Tο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού ανάβει και πάλι τα φώτα του στην πιο εμβληματική κορυφή της Αθήνας, για να υποδεχτεί μερικές από τις σημαντικότερες παραστάσεις αρχαίου δράματος και κλασικού χορού. Μετά από ένα πλούσιο συναυλιακό καλοκαίρι, όπου χιλιάδες επισκέπτες απόλαυσαν περισσότερες από τριάντα μαγικές βραδιές στον ατμοσφαιρικό λόφο, ο προγραμματισμός του συνεχίζεται βάζοντας στο επίκεντρο την τέχνη του θεάτρου και του χορού και εμείς συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε, ώστε να εξασφαλίσετε εγκαίρως τα εισιτήριά σας. Σημειώστε, πως μετά την επανέναρξη των δράσεων στο θέατρο, οι "Ικέτιδες" θα είναι η πρώτη θεατρική παραγωγή που θα φιλοξενηθεί στον χώρο και μάλιστα με το πλήρες καστ, όπως παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο. Ετοιμαστείτε, λοιπόν, και για θεατρικές συγκινήσεις στα ψηλά της πόλης!
"Ικέτιδες" (Σάββατο 31 Αυγούστου)
Η αυλαία σηκώνεται το Σάββατο 31 Αυγούστου με την εμβληματική τραγωδία του Αισχύλου "Ικέτιδες" σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη, μια από τις πιο πολυσυζητημένες παραστάσεις του φετινού καλοκαιριού έπειτα και από το ανέβασμά της στην Επίδαυρο το περασμένο διήμερο, 23-24 Αυγούστου. Η Μαριάννα Κάλμπαρη μπολιάζει με τη δική της οπτική την τραγωδία του Αισχύλου, στήνοντας μια παράσταση για τις βαθιές ρίζες της πατριαρχίας και τον τρόπο με τον οποίο καθόρισαν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία από την αρχαιότητας έως σήμερα. Η Λένα Παπαληγούρα και η Λουκία Μιχαλοπούλου μαζί με τον Γιάννη Τσορτέκη, τον Άκη Σακελλαρίου και την κορυφαία τραγωδό Λυδία Κονιόρδου συνθέτουν το εξαιρετικό πρωταγωνιστικό σύνολο της παράστασης. Στον Λυκαβηττό (όπως έγινε και στην Επίδαυρο) εμφανίζεται ως σολίστ η Μαρίνα Σάττι, μαζί με τις χορωδούς από το δικό της γυναικείο χορωδιακό σχήμα Chóres, οι οποίες παίρνουν μέρος στον εντυπωσιακό πενηνταμελή Χορό, που απαρτίζεται επίσης από ερμηνεύτριες από τη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης και από την χορευτική-ακροβατική ομάδα "Κι όμως κινείται", με κορυφαία χορεύτρια τη Χριστίνα Σουγιουλτζή.
"Οι παίχτες" (Κυριακή 1η Σεπτέμβριου)
Η απόλυτη talk-of-the town παράσταση των τελευταίων χρόνων συνεχίζει να μας τραβάει στον ξέφρενο ρυθμό της. Η ευφυέστατη κωμωδία αδρεναλίνης του Νικολάι Γκόγκολ, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή, ανεβαίνει στον λόφο την πρώτη μέρα του Σεπτεμβρίου και μας παρασύρει σ' ένα ταξίδι στον κόσμο της μπλόφας και του ρίσκου, αλλά και σε μία... ροκ συναυλία. Οι Γιάννης Νιάρρος, Βασίλης Μαγουλιώτης, Ηλίας Μουλάς, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Γιώργος Τζαβάρας, Γιώργος Μπουκαούρης και ο guest star Θανάσης Δήμου απαρτίζουν την πολύ δυνατή πρωταγωνιστική ομάδα. Με σύμμαχο τη μουσική του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη, μια ιστορία χαρτοπαικτικής κομπίνας μετατράπηκε σε μια εκρηκτικής έντασης και ενέργειας παράσταση για τη γοητεία της απάτης και την τέχνη της εξαπάτησης. Όπως ακούμε και στην παράσταση: "Το να ζήσεις με οξυδέρκεια, με τέχνη, να εξαπατήσεις τους πάντες, αλλά να μην εξαπατηθείς εσύ ο ίδιος – γι’ αυτό, μάλιστα, αξίζει να ζεις!".
