"Ιφιγένεια η εν Αυλίδι": Φωτογραφίες από την παράσταση που άνοιξε το Φεστιβάλ Επιδαύρου

Σε σκηνοθεσία του Τιμοφέι Κουλιάμπιν παρουσιάστηκε η τραγωδία του Ευριπίδη, στις 5 και 6 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες πριν την παρουσίασή της στο Ηρώδειο.

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι ©Θωμάς Δασκαλάκης

Η πολυαναμενόμενη παγκόσμια πρεμιέρα της "Ιφιγένειας η εν Αυλίδι" σε σκηνοθεσία του Τιμοφέι Κουλιάμπιν με τη συμμετοχή ενός εκλεκτού ελληνικού θιάσου έγινε στις 5 και 6 Ιουλίου, ανοίγοντας το Φεστιβάλ της Επιδαύρου. Ο Ρώσος σκηνοθέτης τοποθέτησε σε σύγχρονο πλαίσιο την ευριπίδεια τραγωδία, καταδεικνύοντας τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές που γεννούν τους πολέμους. 

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι
©Θωμάς Δασκαλάκης
Μαρία Ναυπλιώτου, Ανθή Ευστρατιάδου, Νίκος Ψαρράς

Η Ανθή Ευστρατιάδου ερμήνευσε την Ιφιγένεια, η Μαρία Ναυπλιώτου την Κλυταιμνήστρα, ο Νίκος Ψαρράς τον Αγαμέμνονα, ο Νικόλας Παπαγιάννης τον Μενέλαο, ο Θάνος Τοκάκης τον Αχιλλέα, ο Δημήτρης Παπανικολάου τον Πρεσβύτη. Στο Χορό συμμετείχαν οι: Δημήτρης Γεωργιάδης, Χρήστος Διαμαντούδης, Μάριος Κρητικόπουλος, Βασίλης Μπούτσικος, Δημήτρης Παπανικολάου και Αλέξανδρος Πιεχόβιακ.

Η ελληνική μετάφραση ήταν του Παντελή Μπουκάλα, η δραματουργία του Roman Dolzhansky, Σύμβουλος δραματουργίας η Ιώ Βουλγαράκη, Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος ο Oleg Golovko, Σχεδιαστής φωτισμού ο Oskars Paulins, Συνθέτης ο Timofei Pastukhov. Βοηθός σκηνοθέτη ο Πάνος Κούγιας, Βοηθός σκηνογράφου η Άννα Ζούλια και Βοηθός ενδυματολόγου η Μαργαρίτα Τζαννέτου.

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι
©Alex Kat
Νικόλας Παπαγιάννης και Χορός

Η υπόθεση της τραγωδίας τοποθετείται στα παράλια της Αυλίδας, όπου βρίσκεται ο ελληνικός στόλος, με αρχηγό τον Αγαμέμνονα, κι ετοιμάζεται να εκστρατεύσει για την Τροία. Προκειμένου να πνεύσουν ευνοϊκοί άνεμοι, η θεά Άρτεμη ζητάει τη θυσία της Ιφιγένειας, κόρης του Αγαμέμνονα. Ο Τιμοφέι Κουλιάμπιν, διασκευάζοντας σε σημεία το πρωτότυπο κείμενο, τοποθέτησε την ιστορία σε σύγχρονο πλαίσιο, κάνοντας ένα σχόλιο για το μιλιταρισμό, τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές και τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς των σύγχρονων υπερδυνάμεων.

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι
©Θωμάς Δασκαλάκης
Μαρία Ναυπλιώτου και Χορός

Η παράσταση προγραμματίζεται να επαναληφθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Διαβάστε Επίσης

ιφιγένεια η εν Αυλίδι
©Alex Kat
Ανθή Ευστρατιάδου 
Ιφιγένεια η εν Αυλίδι
©Θωμάς Δασκαλάκης
Θάνος Τοκάκης 
Ιφιγένεια η εν Αυλίδι
©Θωμάς Δασκαλάκης
Νίκος Ψαρράς, Νικόλας Παπαγιάννης
Ιφιγένεια η εν Αυλίδι
©Θωμάς Δασκαλάκης
Μαρία Ναυπλιώτου

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι
©Alex Kat

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι
©Θωμάς Δασκαλάκης

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι
©Alex Kat

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι
©Alex Kat

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι
©Θωμάς Δασκαλάκης

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι
©Θωμάς Δασκαλάκης

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι

Περισσότερες πληροφορίες

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 110 '

