
Οι αναγνώστες του "α" ανέδειξαν για 12η χρονιά τους μεγάλους πρωταγωνιστές του ελληνικού θεάτρου και η λαμπερή τελετή της απονομής πραγματοποιήθηκε -με την αίγλη που της αρμόζει- την Τρίτη 30 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την πολύτιμη αρωγή της Amstel ως χορηγού. Σας παρουσιάζουμε τις παραστάσεις και τους καλλιτέχνες που έλαβαν τα 25 βραβεία της σεζόν 2009-2010, ενώ στο επόμενο τεύχος του "α" (9/12) θα βρείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ της πιο όμορφης βραδιάς του ελληνικού θεάτρου.
Τα Βραβεία

Παράσταση
1o Βραβείο "Μάουζερ" (Άττις)
2ο Βραβείο "Σλουθ" (Αθηνών)
3ο Βραβείο "Το Τρίτο Στεφάνι" (Εθνικό Θέατρο)
Σκηνοθεσία1o Βραβείο Θεόδωρος Τερζόπουλος - "Μάουζερ"
2ο Βραβείο Σταμάτης Φασουλής - "Τρίτο Στεφάνι"
3ο Βραβείο Θωμάς Μοσχόπουλος - "Δωδέκατη Νύχτα"
Νεοελληνικό ΈργοΘανάσης Παπαθανασίου & Μιχάλης Ρέππας - "Αττική Οδός"
Αντρικός Ρόλος1o Βραβείο Γιώργος Κωνσταντίνου - "Ο Αμπιγιέρ"
2ο Βραβείο Γιώργος Κιμούλης - "Σλουθ"
3ο Βραβείο Κωνσταντίνος Μακρουλάκης - "Σλουθ"
Γυναικείος Ρόλος1o Βραβείο Νένα Μεντή - "Τρίτο Στεφάνι"
2ο Βραβείο Καρυοφιλλιά Καραμπέτη - "La Chunga"
3ο Βραβείο Eλένη Κοκκίδου - "Η Γυναίκα της Πάτρας"
Ενδυματολόγοι1o Βραβείο Ντένη Βαχλιώτη - "Τρίτο Στεφάνι"
2ο Βραβείο Κλερ Μπρέσγουελ - "Δωδέκατη Νύχτα"
3ο Βραβείο Ελένη Μανωλοπούλου- "Ο Βισσυνόκηπος"
Σκηνογράφοι1o Βραβείο Έλλη Παπαγεωργακοπούλου - "Τρίτο Στεφάνι"
2ο Βραβείο Άγγελος Μεντής - "Το Στραβόξυλο"
3ο Βραβείο Κωνσταντίνος Κυπριωτάκης - "Δωδέκατη Νύχτα"
Συνθέτες1o Βραβείο Ελένη Καραΐνδρου - "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;"
2ο Βραβείο Ευανθία Ρεμπούτσικα - "Φθινοπωρινή Ιστορία"
3ο Βραβείο Θοδωρής Οικονόμου - "Τρίτο Στεφάνι"
Φωτιστές1o Βραβείο Λευτέρης Παυλόπουλος - "Δωδέκατη Νύχτα"
2ο Βραβείο Λευτέρης Παυλόπουλος - "Τρίτο Στεφάνι"
3ο Βραβείο Κατερίνα Μαραγκουδάκη - "Οι Επισκέπτες"
Οι βραβευμένες παραστάσεις

ΜΑΟΥΖΕΡ
Η μεγάλη έκπληξη των φετινών βραβείων (1ο βραβείο καλύτερης παράστασης). Δίχως δημοφιλείς αστέρες, αλλά με την παλιά αντάρτισσα του ΕΛΑΣ Μαρία Μπέικου, τον ίδιο τον σκηνοθέτη επί σκηνής και νέους ηθοποιούς, το "Μάουζερ" υπήρξε μια παράσταση-γεγονός, που "άνοιξε το τραύμα" του Εμφυλίου με μια ψυχραιμία που είναι ακόμη ζητούμενο για την επίσημη Ιστορία. Ούτε ο στρυφνός λόγος του Χάινερ Μύλλερ, ούτε η αντι-ρεαλιστική σκηνοθετική σύλληψη, ούτε καν το "δύσκολο" θέμα της παράστασης πτόησαν το κοινό. Είκοσι τρία χρόνια μετά τις ριζοσπαστικές "Βάκχες", ο Θεόδωρος Τερζόπουλος (1ο βραβείο σκηνοθεσίας) αποδεικνύει πως δημιουργεί ακόμη παραστάσεις-σταθμοί.

