Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα

3,5

Εσείς για ποιους λόγους ζείτε; Θα σας κάνει να τους αναλογιστείτε αυτό το έργο- παυσίλυπο που ανεβαίνει σε μια διαδραστική παράσταση με τη χαρισματική Μελίνα Θεοχαρίδου και τους θεατές ως συμπρωταγωνιστές.

Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα

Εσείς για ποιους λόγους ζείτε; Θα σας κάνει να τους αναλογιστείτε αυτό το έργο- παυσίλυπο που ανεβαίνει σε μια διαδραστική παράσταση με τη χαρισματική Μελίνα Θεοχαρίδου και τους θεατές ως συμπρωταγωνιστές.

Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα - εικόνα 1

Δεν είναι (ακόμη ένας) μονόλογος το «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα». Κι όμως παίζεται από έναν και μόνο ηθοποιό. Ούτε είναι (ακόμη μία) διαδραστική παράσταση, έστω κι αν οι θεατές συμμετέχουν ενεργά. Όλοι κάτι διαβάζουν δυνατά. Κάποιος δανείζει το πανωφόρι του, κάποιος άλλος βγάζει τις κάλτσες του και άλλοι πέντε υποδύονται έναν κανονικό χαρακτήρα. Καλή ώρα, η υποφαινόμενη βρέθηκε να παίζει μια καθηγήτρια. Κι εδώ θα παραδεχτώ πως η Μελίνα Θεοχαρίδου έχει τον τρόπο της –ανυπόκριτη ευγένεια, απροσποίητη απλοχεριά, μια σεβαστή αμεσότητα;– ώστε να μην αρνηθείς το κάλεσμά της έστω κι αν είσαι ο τελευταίος θεατής που θα ήθελε να ανεβεί στη σκηνή.

Είναι μια γλυκόπικρη εμπειρία­ η παρακολούθηση αυτής της παράστασης, μια συμμετοχική δράση ιδιαίτερης ευαισθησίας –απλοϊκή αλλά όχι απλουστευτική, παιγνιώδης αλλά όχι αφελής–, ικανή να φέρει νέο κοινό στο θέατρο. Επίσης είναι μια αρκετά καλή απάντηση στο πώς μιλάμε για κάτι εξαιρετικά σοβαρό όπως η αυτοκτονία δίχως να γινόμαστε διδακτικοί, βαρύθυμοι ή δακρύβρεχτοι. Διότι το όλο θέμα στρέφεται γύρω από τη λίστα που ξεκίνησε να γράφει μια 7χρονη όταν η μητέρα της έκανε απόπειρα αυτοκτονίας.

Η «δημοκρατική» γραφή των δύο Βρετανών δραματουργών, η υποδειγματική μετάφραση του Αντώνη Γαλέου, η χαριτωμένη προσαρμογή –στο φύλο, στην εθνικότητα και την προσωπικότητα της ηθοποιού– από τους Άρη Ασπρούλη και Ιόλη Ανδρεάδη καθώς και η σκηνοθεσία της τελευταίας δικαιώνουν αυτό το ευρηματικό κείμενο του 2013. Μόνο μία παρατήρηση: δεν χρειάζεται να ξεπερνάει τη μία ώρα. Όσο πιο ευσύνοπτο τόσο πιο... παυσίλυπο.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Νέος Κόσμος, 2109212900. Διάρκεια: 80΄. Μέχρι 7/5.

Περισσότερες πληροφορίες

Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 75 '

Ένα «αντικαταθλιπτικό» έργο, που έκανε αίσθηση στην Αγγλία, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Όταν η μητέρα της κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, η 7χρονη ηρωίδα του μονολόγου ετοιμάζει μια λίστα με όλα τα υπέροχα πράγματα για τα οποία αξίζει να ζεις. Το κοινό συμμετέχει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Rabbit hole": Το συναρπαστικό αμερικάνικο δράμα για τρεις τελευταίες παραστάσεις

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, συστήνοντάς μας ένα βραβευμένο σύγχρονο έργο για την απώλεια, ρίχνει αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.