριαρχική φιγούρα, δείχνει αυτή που φροντίζει για όλους. Στην πορεία της ημέρας θα βγουν στην επιφάνεια απωθημένα, παράπονα και μυστικά, θα ξεσπάσουν συγκρούσεις, θα φωτιστούν τα πρόσωπα και οι διαταραγμένες σχέσεις τους. Αυτό είναι το «Φθινόπωρο χειμώνας» του Σουηδού Λαρς Νορέν, ένα από τα «αστικά κουαρτέτα» του, που ο ίδιος ονόμασε έτσι, καθώς έβαλε στο επίκεντρο της θεματικής του τετραμελείς δυσλειτουργικές οικογένειες της μεσοαστικής τάξης, συνεχίζοντας με τον δικό του τρόπο την παράδοση που είχαν ξεκινήσει, στο θέατρο και τον κινηματογράφο, οι ομοεθνείς του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ και Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.

Φθινόπωρο χειμώνας - εικόνα 1

Κατεξοχήν έργο σχέσεων, τυγχάνει ωραίας αντιμετώπισης από τον Νίκο Μαστοράκη, που αφουγκράστηκε την εσωτερικευμένη δυναμική του, τις κλιμακώσεις και το χώρο που αφήνει στους ηθοποιούς για την ανάπτυξη των χαρακτήρων. Μέσα στο απλό σκηνικό της Έλενας Μανωλοπούλου, που καταφέρνει να δείχνει όσο καλόγουστο χρειάζεται στην πολυτελή λευκότητά του, ο Μαστοράκης καθοδηγεί τους τέσσερις ηθοποιούς της παράστασης με μέτρο, επενδύοντας σε αυτούς – κι αυτοί δεν τον προδίδουν. Δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να χτίζει σχέσεις μεταξύ των ηρώων αλλά και ο καθένας να έχει τη δική του «στιγμή», χωρίς να χάνει τη σύνδεση με τους υπόλοιπους ούτε να παρακωλύει τη ροή της σκηνικής δράσης, το έργο δίνει χώρο στους ηθοποιούς για ουσιαστικές ερμηνείες.

Η Άννα Καλαϊτζίδου (Άννα), που σε ένα πρώτο επίπεδο έχει τον πιο αβανταδόρικο ρόλο, καθώς είναι το μαύρο πρόβατο της οικογένειας, η εξωστρεφής, αυτή που δεν φοβάται τις συγκρούσεις και τις επώδυνες συζητήσεις, αντιθέτως τις αποζητά γιατί οδηγούν στην αλήθεια, παραδίδει μια αξιοσημείωτη ερμηνεία, χτίζοντας τις αντιδράσεις της με το βλέμμα και το σώμα της και παίζοντας με όλη της την παρουσία. Και οι ερμηνείες των υπόλοιπων είναι ωραίες, καθώς οι ηθοποιοί αποδίδουν εύστοχα ανθρώπους που αρχικά φαίνονται συγκροτημένοι, και ίσως ψυχροί, αλλά φέρουν εσωτερικευμένο θυμό, πληγές και συναισθήματα: η Μαρία Καλλιμάνη την, τόσο διαφορετική από την αδερφή της, Εύα, που πίσω από την άψογη βιτρίνα της κρύβει μια δυστυχισμένη γυναίκα. η απολαυστική Μπέττυ Αρβανίτη τη μητέρα, που, ενώ δείχνει να απολαμβάνει τον κυριαρχικό της ρόλο, γνωρίζοντας πως κάποιες φορές δηλητηριάζει τις οικογενειακές σχέσεις, έχει και η ίδια υποστεί το βάρος ενός αντίστοιχου καταπιεστικού δεσμού. και ο Άλκης Παναγιωτίδης που φέρνει εις πέρας έναν –για άλλους λόγους– δύσκολο ρόλο, αυτόν ενός ουδέτερου, «άοσμου» συζύγου και πατέρα, που αποφεύγει να πάρει θέση στις συγκρούσεις.

Περισσότερες πληροφορίες

Φθινόπωρο χειμώνας

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Με επιρροές από τον Στρίντμπεργκ και τον Μπέργκμαν, ο πολυγραφότατος Σουηδός δημιουργός υπογράφει τη σταδιακή αποδόμηση της «υγιούς οικογένειας» που πνίγεται στα μυστικά και τα στερεότυπα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Η Σονάτα του Σεληνόφωτος" στο Θέατρο Ολύμπια "Μαρία Κάλλας"

Το σπουδαίο έργο του Γιάννη Ρίτσου παρουσιάζεται σε μια μοναδική μουσικό–θεατρική παράσταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/01/2026

Πεθαίνοντας ξανά και ξανά… με το "Oops" των Nova Melancholia

Στην παράσταση "Ουπς" που επανέρχεται για 6 βραδιές στο Μ54 εγκληματικές αποφάσεις που ομολογούνται με ένα "ουπς το έκανα ξανά" και ξανά, όπως στο τραγούδι της Μπρίτνεϊ Σπίαρς, επανανοηματοδοτούν το ανυπάκουο "βγάλσιμο της γλώσσας" των Nova Melancholia.

Ο Στάθης Λιβαθινός σκηνοθετεί και η Μπέττυ Αρβανίτη ενσαρκώνει τη "Ντάμα Πίκα" του Πούσκιν

Ο Στάθης Λιβαθινός ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη "Ντάμα Πίκα" του Πούσκιν, με τη Μπέττυ Αρβανίτη, σε μια παράσταση όπου η εμμονή, η μοίρα και η ρωσική ψυχολογία συναντούν την ποιητική σκηνοθετική ματιά.

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου σκηνοθετεί και ερμηνεύει το "1984": Ένα προσωπικό ταξίδι στον κόσμο του Όργουελ

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου μεταφέρει το "1984", το κλασικό έργο του Τζορτζ Όργουελ, στη σκηνή με έναν ηθοποιό και ζωντανή μουσική, αποκαλύπτοντας τη βία, τον έλεγχο και την ανθρώπινη ευαλωτότητα μέσα σε έναν τερατώδη κόσμο.

"Ολα…λάθος!" για Τσαλταμπάση και Μπουρδούμη

Μια ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών βρίσκεται στο κέντρο μιας καλοκουρδισμένης καταστροφής, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα περάσεις ωραία — ακόμα κι αν όλα πάνε… λάθος! Μάθετε περισσότερα.

Ο Θανάσης Σαράντος φέρνει την "Αντιγόνη" στα ’70s

Μετά την επιτυχία του "Οιδίποδα Τυράννου", ο Θανάσης Σαράντος επιστρέφει στον Σοφοκλή και μεταφέρει την "Αντιγόνη" στη δεκαετία του ’70, φωτίζοντας τη σύγκρουση εξουσίας και συνείδησης με σύγχρονη πολιτική ματιά. Η παράσταση έρχεται στις Ροές και ισχύει προσφορά προπώλησης early bird έως 18/1.

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας (12-16/01)

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα από 12-16/01 και αξίζουν την προσοχή σου.