"Σκότωσα τον νταή του απαρτχάιντ": Η ιστορία του Έλληνα ομογενή που άλλαξε την πορεία της Νότιας Αφρικής

Έναν μονόλογο αφιερωμένο στον Δημήτρη Τσαφέντα ερμηνεύει ο Νίκος Ιωαννίδης, σε κείμενο Γιώργου Δαμιανού και σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη.

Σκότωσα τον νταή του απαρτχάιντ Γιώργος Στριφτάρης©

Ο Δημήτρης Τσαφέντας, Έλληνας ομογενής, μιγάς, στάθηκε απέναντι σε μια κοινωνία που δεν τον αποδεχόταν, καταδικάστηκε και έμεινε 33 χρόνια σε φυλακή-ψυχιατρείο της Πραιτόρια, ενώ πέθανε σε κελί απομόνωσης στις 10/10/1999. Η παράσταση "Σκότωσα τον νταή του απαρτχάιντ" είναι αφιερωμένη σε μία από τις πιο αμφισβητούμενες προσωπικότητες της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, ο άνθρωπος που το 1966 άλλαξε για πάντα την πορεία της Νότιας Αφρικής, δολοφονώντας τον Χέντρικ Φερβούντ, τον αρχιτέκτονα του απαρτχάιντ. Ο ηθοποιός Νίκος Ιωαννίδης ερμηνεύει τον Τσαφέντα, ο οποίος αφηγείται τη ζωή του μέσα από το κελί της φυλακής, σε κείμενο του Γιώργου Δαμιανού και σκηνοθεσία του Κοραή Δαμάτη. Η πρεμιέρα έγινε στις 24 Νοεμβρίου στη σκηνή του θεάτρου Από Κοινού

Σκότωσα τον νταή του απαρτχάιντ
Γιώργος Στριφτάρης©

Σκότωσα τον νταή του απαρτχάιντ
Γιώργος Στριφτάρης©

Η αλήθεια πίσω από τον μύθο

Επαναστάτης με αίσθημα δικαιοσύνης ή στοιχειωμένος από την ίδια του την ύπαρξη; Μπορεί ο άνθρωπος να παραδοθεί στη μοίρα του ή έχει την ικανότητα να την αλλάξει; Μήπως η τρέλα είναι μια άλλη μορφή λογικής σε έναν κόσμο που χάνεται; Αυτά τα ερωτήματα θέτει η παράσταση "Σκότωσα τον νταή του απαρτχάιντ". 

Ο σκηνοθέτης Κοραής Δαμάτης σημειώνει

"Ένας άνθρωπος πεταμένος σε κελί απομόνωσης. Γυμνός. Σαν παρατημένο νεογέννητο. Μελανιασμένος από τα χτυπήματα των βασανιστών του, στο έλεος κανενός…μιλάει με τα σύννεφα απ’ το μικρό παράθυρο του κελιού του."Τις νύχτες βρίσκω πάντα στον ουρανό καλή παρέα, ακόμα κι απ’ αυτό το παραθυράκι". Μιλάει για τη μάνα που δεν γνώρισε… "Το πιο μακρινό σύννεφο ήταν εκείνη". Για τον σκληρό αόρατο πατέρα του, για τους ανθρώπους που συνάντησε στην πολυτάραχη ζωή του, για την περιφρόνηση, τη βία και την διαπόμπευση που δέχτηκε από τη στιγμή που γεννήθηκε. 
Μιγάς. Πατέρας Έλληνας. Μητέρα από την Μοζαμβίκη. Μεγαλώνει στο περιθώριο, κρυφά από όλους. Ζει κι ονειρεύεται τις νύχτες, τη μέρα προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τους διώκτες του. "Κατέβαινα από το πεζοδρόμιο όταν συναντούσα λευκό. Κατέβαινα από το πεζοδρόμιο όταν συναντούσα και μαύρο".
Ενηλικιώνεται και ζει για χρόνια, σαν τελευταίος καθαριστής, σε φορτηγά πλοία. Γνωρίζει χώρες και ηπείρους. Ιταλία, Ελλάδα, Γερμανία, Βιέννη, Παλαιστίνη, Χάιφα, Γιοχάνεσμπουργκ Αίγυπτο, "Κάθε φορά που ονειρεύομαι τον παράδεισο φαντάζομαι την Αλεξάνδρεια".

Σκότωσα τον νταή του απαρτχάιντ
Γιώργος Στριφτάρης©

1966. 48 χρονών πια ο Δημήτρης Τσαφέντας. Αφήνει τα ατέλειωτα ταξίδια, γυρίζει κοντά στον πατέρα του στην Νότια Αφρική και καταλήγει κλητήρας στο κτίριο του νοτιοαφρικανικού κοινοβουλίου στο Κέιπ Τάουν. "Δούλευα στη βουλή στο κοινοβούλιο της South Africa κλητήρας στο παρλαμέντο".
6 Σεπτεμβρίου 1966. Η μέρα που ο Δημήτρης Τσαφέντας συναντάει το πεπρωμένο του. Δολοφονεί με τέσσερις μαχαιριές τον πρωθυπουργό της χώρας Hendrik Verwoerd, γνωστόν ως "ο αρχιτέκτονας του απαρτχάιντ".
Ο Δημήτρης Τσαφέντας συλλαμβάνεται, δικάζεται με συνοπτικές διαδικασίες και καταδικάζεται σε θάνατο, αλλά η Νοτιοαφρικανική κυβέρνηση προτιμάει να τον κλείσει ισόβια ως ψυχασθενή στην απομόνωση υποβάλλοντας τον σε καθημερινά βασανιστήρια μέχρι τον θάνατό του το 1999.

