Η Mastercard και το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στηρίζουν την εγχώρια καλλιτεχνική σκηνή στέλνοντας ένα "ηχηρό" μήνυμα συμπερίληψης

Για 5η συνεχή χρονιά, η Mastercard, σταθερός υποστηρικτής της τέχνης και του πολιτισμού, είναι μεγάλος χορηγός του σημαίνοντα φεστιβαλικού θεσμού, ενώ στηρίζει αποκλειστικά την πρωτοβουλία εξωστρέφειας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, grape - Greek Agora of Performance, η οποία στοχεύει στη δημιουργία μιας συστηματικής πλατφόρμας προβολής Ελλήνων *ίδων καλλιτεχνών στη διεθνή σκηνή Θεάτρου και Χορού, προωθώντας θεματικές όπως η συμπερίληψη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τραγούδια του ελληνικού λαού Γιάννης Σκουρλέτης bijoux de kant Παναγιώτης Μάλλιαρης©

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου άνοιξε αυλαία, δίνοντας το έναυσμα για την εκκίνηση της καλοκαιρινής περιόδου, η οποία θα είναι γεμάτη καλλιτεχνικές δράσεις, θέατρο και χορό. Οι παραστάσεις του Φεστιβάλ έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας και θα παραμείνουν ψηλά στη θεατρική ατζέντα, παρουσιάζοντας έως τις 26 Αυγούστου 76 παραγωγές υψηλού επιπέδου με τη συμμετοχή 2.200 καλλιτεχνών, από τις οποίες φυσικά και δεν θα λείψουν οι μεγάλες πρεμιέρες με την υπογραφή κορυφαίων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και οι διεθνείς συμπαραγωγές.

Βάκχες Έλλη Παπακωνσταντίνου
Alex Kat©
"Βάκχες", Έλλη Παπακωνσταντίνου

Η Mastercard, στο πλαίσιο της σταθερής της στήριξης στην τέχνη και τον πολιτισμό, είναι για 5η συνεχή χρονιά ο μεγάλος χορηγός του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου καλώντας τους λάτρεις του θεάτρου και των τεχνών να αγοράσουν το εισιτήριό τους με τη Mastercard® κάρτα τους από τις 29/5 έως τις 30/6 στα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ή διαδικτυακά μέσω του Viva, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν διπλές προσκλήσεις για επόμενες παραστάσεις του.

Δημοκρατία Μπακλαβά
"Η δημοκρατία του μπακλαβά", Ανέστης Αζάς

Στόχος του φετινού Φεστιβάλ η εξωστρέφεια

 

Το Φεστιβάλ φέτος προχωρά σε μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να στηρίξει ακόμα περισσότερο την εγχώρια καλλιτεχνική δημιουργία και πραγματοποιείται με την αποκλειστική χορηγία της Mastercard. Η πρωτοβουλία αυτή, με τον τίτλο grape, ακρωνύμιο του Greek Agora of Performance, είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα εξωστρέφειας, που θα δώσει τη δυνατότητα σε εκπροσώπους διεθνών φεστιβάλ και καλλιτεχνικούς διευθυντές πολιτιστικών φορέων του εξωτερικού να παρακολουθήσουν 14 παραστάσεις θεάτρου και χορού σε δύο πενθήμερα συμπυκνωμένης ελληνικής δημιουργίας

Οι προσκεκλημένοι εκπρόσωποι των διεθνών φεστιβάλ και πολιτιστικών φορέων, όχι μόνο θα παρακολουθήσουν τις παραστάσεις οι οποίες φυσικά είναι ανοιχτές και στο ευρύ κοινό, αλλά θα γνωρίσουν και τους καλλιτέχνες μέσα από παράλληλες συναντήσεις, υποστηρικτικές εκδηλώσεις και ενέργειες δικτύωσης. Με αυτό τον τρόπο θα έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ένταξη των έργων αυτών σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Οι παραστάσεις του grape θα πραγματοποιηθούν σε δύο χρονικά διαστήματα, από 3 Ιουλίου έως 8 Ιουλίου και από 18 Ιουλίου έως 22 Ιουλίου. 