ΣΛΟΥΘ
Αδιαφιλονίκητο φαβορί, με μεγάλη εμπορική αλλά και καλλιτεχνική επιτυχία, το διαβολικά έξυπνο "Σλουθ" του Άντονι Σάφερ (2ο βραβείο καλύτερης παράστασης), ουσιαστικά ένα ψυχολογικό θρίλερ δωματίου με σαρδόνιο χιούμορ, βρήκε τους ιδανικούς πρωταγωνιστές του. Στους ρόλους δύο πανούργων αντεραστών, ο Γιώργος Κιμούλης (2ο βραβείο αντρικού ρόλου) υπήρξε καθηλωτικός ως ναρκισσευόμενος πρωταγωνιστής του αγγλικού θεάτρου, ενώ ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (3ο βραβείο αντρικού ρόλου) ως άνεργος ηθοποιός, με τυχοδιωκτική όμως φύση, μας χάρισε μια αλησμόνητη μεταμόρφωση.

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ
Η θεατρική εκδοχή του πολύκροτου μυθιστορήματος του Κώστα Ταχτσή ήταν η παράσταση των τεσσάρων ωρών και των… επτά βραβείων - ανάμεσά τους και το 3ο βραβείο καλύτερης παράστασης για τη σεζόν 2009-2010. Το 1ο βραβείο ερμηνείας έλαβε η Νένα Μεντή για το συγκλονιστικό ρόλο της κυρά Εκάβης. Το 1ο βραβείο σκηνογραφίας δόθηκε στην Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, η οποία αντιμετώπισε την τεράστια κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με μοντέρνα αφαιρετικότητα, ενώ το 1ο βραβείο ενδυματολογίας έλαβαν η Ντένη Βαχλιώτη και τα… 300 της κοστούμια-αριστουργήματα. Με το 2ο βραβείο σκηνοθεσίας τιμήθηκε ο Σταμάτης Φασουλής, ο οποίος μας χάρισε αυτό το χορταστικό ηθογραφικό υπερθέαμα, με το 2ο βραβείο φωτισμών ο Λευτέρης Παυλόπουλος και το 3ο βραβείο μουσικής ο συνθέτης Θοδωρής Οικονόμου.

ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ
Μεταφέροντας τη δράση της κλασικής κωμωδίας του Σαίξπηρ στα swinging '60s και προσδίδοντάς της απρόσμενη μουσικότητα, αισθησιασμό και εικαστική ισχύ, ο Θωμάς Μοσχόπουλος απέσπασε το 3ο βραβείο σκηνοθεσίας. Η "Δωδέκατη Νύχτα" έλαβε επίσης το 1ο βραβείο φωτισμών -ήταν όντως μαγικός ο… μπλε ωκεανός του Λευτέρη Παυλόπουλου-, το 2ο βραβείο ενδυματολογίας για την εμπνευσμένη patchwork ενδυματολογία της Κλερ Μπρέσγουελ και το 3ο βραβείο σκηνογραφίας για το αλλόκοτο σύμπαν που έστησε επί σκηνής ο Κωνσταντίνος Κυπριωτάκης.

Ο ΑΜΠΙΓΙΕΡ
Η υποβλητική παράσταση του έργου του Ρόλαντ Χάργουντ, η οποία μας βύθισε στον κόσμο των θεατρίνων, ξανάφερε στο φως έναν βετεράνο ηθοποιό αλλοτινού σκηνικού ήθους, σπάνιου πάθους και μεγάλου βεληνεκούς, τον Γιώργο Κωνσταντίνου. Οι αναγνώστες του "α" συμφώνησαν ομόφωνα πως στον ηλικιωμένο, μεγαλομανή, αλλά βαθιά πληγωμένο Σερ βρήκε ο γνωστός ηθοποιός ένα ρόλο ζωής (1ο βραβείο αντρικού ρόλου).

LA CHUNGA
Ατημέλητη, αμακιγιάριστη και σκυθρωπή, με ρόμπα, λερωμένη ποδιά και ξεφτισμένες παντόφλες, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (2ο βραβείο γυναικείου ρόλου) αφαίρεσε την αύρα της μοιραίας ερωτικής γυναίκας που τη συνοδεύει εδώ και χρόνια και μεταμορφώθηκε ψυχή τε και σώματι -για χάρη του έργου του φετινού Νομπελίστα Μάριο Βάργκας Λιόσα- σε Τσούνγκα, μια σκληροτράχηλη πενηντάρα, μια αντρογυναίκα με αμφιλεγόμενη σεξουαλικότητα, βρόμικη γλώσσα και μάγκικα χούγια.

