Ο μπαμπάς

2

Ο Φασουλής ερμηνεύει έναν πατέρα με Αλτσχάιμερ και η Μαρίνα Ασλάνογλου την –αντιμέτωπη με το δίλημμα «τι θα κάνω με τον μπαμπά;»– κόρη σε αυτό το βραβευμένο γαλλικό μελόδραμα, το οποίο κάποιους συγκινεί και κάποιους άλλους εκνευρίζει.

Ο μπαμπάς

Ο Φασουλής ερμηνεύει έναν πατέρα με Αλτσχάιμερ και η Μαρίνα Ασλάνογλου την –αντιμέτωπη με το δίλημμα «τι θα κάνω με τον μπαμπά;»– κόρη σε αυτό το βραβευμένο γαλλικό μελόδραμα, το οποίο κάποιους συγκινεί και κάποιους άλλους εκνευρίζει.

Ο μπαμπάς - εικόνα 1

Δυσκολεύομαι να συναισθανθώ τη θριαμβευτική πορεία του έργου «Ο μπαμπάς» («La pere», 2012). Έλαβε το βραβείο Moliere ως το καλύτερο γαλλόφωνο έργο της χρονιάς, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στο Παρίσι και το Λονδίνο, έγινε ταινία… Προσωπικά, αντί για μια εμπνευσμένη δραματική κομεντί, στην προσεγμένα αδιάφορη παράσταση του Στ. Φασουλή, ήρθα αντιμέτωπη με ένα συμβατικό νεο-αστικό μελόδραμα, συνταγογραφημένο για να προκαλέσει συγκινήσεις, δίχως πλοκή, αληθινό αίσθημα ή, έστω, βαθιά αίσθηση του θέματος, με σκηνές-κλισέ και φράσεις-κορόνες συναισθηματικού εκβιασμού (όπως το «νιώθω σα να ’χω χάσει όλα μου τα φύλλα»). Η ιδιαιτερότητά του –παρακολουθούμε τα πάντα μέσα από τη διαλείπουσα μνήμη ενός ανοϊκού– δεν μοιάζει εδώ θεατρικά πρόσφορη.

Ο μπαμπάς - εικόνα 2

Το πρόβλημα που θίγει ο «Μπαμπάς» –η άνοια, και δη το Αλτσχάιμερ–, είναι ένα από τα σκληρά τιμήματα που επιφυλάσσουν τα γηρατειά. Τόσο το σινεμά όσο και το θέατρο ασχολούνται ολοένα συχνότερα με τα οντολογικά ζητήματα που εγείρει η νόσος. Μόνο που, στην περίπτωση του Φλ. Ζελέρ, η οντολογία πάει περίπατο και η πραγματικότητα της νόσου αποκαλύπτεται πολύ πιο αντισυμβατική από τη θεατρική μετεγγραφή της. Ο Φασουλής σκηνοθετεί το έργο μονόχορδα, υπερθεματίζοντας νατουραλιστικά το τραγικό και υποφωτίζοντας το κωμικό, χάνοντας όμως τις ενδιαφέρουσες «ενδιάμεσες» ζώνες.
Είδε πιθανότατα στο ρόλο του πατέρα την ευκαιρία για ένα προσωπικό tour-de-force. και, πράγματι, ως μπαμπάς, είναι συμπαθής, χαριτωμένος, ενίοτε δραματικά ενδιαφέρων. Η Μ. Ασλάνογλου έχει σχεδιάσει με σταθερότητα αλλά και κάποια ακαμψία τη φιγούρα της μπλοκαρισμένης συναισθηματικά ενοχικής κόρης. Η υπόλοιπη διανομή δεν αφήνει κάποια έντονη εντύπωση – το ίδιο ισχύει και για τα ογκώδη σκηνικά (Μ. Παντελιδάκης) και τα δίχως χαρακτήρα κοστούμια (Ντ. Βαχλιώτη).