Σπυριδούλες 4frontal
Ελίνα Γιουνανλή©
"Σπυριδούλες", ομάδα 4frontal

Η υποστήριξη της Mastercard στη σημαντική πρωτοβουλία του grape, αντανακλά το ενδιαφέρον της για την προώθηση των τεχνών και του πολιτισμού, αλλά και ειδικότερα για την υποστήριξη πρωτοβουλιών οι οποίες συνδέονται με θεματολογίες όπως η LGBTQIΑ+ κοινότητα, η γυναίκα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον. Η Mastercard τοποθετείται σταθερά υπέρ της ισότητας, της διαφορετικότητας, της συμπερίληψης, της χειραφέτησης των γυναικών και της προστασίας του περιβάλλοντος εκφράζοντας με κάθε τρόπο την υποστήριξή της στις έννοιες αυτές. 

Μάλιστα, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, η Mastercard ανέλαβε την πρωτοβουλία να απονείμει βραβείο κοινού σε έργο που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του grape και θα συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία βάσει ψηφοφορίας του κοινού.

Παντελής Δεντάκης
Παντελής Δεντάκης

Οι παραστάσεις του grape

Το grape παρουσιάζει 14 παραστάσεις σε δύο διαφορετικούς χώρους του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, την Πειραιώς 260 και το Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, καθώς επίσης και σε χώρους του Εθνικού Θεάτρου. Στον εμβληματικό βιομηχανικό χώρο της Πειραιώς 260 θα παρουσιαστούν εννέα παραστάσεις θεάτρου και χορού, δύο εκ των οποίων αποτελούν διεθνείς συμπαραγωγές. Εμπνευσμένο από την πραγματική ιστορία της Δήμητρας της Λέσβου το έργο "Το ρόδο είναι ρόδο" της Κατερίνας Λούβαρη Φασόη, σε σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη, μιλάει για τη βαρβαρότητα και την τυφλότητα των ανθρώπων απέναντι στη διαφορετικότητα, έχοντας ως οδηγό το βιβλίο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ "Η δύναμη της αγάπης" (30/6 & 3/7). Ακολουθεί η διεθνής συμπαραγωγή "Βάκχες" της Έλλης Παπακωνσταντίνου με την ομάδα ODC Ensemble, ένα έργο με αφετηρία την τραγωδία του Ευριπίδη που παντρεύει τον αρχαίο μύθο με την έρευνα πάνω στη ρευστότητα των φύλων (4 - 6/7).

Μάριο Μπανούσι
Μάριο Μπανούσι

Η ομάδα 4Frontal παρουσιάζει τις "Σπυριδούλες" της Νεφέλης Μαϊστράλη, σε σκηνοθεσία του Θανάση Ζερίτη και του Χάρη Κρεμμύδα. Μια παράσταση με στοιχεία θεάτρου ντοκουμέντου, πρωτότυπης δραματουργίας και σύγχρονης ελληνικής μουσικής που μιλά για την αληθινή ιστορία της Σπυριδούλας, μιας 12χρονης υπηρέτριας που συγκλόνισε την κοινή γνώμη τη δεκαετία του 1950 (8-11/7). Οι bijoux de kant και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σκουρλέτης ανεβάζουν ένα drag ορατόριο με τίτλο "Τραγούδια του ελληνικού λαού" (φωτό εξωφύλλου), διαβάζοντας για άλλη μια φορά "λοξά" την παράδοση για να σχολιάσουν το ανοιχτό τραύμα της πατριαρχίας και την παρέκκλιση (17-20/7). Στις ίδιες ημερομηνίες θα δούμε και το "Ρέκβιεμ για τη Φάνι Γκόλντμαν" της Ζωής Χατζηαντωνίου, βασισμένο στο ανολοκλήρωτο έργο της Αυστριακής συγγραφέως Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν (1926-1973) στο οποίο στοχάζεται τον λανθάνοντα φασισμό της καθημερινότητας και τη γυναικεία υποκειμενικότητα.

