"Μπεντ": Έρχεται το σπουδαίο έργο του Μάρτιν Σέρμαν στο θέατρο Χώρα

Το αριστούργημα του αμερικανού συγγραφέα που έχει ως θέμα τον απαγορευμένο έρωτα δύο ανδρών στη ναζιστική Γερμανία ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια.

ΜΠΕΝΤ Μαριλένα Αναστασιάδου©

Στις 21 Οκτωβρίου κάνει πρεμιέρα το σπουδαίο έργο του Μάρτιν Σέρμαν, "Μπεντ" που αφηγείται την ερωτική σχέση δύο ανδρών στη ναζιστική Γερμανία και τον εκτοπισμό τους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, εξαιτίας των διώξεων των ομοφυλοφίλων που είχε εξαπολύσει ο Χίτλερ. Πρόκειται για ένα σκληρό κείμενο που εκθέτει τη βαναυσότητα του ναζιστικού καθεστώτος και το οποίο, σε μια εποχή βίας, κακοποιήσεων και απαξίωσης των αδύναμων, αποδεικνύεται συνεχώς επίκαιρο.

ΜΠΕΝΤ
Μαριλένα Αναστασιάδου©

Ο Πέτρος Ζούλιας αναγνωρίζοντας το επιτακτικό και αναγκαίο μήνυμα που φέρει το "Μπεντ", καθώς τα νεοναζιστικά κινήματα και η ρατσιστική και ομοφοβική προπαγάνδα βρίσκουν ακόμη έδαφος να φυτρώσουν, υπογράφει μια πολυαναμενόμενη παράσταση που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως κραυγή διαμαρτυρίας υπέρ της ελευθερίας, της αγάπης, της αυτοδιάθεσης και της αξιοπρέπειας. Καθώς η σύγχρονη πραγματικότητα συνεχίζει να περιθωριοποιεί ή και να τιμωρεί όσους διεκδικούν το δικαίωμα της ερωτικής αυτοδιάθεσης, η ιστορία ξεφεύγει από το χρονικό πλαίσιο της ναζιστικής Γερμανίας και τη συνθήκη του στρατοπέδου συγκέντρωσης και γίνεται η σκηνική αφορμή για να ξαναδεί κανείς τα μεγάλα θέματα του ανθρώπου, γυμνά, οριακά και με την απαιτούμενη ειλικρίνεια.

ΜΠΕΝΤ
Μαριλένα Αναστασιάδου©

Στον ταλαντούχο θίασο πρωταγωνιστούν ο Μέμος Μπεγνής, ο Ιωάννης Αθανασόπουλος, ο Μανώλης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Σίντος, ο James Rodi, ο Χρήστος Ζαχαριάδης, ο Σπύρος Δούρος και ο Δημήτρης Καραμπέτσης. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Θεοδοσιάδη, ο Πέτρος Ζούλιας υπογράφει εκτός της σκηνοθεσίας και τη διασκευή, η Μαίρη Τσαγκάρη τα σκηνικά, ο Νίκος Χαρλαύτης τα κοστούμια και ο Θοδωρής Οικονόμου τη μουσική.

ΜΠΕΝΤ
Μαριλένα Αναστασιάδου©

Trivia

Το "Bent" ανέβηκε το 1979 (με τον Ίαν Μακ Κέλεν στο ρόλο του Μαξ), πρωτάθηκε για τα βραβεία Tony και Pulitzer και γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα πρωτοπαρουσιάστηκε το 1980 σε σκηνοθεσία του Γιώργου Θεοδοσιάδη και τους Γιάννη Φέρτη, Πέτρο Φυσσούν και Γιώργο Μοσχίδη στη διανομή. Το 1997, ο Σέρμαν υπέγραψε και το σενάριο για την κινηματογραφική εκδοχή του (σκηνοθεσία του Σον Ματίας), στην οποία πρωταγωνίστησαν ο Κλάιβ Όουεν και ο Ίαν Μακ Κέλεν.

ΜΠΕΝΤ
Μαριλένα Αναστασιάδου©

Ο Μάρτιν Σέρμαν γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια το 1938, από ρωσοεβραίους γονείς. Εκτός από το "Bent", που συνέβαλε σημαντικά ώστε να έρθουν στη δημοσιότητα τα ναζιστικά βασανιστήρια στους ομοφυλοφύλους, έχει υπογράψει κι άλλα πολυπαιγμένα έργα, που βάζουν στο επίκεντρό τους περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες και μειονότητες (π.χ., το "Rose", ένα μονολογικό κείμενο με ηρωίδα μια ογδοντάχρονη Εβραία, επιζήσασα του Άουσβιτς, ή το "Όπως πάει το ποτάμι", που κάνει μια ανασκόπηση του γκέι κινήματος στις ΗΠΑ). Διατηρεί ιδιαίτερους δεσμούς με την Ελλάδα, όπου και διαμένει μεγάλα διαστήματα του χρόνου.

ΜΠΕΝΤ
Μαριλένα Αναστασιάδου

Ο Πέτρος Ζούλιας έχει αποδείξει την αγάπη του για κάθε είδος ρεπερτορίου και θεάτρου. Έχει σκηνοθετήσει μεγάλα μουσικά θεάματα, όπως το μιούζικαλ για τη ζωή της Σοφίας Βέμπο με τη Μαρινέλλα επί σκηνής, κλασικά αριστουργήματα, ("Άννα Καρένινα"), σημαντικά κείμενα της ελληνικής λογοτεχνίας (όπως η παράσταση-σύνθεση κειμένων "Οι γυναίκες του Παπαδιαμάντη" ή η "Δασκάλα με τα χρυσά μάτια" του Μυριβήλη), αλλά και σύγχρονα ξένα έργα ("Οι φάλαινες του Αυγούστου", "Τσάρλι"), ενώ η "Μαρίκα", εμπνευσμένη από τη ζωή της Μαρίκας Κοτοπούλη, αποτέλεσε μία από τις πλέον επιτυχημένες, sold-out επί δυο σεζόν, σύγχρονες παραστάσεις.

Η προπώληση έχει ξεκινήσει! Προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες

Μπεντ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Τον απαγορευμένο έρωτα δύο ανδρών σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1936 πραγματεύεται το αριστουργηματικό έργο-ύμνος στην ελευθερία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.