Ιππόλυτος

Ιππόλυτος

  • Διάρκεια: 90'
  • 3,5

Ο Ιππόλυτος, νόθος γιος του Θησέα και πιστός οπαδός της Άρτεμης, έχει εμμονή με την αγνότητα, απαξιώνει τον έρωτα, υβρίζει το γυναικείο φύλο. Η θεά του έρωτα, Αφροδίτη, θέλοντας να τον εκδικηθεί που δεν τη σέβεται, οργανώνει ένα σχέδιο εξόντωσής του, εμπνέοντας σφοδρό έρωτα για εκείνον στη μητριά του Φαίδρα. Η παράσταση εστιάζει στη μορφή της Αφροδίτης που στήνει ένα παιχνίδι εκδίκησης και παρακολουθεί με ηδονοβλεπτική ματιά πώς το ανθρώπινο είδος γίνεται άθυρμα των επιθυμιών της. Το μάτι της γίνεται μάτι μας και τα πρόσωπα απογυμνώνονται. Τα γυμνά σώματα μεταφέρουν την έκρηξη, τον πόθο, τη λαγνεία αλλά και την αγνότητα του γένους των ανθρώπων.


Ερμηνεύουν: Δ. Αδαμαντίδης, Κ.Καρβούνη, Δ. Παπανικολάου, Μ. Σκουλά, Έλ. Τοπαλίδου, Γ. Τσορτέκης, Ορ. Χαλκιάς. Σκην.: Eύα Μανιδάκη. Κοστ.: Εύα Γουλάκου. Μουσ.: Αλ.-Δ. Κτιστάκης. Φωτ.: Ελ. Αλεξανδροπούλου. Χορογρ.: Aλ. Σταυρόπουλος. Ηχητ. σχεδ.: Κ. Παυλόπουλος. Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους. Κατάλληλο για άνω των 15 ετών.

Αναλυτική κριτική

Η ερωτική τραγωδία του Ευριπίδη αποδίδεται σε μια παράσταση με αισθητικό στίγμα και ενδιαφέρουσες σκέψεις να την τροφοδοτούν, που αποτελεί και ένα καλό παράδειγμα ανοίγματος της τραγωδίας στο ευρύ κοινό, παρά τη φαινομενική τόλμη κάποιων σκηνοθετικών επιλογών. Διαβάστε ολόκληρη την κριτική