Η Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος

3,5

Ο Παντελής Δεντάκης αφηγείται μια ακραία ιστορία καταθέτοντας μια ολοκληρωμένη σκηνική πρόταση που συνδυάζει την αφήγηση με τα εικαστικά και τα βίντεο.

Η Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος

Μια εικαστική παράσταση με δύο αφηγητές και πρωταγωνιστές μικρογλυπτά έχει στήσει ο Παντελής Δεντάκης. Οι θεατές που δεν βλέπουν το θέατρο ως μια συνεχή αντιγραφή δραματικών συμβάσεων θα ενθουσιαστούν με την παράστασή του, που δοκιμάζει κάτι φρέσκο πάνω στη συνύπαρξη των τεχνών. Παντρεύοντας την αφήγηση με τη video art του Αποστόλη Κουτσιανικούλη, τη σκηνική εγκατάσταση του Νίκου Δεντάκη, τις συνθέσεις του Σταύρου Γασπαράτου και τις εικαστικές δημιουργίες της Κλειώς Γκιζελή, δημιουργεί έναν μυστηριακό και αποτρόπαιο σκηνικό κόσμο που προτείνει στον θεατή έναν διαφορετικό όσο και άκρως ενδιαφέροντα τρόπο αντίληψης.

Έτσι, όσο ακούμε τον Πολύδωρο Βογιατζή και την Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη να αφηγούνται με ένταση και πειστικότητα την ιστορία του Βασιλιά, ο οποίος βιαιοπραγεί εναντίον της κουνιάδας του και στη συνέχεια η γυναίκα του τον εκδικείται σερβίροντάς του ως έδεσμα τον γιο τους, το βλέμμα μας καθηλώνουν τα μικρογλυπτά της Γκιζελή που πρωταγωνιστούν μέσω βίντεο. Αν μάλιστα είχε χρησιμοποιήσει μια άλλη ιστορία που αποκάλυπτε μεν τις σκοτεινές πτυχές του ανθρώπινου ψυχισμού, χωρίς να φέρνει το κοινό αντιμέτωπο με τη φρίκη του κανιβαλισμού, θα μιλούσαμε για ένα μικρό αριστούργημα.

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ Κύπρου 91Α, Κυψέλη, 2130040496. Διάρκεια: 60΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Η μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος

  • Performance
  • Διάρκεια: 60 '

Η πολυταξιδεμένη παράσταση αποτελεί μια ελεύθερη διασκευή του μύθου «Πρόκνη και Φιλομήλα» από τις «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου και ζωντανεύει από κούκλες-μινιατούρες, δύο ηθοποιούς και διαφορετικά αφηγηματικά μέσα. Μετά από μία πορεία πέντε χρόνων, την επιτυχημένη συμμετοχή της στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Αβινιόν και σε άλλα σημαντικά ευρωπαϊκά φεστιβάλ, η πολυμεσική παράσταση - σύνθεση θεάτρου, μικρογλυπτικής, video art, κινηματογράφου και μουσικής, επιχειρεί να δημιουργήσει έναν φαντασιακό και εφιαλτικό μικρόκοσμο. Οι δύο ηθοποιοί της παράστασης ξετυλίγουν τον μύθο με την βοήθεια μικρών γλυπτών, που αναπαριστούν τους ήρωες του έργου. Οι απόκοσμες μινιατούρες κινηματογραφούνται και προβάλλονται μεγεθυμένες σε μια τρίτη, μεγάλη οθόνη. Έτσι, από μικροσκοπικά, αδύναμα πλάσματα μέσα στα χέρια των ανθρώπων-θεών, μετατρέπονται σε τεράστια, τρομακτικά τέρατα. Το γεγονός ότι η ιστορία διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας άλλοτε σε «μικρογραφία» και άλλοτε σε «μεγέθυνση» εντείνει τον τρόμο, τη βία και το τραγικό που εμπεριέχει.

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Κύπρου 91Α, Κυψέλη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ζωντανοί δεσμοί": Μια σύγχρονη χορευτική παράσταση που πραγματεύεται την ικανότητά μας να αγαπάμε και να συνδεόμαστε

Η ομάδα χορού Corpus Lingua χαρτογραφεί τη σχέση μητέρας-παιδιού και τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού μέσα από την αλληλεπίδραση αυτή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/01/2026

Η Νάντια Κοντογεώργη ενσαρκώνει 26 φωνές σε ένα σώμα στο "Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι"

Η πολυβραβευμένη εκδοχή του Kip Williams έρχεται από 9 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Πορεία, μετά τη θριαμβευτική του πορεία στο West End και το Broadway.

"Δούλες" και τον Φεβρουάριο στο θέατρο Άττις-Νέος Χώρος

Παίρνουν παράταση 'Οι δούλες' του Ζαν Ζενέ στο Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος, σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου.

Η "Χαμένη Άνοιξη" βρίσκει νέα στέγη στο Δίπυλον

Η "Χαμένη Άνοιξη" του Στρατή Τσίρκα επιστρέφει στη σκηνή, φωτίζοντας τα Ιουλιανά του 1965 μέσα από μια καταιγιστική θεατρική ανάγνωση. Ένα πολιτικό έργο μνήμης, όπου το προσωπικό υποχωρεί και η Ιστορία πρωταγωνιστεί.

Τρίτος χρόνος επιτυχίας για την μουσικοθεατρική παράσταση "Με έλεγαν ΝτελιΜαρίκα…"

Η συγκλονιστική διαδρομή της σπουδαίας τραγουδίστριας Μαρίκας Νίνου ζωντανεύει στη σκηνή του Θεάτρου 104 από τη Δήμητρα Σκλάβου

Theater Pick: Ο "Ιβάνοφ!" είναι ένα δράμα για το δράμα των μιλένιαλ

Το έργο του Τσέχοφ, στα χέρια του Γιάννη Χουβαρδά, γίνεται μια παράσταση υπαρξιακή, δραματική και κωμικά γκροτέσκα.

Στην πρόβα της πολυαναμενόμενης παράστασης "Λόλα"

Με το που μπαίνεις στην πρόβα της "Λόλας", η νύχτα της Τρούμπας σε καταπίνει αμέσως και η συζήτηση με τον σκηνοθέτη Χρήστο Σουγάρη και τους πρωταγωνιστές Έλλη Τρίγγου, Γιάννη Στάνκογλου, Γιώργο Γάλλο μάς βάζει βαθιά στον σκοτεινό κόσμο επιθυμίας, βίας και αλήθειας που θα δούμε να ζωντανεύει στο Παλλάς (από 30/1).