Ζωή Χατζηαντωνίου
Alex Kat©
Ζωή Χατζηαντωνίου

Τέσσερις από τις θεατρικές παραγωγές που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του grape πραγματοποιούνται σε χώρους του Εθνικού Θέατρο. Στη Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Κτιρίου Τσίλλερ θα δούμε την "Καταστροφή" του Δημήτρη Μπαμπίλη και της ομάδας ΑΠΑΡÄΜΙΛΛΟΝ, όπου έξι πολίτες του υπό κατάρρευση κόσμου μας αναζητούν τη μεγάλη λύση που θα φέρει τη λύτρωση (1 - 4/7). Στον ίδιο χώρο θα παρουσιαστεί για δεύτερη χρονιά στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου η sold out παράσταση "Δημοκρατία του Μπακλαβά" του Ανέστη Αζά. Το κοινωνικοπολιτικό αυτό θέατρο το οποίο έχει λάβει διακρίσεις στο εξωτερικό, πραγματεύεται την ιστορία ενός μεικτού ζευγαριού, ενός Τούρκου και μιας Ελληνίδας, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με την προβληματική της εθνικής ταυτότητας, αλλά και την ουτοπική πραγματικότητα ενός μελλοντικού ψηφιακού κράτους (6 – 8/7). Στην Πειραματική Σκηνή του Rex ο Γιώργος Βαλαής ετοιμάζει το "Run – Ένα σκηνικό δοκίμιο για την έλλειψη χρόνου", ένα έργο που αντλεί έμπνευση από τη σημερινή εργασιακή και κοινωνική πραγματικότητα αλλά και από έργα των Τ. Σ. Έλιοτ, Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν και τον "Εκκλησιαστή" (17 – 20/7). Στην ίδια σκηνή ο ανερχόμενος Μάριο Μπανούσι παρουσιάζει την αυτοβιογραφική περφόρμανς "Taverna Miresia – Mario, Bella, Anastasia" (18-20/7).

Σιωπή RootlessRoot
Ελίνα Γιουνανλή©
"Σιωπή", RootlessRoot

Στην Πειραιώς 260 στην κατηγορία του Χορού παρουσιάζονται οι παραστάσεις: "Επώδυνα εύκολο" της Ανδρονίκης Μαραθάκη μαζί με την ομάδα Cloudsdonthaveshape οι οποίο δημιουργούν ένα χορό για τον πόνο (1-3/7), "Σιωπή" των RootlessRoot σε χορογραφία της Λίντας Καπετανέα και του Jozef Fruček, ένα έργο αφιερωμένο στη σιωπή και τη δύναμή της (3 & 4/7), "Repair" του Δημήτρη Μυτιληναίου, ένα κουαρτέτο που εστιάζει στην έννοια του ζευγαριού (pas de deux) όπως τη γνωρίζουμε από την ιστορία του μπαλέτου (8-10/7), και τέλος η διεθνής συμπαραγωγή "Αγρίμι / Fauve" της Λενιώς Κακλέα, μια παράσταση για την αγριότητα των σωμάτων, τη μεταμόρφωσή τους και τη διάλυση των ταυτοτήτων (19 & 20/7).

Repair Δημήτρης Μυτιληναίος
"Repair", Δημήτρης Μυτιληναίος

Τέλος, το μοναδικό έργο του grape που θα παρουσιαστεί στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου και εντάσσεται παράλληλα στον κύκλο "Contemporary Ancients" είναι το "Θήβα: A Global Civil War" του σκηνοθέτη Παντελή Φλατσούση. Το έργο, το οποίο είναι εμπνευσμένο από την τραγωδία του Αισχύλου "Επτά επί Θήβας", ανιχνεύει εκ νέου τη σύνδεση σκηνής και πρόσφατης ιστορίας με όχημα το θέατρο ντοκουμέντο, εστιάζοντας αυτή τη φορά στο φαινόμενο του εμφυλίου πολέμου (21 & 22/7).