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ» Αμερικής 10, Κολωνάκι, 2103612500. Διάρκεια: 70΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο μπαμπάς

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Τραγική οικογενειακή φάρσα με πρωταγωνιστή έναν πατέρα, ο οποίος καλείται να ζήσει με τη κόρη του και το σύντροφό της. Η αγάπη είναι δεδομένη, η συγκατοίκηση όμως αποδεικνύεται μια δοκιμασία για όλους

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Σε αυτή την "Κουζίνα" ετοιμάζεται μια από τις hot παραστάσεις της σεζόν

Όλα περνούν από το στομάχι- και η ζωή δεν διαφέρει. Στην "Κουζίνα" του Άρνολντ Γουέσκερ, ο Γιώργος Κουτλής με πρωταγωνιστή τον Μιχάλη Σαράντη στήνει ένα εκρηκτικό, μουσικό θέατρο για τον άνθρωπο που βράζει μέσα στον σύγχρονο κόσμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
10/10/2025

Η "Κόμισσα της φάμπρικας" με τη Ματσούκα και τον Πυρπασόπουλο – Νέες εντυπωσιακές φωτογραφίες από την παράσταση

Η "Κόμισσα της φάμπρικας" έρχεται να βάλει τάξη, αναστάτωση και… έρωτα στο Embassy Theater με πρωταγωνιστές τους Δήμητρα Ματσούκα, Γιώργο Πυρπασόπουλο, Σάρα Γανωτή, Αντιγόνη Δρακουλάκη και οχτώ ακόμα ηθοποιούς, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

Ο Άρης Λάσκος για τη "Χαμένη άνοιξη": "Ας αναλάβουμε δράση. Να μην χαθεί άλλη Άνοιξη"

Πρωταγωνιστεί μαζί με έναν εξαιρετικό θίασο και διασκευάζει πρώτη φορά για το θέατρο τη το πολιτικό και υπαρξιακό μυθιστόρημα του Στρατή Τσίρκα "Χαμένη Άνοιξη". Μια συζήτηση με τον Άρη Λάσκο για την παράσταση στο θέατρο Πορεία.

"Genica: ο πίδακας του αίματος μου"-Ο έρωτας του Αρτό που γεννά θέατρο

Η Ιόλη Ανδρεάδη και ο Άρης Ασπρούλης, μέσα από μια δεκαετία έρευνας πάνω στον Αντονέν Αρτό παρουσιάζουν το νέο τους έργο "Genica: ο πίδακας του αίματος μου" με πρωταγωνιστές τους Gene Gillette, Γεράσιμο Γεννατά και Βανέσα Αδαμοπούλου.

Murmuration στο Ηρώδειο: είδαμε τα σώματα να γίνονται ποίηση

Πενήντα σώματα, ένα συγχρονισμός, αέρας γεμάτος κίνηση. Το Murmuration ταξίδεψε χτες το βράδυ το Ηρώδειο σ' έναν ονειρικό κόσμο ακρίβειας, φωτός και μαγείας.

Πρεμιέρα για το "Ακρωτήρι" με τη συγκλονιστική Μαρία Ναυπλιώτου και νέο παρτενέρ τον Νικόλα Παπαγιάννη

"Το ακρωτήρι" του Σαρ Γουάιτ επιστρέφει για δεύτερη σεζόν στο Θέατρο Ιλίσια, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου- με τη συγκλονιστική Μαρία Ναυπλιώτου και νέο παρτενέρ τον Νικόλα Παπαγιάννη.

"Big Top Fesrival"- Ένα σύγχρονο τσίρκο στήνει την τέντα του στο Γαλάτσι

Μια γιορτή για όλες τις ηλικίες, για όσους αγαπούν τη δημιουργία, την έκφραση και τη χαρά του "μαζί" είναι το Athens Big Top Festival και θα πραγματοποιηθεί 15 & 16 Νοεμβρίου.