"Τα Καλά Παιδιά" μάς μιλούν για τη βία μέσα από το θέατρο

«Εν τέλει για ποιον κόσμο μιλάνε τα σχολικά μας βιβλία και για ποιον κόσμο διδασκόμαστε στα σχολεία; Διδασκόμαστε εξαρχής τη βία;», διερωτάται ο σκηνοθέτης της παράστασης Αντώνης Νάσιος με αφορμή την παράσταση του που παίζεται για δεύτερη χρονιά στο Ρεκτιφιέ.

Τα Καλά Παιδιά

Ένα κράτος με αυταρχικό καθεστώς και μια σκληρή κοινωνία που μαστίζεται από βία. Τρεις θεμέλιοι λίθοι: πατρίς-θρησκεία-οικογένεια. Πέντε μαθητές στο ωραιότερο σχολείο  διδάσκονται από το ωραιότερο σχολικό βιβλίο που γράφτηκε ποτέ και αναπαράγουν ό,τι  βλέπουν, ό,τι τους έχουν πει. Μέχρι που αρχίζουν να εκδηλώνουν συμπτώματα ανυπακοής και η ασθένεια ξεκινά να γίνεται κολλητική. Πώς θα είναι αυτοί οι μαθητές ως το τέλος της  σχολικής χρονιάς; Θα καταφέρουν να προβιβαστούν με άριστα; 

Η παράσταση που σκηνοθετεί και υπογράφει ο Αντώνης Νάσιος με τίτλο "Τα Καλά Παιδιά", που κέρδισε το 2ο Φεστιβάλ σκηνοθεσίας "The Project" της Μικρής  Ακαδημίας, μετά από την επιτυχημένη πορεία της τη σεζόν 2023-24, επανέρχεται ανανεωμένη για δεύτερη χρονιά στο Ρεκτιφιέ από τις 5 Μαρτίου.

Η παράσταση με όχημα το λιγοστό κείμενο και βασικό εργαλείο το σώμα, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα απειλητικό και εξουσιαστικό περιβάλλον από το οποίο δε φαίνεται να υπάρχει έξοδος διαφυγής, αντλώντας από τα σχολικά εγχειρίδια "Αλφαβητάριο" των Ι.Κ. Γιαννέλη και Γ. Σακκά και "Τα καλά παιδιά" του Επαμεινώνδα Γεραντώνη.

Παίζουν οι ηθοποιοί Θάνος Κόνιαρης, Πολυξένια Κωνσταντίνου, Σίλια Μπαξεβάνη, Ελιάννα Παπαυγέρη, Χρήστος Στεφανής. Η μουσική και ο ηχητικός σχεδιασμός είναι του Hydrama. Ακούγεται η φωνή της Μαρίας Παρασύρη στο ρόλο της μητέρας. Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 16 ετών.

Τα Καλά Παιδιά

Σκηνοθετικό σημείωμα

"Πάντα με σόκαρε η βία. Μα πιο πολύ η βία η καθημερινή, η αναίτια, αυτή που συναντούσα στα μέρη που δε θα έπρεπε να τη συναντώ. 'Όπως σε μια παρέα αγοριών που κάνει βουτιές  στην παραλία, στο μετρό, σε μια καφετέρια ή στο σχολείο. Μια βία που δεν ανάγεται σε  ζωώδη ένστικτα που κρύβουμε καλά κάτω από το πολιτισμικό μας οικοδόμημα αλλά μια βία  που εκπορεύεται ακριβώς από αυτό. Μια βία που έχει γίνει πια θεσμική, που έχει διδαχθεί  και που χρησιμοποιείται ως μέσο εκτόνωσης από μια πολιτεία που την ενδιαφέρει απλά να επιβιώνει και να αυτοσυντηρείται, ακόμα κι αν οδηγείται στο φασισμό. Κι όταν φτάσουμε  εκεί, μιλάμε πια για ένα σύστημα με συγκεκριμένους μηχανισμούς. 
Εμπνεύστηκα από ένα θρυλικό και πολύ αγαπητό σχολικό εγχειρίδιο που κουβαλάει έντονη  συγκινησιακή φόρτιση και συλλογικές αναμνήσεις που κανείς δεν έχει. Μια συγκίνηση χωρίς  σήμα. Μέσα από σχολικά βιώματα και υλικό από τις πιο τρυφερές (;) μας αναμνήσεις  επιχειρώ να μιλήσω για τον εκφασισμό της κοινωνίας και την απουσία προοπτικής. Τόπος  της παράστασης: το σχολείο, ένας θεσμός. Πρώτη βουτιά στα βαθιά. Πρώτη κοινωνική  αλληλεπίδραση με τον άλλο. 'Ένας τόπος - όχημα, μια μικρογραφία κοινωνίας. Εν τέλει για ποιον κόσμο μιλάνε τα σχολικά μας βιβλία και για ποιον κόσμο διδασκόμαστε στα σχολεία; Τι πραγματικά μαθαίνουμε; Διδασκόμαστε εξαρχής τη βία;  
Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη όλων των θυμάτων αυτής της βίας".

