Η ζωή μπροστά σου

3

Συγκίνηση, τρυφερότητα, απελπισία, χαρά... Τα συναισθήματα ξεχειλίζουν, καθώς η Άννα Βαγενά βαδίζει μόνη το μονοπάτι προς την κορύφωση ενός έργου με ισχυρό συναισθηματικό εκτόπισμα. 

Η ζωή μπροστά σου

Συγκίνηση, τρυφερότητα, απελπισία, χαρά... Τα συναισθήματα ξεχειλίζουν, καθώς η Άννα Βαγενά βαδίζει μόνη το μονοπάτι προς την κορύφωση ενός έργου με ισχυρό συναισθηματικό εκτόπισμα.

Η ζωή μπροστά σου - εικόνα 1

H σύνδεση με το παρελθόν μέσω της μνήμης αλλά και ζητήματα όπως ο ρατσισμός, η εγκατάλειψη, η περιθωριοποίηση, η ανεξιθρησκία βρίσκουν το δρόμο τους για τη σκηνή μέσω ενός θεατρικού έργου καίριου και ρεαλιστικού. Το μυθιστόρημα του Γκαρί απέσπασε το λογοτεχνικό βραβείο Goncourt τη χρονιά που εκδόθηκε, το 1975, και το 1977 έγινε ταινία από τον σκηνοθέτη Μ. Μιζ­ραχί με τον τίτλο «La vie devant soi». Είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε στο ελληνικό θέατρο, σε μια στρωτή ανάγνωση, με την Άννα Βαγενά να ερμηνεύει το ρόλο της Ρόζας, μιας Πολωνοεβραίας που προπολεμικά εγκαταλείπει την πατρίδα της, εκδίδεται ως πόρνη από τον άντρα της, ενώ με την άνοδο του φασισμού βρίσκεται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς από το οποίο καταφέρνει να βγει ζωντανή

Η ζωή μπροστά σου - εικόνα 2

Η Ρόζα αναλαμβάνει­ να μεγαλώσει έναν μικρό μουσουλμάνο, τον Μόμο, και παίρνει από εκείνον όλη τη φροντίδα και την αγάπη που δεν της δόθηκαν­. Η παράσταση –η οποία κατά τη γνώμη μας απευθύνεται και σε εφηβικό κοινό–, σε απόλυτη συνέπεια με το έργο, κινείται ανάμεσα στο κοινωνικοπολιτικό και το ψυχολογικό δράμα. Όμως το έργο απαιτεί και σκηνική επικοινωνία μεταξύ των ηρώων, η οποία δεν επιτυγχάνεται σε βαθμό που θα απογείωνε την παράσταση. Αυτό βέβαια εξηγείται αν λάβουμε υπόψη ότι δίπλα στην έμπειρη πρωταγωνίστρια με την επιβλητική σκηνική παρουσία και την ιδιαίτερη ικανότητα στο χρωματισμό των συναισθημάτων συμπρωταγωνιστεί ένας μαθητής γυμνασίου, παιδί Αιγυπτίων μεταναστών, χωρίς καμία προηγούμενη επαφή με το θέατρο. Ο Ιμπραήμ Χασάν προσπαθεί με συνέπεια και γλυκύτητα να σταθεί στο ύψος του ρόλου του, δίνοντας όμως περισσότερο την αίσθηση απαγγελίας και όχι ερμηνείας. Απλοϊκή ήταν η ερμηνεία του Κώστα Λάσκου (γιατρός) και μάλλον υπερβολική αυτή του Χρήστου Ροδάμη (πατέρας του Μόμο).

Περισσότερες πληροφορίες

Η ζωή μπροστά σου

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 120 '

Συγκινητική και τρυφερή η συγκλονιστική ιστορία ενός μικρού Άραβα, τον οποίο αναλαμβάνει να μεγαλώσει μια Εβραία πόρνη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/05/2024

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber

Ένας εχθρός του λαού

Παράσταση συλλογικής αφηγηματικής φόρμας που αναδεικνύει το σημαντικού πολιτικού προβληματισμού ιψενικό έργο, αφήνοντας όμως σε δεύτερη μοίρα ζητήματα θεατρικότητας | Powered by Uber

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.

"Uncanny valley": Οι Rimini Protokoll συμμετέχουν με περφόρμανς στο Athens Digital Arts Festival

Η γερμανική θεατρική ομάδα που δημιούργησε το επιδραστικό θεατρικό κίνημα Reality Trend έρχεται στο Ρεξ, με μια περφόρμανς με πρωταγωνιστή ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ.

"Glorious Epic": Έχεις ξαναδεί σύγχρονο χορό στο Alcatraz Strip Club;

Η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη παρουσιάζει μια "ένδοξη έπικ παράσταση χορού", μια ποιητική αλληγορία για την ομορφιά του αταίριαστου στο πιο φημισμένο στριπ κλαμπ της Αθήνας.