"Μα": Προβολές και συζητήσεις στο πλαίσιο του έργου που πραγματεύεται τον αυτισμό

Το “Μα” της Ρηνιώς πραγματεύεται τον αυτισμό, εστιάζοντας σε έναν αυτιστικό έφηβο τον Οδυσσέα, ο οποίος χρησιμοποιεί την λέξη "Μα" ως μοναδικό τρόπο επικοινωνίας με την οικογένειά του.

ΜΑ Ρηνιώ Κυριαζή Αναστασία Γιαννάκη©

Το έργο "Μα” της Ρηνιώς Κυριαζή εξετάζει την πρωταρχική ανάγκη για επικοινωνία και αποδοχή, εστιάζοντας στην έκφραση μέσω της πρώτης λέξης, του "Μα". Η ιστορία ακολουθεί τον Οδυσσέα, έναν αυτιστικό έφηβο, που χρησιμοποιεί την λέξη αυτή ως το μοναδικό κανάλι για να επικοινωνήσει με την οικογένειά του. Μέσα από την επαναλαμβανόμενη διαδικασία των γευμάτων, η παράσταση ξεδιπλώνει τη ζωή του Οδυσσέα και τις συναισθηματικές αντιφάσεις των μελών της οικογένειάς του, που προσπαθούν να κατανοήσουν τις ανάγκες του και να αναγνωρίσουν τις δικές τους.

Η παράσταση με πρωταγωνιστές τους Δήμητρα Γκλιάτη, Μιχάλη Κουτσκουδή, Μαρίνα Πανηγυράκη, Γιώργο Φριντζήλα επιχειρεί να φωτίσει την καθημερινότητα και τις δυσκολίες μιας οικογένειας που αγωνίζεται να κατανοήσει και να αποδεχτεί τη διαφορετικότητα σε έναν σκληρό κοινωνικό κόσμο. Μέσα από συγκρούσεις, αλλά και συγκλίσεις, οι ήρωες καταφέρνουν να αγγίξουν βαθύτερα κομμάτια της ύπαρξής τους, ενώ η κοινωνία που τους περιβάλλει παραμένει αμείλικτη. Η παράσταση παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο προάγει την ανάγκη για συμπερίληψη, με παράλληλες εκδηλώσεις που συνδέουν το θέατρο με την ενημέρωση για τον αυτισμό, προσφέροντας παράλληλα υποστήριξη για άτομα με αναπηρία μέσω προσβασιμότητας και συμμετοχής των αυτιστικών καλλιτεχνών και κοινοτήτων.

Στις παραστάσεις υπάρχει υπερτιτλισμός για Κ/κωφούς και Βαρήκοους (Κερασία Μιχαλοπούλου, σε συνεργασία με την Hands Up). Στις 24/2, 17/3, 7/4 διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από τη Σοφία Ρομπόλη και 17-18/3, 7-8/4 ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία από την Κερασία Μιχαλοπούλου.

ΜΑ Ρηνιώ Κυριαζή

Παράλληλες δράσεις

Δευτέρα 24/2 στις 20:00 Προβολή της μικρού μήκους ταινίας "Η Ρουτίνα" και συζήτηση με συντελεστές της. Συντονίζει ο Βαγγέλης Καρατζάς (Πατέρας αυτιστικού παιδιού, αρθρογράφος της στήλης "Η Tαινία της Εβδομάδας” στο nevronas.gr)

Τρίτη 25/2 στις 20:00 Η Μουσικοθεραπεία στον αυτισμό: Επικοινωνία πέρα από τις λέξεις. Μια παρουσίαση-συζήτηση μέσα από παραδείγματα για τη λειτουργία της μουσικοθεραπείας στη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, Δημήτρης Κουκουράκης, ‘Άγγελοι της Χαράς’

Τρίτη 4/3 στις 20:00 "Η συμπερίληψη ατόμων με αυτισμό σε μια τοπική κοινωνία μέσω του θεάτρου”. Παρουσιάζει η ΑΜΚΕ ΥποστηρίΖΟΥΜΕ

Τρίτη 11/3 στις 20:00 Παρουσίαση της καμπάνιας Α.Γ.Α.ΠΑ (Αυτισμός, Γνωστός, Άγνωστος ...Παρών) από την ΑΜΚΕ Αβάλη 

Δευτέρα 24/3 στις 20:00 Xylophone Performance. Ο Νικόλας Τσιγάντες, καλλιτέχνης στο φάσμα του αυτισμού, μας ταξιδεύει με το ξυλόφωνο του σε διαφορετικές κουλτούρες ανά τον κόσμο, ερμηνεύοντας διαχρονικά χαρακτηριστικά συνθετικά έργα

