Εθνικός Ελληνορώσων

3

Ένα νέο έργο, σύγχρονο δείγμα γραφής που ξεπερνάει τα όρια της «ελληνικότητας», πρωτοπαρουσιάζεται σε μια εξίσου δυναμική παράσταση, η οποία καταδεικνύει παράλληλα τόσο τις απαιτήσεις όσο και τις αδυναμίες του.

Εθνικός Ελληνορώσων

Ένα νέο έργο, σύγχρονο δείγμα γραφής που ξεπερνάει τα όρια της «ελληνικότητας», πρωτοπαρουσιάζεται σε μια εξίσου δυναμική παράσταση, η οποία καταδεικνύει παράλληλα τόσο τις απαιτήσεις όσο και τις αδυναμίες του.

Εθνικός Ελληνορώσων - εικόνα 1

Μια «παλιοπαρέα», φίλοι από τα σχολικά τους χρόνια που είχαν χαθεί αλλά εδώ και λίγο καιρό συναντιούνται για «μπασκετάκι» στην παλιά τους γειτονιά. Άντρες κάπου στα σαράντα, που βγάζουν το κοστούμι της δουλειάς­ για να ιδρώσουν σαν έφηβοι με μια μπάλα στο χέρι, τινάζοντας από πάνω τους τα βάρη της καθημερινότητας. Ένα ατύχημα την ώρα του αγώνα γίνεται η αφορμή για να αποκαλυφθούν μυστικά που κρύβονταν με επιμέλεια επί δεκαετίες, να αναδυθούν απωθημένα συναισθήματα και να λυθούν συνωμοτικές σιωπές, φέρνοντάς τους απέναντι σε σημαντικά διλήμματα και σε μια κατάληξη που κανείς δεν είχε φανταστεί.

Χιούμορ, ένταση, ανατροπές, κλιμακώσεις, αυτά είναι τα πρώτα και προφανή­ χαρακτηριστικά που εντοπίζονται στον «Εθνικό», αλλά αυτό που κυρίως χαίρεται ο θεατής είναι ο αντρικός μικρόκοσμος που έχει συνθέσει ο (ηθοποιός και συγγραφέας) Αντώνης Τσιτσιόπουλος εκμεταλλευό­μενος τους κώδικες επικοινωνίας­ των αντρών, και αυτό καθαυτό το εύρημα του παιχνιδιού­ ως εναλλακτικού πεδίου μάχης «σώμα με σώμα», για να κερδηθούν στοιχήματα και να λυθούν διαφορές. Κοιτάζοντας έπειτα τη μεγάλη εικόνα, δεν μπορεί παρά να σκεφτείς: να (ακόμη) ένα σύγχρονο ελληνικό έργο που, ακόμη κι αν γεννήθηκε από το «εδώ», δεν στηρίζεται σε κάποια, ενίοτε περιοριστική, σφραγίδα «ελληνικότητας».

Εθνικός Ελληνορώσων - εικόνα 2

Η σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη προφανώς συντελεί­ στην ανάδειξη των παραπάνω­, καθώς υπηρετεί τους υψηλούς ρυθμούς και την ένταση του έργου, ανταποκρίνεται στο συνεχές πλασάρισμα της ατάκας (και της μπάλας!) και καθοδηγεί τους έξι ηθοποιούς ώστε να αναδείξουν κατά το δυνατόν τις διαφορετικές προσωπικότητες των ηρώων που υποδύονται. Διότι είναι, βέβαια, επαινετή η πρόθεση πρωτίστως του συγγραφέα να μην αρκεστεί σε μια «κωμωδιούλα» που την απαρτίζουν υποτυπώδεις «αντρικοί τύποι», αλλά να συνθέσει ένα έργο χαρακτήρων, και μάλιστα χαρακτήρων που εξελίσσονται μπροστά μας.

Η σκιαγράφησή τους όμως γίνεται σε κάποιο βαθμό εν τάχει, μια και το συγγραφικό ενδιαφέρον εστιάζει στις συνεχείς δραματουργικές ανατροπές που προκύπτουν από ένα σημείο κι έπειτα, αντί να αρκεστεί σε ένα-δυο από τα σημεία καμπής ώστε να εμβαθύνει στα πρόσωπα. Αυτό το χαρακτηριστικό του έργου βάζει εμπόδια και στη σκηνική του πραγμάτωση, καθώς απαιτεί περισσότερο χώρο και χρόνο από σκηνοθέτη και ηθοποιούς να αφουγκραστούν τους ρόλους, ακόμη και να παραλείψουν προς όφελός τους περιττά στοιχεία.

Οι ηθοποιοί, πάντως, παίζουν «καλή μπάλα» (μεταφορικά και κυριολεκτικά!), κυρίως ο Στάθης Σταμουλακάτος που σηκώνει μεγάλο βάρος της σκηνικής ενέργειας (αν και κινδυνεύει να ταυτιστεί σε συγκεκριμένη «κατηγορία» ρόλων μετά το «Στέλλα κοιμήσου»), όπως και οι Στέλιος Δημόπουλος, Μάκης Παπαδημητράτος και ο ίδιος ο Τσιο­τσιόπουλος, ενώ π.χ. στην ερμηνεία του Θάνου Αλεξίου γίνεται εμφανής η ζημιά που προκαλεί ο υπερβάλλων ζήλος του συγγραφέα να λειτουργήσει προσθετικά συσσωρεύοντας δεδομένα και όχι εμβαθύνοντας κάθετα σε αυτά.

ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, 2105232097. Διάρκεια: 90΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικός Ελληνορώσων

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 95 '

Σύγχρονη κωμωδία για τα παιδιά μιας γειτονιάς που λένε ότι μεγάλωσαν, για πρησμένους αστραγάλους, για πληγές που έκλεισαν και για άλλες που έμειναν ανοιχτές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.