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Κουνώντας τους γοφούς της με μπρίο, τραγουδώντας ρουμελιώτικα με απίστευτα αισθαντική φωνή, υμνώντας και σιχτιρίζοντας θεούς και δαίμονες, θυμίζοντας άλλοτε αγία και άλλοτε πόρνη, άλλοτε πλάσμα μυθικό και άλλοτε γύναιο λαϊκό, η Ελένη Κοκκίδου (3ο βραβείο γυναικείου ρόλου) έπαψε να είναι "εκείνη η καλή ηθοποιός" κι έγινε "ένα" με τη γυναίκα της Πάτρας, "αρπάζοντας" από τα μαλλιά το ρόλο της "ιερόδουλης καριέρας" του Γιώργου Χρονά, στην πιο ανέλπιστη επιτυχία της προηγούμενης σεζόν.

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ
Δύο νεοελληνικές οικογένειες, μια μεγαλοαστική (των αφεντικών) και μια μικροαστική (του υπηρετικού προσωπικού), ενώνουν τη μοίρα τους με φόντο την κατεδάφιση της μονοκατοικίας όπου διαμένουν -εξαιτίας της Αττικής Οδού- και το γνωστό συγγραφικό δίδυμο Θανάσης Παπαθανασίου-Μιχάλης Ρέππας βραβεύεται γι' αυτό το δυνατό σύγχρονο μελόδραμα (βραβείο συγγραφής νεοελληνικού έργου).

ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΓΟΥΛΦ;
Υποβλητικές και υπαινικτικές, με ιδιότυπο και προσωπικό τόνο, οι συνθέσεις της Ελένης Καραΐνδρου (1ο βραβείο μουσικής) ενορχήστρωσαν ιδανικά την παράσταση του Απλού Θεάτρου, προσδίδοντας ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στο πασίγνωστο έργο του Έντουαρντ Άλμπι. η δε σταθερή συνεργασία της συνθέτιδας με τον σκηνοθέτη Αντώνη Αντύπα επιβραβεύτηκε γι' ακόμη μία φορά.

ΤΟ ΣΤΡΑΒΟΞΥΛΟ
Τα… ανθισμένα σκηνικά και τα -σχεδόν ασορτί- εμπριμέ κοστούμια του Άγγελου Μέντη (2ο βραβείο σκηνογραφίας) ανέδιδαν άρωμα εποχής, φώτιζαν τον εγγενή ιδεαλισμό των ηρώων και μετέφεραν με επιτυχία στη σκηνή την ατμόσφαιρα της μικροαστικής Αθήνας του '50, η οποία περιγράφεται στην γνωστή κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά.

Ο ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ
"Στα ελάχιστα τετραγωνικά που της διατέθηκαν η Ελένη Μανωλοπούλου (3ο βραβείο ενδυματολογίας) έκανε θαύματα. Χάρη στη γειτνίασή του με τον ηθοποιό, ο θεατής κλήθηκε να στρέψει το βλέμμα του εξίσου τόσο στους μορφασμούς και στις χειρονομίες του όσο και στις δαντέλες του κουστουμιού, στις πτυχές του σακακιού, στην απειροελάχιστη λεπτομέρεια της παρουσίας του", γράφαμε στην κριτική μας και φαίνεται πως οι αναγνώστες του "α" συμφώνησαν μαζί μας.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
"Τι γλυκιά παράσταση"… Με αυτήν την επωδό αποχωρούν οι περισσότεροι θεατές αυτού του τρυφερού lovestory της τρίτης ηλικίας, το οποίο οι Κατερίνα Μαραγκού και Γιώργος Μιχαλακόπουλος ερμηνεύουν με ξεχωριστή μαεστρία. Είμαστε βέβαιοι πως η ρομαντική χαρμολύπη που διαπνέει τις μελωδίες της Ευανθίας Ρεμπούτσικα (2ο βραβείο μουσικής) συμβάλλει τα μέγιστα στο νοσταλγικό ύφος της παράστασης.

ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
Νεκροί υπηρέτες, μικρά παιδιά και η Κάτια Δανδουλάκη ως αινιγματική γκουβερνάντα φωτίστηκαν με μια κινηματογραφική εσάνς μυστηρίου χάρη στους φωτισμούς της Κατερίνας Μαραγκουδάκη (3ο βραβείο φωτισμού) στην περσινή παράσταση του Πέτρου Ζούλια, με αφορμή "Το στρίψιμο της βίδας" του Χένρι Τζέιμς.