Φθινόπωρο χειμώνας

3,5

Τα μέλη μίας οικογένειας έρχονται αντιμέτωπα με τα απωθημένα, τα μυστικά και τα παράπονά τους, σε μια παράσταση ωραίων ερμηνειών.

Φθινόπωρο χειμώνας

Μια οικογένεια συναντιέται στο καθιερωμένο μηνιαίο ραντεβού της για φαγητό: δύο αδερφές, γύρω στα σαράντα, στο σπίτι των γονιών τους. Η μεγαλύτερη, η Εύα, επιτυχημένη, με καλή δουλειά και αρκετά χρήματα, και η Άννα, διαζευγμένη με ένα παιδί, σερβιτόρα, σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Ο πατέρας τους, ο Χένρικ, είναι συνταξιούχος γιατρός, η μητέρα, η Μαργκαρέτα, κυριαρχική φιγούρα, δείχνει αυτή που φροντίζει για όλους. Στην πορεία της ημέρας θα βγουν στην επιφάνεια απωθημένα, παράπονα και μυστικά, θα ξεσπάσουν συγκρούσεις, θα φωτιστούν τα πρόσωπα και οι διαταραγμένες σχέσεις τους. Αυτό είναι το «Φθινόπωρο χειμώνας» του Σουηδού Λαρς Νορέν, ένα από τα «αστικά κουαρτέτα» του, που ο ίδιος ονόμασε έτσι, καθώς έβαλε στο επίκεντρο της θεματικής του τετραμελείς δυσλειτουργικές οικογένειες της μεσοαστικής τάξης, συνεχίζοντας με τον δικό του τρόπο την παράδοση που είχαν ξεκινήσει, στο θέατρο και τον κινηματογράφο, οι ομοεθνείς του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ και Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.

Φθινόπωρο χειμώνας - εικόνα 1

Κατεξοχήν έργο σχέσεων, τυγχάνει ωραίας αντιμετώπισης από τον Νίκο Μαστοράκη, που αφουγκράστηκε την εσωτερικευμένη δυναμική του, τις κλιμακώσεις και το χώρο που αφήνει στους ηθοποιούς για την ανάπτυξη των χαρακτήρων. Μέσα στο απλό σκηνικό της Έλενας Μανωλοπούλου, που καταφέρνει να δείχνει όσο καλόγουστο χρειάζεται στην πολυτελή λευκότητά του, ο Μαστοράκης καθοδηγεί τους τέσσερις ηθοποιούς της παράστασης με μέτρο, επενδύοντας σε αυτούς – κι αυτοί δεν τον προδίδουν. Δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να χτίζει σχέσεις μεταξύ των ηρώων αλλά και ο καθένας να έχει τη δική του «στιγμή», χωρίς να χάνει τη σύνδεση με τους υπόλοιπους ούτε να παρακωλύει τη ροή της σκηνικής δράσης, το έργο δίνει χώρο στους ηθοποιούς για ουσιαστικές ερμηνείες.

Η Άννα Καλαϊτζίδου (Άννα), που σε ένα πρώτο επίπεδο έχει τον πιο αβανταδόρικο ρόλο, καθώς είναι το μαύρο πρόβατο της οικογένειας, η εξωστρεφής, αυτή που δεν φοβάται τις συγκρούσεις και τις επώδυνες συζητήσεις, αντιθέτως τις αποζητά γιατί οδηγούν στην αλήθεια, παραδίδει μια αξιοσημείωτη ερμηνεία, χτίζοντας τις αντιδράσεις της με το βλέμμα και το σώμα της και παίζοντας με όλη της την παρουσία. Και οι ερμηνείες των υπόλοιπων είναι ωραίες, καθώς οι ηθοποιοί αποδίδουν εύστοχα ανθρώπους που αρχικά φαίνονται συγκροτημένοι, και ίσως ψυχροί, αλλά φέρουν εσωτερικευμένο θυμό, πληγές και συναισθήματα: η Μαρία Καλλιμάνη την, τόσο διαφορετική από την αδερφή της, Εύα, που πίσω από την άψογη βιτρίνα της κρύβει μια δυστυχισμένη γυναίκα. η απολαυστική Μπέττυ Αρβανίτη τη μητέρα, που, ενώ δείχνει να απολαμβάνει τον κυριαρχικό της ρόλο, γνωρίζοντας πως κάποιες φορές δηλητηριάζει τις οικογενειακές σχέσεις, έχει και η ίδια υποστεί το βάρος ενός αντίστοιχου καταπιεστικού δεσμού. και ο Άλκης Παναγιωτίδης που φέρνει εις πέρας έναν –για άλλους λόγους– δύσκολο ρόλο, αυτόν ενός ουδέτερου, «άοσμου» συζύγου και πατέρα, που αποφεύγει να πάρει θέση στις συγκρούσεις.