Αγρίμι (Fauve) Λενιώ Κακλέα
Marc Domage©
"Αγρίμι (Fauve)", Λενιώ Κακλέα

Να σημειωθεί ότι το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου θα διεξαχθεί από 1 Ιουνίου έως 26 Αυγούστου, παρουσιάζοντας στις σκηνές του Ηρωδείου, του Αρχαίου Θεάτρου Επιδαύρου, του Μικρού Θεάτρου της Αρχαίας Επιδαύρου και της Πειραιώς 260 σπουδαία έργα Θεάτρου, Χορού και Μουσικής καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr
 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Δύο νέα χορογραφικά έργα κάνουν πρεμιέρα

Οι ομάδες "Dance Company Mazi" και "YELP danceco" μάς δίνουν διπλό χορευτικό ραντεβού, με το "2 routes" , που ενώνει το νεοκλασικό με το σύγχρονο, και το "Η ανάσα του κόσμου" που εξερευνά την αναπνοή ως την πρωταρχική μας σύνδεση με τον κόσμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/09/2023

Η Εμίλια Κλαρκ "Νίνα" στο Γλάρο του Τσέχοφ στο Μέγαρο μέσω του National Theatre Live

Οι δορυφορικές μεταδόσεις του Μεγάρου ξεκινούν με την παράσταση του διάσημου Βρετανού σκηνοθέτη Τζέιμι Λόιντ κι έναν δυνατό θίασο από το Θέατρο Χάρολντ Πίντερ του Λονδίνου.

Οι "Στρακαστρούκες" του Δημήτρη Σαμόλη ανεβαίνουν στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια

Ο ηθοποιός και τραγουδοποιός παρουσιάζει το πρώτο θεατρικό του έργο, που βάζει την "αγία ελληνική οικογένεια" στο μικροσκόπιο.

"Δον Κιχώτης": Ουκρανικό μπαλέτο με σπανιόλικο πάθος στο Ηρώδειο

Η Εθνική Όπερα της Οδησσού μάς προσκαλεί σε μια μοναδική βραδιά κλασικού χορού όπου η ορχήστρα και οι καταξιωμένοι χορευτές της ζωντανεύουν το διάσημο έργο για μπαλέτο του Λούντβιχ Μίνκους, που εμπνέεται από το ομότιτλο έργο του Θερβάντες.

"Ζάχαρη": Η μαύρη κωμωδία των Elephas Tiliensis επιστρέφει

Το πρώτο έργο του Δημήτρη Αγαρτζίδη αποκαλύπτει και ξεδιαλύνει τα μπερδεμένα νήματα των οικογενειακών μυστικών.

"Τα κατασκευασμένα συμφέροντα": Η νέα παράσταση του Γιάννη Καλαβριανού ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης-Κάρολος Κουν

Η κλασική, επίκαιρη κωμωδία του Χαθίντο Μπεναβέντε ανεβαίνει σε μια ενδιαφέρουσα διασκευή με αμιγώς γυναικείο καστ.

Οι θεατρικές παραστάσεις που ανεβαίνουν ξανά στο σανίδι την εβδομάδα 28/9-4/10

Είκοσι τέσσερις παραστάσεις για όλα τα γούστα επανέρχονται στις σκηνές της Αθήνας, έπειτα από την πετυχημένη πορεία που είχαν την προηγούμενη σεζόν, δίνοντας την ευκαιρία στο θεατρόφιλο κοινό να τις παρακολουθήσει ξανά ή για πρώτη φορά.