"Η βροχή μέσα της": Η νουάρ επιστροφή στο πατρικό τραύμα

Η βροχή μέσα της Συμεωνάκης Αντώνης©

Ένα παλιό διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης δεν είναι ποτέ απλώς τέσσερις τοίχοι. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που φυλάει στις γωνίες του σκόνη, σιωπές και παλιά τραύματα. Στη θεατρική παράσταση "Η βροχή μέσα της" του Γιάννη Παπάζογλου, σε σκηνοθεσία Θωμά Μαυρογόνατου, η επιστροφή μιας γυναίκας στο πατρικό της σπίτι γίνεται η αφορμή για μια βουτιά σε έναν κόσμο αποξένωσης, ενοχών και χαμένων ονείρων.

Η γνώριμη, αποσυντιθέμενη ηρεμία του χώρου διαταράσσεται από την άφιξη ενός αναπάντεχου επισκέπτη: ενός άγνωστου αιθουσάρχη παλιού κινηματογράφου που εμφανίζεται ως υποψήφιος ενοικιαστής. Η παρουσία του λειτουργεί ως καταλύτης. Ανάμεσα στους δύο χαρακτήρες στήνεται ένα αινιγματικό παιχνίδι, όπου τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία αρχίζουν να θολώνουν επικίνδυνα.

Η Βροχή μέσα της
Συμεωνάκης Αντώνης©

 Με μια έντονα νουάρ ατμόσφαιρα και βαθιά κινηματογραφικές εικόνες, το έργο υφαίνει έναν ιστό από ψιθύρους, αναμνήσεις και συναισθήματα που δεν ειπώθηκαν ποτέ. Έξω από το "δακρυσμένο" τζάμι, η βροχή πέφτει ρυθμικά, καθρεφτίζοντας τη "βροχή" που κουβαλάει η ηρωίδα μέσα της — μια εσωτερική καταιγίδα μοναξιάς και παρακμής που ζητά απεγνωσμένα κάθαρση.

Ερμηνεύουν ο Γιώργος Ανδρουτσόπουλος και η Ελένη Σταυράκη Κοντοσταύλου, ενώ τη σκηνοθεσία και τη μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Θωμάς Μαυρογόνατος. Η παράσταση είναι μια ευαίσθητη και σκοτεινή μελέτη πάνω στη μνήμη, την ανθρώπινη επαφή και την ανάγκη μας να συμφιλιωθούμε με τα σκιώδη κομμάτια του εαυτού μας.

Η πρεμιέρα θα γίνει την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026 στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον και ισχύει προσφορά early bird στα 10€ για αγορές έως τις 11/10/2026.

Η Βροχή μέσα της
Συμεωνάκης Αντώνης©

Σημείωμα συγγραφέα Γιάννη Παπάζογλου

Διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης. Προς ενοικίαση. Το πατρικό της γυναίκας. Μνήμες επώδυνες ξυπνούν. Ανοικτές πληγές. Η τραυματική σχέση με τη μητέρα. Ενοχές. Ο άγνωστος επισκέπτης συστήνεται ως υποψήφιος ενοικιαστής. Αιθουσάρχης παλιού σινεμά. Εκεί γεννιούνται φαντασιώσεις και παραισθήσεις. Τόπος μαγικός που εικονοποιεί τις επιθυμίες. Κι ως εκ τούτου κόκκινο πανί για την όποια εξουσία. Κομμάτι του πολιτισμού κι αυτός που εγκαταλειμμένος οδεύει στον Καιάδα. Έξω απ’ το δωμάτιο η πραγματικότητα καιροφυλακτεί. Κρίση οικονομική. Μετανάστες και πρόσφυγες. Εκποίηση αξιών. Το χρήμα ως διαβρωτικό μέσο συνειδήσεων.

Η Βροχή μέσα της
Συμεωνάκης Αντώνης©

Οι επιχειρηματίες – γκάνγκστερ που ορίζουν τους κανόνες. Μόνη διέξοδος για τους ήρωες η καταφυγή στην ψευδαίσθηση και σε παιχνίδια ρόλων. Ποιος είναι αληθινός και ποιος δημιούργημα του νου; Όλα ρευστά όπως αρμόζει στο παραλήρημα. Ο φόβος της αρρώστιας και του χρόνου βαραίνει την ψυχή. Κι η κατάθλιψη φτερουγίζει στο χώρο σαν πεινασμένο κοράκι. Η οικογένεια λειτουργεί συχνά αρνητικά. Άρρωστα άτομα παράγει. Αποξενωμένα κι ανέραστα. Επωάζει το τέρας του φασισμού που συνθλίβει κάθε όνειρο κι απαιτεί να ορίσει τη μοίρα της γυναίκας. Η νουάρ ατμόσφαιρα δίνει τον τόνο στην εναλλαγή κινηματογραφικών και θεατρικών εικόνων. Ενώ η βροχή, σα μουσική υπόκρουση, νοτίζει τα σωθικά.

Προπώληση: more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αγριόχορτο" αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που έμαθε να ανθίζει στις δυσκολίες

Η Μαριάννα Λαγουρού ερμηνεύει τον μονόλογο του Γιάννη Σκαραγκά, σε σκηνοθεσία Σταύρου Λίτινα, για μια γυναίκα και μια Ελλάδα που επιμένουν να ονειρεύονται.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/11/2026

Ο Τάσος Κώνστας σατιρίζει την επικαιρότητα με την πρώτη επιθεώρηση σκιών για ενήλικες

Ο Καραγκιόζης και η παρέα του σχολιάζουν με καυστικό χιούμορ την καθημερινότητα, σε ένα πρωτότυπο θέαμα για ενήλικες στο Paraga.

Το υπαρξιακό θρίλερ "Εσύ και τα σύννεφά σου" επιστρέφει με μαύρο χιούμορ και τρόμο στο Θέατρο Μετς

Η ομάδα ΒίΔα παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά το έργο του Έρικ Βέστφαλ, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου, για 20 παραστάσεις, ξεκινώντας από τις 9 Νοεμβρίου.

3 παραστάσεις για κοινωνικά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά επιστρέφουν στη σκηνή

Από τις "Σπυριδούλες" και την "Αθανασία" της Νεφέλης Μαϊστράλη, μέχρι τη "Συναίνεση" της Βρετανίδας Νίνα Ρέιν, το Σύγχρονο Θέατρο φιλοξενεί παραστάσεις, που γίνονται αφορμή για συζήτηση.

Το πρόγραμμα του MIR Festival 2026

Το ευρηματικό αθηναϊκό φεστιβάλ επιστρέφει δυναμικά, με ελεύθερη είσοδο, μεταμορφώνοντας 14 απρόσμενα σημεία της πόλης σε σκηνές καλλιτεχνικής περφόρμανς.

"Το Τανγκό των Χαμένων Ονείρων": Κι αν η μεγαλύτερη απειλή για την εξουσία ήταν τα όνειρά σου;

Η Ομάδα Θεατρείς δίνει θεατρικό ραντεβού τις Τετάρτες στις 21.15 στο Θέατρο Αλκμήνη προσφέροντας μια φρέσκια ματιά στο έργο του Γιάννη Παπάζογλου.

Το Θέατρο Αποθήκη ανοίγει τον διάλογο με αφορμή τους "Δίκαιους" του Καμύ

Συζητήσεις με καλλιτέχνες και ειδικούς γύρω από το έργο του Αλμπέρ Καμύ διοργανώνει το Θέατρο Αποθήκη, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.