
Η Ελένη Ράντου και η Νένα Μέντη, δύο πρωταγωνίστριες που δεν φοβήθηκαν ποτέ να εκτεθούν, να τσαλακωθούν ή να μιλήσουν με ειλικρίνεια μέσα από τους ρόλους τους, επιστρέφουν με δύο παραστάσεις που μοιάζουν να συνομιλούν μεταξύ τους: το "Πάρτι της ζωής μου” και το "Μια ζωή – ο μονόλογος μιας μοδίστρας”. Δύο θεατρικές εξομολογήσεις, δύο γυναικείοι κόσμοι, δύο διαφορετικοί τρόποι να αφηγηθείς τι σημαίνει να ζεις, να αντέχεις και να συνεχίζεις. Δύο μεγάλες ηθοποιοί, δύο μοναδικές διαδρομές, δύο έργα που συνομιλούν πάνω στο ίδιο υπαρξιακό ερώτημα: τι σημαίνει να ζεις με πάθος, χωρίς να χάνεις την αλήθεια σου. Και, τα δύο έργα θυμίζουν πως το θέατρο, τελικά, είναι πάντα μια μορφή εξομολόγησης.

Ελένη Ράντου – "Το πάρτι της ζωής μου"
Για τέταρτη χρονιά εξαντλήθηκαν τα πρώτα εισιτήρια για "Το πάρτι της ζωής μου" και άνοιξαν νέες ημερομηνίες προπώλησης για το Δεκέμβριο. Απολύτως αναμενόμενο! Η παράσταση της Ελένης Ράντου κατέρριψε κάθε προσδοκία, σημειώνοντας συνεχόμενα sold out για τρία ολόκληρα χρόνια, ενώ της χάρισε το βραβείο πρώτου Γυναικείου Ρόλου στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2023 από το αθηνόραμα. Κι αυτό γιατί η Ελένη Ράντου με σκηνοθέτη τον Ανέστη Αζά καταθέτει στη σκηνή του Διάνα μια προσωπική, αλλά και βαθιά θεατρική παράσταση. Με το γνώριμο χιούμορ της, τη λεπτή ειρωνεία και την ανθρώπινη τρυφερότητα που τη χαρακτηρίζει, στο "Πάρτι της ζωής μου" στήνει μια γιορτή για όλα όσα πέρασαν, χάθηκαν ή ξαναγεννήθηκαν. Το "πάρτι” είναι άλλοτε κυριολεκτικό και άλλοτε μεταφορικό∙ μια γιορτή μνήμης, συναισθημάτων και επιλογών. Η Ράντου, ώριμη, μεστή και πιο ελεύθερη από ποτέ, ξανασυναντά τον εαυτό της μέσα από τη σκηνή, μιλώντας για το πέρασμα του χρόνου, τις σχέσεις, τις απώλειες και τη δύναμη της επανεκκίνησης.
Η παράσταση ισορροπεί ανάμεσα στο γέλιο και τη συγκίνηση, εκεί όπου η εξομολόγηση συναντά τη θεατρική πράξη. Είναι ένα έργο για όλους όσοι κάποτε ένιωσαν πως η ζωή τους χρειάζεται ένα "πάρτι" για να ξαναρχίσει. Η Ελένη Ράντου, με την αυθεντικότητα και τη σκηνική της ενέργεια, αποδεικνύει πως το προσωπικό μπορεί να γίνει καθολικό, όταν ειπωθεί με αλήθεια. Eπι σκηνής η αέρινη Μιρέλλα Πάχου τραγουδά, παίζει ακορντεόν και όχι μόνο. Στο βιολί ο Αλέξανδρου Ιακώβου. (Διάνα, από 18/10).

Νένα Μέντη – "Μια ζωή – ο μονόλογος μιας μοδίστρας"
Η μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου, Νένα Μέντη, επιστρέφει για 2η χρονιά σε άλλο θέατρο, το Πτι Παλαί, με τον συγκλονιστικό μονόλογο "Μια ζωή – ο μονόλογος μιας μοδίστρας", μια εξομολόγηση μιας γυναίκας που έζησε τη ζωή της μέσα από τις ραφές, τα υφάσματα και τις μνήμες των άλλων. Με τη συγγραφική και σκηνοθετική υπογραφή του Πέτρου Ζούλια, η μοδίστρα του έργου γίνεται σύμβολο όλων εκείνων των γυναικών που έραβαν τη ζωή των άλλων, ξεχνώντας τη δική τους. Μέσα από την αφήγηση της, ζωντανεύει η ιστορία μιας εποχής, μιας πόλης και μιας γενιάς. Η Μέντη, με το αριστοτεχνικό της μέτρο και τη βαθιά εσωτερικότητα που τη χαρακτηρίζει, μετατρέπει μια απλή καθημερινή ιστορία σε καθολική συγκινητική θεατριπκή συνάντηση. Η ίδια έχει μια σπάνια φυσικότητα, ο λόγος της είναι γήινος, τρυφερός, αλλά και αποκαλυπτικός – μια φωνή που ενώνει τη μοναξιά με την αντοχή, τη σιωπή με την αξιοπρέπεια (Πτι Παλαί, από 22/10).
Προπώληση εισιτηρίων από more.com για "Το πάρτι της ζωής μου" και το "Μια ζωή – ο μονόλογος μιας μοδίστρας"
Περισσότερες πληροφορίες
Το πάρτι της ζωής μου
Αντλώντας από το «Every Brilliant Thing» του Ντάνκαν Μακ Μίλαν, η Ελ. Ράντου υπογράφει ένα νέο κείμενο για τη sold out παράσταση, που ξετυλίγει με χιούμορ και ειλικρίνεια τα πενήντα χρόνια "τραυμάτων" της ηρωίδας της, με φόντο αυτά της σύγχρονης Ελλάδας. Ένας σόλο ερμηνευτικός μαραθώνιος δέκα ρόλων με έντονα προσωπική υπογραφή, που χάρισε στην ηθοποιό το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του “α”. Η ιστορία διατρέχει εποχές και κινείται παράλληλα με τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της χώρας από το Πολυτεχνείο, τους σεισμούς, το ΠΑΣΟΚ, την κρίση, το θάνατο του Γρηγορόπουλου μέχρι την πανδημία. Είναι ένας κύκλος ζωής που συνδέεται με κοινά βιώματα, όπως σημειώνει.
Μια ζωή - Ο μονόλογος μιας μοδίστρας
Μια ηλικιωμένη μοδίστρα έρχεται αντιμέτωπη με κομμάτια της ζωής της καθώς μαζεύει ρούχα από το ατελιέ της για να μετακομίσει. Η προσωπική της ιστορία συναντά κομμάτια από την ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας. Μόνιμη συντροφιά στο ταξίδι των αναμνήσεων της είναι τα τραγούδια που σημάδεψαν γεγονότα και στιγμές της πορείας της. Ένας ύμνος στον καθημερινό άνθρωπο που αναπολεί το παρελθόν του και αγωνιά πώς θα συνεχίσει να ζει σε ένα κόσμο που αλλάζει γρήγορα και άγρια.