Ο μπαμπάς

2

Ο Φασουλής ερμηνεύει έναν πατέρα με Αλτσχάιμερ και η Μαρίνα Ασλάνογλου την –αντιμέτωπη με το δίλημμα «τι θα κάνω με τον μπαμπά;»– κόρη σε αυτό το βραβευμένο γαλλικό μελόδραμα, το οποίο κάποιους συγκινεί και κάποιους άλλους εκνευρίζει.

Ο μπαμπάς

Ο Φασουλής ερμηνεύει έναν πατέρα με Αλτσχάιμερ και η Μαρίνα Ασλάνογλου την –αντιμέτωπη με το δίλημμα «τι θα κάνω με τον μπαμπά;»– κόρη σε αυτό το βραβευμένο γαλλικό μελόδραμα, το οποίο κάποιους συγκινεί και κάποιους άλλους εκνευρίζει.

Ο μπαμπάς - εικόνα 1

Δυσκολεύομαι να συναισθανθώ τη θριαμβευτική πορεία του έργου «Ο μπαμπάς» («La pere», 2012). Έλαβε το βραβείο Moliere ως το καλύτερο γαλλόφωνο έργο της χρονιάς, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στο Παρίσι και το Λονδίνο, έγινε ταινία… Προσωπικά, αντί για μια εμπνευσμένη δραματική κομεντί, στην προσεγμένα αδιάφορη παράσταση του Στ. Φασουλή, ήρθα αντιμέτωπη με ένα συμβατικό νεο-αστικό μελόδραμα, συνταγογραφημένο για να προκαλέσει συγκινήσεις, δίχως πλοκή, αληθινό αίσθημα ή, έστω, βαθιά αίσθηση του θέματος, με σκηνές-κλισέ και φράσεις-κορόνες συναισθηματικού εκβιασμού (όπως το «νιώθω σα να ’χω χάσει όλα μου τα φύλλα»). Η ιδιαιτερότητά του –παρακολουθούμε τα πάντα μέσα από τη διαλείπουσα μνήμη ενός ανοϊκού– δεν μοιάζει εδώ θεατρικά πρόσφορη.

Ο μπαμπάς - εικόνα 2

Το πρόβλημα που θίγει ο «Μπαμπάς» –η άνοια, και δη το Αλτσχάιμερ–, είναι ένα από τα σκληρά τιμήματα που επιφυλάσσουν τα γηρατειά. Τόσο το σινεμά όσο και το θέατρο ασχολούνται ολοένα συχνότερα με τα οντολογικά ζητήματα που εγείρει η νόσος. Μόνο που, στην περίπτωση του Φλ. Ζελέρ, η οντολογία πάει περίπατο και η πραγματικότητα της νόσου αποκαλύπτεται πολύ πιο αντισυμβατική από τη θεατρική μετεγγραφή της. Ο Φασουλής σκηνοθετεί το έργο μονόχορδα, υπερθεματίζοντας νατουραλιστικά το τραγικό και υποφωτίζοντας το κωμικό, χάνοντας όμως τις ενδιαφέρουσες «ενδιάμεσες» ζώνες.
Είδε πιθανότατα στο ρόλο του πατέρα την ευκαιρία για ένα προσωπικό tour-de-force. και, πράγματι, ως μπαμπάς, είναι συμπαθής, χαριτωμένος, ενίοτε δραματικά ενδιαφέρων. Η Μ. Ασλάνογλου έχει σχεδιάσει με σταθερότητα αλλά και κάποια ακαμψία τη φιγούρα της μπλοκαρισμένης συναισθηματικά ενοχικής κόρης. Η υπόλοιπη διανομή δεν αφήνει κάποια έντονη εντύπωση – το ίδιο ισχύει και για τα ογκώδη σκηνικά (Μ. Παντελιδάκης) και τα δίχως χαρακτήρα κοστούμια (Ντ. Βαχλιώτη).

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ» Αμερικής 10, Κολωνάκι, 2103612500. Διάρκεια: 70΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο μπαμπάς

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Τραγική οικογενειακή φάρσα με πρωταγωνιστή έναν πατέρα, ο οποίος καλείται να ζήσει με τη κόρη του και το σύντροφό της. Η αγάπη είναι δεδομένη, η συγκατοίκηση όμως αποδεικνύεται μια δοκιμασία για όλους

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/05/2024

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber

Ένας εχθρός του λαού

Παράσταση συλλογικής αφηγηματικής φόρμας που αναδεικνύει το σημαντικού πολιτικού προβληματισμού ιψενικό έργο, αφήνοντας όμως σε δεύτερη μοίρα ζητήματα θεατρικότητας | Powered by Uber

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.

"Uncanny valley": Οι Rimini Protokoll συμμετέχουν με περφόρμανς στο Athens Digital Arts Festival

Η γερμανική θεατρική ομάδα που δημιούργησε το επιδραστικό θεατρικό κίνημα Reality Trend έρχεται στο Ρεξ, με μια περφόρμανς με πρωταγωνιστή ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ.

"Glorious Epic": Έχεις ξαναδεί σύγχρονο χορό στο Alcatraz Strip Club;

Η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη παρουσιάζει μια "ένδοξη έπικ παράσταση χορού", μια ποιητική αλληγορία για την ομορφιά του αταίριαστου στο πιο φημισμένο στριπ κλαμπ της Αθήνας.