Δευτέρα 31/3 στις 20:00 Βιωματικό εργαστήριο της καλλιτεχνικής και εμψυχωτικής ομάδας ‘Άγγελοι της Χαράς’

Δευτέρα 7/4 στις 20.00 Παρουσίαση των προγραμμάτων του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου από μέλη της διεπιστημονικής ομάδας

Δευτέρα 14/4 στις 20.00 Διαδραστική παρουσίαση από την Άδα Σταματάτου (πρόεδρος και ιδρύτρια της ΑΜΚΕ Race For Autism Gr) του βιβλίου της ‘Τί έχει ο Γιάννης;’ (εκδόσεις Μεταίχμιο) όπου εξηγεί με μικρές αληθινές ιστορίες τον αυτιστικό τρόπο σκέψης και αντίληψης του κόσμου

Η παρακολούθηση των εκδηλώσεων γίνεται δωρεάν με το εισιτήριο της παράστασης. Αναλυτικό πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων και πληροφορίες στο link της προπώλησης. Επικοινωνία για τις παράλληλες εκδηλώσεις: alkitheatre@gmail.com

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Το πιο ασφαλές σημείο στην πόλη": Νεανική θεατρική πρόταση φαντασίας και παιχνιδιού

Τέσσερα πρόσωπα και ένα μυστηριώδες Μηχάνημα αναζητούν ασφάλεια μέσα στο χάος, δημιουργώντας προσευχές και μικρές χαρές. Μια παράσταση που μετατρέπει τον χώρο σε κιβωτό φαντασίας, μουσικής και θεατρικής ανακάλυψης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/09/2025

Το Εθνικό Θέατρο σε νέα εποχή: Όλο το πρόγραμμα της σεζόν 2025-26

Με την Αργυρώ Χιώτη στο τιμόνι του, το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα με ξεχωριστές διεθνείς και εγχώριες υπογραφές, live streaming παραστάσεων, ανοιχτές πρόβες στην Πειραματική Σκηνή και πολλά ακόμη.

Ομάδα GAFF ξανά ζωντανεύει τις "Νεκρές ψυχές" στο Θέατρο Θησείον

Οι "Νεκρές ψυχές" της ομάδας GAFF μιλούν για δεύτερη χρονιά, με σατιρική οξύτητα για την υποκρισία, την παρακμή και την αιώνια ματαιοδοξία της κοινωνίας.

"Δίκη" του Κάφκα: Πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση που σκηνοθετεί ο Άρης Μπινιάρης

Μια ακτινογραφία του παραλόγου, όπου η εξουσία και η ενοχή αποκαλύπτονται αδυσώπητα, είναι η "Δίκη" του Φραντς Κάφκα. Πώς ο Γιόζεφ Κ., ερμηνευμένος από τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, παλεύει με την αόρατη μηχανή του Δικαστηρίου; Θα το ανακαλύψουμε στη σκηνή του ARK.

Ποιοί είναι "Αυτοί που κοιτούν" και γιατί περιμένουμε αυτή τη θεατρική σύμπραξη πώς και πώς;

Το νέο ανατρεπτικό έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου σε μια ιδιαίτερη θεατρική -υποκριτική και σκηνοθετική- σύμπραξη των Δημήτρη Γεωργαλά και Νίκου Δερτιλή στο θέατρο 104, από τις 6 Οκτωβρίου, για πέντε Δευτερότριτα.

Ο Ματ Κάμερον και το συγκλονιστικό "Ruby moon" στο Αγγέλων Βήμα

Με θεματική ενότητα "Αυστραλία: Γοητευτική Χώρα- Συγκλονιστικό Θέατρο", το Αγγέλων Βήμα ανοίγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα παράθυρο στη θεατρική παραγωγή μιας άλλης πλευράς του πλανήτη, φέρνοντας στο προσκήνιο τον Ματ Κάμερον ένας από τους σημαντικούς αυστραλούς συγγραφείς.

"Το καταραμένο παιδί": Η σκοτεινή ποίηση του Μπαλζάκ ζωντανεύει στη σκηνή

Σε πανελλήνια πρώτη θα δούμε την θεατρική διασκευή του έργου "Το καταραμένο παιδί" του Ονορέ ντε Μπαλζάκ, σε διασκευή, απόδοση και σκηνοθεσία των Λάζαρου Βαρτάνη και Στέφανου Παπατρέχα. Οι προπώληση ξεκίνησε με early bird προσφορά έως 3 Οκτωβρίου.