Lilia Zanetti©
Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE επιστρέφει δυναμικά στην Αθήνα για 17η χρονιά, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του ως ένα από τα πιο ζωντανά σημεία συνάντησης του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα και διεθνώς. Το φεστιβάλ απλώνεται για δέκα ημέρες, από τις 15 έως τις 25 Μαΐου, στο κέντρο της πόλης και διαδικτυακά, παρουσιάζοντας 17 παραστάσεις από καλλιτέχνες και ομάδες από 10 χώρες.
Με θεματικό άξονα "Χορεύοντας ανάμεσα σε ρήξεις", η φετινή διοργάνωση συνομιλεί με τις εντάσεις της σύγχρονης εποχής, θέτοντας ερωτήματα για το πώς μπορούμε να υπάρξουμε μέσα στα χάσματα και αν είναι εφικτή η υπέρβασή τους μέσα από την κίνηση, τη συλλογικότητα και την καλλιτεχνική πράξη. Την καλλιτεχνική διεύθυνση υπογράφει η Φρόσω - Μαρίνα Τρούσα.

Οι παραστάσεις κινούνται ανάμεσα στη διάρρηξη και τη σύνδεση, από το ρήγμα στο "ζεύγμα", αναδεικνύοντας ιστορίες υπέρβασης, μετασχηματισμού και εμπλοκής. Η σκηνή γίνεται πεδίο όπου συνυπάρχουν η απώλεια, η χαρά και η ανάγκη επαναπροσδιορισμού.
Κεντρικοί χώροι του φεστιβάλ είναι το Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας" και το Σύγχρονο Θέατρο, ενώ δράσεις επεκτείνονται και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους της Αθήνας, καθώς και στον δημόσιο χώρο, ενισχύοντας τη διάδραση με την πόλη. Η είσοδος είναι ελεύθερη, με απαραίτητη προκράτηση θέσεων από την 1η Μαΐου.
Το πρόγραμμα αναπτύσσεται μέσα από τις ενότητες Prime Movers, ARChitects, ARC Dialogues και ARC HOOD, και κορυφώνεται με το MAIN FEST, που συγκεντρώνει τις κεντρικές παραγωγές του φεστιβάλ.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ
Prime Movers
Η ενότητα Prime Movers ανοίγει το φεστιβάλ (15–17 Μαΐου, Σύγχρονο Θέατρο), δίνοντας βήμα σε μια νέα γενιά χορογράφων. Έργα που ισορροπούν ανάμεσα στη μεταμόρφωση, τη σύγκρουση, το χιούμορ και το όνειρο προτείνουν νέες οπτικές για τη συνύπαρξη σε έναν κόσμο διαρκούς αλλαγής.
Ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, οι δημιουργίες των Les Idoles (Γαλλία) με το παιχνίδι ψευδαισθήσεων REFACE, της Δέσποινας Σανιδά-Κρεζία με το remix ταυτοτήτων Off, Off, και των Panzetti & Ticconi (Κροατία, Ιταλία) με το ALL’ARME που διερευνά τη διττή φύση της συλλογικότητας.
Επίσης η δράση της Βασιλικής Παπαποστόλου, "Lucid Absurdities", έστιάζει στο παράλογο που αποκτά άλλη υπόσταση όταν το τραύμα και η φαντασία συγχαίονται αλλά και της Solène Weinachter (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο) με το "AFTER ALL" που προσεγγίζει με χιούμορ το ζήτημα του θανάτου.

ARChitects
Το φετινό πρόγραμμα εγκαταλείπει τον χώρο του θεάτρου για να κατοικήσει εικονικούς κόσμους και την ελληνική μοντερνιστική αρχιτεκτονική. Αυτή η μετατόπιση σηματοδοτεί μια δημιουργική ρήξη που ανοίγει νέες δυνατότητες.
Την Πέμπτη 21 Μαΐου, στο Dance Cultural Centre, η Ekin Tunçeli (Τουρκία) με το "heartquake" προσεγγίζει την αστάθεια ως κοινό βίωμα και την αλληλεγγύη ως δύναμη συνοχής, ενώ ο Άγγελος Αντωνάκος παρουσιάζει ένα έργο γύρω από την αδυναμία αποχωρισμού και τα όρια της επιλογής.
Το Σάββατο 23 Μαΐου, στο Ωδείο Αθηνών, οι VR προβολές των έργων "Saline Nebula" των Stanislav Genadiev & Violeta Vitanova (Βουλγαρία) και "Masterwork for Six Dancers 360" της ομάδας En–Knap (Σλοβενία) δημιουργούν ένα εικονικό περιβάλλον όπου σώμα και χώρος μετασχηματίζονται, προσκαλώντας το κοινό σε μια νέα μορφή εμπειρίας.
Ώράριο: 17:00-20:00 | Για κρατήσεις θέσεων: 6932158949

