Ποια είναι η Λωξάνδρα LLoxy Λούκας και τι παρουσιάζει;

Η παράσταση "ΖΩΑ ΖΩΑ Πόρτες" έδωσε την αφορμή να γνωρίσουμε καλύτερα την Λωξάνδρα LLoxy Λούκας, που συνδυάζει την τέχνη της έκθεσης με μια δυναμική παραστασιακή διάσταση.

Λωξάνδρα LLoxy Λούκας Alexandros Chatsios

Η Λωξάνδρα LLoxy Λούκας, καλλιτέχνις με σύνδρομο Down, μέλος της κολεκτίβας καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία Εν δυνάμει, χρησιμοποιεί τη ζωγραφική ως εργαλείο για να δημιουργήσει ένα "ζωντανό" έργο τέχνης, όπου το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη και τη διαδικασία της δημιουργίας σε πραγματικό χρόνο. Μέσα από την έκθεση "ΖΩΑ ΖΩΑ Πόρτες" I Got It Tho Phase One που φιλοξενείται στο OKAY Initiative Space και τις ζωντανές εμφανίσεις, η LLoxy καλεί το κοινό να συμμετέχει και να αλληλεπιδράσει με το έργο, δίνοντας μια δυναμική διάσταση στην έκθεση. Το έργο συνδυάζει τη ζωγραφική με την έννοια της live performance, δημιουργώντας έναν "ζωντανό" διάλογο μεταξύ καλλιτέχνιδας και κοινού. Ας την γνωρίσουμε. 

Λωξάνδρα LLoxy Λούκας

 

Από πού σε ξέρω;
Με ξέρεις απ το δρόμο, από τις βόλτες στην πόλη, στους καφέδες. Μπορεί να με ξέρεις απο την ζωγραφική μου απο τους τοίχους που ζωγραφίζω. Α ναι, από το θέατρο, το σινεμά την τηλεόραση και το Εν Δυνάμει.

Το μικρόβιο του θεάτρου σου μπήκε…
Είναι η κίνηση, η μουσική, όλα. Μ' άρεσε πάρα πολύ η παράσταση "Ερωτευμένα Αλογα”, ήταν τέλεια. Έπαιζα θέατρο από παλιά παλιά.

Πες μου κάτι για τους καλλιτέχνες που θαυμάζεις και σε έχουν επηρεάσει.
Ο Σάκης Ρουβάς γιατί φοράει ωραία ρούχα και χορεύει ωραία και τραγουδάει τέλεια. 

Τι είναι για σένα η ομάδα Εν Δυνάμει;
Στην ομάδα Εν Δυνάμει παίζουμε όλοι μαζί θέατρο. Εάν δεν είχα το Εν Δυνάμει θα έκανα πρόβες μόνη μου. Αγαπάω πολύ την ομάδα, αγαπάω πολύ το Εν Δυνάμει και τους αγαπάω όλους πάρα πολύ.

Αποκάλυψε την αγαπημένη σου στιγμή σε μία παράσταση.
Εγώ αγαπάω πολύ τους "Υπνοβάτες”. Μ 'άρεσαν πάρα πολύ οι "Υπνοβάτες” γιατί ήμουνα ένα μικρό κοτοπουλάκι. Το αγαπημένο μου τραγούδι από τους υπνοβάτες ήταν το "Συγχώρεσε με”.

Πες μου κάτι για την έκθεση "ΖΩΑ ΖΩΑ Πόρτες".
Είναι πόρτες, είναι ζώα και τα κοιτάει ο κόσμος. Είναι έκθεση στο ΟΚΑΥ. Και το έκανα με τα χέρια μου. Έχει έργα και ζωγράφισα τον τοίχο με τον Ζήση και τον Σταύρο. Η καλύτερη εμπειρία ήταν. 

Έχεις αγωνία για την έκθεση;
Έχω λίγο άγχος. Φοβάμαι πολύ το σκοτάδι, αλλά θα έχει φως. Λίγο άγχος έχω να πάει καλά η έκθεση.

Ποια είναι η φιλοσοφία σου;
Η ζωή μας. Η χαρά και (να είμαστε) λίγο χαρούμενοι. (Να είμαστε), χαρούμενοι, αγάπη, χαρά και (να έχουμε) λίγο θυμό.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερο εχθρός της τέχνης;
Ο κακός λύκος.

Σε κοινωνικό επίπεδο τι σε τρομάζει;
Φοβάμαι να μην θυμάμαι τα λόγια. Φοβάμαι, δεν θέλω να τρέχω. Φοβάμαι το θάνατο. Δεν θέλω να πεθάνει κανείς. 

Πες μου κάτι off the record.
Είναι σημαντικο να είμαστε όλοι καλά.

Ποια είναι τα επόμενα σου σχέδια;
Πάρτι. Όχι μεγάλο πάρτι αλλά θα κάνουμε όλοι μαζί γλέντι. Όλοι μαζί, αλλά εγώ δεν μπορώ χωρίς όλη την ομάδα.

