Άμλετ

3,5

Νέα στέγη και ανανεωμένη παρουσίαση για την παράσταση του σαιξπηρικού αριστουργήματος, που δικαιώνει την νέα οπτική.

Άμλετ

Νέα στέγη και ανανεωμένη παρουσίαση για την παράσταση του σαιξπηρικού αριστουργήματος, που δικαιώνει την νέα οπτική.

Άμλετ - εικόνα 1

Σε μια «χτενισμένη» νέα εκδοχή, που έχει αποβάλει κάποια από τα βαρίδια της περσινής πρώτης παρουσίασης και μεταφερμένη σε νέο χώρο, που ευνόησε την εξάπλωση της δράσης σε δύο επίπεδα, η παράσταση του Λεβάν Τσουλάτζε «αναπνέει» καλύτερα. Η σκηνοθετική γραμμή δεν αλλάζει· στο κέντρο του ενδιαφέροντος παραμένει η προσωπική τραγωδία ενός ήρωα που εξεγείρεται απέναντι στην αδικία εναντίον του πατέρα του.

Ακόμη και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όμως, το εύρος του έργου αναδεικνύεται καλύτερα καθώς η παράσταση ανοίγει και αποκτά άχρονο χαρακτήρα -παρά τη σύγχρονη αισθητική-, καθώς ευνοείται από τον μετριασμό της «εφετζίδικης» ατμόσφαιρας και την πιο αφαιρετική αντιμετώπιση. Παράλληλα, διατηρεί την εξαιρετική ευρυθμία της, τον αβίαστο τρόπο με τον οποίο κατεβάζει την ιστορία στην πλατεία, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία ένα «αγκάθι» του πλέον πολυδαίδαλου και μεγαλύτερου σε έκταση από τα σαιξπηρικά έργα.

Άμλετ - εικόνα 2

Τα πρόσωπα έρχονται στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος, με τη σκηνοθεσία να φωτίζει τις βασικές σχέσεις, σκιαγραφώντας επί σκηνής τις συγκρούσεις των χαρακτήρων. Στη μέση όλων, ο Άμλετ του Τάσου Ιορδανίδη μεταδίδει την ασφυξία που του προκαλεί ο διεφθαρμένος οικογενειακός και κοινωνικός περίγυρος, καθώς ο ηθοποιός αποδίδει με άνεση τις μεταπτώσεις και τις παράλληλες «όψεις» του ήρωα, με μέτρο αλλά χωρίς να του λείπει η συναισθηματική ένταση· είναι «παρόν» σε κάθε σκηνή.

Το βασιλικό ζεύγος Πέμη Ζούνη και Άρης Λεμπεσόπουλος δημιουργούν σκηνές έντονης σωματικής επαφής, που μεγεθύνουν τη διάσταση που τους χωρίζει από τον ουσιαστικά μοναχικό Άμλετ. Δίπλα του, η Ιωάννα Παππά (Οφηλία) βρίσκεται μάλλον στην καλύτερη στιγμή της. Μακριά από «γραφικές» απεικονίσεις της εύθραυστης ηρωίδας, την ερμηνεύει με εσωτερικότητα και νεύρο, ενώ πάνω της είναι στημένες μερικές από τις πιο ατμοσφαιρικές σκηνές της παράστασης που ενισχύουν την underground αίσθηση που μεταδίδει ο φετινός «Άμλετ» (ως προς αυτό, συμβάλλουν ιδιαίτερα ο ίδιος ο χώρος αλλά και τα ελαφρώς αναθεωρημένα σκηνικά του Σταύρου Λίτινα και κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδήρη).

Άμλετ - εικόνα 3

Ο Θοδωρής Κατσαφάδος αφήνει να διαφανεί η μικρότητα του Πολώνιου, ο Άρης Λεμπεσόπουλος υπερβάλλει ίσως στην ερμηνεία του, τη σφραγίζει πάντως με την ολότελα προσωπική του παρουσία, ενώ ο Ιάσονας Παπαματθαίου επιβεβαιώνει την καλή χημεία του με τον πρωταγωνιστή, ερμηνεύοντας τον μοναδικό του φίλο και σύμμαχο, Οράτιο. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί (παλιοί και νέοι: Δημήτρης Διακοσάββας, Αντώνης Αντωνάκος, Θοδωρής Κανδυλιώτης, Δημήτρης Σαμόλης) συμπληρώνουν το ικανό καστ, που επιβεβαιώνει την ισχύ και τη διαχρονικότητα (μέρους έστω) της σαιξπηρικής ιστορίας.

ALTERA PARS, Μ. Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός, 2103410011. Διάρκεια: 130΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Άμλετ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 130 '

Η παράσταση επιστρέφει ανανεωμένη, σε νέο χώρο, και μας μεταφέρει στο σαιξπηρικό βασίλειο της Δανίας, όπου οι ήρωες και τα πάθη τους έρχονται στο σήμερα μέσα από τη διαχρονική θεματική του μεγάλου συγγραφέα.

Altera Pars

Μ. Αλεξάνδρου 123

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μάρτυρας κατηγορίας"- Μυστήριο και αμείωτο σασπένς και 3η χρονιά στο "Δημήτρης Χορν"

Με ένα καστ γεμάτο ταλέντο και ενέργεια, η παράσταση "Μάρτυρας κατηγορίας" ζωντανεύει το θρυλικό δικαστικό θρίλερ της Άγκαθα Κρίστι στο θέατρο "Δημήτρης Χορν". Για 3η χρονιά η ένταση και η αληθοφάνεια κρατούν το κοινό καθηλωμένο από την πρώτη στιγμή ως το συγκλονιστικό φινάλε.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/12/2025

"Το μεγάλο μας τσίρκο": Το ιστορικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη ξανά στα φώτα της σκηνής

Ο Πέτρος Ζούλιας σκηνοθετεί το έργο-σταθμός της θεατρικής και πολιτικής ιστορίας μας, σε μια μουσικοθεατρική υπερπαραγωγή, με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη και τον Δημήτρη Γκοτσόπουλο επικεφαλής του πολυμελούς θιάσου.

Τιμητική βράβευση στον σκηνοθέτη και συγγραφέα Μπάμπη Πλαϊτάκη από τον οργανισμό Heritage & Museums

Προβολή της θεατρικής του παράστασης "Δείπνο με τον Μεγαλέξανδρο".

Η "Φόνισσα" σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή

Η "Φόνισσα" εμπνέει τη νεοσύστατη Ομάδα "Φάος", που υπό τη σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή μετατρέπει τον παπαδιαμαντικό λόγο σε μουσικοθεατρική παράσταση, φωτίζοντας εκ νέου τη σκοτεινή δύναμη του εμβληματικού έργου.

Το θέατρο "Τζένη Καρέζη" υποστηρίζει την απεργία των ηθοποιών

'Το θέατρο χωρίς τους ανθρώπους του, δεν μπορεί να υπάρξει': Σε ακύρωση παραστάσεων προχωράει το θέατρο "Τζένη Καρέζη", δείχνοντας την υποστήριξή του στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Τι ισχύει με την απεργία που ανακοίνωσε το Σ.Ε.Η.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος που στηρίζει τα αιτήματα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Έξι παραστάσεις σηκώνουν ξανά αυλαία (4-10/12)

Επιστρέφουν στις σκηνές από 4 έως 10 Δεκεμβρίου κι αξίζουν οι έξι θεατρικές επαναλήψεις που ακολουθούν.