"Όρνιθες" (Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου)
Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου οι "Όρνιθες" του Αριστοφάνη "βγάζουν φτερά και πετούν" στον Λυκαβηττό. Ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης παρουσιάζει την αριστοφανική αλληγορική σάτιρα με σύγχρονη ματιά, ατμοσφαιρική μουσική και εκρηκτική κίνηση. Οι Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και Γιώργος Χρυσοστόμου υποδύονται τους απογοητευμένους από τη διαφθορά της πόλης τους Πεισθέταιρο και Ευελπίδη, οι οποίοι την εγκαταλείπουν για να αναζητήσουν μια άλλη, πιο ειρηνική και δίκαιη πολιτεία. Έτσι, ιδρύουν μαζί με τα πουλιά μια πολιτεία στους αιθέρες, υψώνοντας την ίδια στιγμή ένα τείχος ανάμεσα στους ανθρώπους και τους θεούς. Το στοιχείο της τελετουργίας είναι η βάση της ηλεκτρισμένης παράστασης που μοιάζει με συναυλία, χαρακτηριστικό στις παραστάσεις του Μπινιάρη, που αναδεικνύει τις αλληγορικές προεκτάσεις του έργου. Συμπρωταγωνιστούν οι Μιχάλης Βαλάσογλου, Στέλιος Ιακωβίδης, Κώστας Κορωναίος, Ερρίκος Μηλιάρης, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Θανάσης Ισιδώρου, Τάσος Κορκός, Αυγουστίνος Κούμουλος, Μάριος Παναγιώτου κ.ά.
"Grand Gala" (Κυριακή 6 Οκτωβρίου)
Κορυφαία αστέρια του μπαλέτου Bolshoi έρχονται στην Αθήνα με το "Grand Gala" την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στο Λυκαβηττό. Πρόκειται για μία συρραφή των στιγμών κορύφωσης των πιο διάσημων παραστάσεων κλασικού μπαλέτου, όπως "Η λίμνη των Κύκνων", "Ωραία Κοιμωμένη", "Ζιζέλ", "Δον Κιχώτης", κ.ά. που δημιουργούν τελικά μια παράσταση μπαλέτου "χωρίς σύνορα".
Περισσότερες πληροφορίες
Όρνιθες
Στο έργο, ο αρχαίος ποιητής εξιστορεί την απόφαση δύο Αθηναίων, του Πεισθέτερου και του Ευελπίδη, να εγκαταλείψουν τον κόσμο των ανθρώπων αναζητώντας μια πόλη χωρίς μικρότητα και διαφθορά, όπου να μπορεί κανείς να ζήσει με ειρήνη και δικαιοσύνη. Ιδρύουν μαζί με τα Πουλιά μια πολιτεία στους αιθέρες και υψώνουν ένα τείχος ανάμεσα στους ανθρώπους και τους θεούς.Η σκηνοθεσία τοποθετεί το έργο σε ένα προ-τραγικό περιβάλλον προσεγγίζοντάς το σαν αρχέγονη τελετή. Και όπως συμβαίνει σε κάθε τελετή, ένας θίασος ζωντανεύει βιωματικά τον μύθο. Οι δύο πρωταγωνιστές ζητούν, αλληγορικά, να «αδειάσουν» από κάθε άλλη ανθρώπινη ιδιότητα και να «κατοικηθούν», άλλοτε ηδονικά κι άλλοτε μανιασμένα, από τη ζωώδη ορμή των πουλιών σε μια παράσταση – συναυλία. Με σύμμαχο την εκρηκτικότητα της μουσικής και της κίνησης, ο Άρης Μπινιάρης δημιουργεί μια σύγχρονη σάτιρα παρασύροντάς μας σ’ ένα ηλεκτρισμένο «άσμα», που ρίχνει εκτυφλωτικό φως στα κρίσιμα ζητήματα της πόλης με το αριστοφανικό έργο πάντα ως πυξίδα.
