Εθνικό Θέατρο: Μια ξεχωριστή εκτός έδρας παράσταση

Δύο απογεύματα του Σεπτεμβρίου στο αίθριο του Μουσείου Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων με μία παράσταση αφιερωμένη στο έργο του σημαντικού Γιαννιώτη ζωγράφου, συγγραφέα και τραγουδοποιού Νίκου Χουλιαρά.

Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την παράσταση "Τώρα πια φυσάει μονάχα μες στις λέξεις" στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό 'Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Η σκηνική σύνθεση με αφετηρία το έργο του σημαντικού Γιαννιώτη ζωγράφου, συγγραφέα, ποιητή και τραγουδοποιού Νίκου Χουλιαρά (1940-2015) φέρει την υπογραφή της σκηνοθέτριας 'Έφης Θεοδώρου και παρουσιάζεται για δύο απογεύματα, την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2026, στον υπαίθριο χώρο του μουσείου.

Σε διηγήματα και αφηγήσεις από την πρώιμη αλλά και τη μεταγενέστερη περίοδο της δημιουργικής πορείας του ολιστικού καλλιτέχνη Νίκου Χουλιαρά ("Το μπακακόκ" και "Μια ιστορία του μακρύ χειμώνα" αντίστοιχα), καθώς και σε ποιήματά του βασίζεται η παράσταση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 10 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου Αργυροτεχνίας. Ερμηνεύει ο ηθοποιός Γιώργος Κριθάρας, ενώ ακούγεται η φωνή της Ελένης Βεργέτη.

Τώρα πια φυσάει μονάχα μες στις λέξεις - Νίκος Χουλιαράς Άτιτλο 1992
Νίκος Χουλιαράς, "'Άτιτλο", 1992

Ο γενέθλιος τόπος του Χουλιαρά, τα Γιάννενα, στοιχειώνει το έργο του με τον πιο αναπάντεχο, βαθύ και προσωπικό τρόπο και αποτυπώνεται στο πολύπλευρο έργο του εξπρεσιονιστικά, σχεδόν μεταφυσικά. Οι αντι-ήρωες που συστήνουν την τοιχογραφία της παράστασης, μοιάζουν να ξεπηδούν από τη μνήμη του συγγραφέα, να ανασταίνονται και να μετοικούν σε μια περιοχή ονείρου, ψιθυρίζοντας τα μυστικά και τους πόθους που σημάδεψαν την παιδική και εφηβική του ηλικία.

Διαβάστε Επίσης

Με φόντο τη μαγγανεία της ημέρας και της νύχτας στα Γιάννενα, οι ταπεινοί και καταφρονεμένοι αυτοί μικροί ήρωες μετατρέπονται σε μύθους που αποκαλύπτουν τις αλήθειες ενός άλλου, αινιγματικού κόσμου που φτάνει σ’ εμάς μέσα από λέξεις, σκίτσα και μουσικές.

Έφη Θεοδώρου
Έφη Θεοδώρου

Μουσικές και τραγούδια του Νίκου Χουλιαρά, πρωτότυπα τραγούδια του Νίκου Πλάτανου πάνω σε ποίηση Χουλιαρά, συνθέσεις του Βασίλη Γκόφα, αλλά και παραδοσιακά ηπειρώτικα μοτίβα, ερμηνεύουν ζωντανά οι μουσικοί Κώστας Κωσταγιώργος (βιολί) και Βασίλης Γκόφας (κιθάρα). Η ηχογράφηση των κειμένων και των τραγουδιών που ακούγονται στην παράσταση πραγματοποιήθηκε στο στούντιο ηχοληψίας του Εθνικού Θεάτρου. Επί σκηνής, η καλλιτέχνις Σοφία Χουλιαρά, που υπογράφει την εικαστική επιμέλεια της παράστασης.

Info

Μουσείο Αργυροτεχνίας | Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων
11 & 12 Σεπτεμβρίου
Οι παραστάσεις θα δοθούν με το φως της μέρας, στις 6.30 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη, με απαραίτητη προκράτηση θέσης
Για περισσότερες πληροφορίες: www.piop.gr, 26510 64065 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10 π.μ. - 6 μ.μ.).

Διαβάστε Επίσης


 

Διαβάστε Επίσης


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Χρυσός δίσκος" της Δανάης Λιοδάκη: Ποιος αποφασίζει τι αξίζει να σωθεί από την ανθρωπότητα;

Από το Voyager και τον Χρυσό Δίσκο της NASA έως την Ελλάδα της δικτατορίας και τον εμφύλιο του Λιβάνου, η νέα παράσταση στο ΠΛΥΦΑ αναζητά ιστορίες και φωνές που κινδυνεύουν να χαθούν στη λήθη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/09/2026

4 τελευταίες παραστάσεις για τη Νένα Μεντή και το "Μια ζωή – Ο μονόλογος μιας μοδίστρας"

Last call για τον συγκλονιστικό μονόλογο του Πέτρου Ζούλια με την Νένα Μεντή, που ολοκληρώνει την περιοδεία του τον Σεπτέμβριο 2026 στα ανοιχτά θέατρα.

Ποια έργα θα σκηνοθετήσει ο Θανάσης Ζερίτης σε Θέατρο του Νέου Κόσμου και Μικρό Χορν;

Μετά το "Ενοικιάζεται" στο Μικρό Χορν, ο Θανάσης Ζερίτης επιστρέφει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου για να σκηνοθετήσει τα καθηλωτικά "Ορφανά" του Ντέννις Κέλλυ, σε μια σεζόν γεμάτη δυνατές θεατρικές εντάσεις.

Η "Κουζίνα" του Γιώργου Κουτλή "βράζει" και ο Μιχάλης Σαράντης σαρώνει

Τον Οκτώβριο επιστρέφει η πολυσυζητημένη παράσταση υψηλών τάσεων του Γιώργου Κουτλή, με τον Μιχάλη Σαράντη πρωταγωνιστή και δυνατό καστ.

"Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης": Το οικογενειακό δείπνο που καταλήγει σε… φόνο

Η δημοφιλής ποπ κωμωδία του Άκη Δήμου επιστρέφει στη σκηνή, με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη στον ρόλο της Ιοκάστης.

"Η αλήθεια είναι": Το υπαρξιακό δράμα του Δημήτρη Δημητριάδη επιστρέφει για 2η χρονιά

Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη, με τους Γιάννη Δρακόπουλο και Ηρώ Κισσανδράκη, ανεβαίνει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Η προπώληση άνοιξε με ειδικές τιμές early bird.

"Ώρα για Κόλπα / The Tricking Hour": Ποιοι ανεβάζουν το καλτ βιβλίο του Irene Silt για πρώτη φορά στη σκηνή;

Μια πολυμεσική κατάδυση στη σεξεργασία και τα όρια του σώματος είναι η παράσταση "Ώρα για Κόλπα / The Tricking Hour" που έρχεται στον χώρο "Τζάμια Κρύσταλλα" σε σκηνοθεσία Τζέιμι Μπράντλι με τη Γιούλα Μπούνταλη.