ARC Dialogues
Στις 21 και 23 Μαΐου, στο πλαίσιο της ενότητας ARChitects, η ενότητα ARC Dialogues ανοίγει έναν χώρο ανταλλαγής και στοχασμού, όπου η δημιουργία συναντά τον διάλογο. Η χορογράφος Χρυσάνθη Μπαδέκα συντονίζει συζητήσεις με καλλιτέχνες, ενώ οι VR προβολές λειτουργούν ως αφετηρία για μια διαφορετική προσέγγιση θέασης και κατανόησης του έργου.
ARC HOOD
Η εξωστρέφεια του φεστιβάλ κορυφώνεται με το ARC HOOD (22–23 Μαΐου), που φέρνει τον σύγχρονο χορό στον δημόσιο χώρο. Δράσεις στην Πλατεία Κοραή (ώρα 19:00) και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος δημιουργούν απρόσμενες συναντήσεις με το κοινό, ενώ προβάλλεται η ταινία "Ο τελευταίος χορός (En corps)" του Cédric Klapisch, μια ιστορία για τη μεταμορφωτική δύναμη του χορού. Την επόμενη ημέρα, ο Mufutau Yusuf (Ιρλανδία) παρουσιάζει ένα site-specific έργο, μετατρέποντας τον αστικό χώρο σε πεδίο σωματικής και στοχαστικής εμπειρίας.

MAIN FEST
Η κορύφωση του φεστιβάλ έρχεται με το MAIN FEST (23–25 Μαΐου, Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας"), όπου παρουσιάζονται έξι σημαντικές διεθνείς και ελληνικές παραγωγές. Οι δημιουργοί προσεγγίζουν θεματικές όπως ο φόβος, η φροντίδα, η ταυτότητα και η συλλογική ύπαρξη.
Η Σοφία Μαυραγάνη, με το "SUPER A", παρουσιάζει ένα γυναικείο σώμα που κινείται ανάμεσα στην πειθαρχία και την ανυπακοή ως πολιτική πράξη, ενώ η Lovísa Ósk Gunnarsdóttir (Ισλανδία), με το "When the Bleeding Stops", προσεγγίζει την εμμηνόπαυση ως στιγμή ευαλωτότητας, δύναμης και αποδοχής.

Παράλληλα η Αναστασία Βαλσαμάκη, με το feed me peace, αναδεικνύει τη φροντίδα ως πράξη αντίστασης, ενώ το "GUSH IS GREAT" της Production Xx (Γαλλία) προτείνει έναν πιο αργό ρυθμό ζωής απέναντι στη φρενίτιδα της σύγχρονης εποχής.
Ακόμα ο Oulouy (Ισπανία), με το "Black", εξερευνά τη μνήμη, τη βία και τη χειραφέτηση της Μαύρης εμπειρίας μέσα από ένα ισχυρό σωματικό λεξιλόγιο, ενώ ο Ηλίας Χατζηγεωργίου, με το "SCARED", προσεγγίζει τον φόβο ως μια κοινή, σχεδόν παράλογη αλλά βαθιά ανθρώπινη κατάσταση.

Λίγα λόγια για το φεστιβάλ
Το ARC17 επιμένει στη σημασία της προσβασιμότητας και της συμμετοχής, ενώ συνεχίζει και φέτος τη διαδικτυακή του παρουσία με ζωντανές μεταδόσεις επιλεγμένων παραστάσεων, διευρύνοντας το κοινό του.
Πίσω από τη διοργάνωση βρίσκεται η DAN.C.CE Unitiva, μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που από το 2008 καλλιεργεί συστηματικά το οικοσύστημα του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα. Ως μέλος διεθνών δικτύων όπως τα Aerowaves και Moving Balkans, συμβάλλει ενεργά στη διασύνδεση των Ελλήνων δημιουργών με τη διεθνή σκηνή, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και τον διάλογο. Παράλληλα, μέσω σεμιναρίων και masterclasses, προωθεί την ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας, στηρίζοντας τη νέα γενιά καλλιτεχνών.
Στα 17 χρόνια παρουσίας του, το ARC FOR DANCE FESTIVAL έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 100 χορογράφους και ομάδες, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάδειξη δημιουργών που σήμερα έχουν σημαντική πορεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με σταθερή προσήλωση στην καλλιτεχνική έρευνα και την κοινωνική ευαισθησία, συνεχίζει να επαναπροσδιορίζει τη σχέση του χορού με την εποχή και το κοινό του.

