Τα "Λόγια της πλώρης μου" θα ακουστούν στο θέατρο Φούρνος

Έναν θεατρικό μονόλογο βασισμένο στα "Λόγια της πλώρης" του Ανδρέα Καρκαβίτσα ετοιμάζει ο σκηνοθέτης Γιάννης Βαρβαρέσος για την επόμενη σεζόν, με ερμηνευτή τον Σαμψών Φύτρο.

Τα λόγια της πλώρης μου © Πέτη Αιγινήτη

Τα "Λόγια της πλώρης μου", ένας θεατρικός μονόλογος βασισμένος σε πέντε διηγήματα από τα "Λόγια της πλώρης" του Ανδρέα Καρκαβίτσα, θα παρουσιαστεί στο θέατρο Φούρνος από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, με ερμηνευτή τον Σαμψών Φύτρο και σε σκηνοθεσία Γιάννη Βαρβαρέσου. Το λογοτεχνικό κείμενο του Ανδρέα Καρκαβίτσα δημοσιεύτηκε το 1899 και αποτελεί μια συλλογή διηγημάτων, που αναφέρονται στη ζωή των ναυτικών.  Ωστόσο, μέσα από την εμβάθυνση και την έρευνα η διασκευή του εμπλουτίστηκε με μνήμες των δημιουργών του. Αναζητήσεις και ερωτήματα  που απασχολούν τον άνθρωπο προσωπικά και οικουμενικά.

>> Δείτε εδώ το τρέιλερ της παράστασης:

"Άγνωστος και αδοξολόγητος μένει ο ναύτης που μας έκαμε το μεγάλο καλό. Άγνωστος και αδοξολόγητος, όπως γίνεται με τους φτωχούς αγίους". Τα "Λόγια της πλώρης μου", κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, θα παρουσιαστούν στα νησιά Πάρος, Αμοργός, Σαντορίνη, Ανάφη και στα Λεχαινά Ηλείας, μπροστά από το σπίτι του Ανδρέα Καρκαβίτσα.

Με τα λόγια του σκηνοθέτη

 

Κάπου ανάμεσα σε Κόλαση και σε Παράδεισο... Μέσα σε ένα μουσείο. Ένας Ξεναγός μάς παρουσιάζει ένα σπάνιο έκθεμα. Τον Ναύτη

Εκεί ξεκινάει ένα ταξίδι σε πελάγη μνήμης και φαντασίας. Μέσα σε μια θάλασσα, πότε άγρια και πότε όχι, ξεπηδάνε σαν σκιές οι μνήμες και τα μυθικά τέρατα, οι φόβοι και τα πάθη, οι παλιές κι οι νέες αγάπες. Έχοντας ως οδηγό τη ζωή του ναύτη, με τον Ξεναγό να ρίχνει άγκυρες της δικής του ζωής και σκέψης, το παρελθόν συνδέεται με το παρόν και το μέλλον. Ξεναγός και ναύτης μάς μιλούν για ταξίδια, για στάσεις, για λιμάνια, για ζωές. Διακαής τους πόθος να ανακαλύψουν τι σημαίνει ελευθερία και πώς χαράσσει κάποιος τη δική του ρότα στη ζωή. Γιατί όχι και στο θάνατο.

Αυτό το ταξίδι  αποτελεί έναν ναυτικό κόμπο που συνδέει τον μύθο με την πραγματικότητα, το αληθινό με το φαντασιακό. Το έκθεμα αυτό δεν είναι απλώς μια εικαστική εγκατάσταση: είναι  ένα σπίτι, ένα πλοίο, ένα ναυάγιο, είναι ο χώρος συνάντησης με τη θαλπωρή, τη μητρική γλώσσα, τη συλλογική μνήμη, αλλά και ένας τόπος ανάπαυσης, όλων αυτών που δεν ανήκουν, ή δεν θέλουν να ανήκουν, ούτε στην Κόλαση ούτε στον Παράδεισο.

Οι συντελεστές

Η σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια ανήκουν στη Σεμίνα Τσούμα. Τη μουσική συνέθεσε ο Νίκος Τσέκος και τα φώτα σχεδίασε η Γεωργία Τζο Τσελεπή.

Δείτε παρακάτω περισσότερες φωτογραφίες:

Τα λόγια της πλώρης μου
© Πέτη Αιγινήτη

Τα λόγια της πλώρης μου
© Γεωργία Τζο Τσελεπή

Τα λόγια της πλώρης μου
© Γεωργία Τζο Τσελεπή

Τα λόγια της πλώρης μου
© Γεωργία Τζο Τσελεπή

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Στάση// Ποτάμι": Μια θεατρική παράσταση που αφουγκράζεται το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη

Το νέο έργο της Σοφίας Γουργουλιάννη, σε σκηνοθεσία Σοφέλπης Στάικου, εστιάζει στην αγάπη που κρύβεται μέσα στην απώλεια, ανεβαίνει στο ΙΣΟΝ

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/02/2026

"Αρχιτέκτων", ο Γιώργος Παπαπαύλου: Παράταση παραστάσεων στο θέατρο 104

Η σουρεαλιστική, υπαρξιακή ελληνική κωμωδία της Φώφης Τρέζου με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Παπαπαύλου, συνεχίζει μέχρι Μάρτιο στο θέατρο 104.

"Μικρός Έγιολφ" : Δυνατό έργο της τελευταίας περιόδου της ιψενικής δραματουργίας

Ένα έργο που εστιάζει στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο την κοινωνική καταγγελία είναι ο "Μικρός Έγιολφ" που σκηνοθετεί ο Ντίνος Ψυχογιός στο ΠΛΥΦΑ.

Τελευταίες παραστάσεις για τον βραβευμένο "Δεσμώτη" στο Olvio

Το βραβευμένο έργο της Νατάσας Σίδερη, που φωτίζει τα αόρατα δεσμά του χρέους παίζεται για λίγο ακόμα, σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου.

Ο Γιάννης Αποσκίτης στα "Σαλόνια Γλώσσας" του Εθνικού Θέατρου

Τα "Σαλόνια Γλώσσας" επιστρέφουν στο Εθνικό Θέατρο με τον Γιάννη Αποσκίτη και το έργο "Οι Υπάλληλοι". Μια διεισδυτική ματιά στη σύγχρονη εργασιακή αλλοτρίωση, την remote απομόνωση και την επέλαση της AI στην ανθρώπινη καθημερινότητα.

Οι θεατρικές πρεμιέρες του ερχόμενου Σαββατοκύριακου (14-15/02)

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία το Σαββατοκύριακο (14-10/2) και ξεχωρίζουν.

"Δάκρυ στο Φίδι": Tελευταίες παραστάσεις για το έργο της Hippo Theatre Group

Μια σύγχρονη θεατρική σύνθεση σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ράπτη, εμπνευσμένη από τον σκοτεινό και ποιητικό κόσμο του Δημοσθένη Βουτυρά, με τους Αλέξανδρο Μιχαηλίδη και Βασίλη Πέτρου επί σκηνής