Προσφορά προπώλησης εισιτηρίων (Έως τις 26/2) από το more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τα καλά παιδιά

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 60 '

Ορμώμενη από το 2ο Φεστιβάλ Σκηνοθεσίας της Μικρής Ακαδημίας του θεάτρου Tempus Verum, η παράσταση με αφετηρία τα σχολικά βιώματα που μιλάει για τη βία, παρουσιάζεται στην ολοκληρωμένη της μορφή. Εμπνευσμένη από τα σχολικά εγχειρίδια «Αλφαβητάριο» των Ι.Κ. Γιαννέλη και Γ.Σακκά και «Τα καλά παιδιά» του Επαμεινώνδα Γεραντώνη, με βασικό εργαλείο το σώμα επιχειρεί να δημιουργήσει ένα απειλητικό και εξουσιαστικό περιβάλλον χωρίς έξοδο διαφυγής. Πέντε μαθητές στο ωραιότερο σχολείο διδάσκονται από το ωραιότερο σχολικό βιβλίο που γράφτηκε ποτέ, αρχίζουν να εκδηλώνουν συμπτώματα ανυπακοής και η ασθένεια ξεκινά να γίνεται κολλητική.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Misery": Η παράσταση που σε βάζει μέσα στη σκέψη και τα συναισθήματα των χαρακτήρων

Το "Misery", σε σκηνοθεσία Έλενας Καρακούλη με τους Φιλαρέτη Κομνηνού και Αναστάση Ροϊλό, είναι μια παράσταση για όσους θέλουν να νιώσουν, να αγχωθούν και να προβληματιστούν, βιώνοντας τη σκηνή ως κοινή εμπειρία με τους ήρωες. Ένα θέατρο που σε κάνει να αισθανθείς και να σκεφτείς ταυτόχρονα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/12/2025

Theatre pick: "Τελευταία έξοδος - Ρίτα Χέιγουορθ", το συναρπαστικό best seller σε μια παράσταση ξεχωριστής ατμόσφαιρας και δυνατών ερμηνειών

Η θρυλική ιστορία που ενέπνευσε μία από τις πιο αγαπημένες ταινίες όλων των εποχών ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην επιτυχημένη παράσταση που σκηνοθετούν οι ταλαντούχοι εκπρόσωποι της νέας σκηνοθετικής γενιάς, Δημήτρης και Ορέστης Σταυρόπουλος.

16ο Athens Video Dance Project: Τέσσερις ημέρες αφιερωμένες στο σώμα και την κίνηση

Το 16ο Athens Video Dance Project φέρνει στην Αθήνα ένα δυναμικό σύμπαν χορού, video dance και επιτέλεσης. Με θεματική τις "Φυσικές Αποκρίσεις", το φεστιβάλ παρουσιάζει ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα που αναδεικνύει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

"Πτέρυγα Α’ – Κελί 71": Ελευθερία και εγκλεισμός σε παράξενες συνθήκες

Η παράσταση "Πτέρυγα Α’ – Κελί 71" του Βασίλη Τσιράκη στο Αλκμήνη φέρνει δύο διαφορετικούς κόσμους αντιμέτωπους, διερευνώντας ελευθερία, ασφάλεια και ανθρώπινη συνύπαρξη μέσα σε σουρεάλ, αποστειρωμένες φυλακές.

"Οιδίποδας" στη Στέγη σε συνθήκες προσβασιμότητας

Η παράσταση "Οιδίποδας" του Ρόμπερτ Άικ, βασισμένη στον "Οιδίποδα Τύραννο" του Σοφοκλή, είναι από τις μεγάλες θεατρικές στιγμές της σεζόν, μια σύγχρονη, συναρπαστική ανάγνωση ενός κλασικού μύθου γεμάτη ένταση και πολιτικό σασπένς.

Αλέξανδρος Σωτηρίου: Στο θέατρο ‘Τζένη Καρέζη’, ένα προσωπικό ‘αντίο’ γίνεται επαναστατική πράξη

Στην πρώτη ελληνική παρουσίαση του έργου του Εντουάρ Λουί, "Αγώνες και μεταμορφώσεις μιας γυναίκας", ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Σωτηρίου καθοδηγεί τους Ελένη Κοκκίδου και Κωνσταντίνο Γεωργόπουλο σε μια ιστορία χειραφέτησης, επιβίωσης αλλά και κάτι ακόμη βαθύτερο.

Σε αυτά τα έργα τέχνης γινόμαστε άλλα ζώα

Οι καλλιτεχνικές αφορμές για να απο-ανθρωποκεντρώσουμε για λίγο το βλέμμα μας και να αντιληφθούμε τον κόσμο από την πλευρά των ζώων πληθαίνουν.