Περισσότερες πληροφορίες
REFACE - Off, Off | 17ο Arc For Dance Festival
Το δίδυμο Les Idoles ξεδιπλώνει με το «REFACE» έναν κόσμο συνεχούς μεταμόρφωσης, ένα παιχνίδι ψευδαισθήσεων όπου τίποτα δεν παραμένει σταθερό, ενώ η Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία, με το «Off, Off» δημιουργεί ένα δυναμικό remix ταυτοτήτων, όπου η μίμηση και η αντιγραφή μετατρέπονται σε εργαλεία επαναπροσδιορισμού του εαυτού. Η παράσταση εντάσσεται στην ενότητα Prime Movers, που φέρνει στη σκηνή μια νέα γενιά χορογράφων με έργα που κινούνται ανάμεσα στη μεταμόρφωση, τη σύγκρουση, το χιούμορ και το όνειρο σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται, στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ σύγχρονου χορού 17ου Arc For Dance Festival που επικεντρώνεται στο πώς «χορεύουμε ανάμεσα σε ρήξεις, σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Φρόσως - Μαρίνας Τρούσα.
AFTER ALL | 17ο Arc For Dance Festival
Η Solène Weinachter με το «AFTER ALL» προσεγγίζει με χιούμορ και ευαισθησία το ζήτημα του θανάτου, προτείνοντας μια διαφορετική οπτική που τον αντιμετωπίζει όχι ως τέλος, αλλά ως μια άλλη μορφή σχέσης. Η παράσταση εντάσσεται στην ενότητα Prime Movers, στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ σύγχρονου χορού 17ου Arc For Dance Festival που επικεντρώνεται στο πώς «χορεύουμε ανάμεσα σε ρήξεις», σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Φρόσως - Μαρίνας Τρούσα.
ALL’ARME - Lucid Absurdities | 17ο Arc For Dance Festival
Οι Panzetti & Ticconi διερευνούν στο «ALL’ARME» τη διττή φύση της συλλογικότητας ως δύναμης αλλά και απειλής, σε μια εποχή όπου οι εντάσεις εντείνονται, ενώ η Βασιλική Παπαποστόλου με το «Lucid Absurdities», μας βυθίζει σε έναν κόσμο όπου τραύμα και φαντασία συγχωνεύονται και το παράλογο αποκτά υπόσταση. Η παράσταση εντάσσεται στην ενότητα Prime Movers, στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ σύγχρονου χορού 17ου Arc For Dance Festival που επικεντρώνεται στο πώς «χορεύουμε ανάμεσα σε ρήξεις», σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Φρόσως - Μαρίνας Τρούσα.
SUPER A & When the bleeding stops | Arc For Dance Festival
H Σοφία Μαυραγάνη στο «SUPER A» παρουσιάζει ένα γυναικείο σώμα που κινείται ανάμεσα στην πειθαρχία και την ανυπακοή ως πολιτική πράξη, ενώ η Lovísa Ósk Gunnarsdóttir με το «When the bleeding stops» προσεγγίζει την εμμηνόπαυση ως εμπειρία ευαλωτότητας, δύναμης και αποδοχής. Η παράσταση εντάσσεται στην ενότητα Main Fest, στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ σύγχρονου χορού 17ου Arc For Dance Festival που επικεντρώνεται στο πώς «χορεύουμε ανάμεσα σε ρήξεις», σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Φρόσως - Μαρίνας Τρούσα.
feed me peace & GUSH IS GREAT | 17ο Arc For Dance Festival
Η Αναστασία Βαλσαμάκη με το «feed me peace» αναδεικνύει τη φροντίδα ως πράξη αντίστασης και συλλογικής εμπειρίας, ενώ το «GUSH IS GREAT» της Production Xx προτείνει έναν αργό ρυθμό ζωής που αντιστέκεται στη φρενίτιδα της σύγχρονης εποχής. Η παράσταση εντάσσεται στην ενότητα Main Fest, στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ σύγχρονου χορού 17ου Arc For Dance Festival που επικεντρώνεται στο πώς «χορεύουμε ανάμεσα σε ρήξεις», σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Φρόσως - Μαρίνας Τρούσα.
Black & SCARED | 17ο Arc For Dance Festival
Ο Oulouy με το «Black» εξερευνά τη μνήμη, τη βία και τη χειραφέτηση της Μαύρης εμπειρίας μέσα από ένα ισχυρό σωματικό λεξιλόγιο, ενώ ο Ηλίας Χατζηγεωργίου, με το «SCARED», προσεγγίζει τον φόβο ως μια κοινή, σχεδόν παράλογη αλλά και βαθιά ανθρώπινη κατάσταση. Η παράσταση εντάσσεται στην ενότητα Main Fest, στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ σύγχρονου χορού 17ου Arc For Dance Festival που επικεντρώνεται στο πώς «χορεύουμε ανάμεσα σε ρήξεις», σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Φρόσως - Μαρίνας Τρούσα.

