Πρώτη ματιά στην παράσταση του συγκλονιστικού "Πουπουλένιου" του Μάρτιν ΜακΝτόνα

Πρώτες φωτογραφίες και δυό λόγια από τον σκηνοθέτη Νικορέστη Χανιωτάκη για τη νέα παράσταση με μια δυνατή ερμηνευτική τετράδα στο σπουδαίο σύγχρονο έργο-γροθιά στο στομάχι.

Πουπουλένιος Πάτροκλος Σκαφίδας©

Αστυνομικό θρίλερ, σκοτεινή αλληγορία ή μαύρη κωμωδία είναι ο "Πουπουλένιος" του αγαπημένου στο ελληνικό κοινό Μάρτιν ΜακΝτόνα; Ο συγγραφέας της "Βασίλισσας της ομορφιάς” -που βρίσκεται στη λίστα των διαπρεπών εκπροσώπων του βρετανικού in yer face theatre (βλέπε Σάρα Κέιν, Μαρκ Ρέιβενχιλ κ.ά.)- στον "Πουπουλένιο" ("The Pillowman”) δημιουργεί ένα έργο με αμείωτη ένταση που κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή ως το τέλος με το μακάβριο χιούμορ, τη σφιχτή κινηματογραφική δράση και τον τρόπο που φέρνει στο επίκεντρο τα θέματα της πολιτικής βίας, της παιδικής κακοποίησης και της τρυφερής αδελφικής προστασίας. Οι Αργύρης Αγγέλου, Νίκος Πουρσανίδης, Γεράσιμος Σκαφίδας, Αλέκος Συσσοβίτης μοιράζονται τη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου, στην παράσταση του σκληρού "αιματοβαμμένου" παραμυθιού που έρχεται για να μας ξυπνήσει, σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη

Πουπουλένιος
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Σύμφωνα με την υπόθεση, ένας συγγραφέας που ζει σε ένα κράτος με αυταρχικό καθεστώς, ανακρίνεται για το φρικιαστικό περιεχόμενο των διηγημάτων του και τις ομοιότητές τους με μια σειρά από ανεξιχνίαστες παιδοκτονίες που συμβαίνουν στην πόλη. Ο κόσμος της φαντασίας μπλέκεται με τον πραγματικό κόσμο, δημιουργώντας ένα σύμπαν όπου όλα είναι πιθανά και απίθανα. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα της σύγχρονης παγκόσμιας δραματουργίας που έχει αφήσει το δικό του στίγμα και στην αθηναϊκή θεατρική σκηνή. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι έχει βραβευτεί με βραβεία Olivier, New York Drama Critics' Circle Award και με δύο Tony. 

Πουπουλένιος
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο Νικορέστης Χανιωτάκη σημειώνει: "Μια φορά κι έναν καιρό" οι γονείς και οι παππούδες μας, μάς αφηγούνταν όμορφα παραμύθια για να κοιμηθούμε γλυκά και ήσυχα. Εδώ ο ΜακΝτόνα μας αφηγείται ένα σκληρό, "αιματοβαμμένο" παραμύθι για να μας ξυπνήσει. Ο "Πουπουλένιος" - αλήθεια, πόσο τρυφερή λέξη; - δεν είναι μια ιστορία για παιδιά, αλλά ΜΕ παιδιά. Παιδιά που κακοποιήθηκαν, που δεν έλαβαν αγάπη, που βίωσαν τον πόνο και που εν τέλει… δεν μεγάλωσαν ποτέ. Το κείμενο αυτό αγγίζει πολύ σοβαρά ζητήματα της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Μέσα από αυτήν την παράσταση, προσπαθούμε να εξερευνήσουμε την βία που γεννιέται σήμερα στις κοινωνίες και πώς αυτή διασπείρεται σε κάθε οικογένεια, σε κάθε σπίτι. Επίσης, ψάχνουμε την απάντηση στο ερώτημα: ποια η σχέση της Τέχνης με την πραγματικότητα; Πόσο χρήσιμη ή "επικίνδυνη" μπορεί να είναι η Τέχνη για την -κάθε μορφής- εξουσία; Δυστυχώς απολυταρχικά καθεστώτα υπάρχουν ακόμα στις μέρες μας σε πολλά μέρη του κόσμου… Η ελευθερία λόγου και έκφρασης δεν είναι δεδομένη και οφείλουμε να την προστατεύουμε σε κάθε φάση της ανθρώπινης ιστορίας. Φεύγοντας από το θέατρο, ας αναρωτηθούμε: τελικά... ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα;”. 

