Άμλετ

3,5

Νέα στέγη και ανανεωμένη παρουσίαση για την παράσταση του σαιξπηρικού αριστουργήματος, που δικαιώνει την νέα οπτική.

Άμλετ

Νέα στέγη και ανανεωμένη παρουσίαση για την παράσταση του σαιξπηρικού αριστουργήματος, που δικαιώνει την νέα οπτική.

Άμλετ - εικόνα 1

Σε μια «χτενισμένη» νέα εκδοχή, που έχει αποβάλει κάποια από τα βαρίδια της περσινής πρώτης παρουσίασης και μεταφερμένη σε νέο χώρο, που ευνόησε την εξάπλωση της δράσης σε δύο επίπεδα, η παράσταση του Λεβάν Τσουλάτζε «αναπνέει» καλύτερα. Η σκηνοθετική γραμμή δεν αλλάζει· στο κέντρο του ενδιαφέροντος παραμένει η προσωπική τραγωδία ενός ήρωα που εξεγείρεται απέναντι στην αδικία εναντίον του πατέρα του.

Ακόμη και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όμως, το εύρος του έργου αναδεικνύεται καλύτερα καθώς η παράσταση ανοίγει και αποκτά άχρονο χαρακτήρα -παρά τη σύγχρονη αισθητική-, καθώς ευνοείται από τον μετριασμό της «εφετζίδικης» ατμόσφαιρας και την πιο αφαιρετική αντιμετώπιση. Παράλληλα, διατηρεί την εξαιρετική ευρυθμία της, τον αβίαστο τρόπο με τον οποίο κατεβάζει την ιστορία στην πλατεία, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία ένα «αγκάθι» του πλέον πολυδαίδαλου και μεγαλύτερου σε έκταση από τα σαιξπηρικά έργα.

Άμλετ - εικόνα 2

Τα πρόσωπα έρχονται στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος, με τη σκηνοθεσία να φωτίζει τις βασικές σχέσεις, σκιαγραφώντας επί σκηνής τις συγκρούσεις των χαρακτήρων. Στη μέση όλων, ο Άμλετ του Τάσου Ιορδανίδη μεταδίδει την ασφυξία που του προκαλεί ο διεφθαρμένος οικογενειακός και κοινωνικός περίγυρος, καθώς ο ηθοποιός αποδίδει με άνεση τις μεταπτώσεις και τις παράλληλες «όψεις» του ήρωα, με μέτρο αλλά χωρίς να του λείπει η συναισθηματική ένταση· είναι «παρόν» σε κάθε σκηνή.

Το βασιλικό ζεύγος Πέμη Ζούνη και Άρης Λεμπεσόπουλος δημιουργούν σκηνές έντονης σωματικής επαφής, που μεγεθύνουν τη διάσταση που τους χωρίζει από τον ουσιαστικά μοναχικό Άμλετ. Δίπλα του, η Ιωάννα Παππά (Οφηλία) βρίσκεται μάλλον στην καλύτερη στιγμή της. Μακριά από «γραφικές» απεικονίσεις της εύθραυστης ηρωίδας, την ερμηνεύει με εσωτερικότητα και νεύρο, ενώ πάνω της είναι στημένες μερικές από τις πιο ατμοσφαιρικές σκηνές της παράστασης που ενισχύουν την underground αίσθηση που μεταδίδει ο φετινός «Άμλετ» (ως προς αυτό, συμβάλλουν ιδιαίτερα ο ίδιος ο χώρος αλλά και τα ελαφρώς αναθεωρημένα σκηνικά του Σταύρου Λίτινα και κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδήρη).

Άμλετ - εικόνα 3

Ο Θοδωρής Κατσαφάδος αφήνει να διαφανεί η μικρότητα του Πολώνιου, ο Άρης Λεμπεσόπουλος υπερβάλλει ίσως στην ερμηνεία του, τη σφραγίζει πάντως με την ολότελα προσωπική του παρουσία, ενώ ο Ιάσονας Παπαματθαίου επιβεβαιώνει την καλή χημεία του με τον πρωταγωνιστή, ερμηνεύοντας τον μοναδικό του φίλο και σύμμαχο, Οράτιο. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί (παλιοί και νέοι: Δημήτρης Διακοσάββας, Αντώνης Αντωνάκος, Θοδωρής Κανδυλιώτης, Δημήτρης Σαμόλης) συμπληρώνουν το ικανό καστ, που επιβεβαιώνει την ισχύ και τη διαχρονικότητα (μέρους έστω) της σαιξπηρικής ιστορίας.

ALTERA PARS, Μ. Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός, 2103410011. Διάρκεια: 130΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Άμλετ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 130 '

Η παράσταση επιστρέφει ανανεωμένη, σε νέο χώρο, και μας μεταφέρει στο σαιξπηρικό βασίλειο της Δανίας, όπου οι ήρωες και τα πάθη τους έρχονται στο σήμερα μέσα από τη διαχρονική θεματική του μεγάλου συγγραφέα.

Altera Pars

Μ. Αλεξάνδρου 123

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.