Το γελοίο σκότος

3

Ποιος χώρος είναι ιδανικός­ για να προτείνει νέες γραφές, φρέσκες σκηνοθετικές ματιές και καινούργια υποκριτικά ταλέντα αν όχι η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου; Με τη συγκεκριμένη πολιτική φάρσα επιτυγχάνονται και τα τρία.

Το γελοίο σκότος

Ποιος χώρος είναι ιδανικός­ για να προτείνει νέες γραφές, φρέσκες σκηνοθετικές ματιές και καινούργια υποκριτικά ταλέντα αν όχι η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου; Με τη συγκεκριμένη πολιτική φάρσα επιτυγχάνονται και τα τρία.

Το γελοίο σκότος - εικόνα 1

Παίζουν άραγε με Playmobil τα παιδιά στη Σομαλία; Άγνωστο, όπως ίσως μας είναι ακόμη πολλά για οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη (εκτός από τη δική μας). Πάντως, με τα διάσημα πλαστικά ανθρωπάκια των τριών ιντσών, γερμανικής προέλευσης και πολυεθνικών συμφερόντων, στήνεται εν είδει μεταμοντέρνου κουκλοθεάτρου ο πρόλογος του «Γελοίου σκότους» (2013). Ο Γερμανός συγγραφέας Βόλφραμ­ Λοτς (γενν. 1981) εξηγεί εκεί, «στους Ευρωπαίους, για τους οποίους οι συνθήκες ζωής στη Σομαλία είναι ξένες και ακατανόητες», πώς ένα παιδί στο Κέρας της Αφρικής, αντί για ψαράς, γίνεται πειρατής. τι να αλιεύσει, εξάλλου, στις τοξικές –από τα δυτικά απόβλητα­– θάλασσες; Έχει προηγηθεί μια σκαμπρόζικη ανακοίνωση της βοηθού σκηνοθέτη, η οποία μας παρακαλεί να αποδεχτούμε ως Σομαλό τον Γιώργο Κισσανδράκη.

Δεκτός ο συμβιβασμός: ο ηθοποιός παίζει αυτόν και άλλους ρόλους με τη θεμιτή αυθάδεια του γεννημένου πρωταγωνιστή και την παρρησία της νιότης του. Συνολικά ο θίασος είναι ένα κουαρτέτο νεανικής ορμής και πυγμής: δροσερή η Γωγώ Παπαϊωάννου, αν και με κάπως άκαμπτη φωνή, εύστοχα αθώος ο Βασίλης Σάφος κι εκκεντρικά πληθωρικός ο Μάριος Παναγιώτου.

Το γελοίο σκότος - εικόνα 2

Έργο ραδιοφωνικό, το βραβευμένο «Γελοίο σκότος» αποδείχτηκε ιδιαίτερα πρόσφορο στις παραστάσιμες εκδοχές του και τώρα κάνει ελληνική πρεμιέρα σε μια έξυπνη, περίτεχνα παιγνιώδη, ευρηματική και συνεπή προς το σαρκασμό του σκηνοθεσία. Πριμοδοτώντας τον αυτοσχεδιασμό, η Κατερίνα Γιαννοπούλου διευθύνει, με την αρωγή της χορογράφου Νάντης Γώγουλου, τον θίασό της στο εύστοχο σκηνικό της Νίκης Ψυχογιού: ένα αποικιοκρατικής λογικής μπαρ με ενυδρείο και τραπέζι μπιλιάρδου, φωτισμένο από τη Χριστίνα Θανάσουλα ώστε να δίνει την ψευδαίσθηση... ζούγκλας. Ακολουθώντας την προτροπή του συγγραφέα, ο οποίος παρεμπιπτόντως εμφανίζεται σε βίντεο ως άλλος Βαν Γκογκ μες στο ΙΚΕΑ (!), ο Γρηγόρης Λιακόπουλος μεταφράζει υποδειγματικά το έργο κι επεμβαίνει σε αυτό. Αφαιρεί κάποια μέρη και προσθέτει άλλα κείμενα, με πιο ευδιάκριτο από αυτά την «Έρημη χώρα» του Τ.Σ. Έλιοτ – έγκυρη αλλά πολυχρησιμοποιημένη η εν λόγω προσθήκη.

