Σφήκες

Σφήκες

  • Διάρκεια: 95'
  • 2

Η Λένα Κιτσοπούλου διασκευάζει ελεύθερα την κωμωδία με την οποία ο Αριστοφάνης σατιρίζει τη διάβρωση του δικαστικού συστήματος στην αρχαία Αθήνα. Από τη μια, ένας δικομανής ηλικιωμένος δικαστής που ζει για να καταδικάζει «ενόχους», κι από την άλλη ο απεγνωσμένος γιος του και μια ολόκληρη κοινωνία από Σφήκες: άτομα με «οξύ κεντρί», ακόρεστη όρεξη για κριτική και μηδενική διάθεση για αυτοκριτική. Στην παρούσα εκδοχή, η σκηνοθεσία στρέφει το βλέμμα της στα σύγχρονα «κεντριά», στα λαϊκά δικαστήρια των τηλεοπτικών εκπομπών και των social media. Με καυστικό χιούμορ και σκωπτική διάθεση φωτίζει τη συστημική σήψη, τις κοιμισμένες άμυνες, τον ρατσισμό και τον φανατισμό.


Ερμηνεύουν: Ν. Καραθάνος, Λ. Κιτσοπούλου, Γ. Κότσιφας, Ν. Μαραγκόπουλος, Ιωάν. Μαυρέα, Θ. Μπίρκος, Π. Παπαδόπουλος. Σκην.-κοστ.: Μ. Αυγερινού. Μουσ.: Ν. Κυπουργός. Φωτ.: Ν. Βλασόπουλος. Χορογρ.: Αμ. Μπένετ. Προτείνεται για ηλικίες άνω των 15 ετών.

Αναλυτική κριτική

Με σημαντικότερο παθητικό την ποιότητα του κειμένου, η Λένα Κιτσοπούλου καθοδηγεί μια επιθεωρησιακού τύπου παράσταση που επιχειρεί -χωρίς ιδιαίτερη έμπνευση- να κεντρίσει διάφορες νεοελληνικές παθογένειες. Διαβάστε ολόκληρη την κριτική