Πουπουλένιος
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η πρεμιέρα της παράστασης, που θα ανοίξει τη νέα σεζόν 2024-25 στο Σύγχρονο Θέατρο προγραμματίζεται για τις 11 Οκτωβρίου. Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 16 ετών. 

Η μετάφραση είναι της Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη. Η Μαρία Φιλίππου υπογράφει τα σκηνικά, η Ιωάννα Καλαβρού τα κοστούμια, ο Γιάννης Μαθές τη μουσική, η Φαίδρα Νταϊόγλου την κίνηση και ο Τάσος Παλαιορούτας τους φωτισμούς.

Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες της παράστασης
 

Πουπουλένιος
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Πουπουλένιος
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Πουπουλένιος
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Πουπουλένιος
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο πουπουλένιος
© Πάτροκλος Σκαφίδας

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θέατρο Εκστάν: Συνεπές στην τέχνη και την ανθρώπινη ευαισθησία

Το Θέατρο Εκστάν ανεβάζει για δεύτερη χρονιά δύο συγκινητικά γαλλικά έργα, τις "Μέρες ολόκληρες στα δένδρα" της Μαργκερίτ Ντυράς και "Η ιστορία της Μαρί" του Ζωρζ Μπρασσάι, παραμένοντας συνεπές, ποιητικό και βαθιά ανθρώπινο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/10/2025

O 'Ερρίκος Ε’' και οι πρώτες φωτογραφίες από τις πρόβες του

Οι πρώτες φωτογραφίες και το trailer από τις πρόβες του "Ερρίκου Ε’" μας φέρνουν κοντά στην πολυαναμενόμενη παράσταση του Σαίξπηρ, σε νέα μετάφραση και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Διαμαντή, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά από 85 χρόνια.

Για τον Δημήτρη Μακαλιά, η κωμωδία είναι το πιο γενναιόδωρο είδος

Ο αγαπημένος ηθοποιός μιλά στο "α" για τον "Ράφτη κυριών" του Ζορζ Φεϊντό (avant première στις 24/10) και το "Σποτ" του Ζήση Ρούμπου (από 27/10). Δύο κωμωδίες που τον κρατούν απασχολημένο και τις επτά ημέρες της εβδομάδας στο θέατρο Γκλόρια.

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Οι θεατρικές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα από 23 έως 29/10 και ξεχωρίζουν.

Το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας δείχνει τη νέα του δυναμική παρουσία με πλούσιες φθινοπωρινές δράσεις

Με τις νέες πρωτοβουλίες της Τζένης Αργυρίους σηματοδοτείται μια νέα εποχή για το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας, ένα κέντρο ανοιχτό, δημιουργικό, σε συνεχή διάλογο με τον κόσμο. Αυτές είναι οι Φθινοπωρινές Δράσεις.

Ο Άρης Λεμπεσόπουλος σε δύο εμβληματικούς ρόλους

Ο Άρης Λεμπεσόπουλος επιστρέφει δυναμικά στη σκηνή, ερμηνεύοντας δύο σπουδαίους ρόλους που αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα της ανδρικής ψυχής, την αγωνία, την εξουσία και την αναζήτηση ταυτότητας μέσα στον χρόνο.

Ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης επιστρέφει στον Σταυρό του Νότου με νέα σατιρική παράσταση

Ζάμπρας, Θεοδωρόπουλος, Φουντούλης και Ρούπος στήνουν μαζί του μια επιχείρηση γέλιου.