Το δε πρωτότυπο κείμενο ίσως χρειαζόταν πιο δραστικές περικοπές. Διότι η υπόθεση μας διακτινίζει από την ισοπεδωμένη Σομαλία στα βουνά του Αφγανιστάν –ή μήπως στη ζούγκλα ενός «άλλου» Βιετνάμ;– μέσω απανωτών αφηγήσεων (είπαμε, πρόκειται για ραδιοφωνικό έργο) και μιας κουστωδίας αντιηρώων: κυανοκράνοι, ιεραπόστολοι, ιθαγενείς, πολεμικοί ανταποκριτές και πρόσφυγες. Ευφυής και καίριος, ο Λοτς διερευνά το αποικιοκρατικό παρελθόν και το οικονομικο-στρατιωτικό παρόν του δυτικοευρωπαϊκού επεκτατισμού δίχως βαρύγδουπους διδακτισμούς. Αντί για την… τήβεννο του ιστορικού, φορά το καπέλο του γελωτοποιού και, με τους όρους ενός μεταμοντέρνου θεάτρου του παραλόγου, παίζει με τα στερεότυπα. Φλύαρος αλλά και σαρωτικός, καταλήγει στην κοινοτοπία του κακού. την επίγνωση του σκότους εντός μας και τη διπλή μας αδυναμία να το αναχαιτίσουμε όσο και να συναισθανθούμε ο ένας τον πόνο του άλλου.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ Πανεπιστημίου 48, 2103301881. Διάρκεια: 80΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Το γελοίο σκότος

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 110 '

Το έργο εξερευνά την αντίληψη των Ευρωπαίων σχετικά με το «ξένο», ασκεί κριτική στον οικονομικό και στρατιωτικό επεκτατισμό και συνδυάζει την υπαρξιακή αγωνία του μυθιστορήματος με την παρωδία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

OPEN CALL | 2ο Φεστιβάλ Θεάτρου Νέων Δημιουργών & Ομάδων "Άδειος Χώρος"

Το 2ο Φεστιβάλ "Άδειος Χώρος" επιστρέφει τον Ιούνιο 2026, ανοίγοντας ιστορικά θέατρα της Αθήνας σε νέους δημιουργούς και ομάδες. Ο οργανισμός Λυκόφως και ο Στάθης Λιβαθινός προσφέρουν πλήρη παραγωγική υποστήριξη και δωρεάν πρόσβαση στο κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/02/2026

Γιώργος Αλκαίος: "Το θέατρο ήρθε όταν δεν είχα πια ανάγκη να αποδείξω κάτι, αλλά να πω κάτι"

Με αφορμή τη σουρεαλιστική κωμωδία που συνυπογράφει με τον Στράτο Αγιοστρατίτη, ο Γιώργος Αλκαίος μιλά για τη μετάβαση από το τραγούδι στη σκηνή, το δημιουργικό ρίσκο, την αλήθεια ως καλλιτεχνική πυξίδα και την ανάγκη διαρκούς μεταμόρφωσης.

"Λόλα": Πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση

Λόγω της μεγάλης προσέλευσης και της θερμής ανταπόκρισης του κοινού, οι παραστάσεις της "Λόλας" στο Παλλάς με τους Ελλη Τρίγγου, Γιάννη Στάνκογλου, Γιώργο Γάλλο παίρνουν παράταση και θα συνεχιστούν έως την 1 η Μαρτίου.

Ο Νίκος Καραθάνος σκηνοθετεί το "Τζένη Τζένη" και η προπώληση ξεκίνησε

Στις 23 Απριλίου θα κάνει πρεμιέρα η μεγάλη θεατρική παραγωγή που ετοιμάζει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με εκλεκτούς καλλιτέχνες και η προπώληση μόλις ξεκίνησε. Μάθετε περισσότερα.

"Το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι" στο Θέατρο Πορεία: Η Νάντια Κοντογεώργη ενσαρκώνει 26 φωνές σε ένα σώμα

Η πολυβραβευμένη εκδοχή του Kip Williams κάνει σήμερα πρεμιέρα και στην Αθήνα, μετά τη θριαμβευτική του πορεία στο West End και το Broadway.

"Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν": Ένας μαραθώνιος ανθρώπινης αντοχής στο θέατρο Εν Αθήναις

Το έργο των Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη, βασισμένο στη νουβέλα του Horace McCoy, συνεχίζεται στο θέατρο Εν Αθήναις μετά τη θερμή υποδοχή κοινού και κριτικών.

"Φάλσταφ": Η επιστροφή μιας... "very british" παραγωγής στη Λυρική

Η επιτυχημένη παραγωγή του "Φάλσταφ" επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή και την "Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος" για 6 παραστάσεις.