Ικέτιδες
Εξήντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου στην Επίδαυρο, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζουν την εμβληματική τραγωδία. Οι “Ικέτιδες" είναι το πρώτο και το μοναδικό έργο που έχει διασωθεί από την τετραλογία του Αισχύλου «Δαναΐδες». Πρωταγωνιστής είναι ο Χορός των πενήντα Δαναΐδων, που μαζί με τον πατέρα τους Δαναό ζητούν άσυλο στο Άργος- τον τόπο που κάποτε εγκατέλειψε κυνηγημένη από τον «οίστρο» η πρόγονός τους Ιώ- προκειμένου να ξεφύγουν από τους εξαδέλφους τους, τους πενήντα γιους του Αιγύπτου, που απαιτούν να τις παντρευτούν με τη βία. Ο μύθος θέτει το ζήτημα της ταυτότητας και της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, εξιστορώντας παράλληλα το χρονικό της μετανάστευσης και της επικράτησης του ελληνικού φύλου στη χώρα των Πελασγών, των λεγόμενων «Προελλήνων». Οι Ικέτιδες μιλούν για τις ανάγκες που οδηγούν τους ανθρώπους να ξεριζωθούν από τη γη τους, την άγρια μοίρα του πρόσφυγα, την αξία της δικαιοσύνης, τις αρχές της δημοκρατίας. Πάνω απ’ όλα όμως μιλούν για τον αγώνα της Γυναίκας ενάντια στον Άνδρα που με τη βία ζητά να της επιβληθεί. Στις παραστάσεις Λυκαβηττού και Ηρωδείου ο χορός είναι 50μελής, με σολίστ τη Μ. Σάττι. Στην περιοδεία ο Χορός είναι 17μελής.
Οι παίχτες
Σε ένα απομακρυσμένο πανδοχείο της Ρωσίας, καταφθάνει ένας δεινός χαρτοπαίχτης, απατεώνας, και πλαστογράφος. Στόχος του, να βρει τα επόμενα θύματά του, και να τα «γδάρει». Αλλά δε θα είναι τόσο απλή υπόθεση. Στο ίδιο πανδοχείο διαμένουν δύο εξίσου δεινοί κομπιναδόροι, που γυρεύουν το ίδιο ακριβώς πράγμα με τον πρώτο: ένα λαχταριστό, αθώο και, φυσικά, κεφαλαιούχο θύμα. Οι δύο συναντούν τον ένα και σύντομα ενώνουν τις δυνάμεις τους, οδηγώντας την παράσταση σε ένα πανδαιμόνιο γεμάτο μπλόφες, ρίσκο, ανταγωνισμούς, συμμαχίες, εκπλήξεις κι ανατροπές, καθώς στο παιχνίδι μπαίνουν σιγά-σιγά όλοι οι παράξενοι ένοικοι που τριγυρνούν σ’ αυτό το μικρό και ήσυχο πανδοχείο.
Grand gala - Μπαλέτο χωρίς σύνορα
Είναι κορυφαίοι χορευτές -δώδεκα συνολικά. Φιλοξενούνται συχνά στα μεγαλύτερα μπαλέτα και τις χορευτικές παραστάσεις όλου του κόσμου. Έγιναν διάσημοι ως χορευτές στο σπουδαίο μπαλέτο Μπολσόι. Και τώρα, έρχονται για να μαγέψουν με την δύναμη και το πάθος του κλασικού μπαλέτου. Το “Grand gala” αποτελεί μια συρραφή των στιγμών κορύφωσης στις πιο διάσημες παραστάσεις κλασικού μπαλέτου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κάποια από τα πιο διάσημα pas de deux (ντουέτα) του είδους, από την «Λίμνη των Κύκνων» αλλά και από την «Ωραία Κοιμωμένη» ή την «Ζιζέλ», αλλά και άλλα αποσπάσματα από τις ίδιες παραστάσεις και τον “Δον Κιχώτη”, το “Ρωμαίος και Ιουλιέτα”, τον “Κουρσάρο” κ.ά.