Η ομάδα Εν Δυνάμει και το νέο συμπεριληπτικό art project 'Ι Got it Tho' | 'Κι όμως Το’χω'
Η ομάδα Εν Δυνάμει και το νέο συμπεριληπτικό art project 'Ι Got it Tho' | 'Κι όμως Το’χω'

Σχετικά με το I GOT IT THO

Το I GOT IT THO είναι ένα τριφασικό project σύγχρονης τέχνης από το Εν Δυνάμει Ensemble και το Okay Initiative Space σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Σταύρου Καπετάνιου και με την υποστήριξη της ΔΕΗ, που στοχεύει στην ανάδειξη της συμμετοχικότητας, της διαφορετικότητας και της δημιουργικής έκφρασης. Ξεκινά με την ατομική έκθεση και ζωντανή ζωγραφική της LLoxy (Φάση 1), συνεχίζεται με μια σειρά βιωματικών εργαστηρίων όπου επαγγελματίες καλλιτέχνες θα συνεργαστούν με την ομάδα Εν Δυνάμει και άλλες κοινωνικές ομάδες (Φάση 2), και ολοκληρώνεται με μια μεγάλης κλίμακας αρχειακή έκθεση που θα ταξιδέψει σε πόλεις της Ελλάδας, παρουσιάζοντας την καλλιτεχνική παραγωγή και την έρευνα που προέκυψε σε κάθε στάδιο (Φάση 3).

Το project αποσκοπεί στη δημιουργία νέων καλλιτεχνικών αφηγήσεων και συμβάλλει ενεργά στον πολιτιστικό διάλογο για τη συμπερίληψη και την κοινωνική αλλαγή μέσω της τέχνης. Ως αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της χώρας, η ΔΕΗ στηρίζει ενεργά το ταλέντο, το πάθος και την ευγενή άμιλλα, προάγοντας παράλληλα την ισότητα και την συμπερίληψη. Τηρώντας τις αρχές της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης, η ΔΕΗ σέβεται και αξιοποιεί την διαφορετικότητα, ενσωματώνει στην κουλτούρα της τις αρχές της συμπερίληψης δίνοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η πιο υπέροχη χειρότερη του κόσμου

Το έργο της Φωτεινής Αθερίδου σκιαγραφεί με χιούμορ πτυχές της σύγχρονης γυναικείας εμπειρίας και η σκηνοθεσία του Προμηθέα Αλειφερόπουλου το υπηρετεί με ρυθμό, ενέργεια και έντονα κωμική σκηνική διάθεση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/04/2026

Astoria

Από τους σκηνοθέτες της γενιάς του που ξέρουν να διαχειρίζονται τη μεγάλη κλίμακα χωρίς να θυσιάζουν την ανθρώπινη λεπτομέρεια, ο Βασίλης Μαυρογεωργίου παρουσιάζει μια παράσταση που λειτουργεί ως ένα πολυσύνθετο "soundtrack" της ελληνικής μετανάστευσης.

"Επόμενη Στάση: Κυψέλη": Η θεατρική διαδρομή ξαναπερνά από τη Δημοτική Αγορά

Η θεατρική διαδρομή ‘Επόμενη Στάση: Κυψέλη’ που αγαπήθηκε από το κοινό επιστρέφει τον Απρίλιο στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και την ιστορία της συναρπαστικής γειτονιάς της Αθήνας.

"Άσπρο Μαύρο" & "Linda": Δύο ωραίες παραστάσεις ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στο Επί Κολωνώ

Το "Άσπρο Μαύρο" και η "Linda" είναι οι δύο παραστάσεις με τελείως διαφορετική "θερμοκρασία", όμως κουβαλούν κάτι βαθύ, που θα σας κάνει να συζητάτε για ώρες μετά στο μπαρ του θεάτρου Επί Κολωνώ.

"Φτύχω η Αργιθεάτισσα": Η λαϊκή κληρονομιά συναντά τη σύγχρονη σκηνική γλώσσα

Γιώργος Γάλλος, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Μάκης Παπαδημητρίου, Σεσίλ Μικρούτσικου, Σταυρούλα Σιάμου ενώνουν την ευαισθησία και την έμπνευση τους για την παράσταση "Φτύχω η Αργιθεάτισσα", που φέρνει στο επίκεντρο τη μάνα-σύμβολο. Η παράσταση μετατρέπει τη μνήμη και τον κάματο των Αγράφων σε μια οικουμενική, ζεστή θεατρική πρόταση.

Η επιστροφή του Στέφανου Κυριακίδη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με "Το μαύρο κουτί"

Ο Στέφανος Κυριακίδης επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μετά από πέντε δεκαετίες, πρωταγωνιστώντας στο "Μαύρο κουτί", μια μαύρη κωμωδία που φωτίζει σχέσεις, μυστικά και την ανάγκη για συμφιλίωση και ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν.

Η Ταμίλα Κουλίεβα ετοιμάζεται για την καλοκαιρινή περιοδεία του "Σώζων Εαυτόν Σωθήτω"

Η καλοκαιρινή περιοδεία του "Σώζων Εαυτόν Σωθήτω" φέρνει στη σκηνή μια απολαυστική κωμωδία γεμάτη ρυθμό, παρεξηγήσεις και θεατρική τρυφερότητα, ζωντανεύοντας τον κόσμο των μπουλουκιών μέσα από ένα σύγχρονο, παιχνιδιάρικο σκηνικό βλέμμα.