Περισσότερες πληροφορίες

Φθινόπωρο χειμώνας

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Με επιρροές από τον Στρίντμπεργκ και τον Μπέργκμαν, ο πολυγραφότατος Σουηδός δημιουργός υπογράφει τη σταδιακή αποδόμηση της «υγιούς οικογένειας» που πνίγεται στα μυστικά και τα στερεότυπα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Kontakthof" της Πίνα Μπάους ξαναζωντανεύει στο Εθνικό Θέατρο με ελληνικό θίασο

Η αγάπη της Ελλάδας για την Πίνα Μπάους συναντά μια ιστορική στιγμή: το Εθνικό Θέατρο συνεργάζεται με το Pina Bausch Foundation για την αναβίωση του εμβληματικού "Kontakthof" και εγκαινιάζει έναν νέο δίαυλο διεθνούς καλλιτεχνικής ανταλλαγής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/11/2025

18 ρόλοι. 1 ηθοποιός: Η Σοφία Καζαντζιάν για την ερμηνευτική πρόκληση της "Κατσαρίδας Κ."

Ως guest editor, η Σοφία Καζαντζιάν μάς εισάγει στον ανατρεπτικό κόσμο της "Κατσαρίδας Κ.", φωτίζοντας ένα ταξίδι ατέλειας, μεταμόρφωσης και ανθρώπινης αλήθειας εμπνευσμένη από το έργο του Κάφκα.

"8": Μια παράσταση σύγχρονου χορού εμπνέεται από την πυξίδα του Kandinsky

Η ομάδα χορού ΑΝΕΜΑ και η χορογράφος Ζωή Ευσταθίου παρουσιάζουν ένα νέο έργο στην ΠΛΥΦΑ.

Η "Οικογένεια Τσέντσι" ταξιδεύει στη Ρώμη: η Βεατρίκη επιστρέφει στον τόπο της τραγωδίας

Η διεθνώς αναγνωρισμένη παράσταση "Οικογένεια Τσέντσι" των Ιόλης Ανδρεάδη, Άρη Ασπρούλη παρουσιάζεται στο ιστορικό OFF/OFF THEATRE της Ρώμης, στις 25 Νοεμβρίου, επαναφέροντας στη σκηνή την αληθινή ιστορία της Βεατρίκης Τσέντσι, σύμβολο αντίστασης απέναντι στην εξουσιαστική βία.

Οι παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα Δευτέρα και Τρίτη, 24 & 25/11

Οδεύουμε προς το τέλος της χρονιάς και η θεατρική σεζόν ανεβάζει στροφές! Νέες πρεμιέρες και αγαπημένες επαναλήψεις διεκδικούν δυναμικά την προσοχή μας.

Η Χριστιάνα Γαλανοπούλου, το MIRfestival 2025 και όσα "μας καίνε"

Από 21 Νοεμβρίου το διεθνές φεστιβάλ παραστατικών τεχνών MIRfestival απογειώνεται διεκδικώντας χώρο στην πόλη, σε γειτονιές της Αθήνας που δεν είχαμε φανταστεί. Εμείς μιλήσαμε με τη Χριστιάνα Γαλανοπούλου και αναμεταδίδουμε.

Για τον Γιάννη Μπέζο, το θέατρο είναι ο τόπος όπου ξαναβρίσκεις τον άνθρωπο

Ο Γιάννης Μπέζος διανύει μια ιδιαίτερα δραστήρια θεατρική χρονιά. Μας μιλά με σεβασμό για το θέατρο ως χώρο παιδείας και ανθρωπιάς, επιμένει στη σημασία της εκπαίδευσης, της τιμιότητας και της καλοσύνης, και κρατά πάντα την πίστη του στη νεολαία και στην αλήθεια της σκηνής.