Αποκλειστικό: Τι έχουν να μας πουν "Οι δύο σκύλοι" Ιβάν Σβιτάιλο και Πίτερ Ραντλ;

Η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη μας εκπλήσσει ευχάριστα και πάλι, με την επιλογή της. Η νέα της παράσταση με πρωταγωνιστές τους Ιβάν Σβιτάιλο και Πίτερ Ραντλ βασίζεται στη γεμάτη χιούμορ νουβέλα «Ο διάλογος των σκύλων» του Θερβάντες.

ΟΙ ΔΥΟ ΣΚΥΛΟΙ Αλκμήνη, Κ. Νικολαϊδη

Ανθρώπινη λαλιά αποκτούν "Δύο σκύλοι” στην αριστουργηματική, τελευταία νουβέλα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, την οποία η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη διάβασε και γοητεύτηκε. Το κείμενο αυτό, που αναδεικνύει, όπως και ο εμβληματικός "Δον Κιχώτης”, το διεισδυτικό βλέμμα του Θερβάντες και τη διάθεση για κοινωνική κριτική, της έδωσε την έμπνευση να γράψει ένα νέο κείμενο και να το κάνει παράσταση. Κάπως έτσι, από τις 2 Νοεμβρίου θα συναντήσουμε στη σκηνή του Αλκμήνη τον Ιβάν Σβιτάιλο και τον Πίτερ Ραντλ να υποδύονται τους "Δύο σκύλους” που μπορούν να μιλήσουν όπως οι άνθρωποι και να κάνουν φύλλο και φτερό την σύγχρονη κοινωνία και ασφαλώς το ανθρώπινο είδος. Η καταγγελία στον άνθρωπο, αλλά και στο σύνολο των κοινωνικών δομών γίνεται στα πλαίσια μιας ελαφράς διάθεσης κι αυτό είναι το γοητευτικό. Ο θεατής δεν βαραίνει από τις "καταγγελίες”, αναρωτιέται και γελά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να μας βλέπουν τα ζώα. Πάρτε μια γεύση από το κουβεντολόι των αδέσποτων σκύλων, του άυπνου, νηστικού, ακίνητου για μέρες Κιχώτη και του Οδυσσέα ή αλλιώς Μπέικον, ή Πασάς, ή Ζορό, ή Μήτσος, που συναντιούνται στην είσοδο των επειγόντων περιστατικών ενός νοσοκομείου της πόλης: "Η φιλία θέλει ειλικρίνεια, ευγένεια, αγάπη. Να χαίρεσαι με τη χαρά και να δυστυχείς με τη δυστυχία του φίλου σου. Αυτό είναι το γέννημα, η αφετηρία, η πρώτη ύλη. Μετά έρχονται και τα φαγοπότια, ναι. Κι όταν τα φαγοπότια ακολουθούν όσων σου είπα, τότε προσφέρουν ευφορία. Αν όχι, τότε δεν χορταίνουν και δεν ξεδιψούν, κατάλαβες;"

Η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη σκηνοθέτρια πολλών επιτυχημένων παραστάσεων ("Οι 12 ένορκοι", "Ο Θάνατος του Ιβάν Ίλιτς" θα παιχτούν σε επανάληψη) βάζει τους ήρωες της να συζητούν ασταμάτητα. "Μιλάνε, μιλάνε, βλέπουν νοσοκόμους και ασθενείς. Βλέπουν ζωντανούς και νεκρούς. Και περιμένουν. Κάποιον περιμένουν. Ίσως τον Γκοντό… Ίσως τον Άνθρωπο…”. 

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Οι δύο σκύλοι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Στη νουβέλα του Θερβάντες «Ο διάλογος των σκύλων» βασίζεται το έργο με πρωταγωνιστές δύο αδέσποτους σκύλους που αράζουν έξω από τα επείγοντα ενός νοσοκομείου, σχολιάζοντας τον σύγχρονο άνθρωπο και την κοινωνία του. Ο Κιχώτης είναι άυπνος, νηστικός, ακίνητος πολλά μερόνυχτα έξω από την είσοδο των επειγόντων περιστατικών. Εκεί τον βρίσκει ένα βράδυ ο Οδυσσέας… ή αλλιώς Μπέικον, ή Πασάς, ή Ζορό, ή Μήτσος, έχει πολλά ονόματα αυτός. Οι δυο τους δεν έχουν τίποτα που να τους συνδέει εκτός από το γεγονός… ότι είναι και οι δύο σκύλοι! Και… μιλάνε. Βλέπουν νοσοκόμους και ασθενείς. Βλέπουν ζωντανούς και νεκρούς. Και περιμένουν. Κάποιον περιμένουν. Ίσως τον Γκοντό… Ίσως τον Άνθρωπο…

Αλκμήνη

Αλκμήνης 12

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Έξτρα παράσταση για την "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου

Τελευταία ευκαιρία για την παράσταση - σταθμό στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου που έδωσε νέο νόημα στις σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/09/2025

Ο Μάνος Θηραίος για τις "Λέξεις των άλλων" που μπορεί να είναι παρηγοριά ή όπλο θανάσιμο

Μια συζήτηση με αφορμή το θεατρικό μπρα ντε φερ που παίζεται στο Άβατον για δεύτερη χρονιά και μάς φέρνει αντιμέτωπους με ερωτήματα που δεν έχουν εύκολες απαντήσεις καθώς οι ήρωες του αποζητούν λύτρωση.

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Επέτειος για τον Γιάννη Καλαβριανό με δύο παραστάσεις στο ιστορικό Αμφι-θέατρο

"Γιοι και κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας" και "Η Πύλη της Κόλασης": Με δύο θεατρικές παραστάσεις κάτω από την ίδια στέγη γιορτάζει ο πολυγραφότατος δημιουργός και σκηνοθέτης τη νέα σεζόν 2025-26 τα 20 χρόνια της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris.

Πρώτο trailer για το "Άρωμα γυναίκας" με τον Άκη Σακελλαρίου

Το διάσημο οσκαρικό έργο "Scent of a woman", που έγινε ευρέως γνωστό από τον κινηματογράφο, σκηνοθετεί φέτος για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης.

Η Μελία Κράιλινγκ από το "Emily in Paris" στους "Ερωτευμένους" του Bios

Η σκηνοθέτις και συγγραφέας Έλενα Πέγκα σκηνοθετεί μια παράσταση που αποκαλύπτει με σκληρότητα, αλλά και ποιητική ένταση την κόλαση του έρωτα και τη βαριά κληρονομιά μίας οικογένειας.

Εξτρά μέρα για το "Τέλος του παιχνιδιού" με τους Μάκη Παπαδημητρίου-Γιώργο Χρυσοστόμου

Λόγω ζήτησης, προστέθηκε επιπλέον ημέρα παραστάσεων για το έργο του Μπέκετ που έρχεται στο θέατρο Ιλίσια.