Ο ήχος του όπλου

2,5

Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά τη συγγραφή του, το έργο της μεγάλης συγγραφέως συνεχίζει να προκαλεί τα αντανακλαστικά μας ως καθρέφτης μιας Ελλάδας πάντα παρούσας αλλά και ως δείγμα γραφής υψηλών απαιτήσεων.

Ο ήχος του όπλου

Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά τη συγγραφή του, το έργο της μεγάλης συγγραφέως συνεχίζει να προκαλεί τα αντανακλαστικά μας ως καθρέφτης μιας Ελλάδας πάντα παρούσας αλλά και ως δείγμα γραφής υψηλών απαιτήσεων.

Γραμμένο λίγο μετά τα μισά της δεκαετίας του ’80 και με τη δράση να δια­δραματίζεται τον «Ιούνιο του 1985, τρεις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές», το έργο κουβαλάει έντονα το αποτύπωμα της δεκαετίας που το γέννησε, ο «ήχος» του όμως ακούγεται ακόμη δυνατά, ειδικά σήμερα που αντιμετωπίζουμε τα «απόνερα» της πολιτικής κατάστασης δεκαετιών.

Ο ήχος του όπλου - εικόνα 1

Η Λούλα Αναγνωστάκη κατάφερε να αποτυπώσει μοναδικά το ψυχικό τοπίο του Νεοέλληνα και τη σύγχρονη Ιστορία της χώρας μέσα από ιστορίες καθημερινών ανθρώπων, στα προσωπικά αδιέξοδα και τραύματα των οποίων αναγνωρίζεις εύκολα το συλλογικό μας τραύμα. Αυτό κάνει και ο «Ήχος του όπλου» με την ιστορία της Κάτιας, η οποία επιστρέφει στην Αθήνα από την επαρχία όπου ζει για να ψηφίσει· εκεί βρίσκει τον φοιτητή γιο της αποφασισμένο να φύγει για την Αμερική, καθώς νιώθει εγκλωβισμένος σε μια πραγματικότητα που τον πνίγει, και να αφήσει πίσω την έγκυο κοπέλα του.

Τα πρόσωπα του δράματος παρουσιάζονται αντιμέτωπα με τα φαντάσματά τους: η Κάτια με το δυστυχισμένο γάμο, ο Μιχάλης με το οικογενειακό παρελθόν που θέλει να αποκηρύξει, η Φανή, στο περιθώριο της ζωής του Μιχάλη, θα μείνει μόνη πίσω με ένα παιδί, ο μικρός αδερφός της φλερτάρει με την παρανομία, η παιδική φίλη της Κάτιας ερωτευμένη αλλά χωρίς προοπτική. Όλοι δια­νύουν μια τρικυμιώδη εσωτερική διαδρομή, με φόντο τον απόηχο των προεκλογικών ομιλιών και τη βουή των συγκεντρώσεων, προς το αναπάντεχο φινάλε, το οποίο θα τους αφήσει ακόμη πιο μετέωρους...

Η Αναγνωστάκη είναι σπουδαία συγγραφέας, ακριβώς επειδή καθιστά τα «ελληνικά» θέματά της γοητευτικά για όλους κι επειδή, ακόμη και όταν μεταχειρίζεται τον ακραιφνή ρεαλισμό όπως εδώ, δεν πέφτει στην ηθογραφία ή στο μελοδραματισμό, αλλά εμβαθύνει με έναν άμεσο και μαζί ποιητικό τρόπο στον ψυχισμό των ηρώων της. Όμως ο κίνδυνος του μελοδραματισμού καραδοκεί, εκεί όπου πρέπει να αποδοθούν ταραγμένες ψυχικές καταστάσεις, και είναι πρωτίστως θέμα υποκριτικής να αποφευχθεί.

Ο ήχος του όπλου - εικόνα 2

Ο «Ήχος» ζητάει ηθοποιούς οι οποίοι θα συλλάβουν το μετέωρο εκείνο σημείο που ξεκινάει από το ρεαλισμό αλλά μεγεθύνει τους ήρωες αντί να τους περιορίσει στο επίπεδο μιας απλής δραματικής έντασης. Εδώ είναι που στραβοπατάει η παράσταση του Μάνου Καρατζογιάννη· ενώ είναι ωραία η απόφασή του να εμπιστευτεί νέους ηθοποιούς, το αποτέλεσμα εμφανίζεται τελικά άνισο καθώς, δίπλα στις σίγουρες παρουσίες της Πέγκυς Σταθακοπούλου (Κάτια), του Σταύρου Μερμήγκη (Ηλίας) και της Τζένης Σκαρλάτου (Μαρίκα), οι νεότεροι ηθοποιοί του θιάσου παλεύουν με το «ύπουλο» –λόγω της ανυποψίαστης δυσκολίας του– κείμενο [Βασιλική Τρουφάκου (Φανή), Αγησίλαος Μικελάτος (Μιχάλης), Κώστας Νικούλι (Γιαννούκος)] κι έτσι μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα η έγνοια και ο ζήλος που εμφανώς έχουν αφιερώσει –σκηνοθέτης και ηθοποιοί– στο έργο και στην παράσταση.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΘΕΑΤΡΟ Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο, 2105230267. Διάρκεια: 110΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο ήχος του όπλου

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Στο πιο γνωστό θεατρικό έργο της μεγάλης δημιουργού, η ζωή των ηρώων αλλάζει για πάντα υπό την απειλή ενός όπλου που δεν θα εκπυρσοκροτήσει ποτέ.

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
10/05/2024

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber

Η κασέτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, και συνολικά της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει σχεδόν προφητικά, μέσα από μια οικογενειακή ιστορία, την Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών. Ανεβαίνει από τον Μάνο Καρατζογιάννη σε μία προσεγμένη παράσταση με μερικές πολύ ωραίες ερμηνείες. | Powered by Uber