Παράταση παραστάσεων για τις "Γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα" στο Θέατρο Σταθμός

Μετά από δύο χρόνια συνεχόμενης παρουσίας, η sold-out παράσταση του Κωνσταντίνου Ντέλλα, "Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα", κλείνει ένα τρίτο κύκλο στο Θέατρο Σταθμός.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα © Χαράλαμπος Βλαχοδήμος-Ηλίας Λαχανάς

Η παράσταση "Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα", που ξεκίνησε από την Πειραματική Σκηνή του Θεσσαλικού Θεάτρου και ταξίδεψε σε φεστιβάλ, πόλεις και χωριά της Ελλάδας, αποτελεί μια μοναδική σκηνική κατάθεση πάνω στις μυστικές ιστορίες των γυναικών της Θεσσαλίας. Μέσα από την ιδιαίτερη δραματουργική ματιά του Κωνσταντίνου Ντέλλα, η μαγειρική και η μαγεία ενώνονται σε έναν μυστικό γυναικείο κώδικα, που λειτούργησε ως λανθάνουσα μορφή εξουσίας σε μια κοινωνία όπου οι γυναίκες βρίσκονταν στη σκιά της ανδρικής κυριαρχίας.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα
© Παναγιώτης Λαμπής

Με αφετηρία τις προσωπικές μνήμες από τις γιαγιάδες των ίδιων των ηθοποιών, αλλά και αντλώντας υλικό από την ελληνική παράδοση, την αρχαία γραμματεία, τη λογοτεχνία και προφορικές μαρτυρίες, η παράσταση φέρνει στη σκηνή ένα τελετουργικό θέατρο που συνομιλεί με το παρελθόν και το παρόν. Μέσα από τη διαδικασία της παρασκευής της πίτας, αναδύονται αφηγήσεις για τη γυναικεία εμπειρία, την αντοχή, τη σοφία και τη μυστική γνώση που πέρασε από γενιά σε γενιά.

Οι ηθοποιοί Μανούσος Γεωργόπουλος, Πλάτωνας Γιώργος Περλέρος και Μιχάλης Αναγνώστου, με τη συνοδεία της πρωτότυπης μουσικής του Αλέξανδρου Κτιστάκη, δημιουργούν μια σκηνική εμπειρία που ισορροπεί ανάμεσα στο δρώμενο και στην αφήγηση, στο μύθο και στη ζωντανή μνήμη. Δείτε τις "Γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα" στο Θέατρο Σταθμό. Συγκινούν φέρνοντας στο φως τις κρυφές ιστορίες των γυναικών της Θεσσαλίας, σε μια παράσταση-κατάθεση ψυχής που ανανεώνει την παρουσία της έως και τις 7 Ιανουαρίου.

Διαβάστε την κριτική της Τώνιας Καράογλου για την παράσταση.

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 80 '

Η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου αξιοποιεί τις μυστικές ιστορίες των γυναικών της Θεσσαλίας του 19ου και 20ου αιώνα σε μια σκηνική προσέγγιση με βασικούς άξονες τους κοινωνικούς ρόλους και τις έμφυλες διαστάσεις των μαγικοθρησκευτικών πρακτικών. Το γυναικείο σώμα της τρίτης ηλικίας και η σύνδεσή του με τη λαϊκή μαγεία, τη μαγειρική και τις τελετουργικές πρακτικές βρίσκεται στο επίκεντρο. Τρεις θηλυκές μορφές, που ερμηνεύονται από τρία αρσενικά νεαρά σώματα, περνώντας τη ζωή τους στη σκιά της κυρίαρχης ανδροκρατικής εξουσίας, συνδιαλέγονται μεταξύ του οικείου και του αρχετυπικού, της ακίνδυνης «γιαγιάς» και της επικίνδυνης θεραπεύτριας και μιλάνε για τις ζωές τους, γι’ αυτά που έμαθαν από τις παλιές. αυτά που έπαθαν ως γυναίκες και αυτά που παραδίδουν στις επόμενες.

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Cow | Deer": Τελευταίες παραστάσεις για το πρωτοποριακό 'ανέβασμα' του Εθνικού

Μια μοναδική εμπειρία που καλεί το κοινό να αφουγκραστεί τη ζωή όπως την αντιλαμβάνονται τα ζώα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/01/2026

Τρεις επιπλέον παραστάσεις για την κωμωδία "Η δεξιά, η αριστερά και ο κυρ-Παντελής"

Στις 16, 17 και 18 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο Μικρό Παλλάς οι επιπλέον παραστάσεις, μετά τη θερμή ανταπόκριση του κοινού στο έργο που σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Σταμάτης Φασουλής.

Οι πρώτες θεατρικές πρεμιέρες του 2026

Συγκεντρώσαμε τις θεατρικές παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία έως 11 Ιανουαρίου και ξεχωρίζουν.

Δύο τελευταίες παραστάσεις για την παράσταση "Η Μονίκ δραπετεύει"

Ένα ταξίδι επί σκηνής για την σχέση απελευθέρωσης μητέρας και γιου στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας με την Θέμις Μπαζάκα και τον Δημήτρη Φουρλή.

"Lemon", η ιστορία του πιανίστα που δεν κατέβηκε ποτέ από το καράβι στο οποίο γεννήθηκε

Το site-adaptive θέατρο, μετά από 8 χρόνια ταξιδιών, επιστρέφει στο ΠΛΥΦΑ για 8 + 1 παραστάσεις.

Η Μαρία Τζομπανάκη επιστρέφει στο θεατρικό σανίδι ως "Φλαντρώ", σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη

Ένα πρωτοποριακό έργο του Παντελή Χορν, που αποκαλύπτει τα αδιέξοδα μιας κοινωνίας, κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Αλάμπρα στις 16 Ιανουαρίου.

Παράταση για άλλες 4 Παρασκευές για το "Nina Simone – 4 οκτάβες Ελευθερίας"

Στο ανακαινισμένο Arroyo συνεχίζει για τις επιπλέον ημερομηνίες 9,16, 23 & 30 Ιανουαρίου η performance, με ερμηνεύτριες τις Idra Kayne και Σάσα Παπαλάμπρου.