Ο άσχημος

4

Δυναμική, ερεθιστική, καταγγελτική παράσταση, γεμάτη χιούμορ και προβληματισμό, πάνω σε ένα υπερρεαλιστικής σύλληψης έργο που σχολιάζει εύστοχα τη σύγχρονη αποθέωση της τελειότητας.

Ο άσχημος

Δυναμική, ερεθιστική, καταγγελτική παράσταση, γεμάτη χιούμορ και προβληματισμό, πάνω σε ένα υπερρεαλιστικής σύλληψης έργο που σχολιάζει εύστοχα τη σύγχρονη αποθέωση της τελειότητας.

Ο άσχημος - εικόνα 1

Ο Φάουστ πούλησε την ψυχή του για να μάθει τα μυστικά της μαγείας και να ξανακερδίσει τη νεότητα· ο άνθρωπος του 21ου αιώνα παραδίνεται στη ματαιοδοξία της εικόνας χωρίς ουσιαστικό αντάλλαγμα. Ή μήπως υπάρχει αντάλλαγμα; Στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, όπου η τελειότητα είναι το απόλυτο ζητούμενο, η εικόνα έχει μεγαλύτερη επίδραση από το πνεύμα και τη γνώση. Μόνο που το κυνήγι του ωραίου και η λογική της πασαρέλας έχουν υψηλότατο τίμημα, την προσωπική μας ζωή.

Αυτό μας λέει με αιχμηρό και απολαυστικά καυστικό τρόπο ο Μάριους φον Μάγενμπουργκ στο έργο του. Ο κεντρικός ήρωας Λέτε υποβιβάζεται από τον διευθυντή του επειδή είναι ανείπωτα άσχημος. Μια πλαστική επέμβαση αλλάζει ριζικά το πρόσωπο αλλά και τη ζωή του, αφού αίφνης γίνεται πανέμορφος και περιζήτητος. Τίποτα μεμπτό εκτός από το ότι ο άπληστος χειρουργός αποφασίζει να κάνει πλαστικές κοπιάροντας το πρόσωπο του Λέτε. Οι στρατιές των κλώνων οδηγούν τον Λέτε στα όρια της σχιζοφρένειας... «Θέλω πίσω το πρόσωπό μου», αναφωνεί κάποια στιγμή, αλλά είναι πια αργά, η φυσικότητα και η μοναδικότητα έχουν χαθεί για πάντα.

Ο άσχημος - εικόνα 2

Στην ωραία ροή που ενορχήστρωσε ο Δημήτρης Λάλος το παρωδιακό δίνει αβίαστα τη θέση του στο δραματικό, ενώ ταυτόχρονα κρατά σε εγρήγορση κοινό και ηθοποιούς. Ο Θανάσης Δόβρης είναι κάτι παραπάνω από απολαυστικός, εκφράζοντας εύστοχα το παραλήρημα και την αγωνία του πρωταγωνιστή χωρίς να τον γελοιοποιεί.

Με την εύπλαστη παρουσία της, η Βάσω Καβαλλιεράτου στήριξε το γκροτέσκ στοιχείο και τις εντάσεις, ο Συμεών Τσακίρης υπογράμμισε με την ερμηνεία του το χτίσιμο της αυτής της κραυγής ενάντια στην ομογενοποίηση του ανθρώπινου είδους, ενώ ο Μιχάλης Βρεττός, λίγο πιο συγκρατημένος, δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το σταδιακό κρεσέντο.

TEMPUS VERUM - ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ Ιάκχου 19, Γκάζι, 2103425170. Διάρκεια: 90΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο άσχημος

  • Μαύρη Κωμωδία
  • Διάρκεια: 80 '

O ήρωας αποφασίζει να αλλάξει το πρόσωπό του επειδή είναι άσχημος. Μετά την επέμβαση όλοι θέλουν να του μοιάσουν. Στο τέλος η ανθρωπότητα θα έχει το ίδιο πρόσωπο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ο Γουόλτερ Μίττυ και ο Πανηγυρικός": Από τη Νάξο στον Βοτανικό

Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου πρωταγωνιστεί στο έργο "Ο Γουόλτερ Μίττυ και ο Πανηγυρικός" που κάνει πρεμιέρα στο πλαίσιο του εορτασμού του "Λογοτεχνικού Έτους 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης" στη Νάξο και το χειμώνα θα παιχτεί στο Vault.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/08/2022

Δυο θεατρικά ραντεβού στο City Theater

Ανάμεσα στις πολλές μουσικές προτάσεις που μας χαρίζει το City Garden Festival by Christmas Theater υπάρχουν δυο θεατρικές που δεν πρέπει να χάσετε. Ποιες είναι αυτές;

"Αντιγόνη" η εν βαρβάροις: Τελικά ποια Επίδαυρο θέλουμε;

Ποδοβολητά, λογομαχίες, φωνές και αναμένες οθόνες μετέφεραν την τραγωδία από την ορχήστρα στο κοίλον στο πρόφατο ανέβασμα της "Αντιγόνης".

Αντιγόνη

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης δίνει την προσωπική ερμηνεία του στο πιο δημοφιλές από τα αρχαία δραματικά κείμενα, διαβάζοντάς το μέσα από ένα λαϊκότροπο πρίσμα, που όμως αδικεί τη δυναμική και το ήθος του πρωτότυπου κειμένου.

Η μοντέρνα "Ελένη" του ΚΘΒΕ κατεβαίνει στην Επίδαυρο

Ήρθε η στιγμή να δούμε την "Ελένη"-Έμιλυ Κολιανδρή στην Επίδαυρο. Η τραγωδία του Ευριπίδη είναι παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου και την σκηνοθετεί ο Βασίλης Παπαβασιλείου.

Θέατρο με πανσέληνο σε τρία ατμοσφαιρικά ανοιχτά θέατρα

Είναι εμπειρία να παρακολουθείς παράσταση κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι στην Επίδαυρο, το Λαύριο ή τη Σαλαμίνα. Η περίσταση είναι ιδανική για εκδρομή, οργανωθείτε….

Νέος Πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Η Πρύτανις κυρία Ελένη Αρβελέρ αποχώρησε από την θέση της ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και την διαδέχθηκε ο Παναγιώτης Ροϊλός.