Το Φεστιβάλ Φιλίππων ταξιδεύει στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Το Φεστιβάλ Φιλίππων ταξιδεύει στην Εθνική Λυρική Σκηνή και… στη θάλασσα, με τέσσερις πρωτότυπες παραστάσεις, μεταξύ των οποίων μία εν πλω, στη διαδρομή Πειραιάς–Αίγινα.

Δέντρο, 68ο Φεστιβάλ Φιλίππων

Με αφετηρία τη δυναμική συνεργασία ανάμεσα στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Φιλίππων ανοίγει τα φτερά του και "μεταφέρεται" για πρώτη φορά στην Αθήνα. Στο πλαίσιο του νέου θεσμού "Το Φεστιβάλ Φιλίππων ταξιδεύει στην Εθνική Λυρική Σκηνή", τέσσερις νέες παραστάσεις — όλες αναθέσεις του 68ου Φεστιβάλ — παρουσιάζονται από τις 12 έως 16 Σεπτεμβρίου, στους εναλλακτικούς χώρους της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και… εν πλω, σε ένα ταξίδι-παραστατική εμπειρία από τον Πειραιά στην Αίγινα.

Η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στον Χρόνη Μίσσιο — συγγραφέα, πολιτικό στοχαστή και αγωνιστή της ζωής. Οι παραστάσεις, με κοινό νήμα την ελευθερία, τη μνήμη, το σώμα και την προσωπική αναζήτηση, επιχειρούν να μετατρέψουν το θέατρο σε μια ζωντανή εμπειρία τέχνης: λόγος, μουσική, τεχνολογία και performance μπλέκονται σε τολμηρές σκηνικές φόρμες, που "διαβάζουν" τον Μίσσιο ξανά, με τη ματιά των νέων δημιουργών. "Στον πυρήνα του αφιερώματος βρίσκεται η "παράδοξη" εξίσωση που ενέπνευσε τον τίτλο της φετινής διοργάνωσης: 8–3 = 11. Ένας συμβολισμός γενναιοδωρίας και μετασχηματισμού, που συνοψίζει το πνεύμα του Μίσσιου — και της ίδιας της Τέχνης".

Μαργαρίτα 68ο Φεστιβάλ Φιλίππων
"Το αλάθητο μιας (1) μαργαρίταΣ"

Οι θεατρικές παραγωγές

(Δέντρο)²

Η σκηνοθετική ματιά του Βασίλη Αποστολάτου οδηγεί δύο νέους ήρωες — ένα αγόρι και ένα κορίτσι — σε έναν ποιητικό, φαντασιακό εγκλεισμό, γεμάτο αναζήτηση και σύγκρουση. Η παράσταση αποτελεί στοχασμό πάνω στην έννοια της ελευθερίας, στον χρόνο, το σώμα και τη μνήμη, ενώ η μουσική του Μιχάλη Παρασκάκη και η δραματουργία της Ζωής Ξανθοπούλου συνθέτουν ένα ισχυρό δραματικό σύμπαν. (Παρασκήνιο ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ, στις 12, 13, 14/9)

Το αλάθητο μιας (1) μαργαρίταΣ

Η Ομάδα Rodez δημιουργεί μια παράσταση-κολλάζ με τεχνολογικά και φωνητικά μέσα, αφηγούμενη τη ρομαντική και αντισυμβατική πορεία του Μίσσιου. Με δραματουργική σύνθεση βασισμένη σε κείμενά του και μουσική από τον Νικήτα Κίσσωνα, η παράσταση αποκαλύπτει τη δύναμη του απλού λόγου και της μαχητικής τρυφερότητας. (Αίθουσα Ορχήστρας ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ, στις 12, 13, 14/9)

Όλα όσα αφήνουμε 68ο Φεστιβάλ Φιλίππων
"(Όλα) όσα αφήνουμε πίσω < για ένα αύριο που δε θα έρθει ποτέ"

Πέτρα + Νήμα + Καρδιά =

Ο Μιχάλης Αγγελίδης σκηνοθετεί μια υβριδική περφόρμανς εμπνευσμένη από το Παγγαίο και τη διονυσιακή του κληρονομιά. Μέσα από σύγχρονο χορό, ηχητικό σχεδιασμό και ζωντανές κατασκευές, η παράσταση εξερευνά τη σχέση του ανθρώπινου και μη ανθρώπινου στοιχείου, υφαίνοντας μια νέα μυθολογία μνήμης, παράδοσης και φύσης. (Παρασκήνιο ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ, στις 12, 13, 14/9)