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος για την ποιητική σκηνοθετική ματιά του δημιουργός που άνοιξε τα φετινά Επιδαύρια με την παγκόσμια πρεμιέρα μιας σύγχρονης, τολμηρής εκδοχής του έργου. Η παράσταση εστιάζει στο θέμα του πολέμου, των ιμπεριαλιστικών πολιτικών αλλά και της θυσίας της κόρης του Αγαμέμνονα, η οποία γίνεται προκειμένου να σταματήσει η άπνοια που εμποδίζει τα πλοία των Αχαιών να πάνε στην Τροία από την Αυλίδα. Αναφερόμενος στην επιλογή του να αναμετρηθεί με το έργο του Ευριπίδη, ο Κουλιάμπιν τονίζει: «Όταν μου έγινε η πρόταση να σκηνοθετήσω στην Επίδαυρο, δεν δίστασα. Η “Ιφιγένεια” είναι ένα από τα πιο σύνθετα και ταυτόχρονα συναρπαστικά κείμενα της αρχαίας δραματουργίας. Η βασική συνθήκη του έργου είναι ο πόλεμος. Δεν βλέπουμε μάχες, αισθανόμαστε όμως τη μυρωδιά του πολέμου που επίκειται. Όλα είναι έτοιμα: τα στρατεύματα, τα όπλα. Χρειάζεται μόνο μια μικρή ώθηση για να πάρει μπρος. Είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς αυτό μεταφέρεται στο σήμερα. Στο έργο δεν υπάρχει το ερώτημα αν θα γίνει ο πόλεμος αλλά πότε”.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες του Σαββατοκύριακου (24-25/01)

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία το σαββατοκύριακο (24-25/1) και αξίζουν την προσοχή σου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/01/2026

Συζήτηση με τη Γλυκερία Μπασδέκη στο Εθνικό και στον Μικρό Κεραμεικό

Διπλό ραντεβού μας δίνει η Γλυκερία Μπασδέκη την Κυριακή 25 Ιανουαρίου. Μάθετε περισσότερα για τις δύο εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την πρωτοποριακή γραφή της.

"Παραλλαγές πάπιας": Χιούμορ, μελαγχολία και οι μελωδίες της Δήμητρας Γαλάνη

Κοραής Δαμάτης και Περικλής Μοσχολιδάκης σκηνοθετούν και πρωταγωνιστούν στις "Παράλλαγες πάπιας" του Ντέιβιντ Μάμετ, μια γλυκόπικρη κωμωδία που ντύνει με μουσικές η Δήμητρα Γαλάνη.

Όταν ο Αβδελιώδης συναντά τη Βιδάλη και τον Καρποδίνη: σε ποιο έργο;

Ο Δήμος Αβδελιώδης σκηνοθετεί το αριστουργηματικό έργο του Βιζυηνού "Το αμάρτημα της μητρός μου" με ερμηνευτές τον Θεμιστοκλή Καρποδίνη και τη Μαίρη Βιδάλη.

"Δεσποινίς Μαργαρίτα" από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα"

Το Θέατρο Nous - Creative space θα φιλοξενήσει την "Δεσποινίδα Μαργαρίτα" της Θεατρικής Ομάδας Κωφών "Τρελά Χρώματα", ένα διαχρονικό έργο για την κατάχρηση της εξουσίας.

Λίγες ακόμη ευκαιρίες για να δείτε την εμβληματική παράσταση 'Το Γάλα' στο Θέατρο Σταθμός

Η αντίστροφη μέτρηση για τη θεατρική παράσταση, που ολοκληρώνει την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου τον (τρίτο κατά σειρά) χρόνο της στο Θέατρο Σταθμός, έχει ξεκινήσει.

Δύο κορυφαίες παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ανοίγουν το 2026

Η Εθνική Λυρική Σκηνή εγκαινιάζει τη νέα χρονιά με δύο σπουδαίες παραγωγές: το εμβληματικό "Ρέκβιεμ για το τέλος του έρωτα" των Δημήτρη Παπαϊωάννου και Γιώργου Κουμεντάκη, υπό τη μουσική διεύθυνση του Θεόδωρου Κουρεντζή και το "Μπεν και Ίμο" του Μαρκ Ρέιβενχιλ στην Εναλλακτική Σκηνή.