"Το αγόρι με τις δυο καρδιές": Επαναλαμβάνεται η αληθινή ιστορία μιας οικογένειας Αφγανών, μεταγραμμένη για τη σκηνή

Άλλαξε θέατρο «Το αγόρι με τις δυο καρδιές» και μόλις ξεκίνησε να παίζεται στο “Κατερίνα Βασιλάκου” σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά.

'Αγόρι με τις δυο καρδιές' 2024-25 Κατερίνα Δρούκα

Η ανάγκη του σκηνοθέτη Τάκη Τζαμαργιά να συναντηθεί με την υπέρβαση της βίας μέσα από την αλληλεγγύη, την αγάπη και την ανθρωπιά τον έκαναν να σκηνοθετήσει "Το αγόρι με τις δυο καρδιές" που βασίζεται σε μια αληθινή προσφυγική ιστορία. " Κουράστηκα να βλέπω στη σκηνή ανέλπιδες καταστάσεις χωρίς ίχνος φωτός” δήλωνε στο "α” με αφορμή την περσινή πρεμιέρα της παράστασης. "Αυτό δε σημαίνει υποχρεωτικά ωραιοποίηση της πραγματικότητας ούτε χάπι εντ, αλλά προσπάθεια ψυχικής ενδυνάμωσης και αλλαγής βλέμματος. Όλα αυτά συνθέτουν απλώς το σημείο εκκίνησης για την επιλογή των συγκεκριμένων έργων και τίποτα άλλο. Πώς θα μπορούσε άλλωστε αφού "Το αγόρι με τις δυο καρδιές” είναι η αληθινή ιστορία μιας οικογένειας Αφγανών, μεταγραμμένη για τη σκηνή και απαιτεί μια πιο χειροποίητη αντιμετώπιση”.

Κατερίνα Δρούκα

Το έργο-ύμνος στην αγάπη, την αλληλεγγύη και τον διαχρονικό αγώνα του ανθρώπου να προσδιορίσει τον υπαρξιακό του χώρο και χρόνο όπου κι αν βρίσκεται, απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και παίζεται στο θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου” με πρωταγωνιστές τους: Χρήστο Διαμαντούδη, Βαγγέλη Ζάπα, Έλενα Μαρσίδου, Θάνο Σκόπα, Γιώργο Ψυχογυιό.

Κατερίνα Δρούκα

 

 Επενδεδυμένο με τους στίχους της Ελένης Φωτάκη και τη μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη, ο οποίος ερμηνεύει και τα τραγούδια της παράστασης, ακολουθεί μια οικογένεια, δύο γονείς και τα τρία τους παιδιά, που αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα της που πλήττεται από τους Ταλιμπάν και να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς.

Κατερίνα Δρούκα

 

Το έργο

 

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία μίας οικογένειας προσφύγων – αυτής των συγγραφέων – που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τις διώξεις των Ταλιμπάν, όταν η δασκάλα μητέρα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μαθητριών της στο σχολείο όπου διδάσκει. Η οικογένεια Αμίρι αντιμετωπίζει ένα ακόμη, εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα, καθώς το μεγαλύτερο παιδί της έχει γεννηθεί με μια σοβαρή καρδιοπάθεια και χρειάζεται επέμβαση σε εξειδικευμένο, ευρωπαϊκό νοσοκομείο. Ο δρόμος της προσφυγιάς είναι γεμάτος δυσκολίες, δυσάρεστα γεγονότα και μεσάζοντες που τους εκμεταλλεύονται στυγνά. Ταυτόχρονα είναι ένας δρόμος γεμάτος από την αγάπη που νιώθουν ο ένας για τον άλλον και από αναπάντεχες στιγμές χαράς. Καθώς παρακολουθούμε την διαδρομή τους από την μια χώρα στην άλλη και βλέπουμε τους ήρωές μας άλλοτε στοιβαγμένους, άλλοτε φυλακισμένους σε αφιλόξενες δομές, σχεδόν πάντα φοβισμένους και ανασφαλείς για την επόμενη μέρα, ανακύπτουν σοβαροί προβληματισμοί: πόσο "πολιτισμένη" είναι η σύγχρονη παγκόσμια κοινωνία απέναντι στην προσφυγιά και την ασθένεια; Και πως μπορεί μια οικογένεια να διαχειριστεί την απώλεια: της πατρίδας, της περιουσίας, πολύ περισσότερο – της ανθρώπινης ζωής;  Όμως, η ιστορία της οικογένειας Αμίρι δεν είναι μόνο μια αφήγηση δυστυχίας και κατατρεγμού. Οι φίλοι μας τα καταφέρνουν, τα παιδιά σπουδάζουν και προκόβουν στην καινούργια τους πατρίδα. "Το αγόρι με τις δυο καρδιές” γίνεται έτσι μια πολύ ιδιαίτερη, συγκινητική, ανθρώπινη ιστορία ελπίδας, θάρρους, εμπιστοσύνης και αγάπης. Μια ιστορία που αξίζει να δουν (και να ξαναδούν) μικροί και μεγάλοι.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Το αγόρι με τις δύο καρδιές