Στην παράσταση "Σκότωσα τον νταή του απαρτχάιντ" Δημήτρης Τσαφέντας, τον συναντάμε πεταμένο, γυμνό, μελανιασμένο από τα χτυπήματα, να συνομιλεί με τον άλλον του εαυτό για τη ζωή που ζήσανε οι δυό τους, για τις πράξεις τους, για τους ανθρώπους που αγαπήσανε, για τη μεγάλη απόφαση της δολοφονίας, για τα βασανιστήρια για την κοροϊδία και την σκληρότητα που βιώνει από τους υπόλοιπους κρατούμενος. 
Λένε, ότι κάθε τόσο, αναφερόταν στον Ναζίμ Χικμετ "Αν δεν καώ, αν δεν καείς, αν δεν καούμε, πώς θα νικήσει το φως το σκοτάδι;". 

Τα σκηνικά υπογράφει ο Παύλος Ιωάννου, το video art ο Κάρολος Πορφύρης, την κίνηση η Άννα Αθανασιάδη και τη μουσική επιμέλεια οι ab-occasion. 

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για παιδιά κάτω των 15 ετών. 

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σκότωσα τον νταή του απαρτχάιντ

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 75 '

Ο Δημήτρης Τσαφέντας, μία από τις πιο αμφισβητούμενες προσωπικότητες της σύγχρονης Ιστορίας, που το 1966 άλλαξε για πάντα την πορεία της Νότιας Αφρικής, δολοφονώντας τον «αρχιτέκτονα του απαρτχάιντ» Χέντρικ Φερβούντ. Έλληνας ομογενής, μιγάς, στάθηκε απέναντι σε μια κοινωνία που δεν τον αποδεχόταν, καταδικάστηκε και έμεινε 33 χρόνια σε φυλακή-ψυχιατρείο της Πραιτόρια. Πέθανε σε κελί απομόνωσης στις 10/10/1999. Επαναστάτης με αίσθημα δικαιοσύνης ή στοιχειωμένος από την ίδια του την ύπαρξη; Μπορεί ο άνθρωπος να παραδοθεί στη μοίρα του ή έχει την ικανότητα να την αλλάξει; Μήπως η τρέλα είναι μια άλλη μορφή λογικής σε έναν κόσμο που χάνεται;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Τσανακλίδου συναντά τη Faithfull στη σκηνή

Η Τάνια Τσανακλίδου επιστρέφει στη σκηνή του Μικρού Χορν, υποδυόμενη μια ροκ σταρ με έμπνευση από τη Marianne Faithfull. Εκφραστική, εύθραυστη και δυνατή μαζί, οδηγεί τον θεατή σε μια εξομολόγηση βαθιά ανθρώπινη και μουσικά φορτισμένη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/05/2025

Χρήστος Παπαδόπουλος: "Το "My Fierce Ignorant Step" είναι μια ελεγεία στην ατίθαση νιότη"

Πριν μερικές μέρες πήρα ένα Uber Taxi για να συναντήσω τον Χρήστο Παπαδόπουλο. Είχαμε δώσει ραντεβού για μία συνέντευξη, που γρήγορα εξελίχθηκε σε μία κουβέντα που με οδήγησε να μάθω βαθύτερες σκέψεις του, να καταλάβω περισσότερα για τη νέα του παράσταση "My Fierce Ignorant Step" στη Στέγη και να διαπιστώσω πως τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Για τη Σοφία Μαραθάκη, η "Βεγγέρα" σχετίζεται με τη σημερινή διαπόμπευση που γίνεται μέσω των social media

Να, ένας λόγος για να ξαναδιαβάσουμε τα κλασικά. Η σκηνοθέτιδα Σοφία Μαραθάκη μάς εξηγεί γιατί η "Βεγγέρα" του Ηλία Καπετανάκη, έργο–καθρέφτης της μικροαστικής νοοτροπίας του 19ου αιώνα, μοιάζει σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ: μια ωδή στο διαχρονικό φαινόμενο του "ψευτοπαλικαρά", με ανατριχιαστικές ομοιότητες με τον κόσμο των social media.

Stand up comedy με διεθνές διαβατήριο

Το επόμενο διάστημα θα δούμε στην Αθήνα τους περισσότερους ξένους κωμικούς που έχουν περάσει ποτέ μέσα σε ένα μήνα.

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Κολοβός

Το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΚΘΒΕ αποχαιρετούν τον Δημήτρη Κολοβό, ένα από τα παλαιότερα στελέχη του θεάτρου.

"Το τέρας" της Ηρώς Μπέζου αποκαλύπτεται – Οι πρώτες εικόνες από την παράσταση

Μετά τους "Ναυαγούς", η Ηρώ Μπέζου επιστρέφει με "Το τέρας", μια σουρεαλιστική αλληγορία μεταμόρφωσης και ονείρου. Οι πρώτες φωτογραφίες της παράστασης μαρτυρούν έναν ποιητικά σκοτεινό κόσμο.

Μια περφόρμανς για την "Πιο δυνατή"

Η Μίνα Ανανιάδου και η Νατάσα Ζαγκλή μας καλούν σε μια περφόρμανς εμπνευσμένη από το έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ "Η πιο δυνατή" στο χώρο Στούντιο στα Εξάρχεια.