(Όλα) όσα αφήνουμε πίσω < για ένα αύριο που δε θα έρθει ποτέ

Σε μία από τις πιο πρωτότυπες προτάσεις του φετινού προγράμματος, ο Μάριος Κακουλλής σκηνοθετεί μια βιωματική παράσταση πάνω στο πλοίο της γραμμής. Το ταξίδι γίνεται σκηνή. Οι επιθυμίες, οι λέξεις, τα ανείπωτα συναισθήματα και τα χαμένα "αύριο" του έργου του Μίσσιου μετατρέπονται σε δραματικό υλικό που ακουμπά τους θεατές σε μια εμπειρία όπου ο χρόνος και ο χώρος ρευστοποιούνται. (Πλοίο Πειραιάς–Αίγινα, στις 15 & 16/9)

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνική Λυρική Σκηνή - Παρασκήνιο ΕΛΣ

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364

Εθνική Λυρική Σκηνή - Αίθουσα Ορχήστρας

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364

Λιμάνι Πειραιά (Πύλη Ε8 - Ακτή Μιαούλη)

Ακτή Τζελέπη 823, πλοίο «Αντιγόνη» της εταιρείας Saronic

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ποιο έργο αποτελεί την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα της Λένας Δροσάκη;

Η Λένα Δροσάκη, βραβευμένη με το "Μελίνα Μερκούρη", περνά για πρώτη φορά πίσω από τη σκηνή και σκηνοθετεί ένα δυνατό έργο του Τζον Πάτρικ Σάνλεϊ για δύο στο Θέατρο Μεταξουργείο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/09/2025

"Μα" της Ρηνιώς Κυριαζή στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού – Μια συμπεριληπτική θεατρική παράσταση

Η Ρηνιώ Κυριαζή παρουσιάζει το έργο "Μα", μια παράσταση με υπερτιτλισμό και διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα, που ανοίγει τον διάλογο για την αυτιστική εμπειρία και την ουσία της επικοινωνίας.

Για πρώτη φορά στη χώρα μας ο κωμικός Charlie Mac

Το Athens English Comedy Club υποδέχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Αμερικανό κωμικό Charlie Mac με την παράστασή του στα ισπανικά "FCK THEM KIDS"*.

30 παραστάσεις που ανυπομονούμε να δούμε τη σεζόν 2025-26

Οι πρώτες πρεμιέρες έχουν ανακοινωθεί, οι παρουσιάσεις των ρεπερτορίων πληθαίνουν και η αδημονία μεγαλώνει. Εμείς, σε πρώτη φάση, ξεχωρίσαμε μερικές από τις παραστάσεις της επερχόμενης σεζόν.

"Wonnangatta": Ένα αυστραλιανό γουέστερν στο Αγγέλων Βήμα

Το Αγγέλων Βήμα εγκαινιάζει τη θεματική ενότητα "Αυστραλία: Γοητευτική χώρα – Συγκλονιστικό θέατρο" με το βραβευμένο έργο "Wonnangatta" του Άνγκους Τσερίνι· μια σκοτεινή ιστορία εξαφάνισης, φιλίας και ηθικών διλημμάτων.

Ο "Φάουστ" επιστρέφει στο Εθνικό με πρωταγωνιστή τον Χάρη Φραγκούλη

Μια παράσταση έντονης μουσικότητας για τη δριμεία σύγκρουση ανάμεσα στο σώμα και το πνεύμα, το βίωμα και τη γνώση, το απολλώνιο και το διονυσιακό είναι ο "Φάουστ" σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη που επιστρέφει στο Εθνικό με τους Χάρη Φραγκούλη (Φάουστ) και Ανδρέα Κοντόπουλο (Μεφιστοφελή).

"Ράφτης κυριών" ο Δημήτρης Μακαλιάς σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα

Η απιστία γίνεται το εργαλείο του σπουδαίου Γάλλου κωμωδιογράφου Ζορζ Φεϊντό για να σατιρίσει την υποκρισία και τα μικροαστικά ήθη της κοινωνίας, στην διασημότερη φάρσα του που κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Γκλόρια τη σεζόν 2025-26.