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία μίας οικογένειας Αφγανών προσφύγων –αυτής των συγγραφέων– που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της από τους Ταλιμπάν. Μία ιστορία για την αγωνία της προσφυγιάς, τις αναπάντεχες στιγμές χαράς, τις στιγμές απελπισίας αλλά και το χιούμορ και τη φαντασία που είναι απαραίτητα συστατικά για την αντιμετώπιση ενός άγνωστου καινούργιου κόσμου που πρέπει να γίνει «η νέα πατρίδα». «Το αγόρι με τις δυο καρδιές» είναι μία ανθρώπινη ιστορία ελπίδας, θάρρους, εμπιστοσύνης και αγάπης, ένας ύμνος στην αλληλεγγύη και στη θέληση κάθε ανθρώπου που αγωνίζεται για μια θέση σε αυτόν τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Κλείσατε εισιτήρια για τη "Λυσιστράτη" του Σταμάτη Κραουνάκη;

Η μουσική "Λυσιστράτη" του Σταμάτη Κραουνάκη έρχεται για δύο μοναδικές βραδιές τον Οκτώβριο 2026, στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/09/2026

Θεατρικά Pass για τη σεζόν 2026-2027 από τη Happy Productions

Η Happy Productions παρουσιάζει τρία νέα εκπτωτικά πακέτα εισιτηρίων, προσφέροντας στο κοινό τη δυνατότητα να παρακολουθήσει επιλεγμένες παραστάσεις στα θέατρα Χορν, Άνεσις και Νέος Ακάδημος σε προνομιακές τιμές έως τον Απρίλιο.

Επιστρέφει η παράσταση "Δικός σου, Φραντς" στην Γερμανική Εκκλησία στη Σίνα

Ο Αλέξανδρος Διαμαντής φωτίζει μια αναπάντεχα τρυφερή πλευρά του Φραντς Κάφκα μέσα από τις επιστολές στην αδελφή του, στην Γερμανόφωνη Ευαγγελική Εκκλησία Αθηνών.

"Σεμπάστιαν": Η βραβευμένη περφόρμανς της Nova Melancholia επιστρέφει

Αφιερωμένη στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου, η βραβευμένη περφόρμανς "Σεμπάστιαν" της Nova Melancholia επιστρέφει στο ΠΛΥΦΑ για δύο βραδιές (29 & 30/9), υφαίνοντας ένα συγκινητικό ταξίδι ομοερωτισμού, μνήμης και ελευθερίας.

Παράσταση Καραγκιόζη στο Αστεροσκοπείο

Ο ερευνητής Άθω Δανέλλης συνεργάζεται με τον αστρονόμο Τηλέμαχο Αθανασιάδη, παρουσιάζοντας μια ξεκαρδιστική, πρωτότυπη παράσταση στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, που συνδυάζει χιούμορ και επιστήμη.

Πού θα τον δούμε φέτος τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο σε θέατρο και τηλεόραση

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος υπόσχεται έναν εκρηκτικό χειμώνα. Φέτος, κινείται δεξιοτεχνικά από τη θεατρική αφαίρεση και τον Κάφκα, μέχρι την ανατρεπτική κωμωδία στην τηλεόραση.

Η Ηρώ Μουκίου, τα 40 χρόνια από το Τσέρνομπιλ και η συγκλονιστική "Φωνή της Λουντμίλα"

Η συγκλονιστική παράσταση - μαρτυρία "Η φωνή της Λουντμίλα" επιστρέφει, 40 χρόνια μετά το Τσερνόμπιλ. Μια ιστορία επιβίωσης που μοιάζει σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ.