"Ποιος σούπερ ήρωας θα ήθελες να είσαι;" αναρωτιούνται οι έφηβοι στο πλαίσιο του φυτώριου όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής "Co-OPERAtive"

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων της ΕΛΣ παρουσιάζεται η ανοιχτή στο κοινό παράσταση μουσικού θεάτρου “ΣUΠΕR” με τη συμμετοχή εφήβων.

Co-OPERAtive Ένα φυτώριο όπερας για εφήβους στην Εθνική Λυρική Σκηνή Βαλέρια Ισάεβα©

Το "Co-OPERAtive”, το πρώτο διαπολιτισμικό φυτώριο όπερας νέων στην Ευρώπη, ολοκληρώνει την τέταρτη χρονιά υλοποίησής του και μας προσκαλεί σε μια υπερ-ηρωική περιπέτεια με την παράσταση μουσικού θεάτρου "ΣUΠΕR”. "Ποιος σούπερ-ήρωας ήθελες να είσαι όταν ήσουν μικρός και ποιος θα ήθελες να είσαι τώρα;" είναι η ερώτηση - αφετηρία μιας διαδρομής αλλεπάλληλων μεταμορφώσεων σε χαρακτήρες με υπερδυνάμεις. Πληθώρα βιογραφικών φαντασιακών αναφορών συνθέτουν μια μη γραμμική συλλογική ιστορία αλληγορικών αλλά και κυριολεκτικών μεταβάσεων από συνθήκη σε συνθήκη μέσα από την οποία χαρτογραφείται ο εαυτός: τόσο η προσωπική ουτοπία όσο και η εσωτερική πραγματικότητα του καθενός από μας. 

Παίζει και υπογράφει τα κείμενα μια μεικτή ομάδα Αθηναίων και ασυνόδευτων αιτούντων άσυλο εφήβων από το Κοινωνικό ΕΚΑΒ και την Ευρωπαϊκή Έκφραση Κυψέλης με τη συμμετοχή μουσικού συνόλου, σε σκηνοθεσία της Αργυρώς Χιώτη, η οποία επιμελείται το έργο και τους στίχους από κοινού με την Ελένη Μολέσκη. Το μουσικό σύνολο διευθύνει από το τσέμπαλο ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος. Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση είναι του Πάνου Ηλιόπουλου. Tα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται ο Παύλος Θανόπουλος, ενώ την κίνηση η Κατερίνα Γεβετζή και τους φωτισμούς ο Τάσος Παλαιορούτας. Υπεύθυνοι εργαστηρίων μουσικής είναι οι Νίκος Ζιάζιαρης και Βάσω Καριώτη, θεάτρου η Ελένη Μολέσκη και χορού η Κατερίνα Γεβετζή.

Η παράσταση θα δοθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 στις 8.30 μ.μ. στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος”, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό (με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τις 22 Μαΐου, 12 μ.). Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Βραβευμένο το 2019 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό FEDORA, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Co-OPERAtive” επιδιώκει να φέρει την όπερα κοντά στο νεανικό κοινό, αναδεικνύοντας παράλληλα τη διαπολιτισμική ποικιλομορφία της σύγχρονης Αθήνας και τη σπουδαιότητα της κοινωνικής συνοχής. Στο πλαίσιο του προγράμματος, μια μεικτή ομάδα Αθηναίων εφήβων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο πραγματοποίησε συναντήσεις σε εβδομαδιαία βάση υπό την καθοδήγηση καλλιτεχνών και εκπαιδευτικών από τον χώρο της μουσικής, του θεάτρου, της όπερας και του χορού και δημιούργησε μια δική της παράσταση μουσικού θεάτρου.

Λίγα λόγια για τη διαδικασία από την εκπαιδευτική και τη δημιουργική ομάδα

Δύο ήταν οι άξονες πάνω στους οποίους εργαστήκαμε ταυτόχρονα από την αρχή μέχρι σήμερα: από τη μια, η εφαρμογή ασκήσεων γνωριμίας, παραγωγής ιδεών, λόγου, γνωριμίας και καταγραφής ενδιαφερόντων των συμμετεχόντων και η αποτύπωσή τους. Ο δεύτερος άξονας ήταν αυτός της δημιουργίας μιας λειτουργικής συλλογικότητας στη σκηνή σε συνδυασμό με τη θεατρική, μουσική και κινητική εκφραστική ανάπτυξη του κάθε εφήβου. Κεντρικός στόχος είναι η συλλογική δημιουργία σκηνικών αφηγήσεων που εμπεριέχουν τον λόγο, τη μουσική, το τραγούδι, τη σωματοποίηση μικρών ιστοριών που έφεραν οι συμμετέχοντες μέσα από τα γραπτά τους και, τελικά, η συνθετική επεξεργασία όλων σε σχέση με τη βασική σκηνοθετική ιδέα των σούπερ-ηρώων και της μετάβασης, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά.

Λίγα λόγια για την παράσταση 

Με την ιδέα της μετακίνησης από τόπο σε τόπο, από ένα στάδιο της ζωής σε ένα άλλο, από μια γλώσσα σε μια άλλη, άγνωστη, και με την παιγνιώδη διάθεση μεταμόρφωσης σε κάτι άλλο, σε κάτι άγνωστο και εκπληκτικό, θέσαμε την ερώτηση: "Ποιος σούπερ-ήρωας ήθελες να είσαι όταν ήσουν μικρός και ποιος τώρα; Είναι ακόμα το ίδιο;". Συνομιλήσαμε με όλους τους συμμετέχοντες, εξερευνήσαμε περιοχές προσωπικής ουτοπίας και συνδημιουργήσαμε μια παράσταση συνεχούς μεταμόρφωσης γύρω από υπερδυνάμεις. Χωρίς την ανάγκη να ακολουθήσουμε τη γραμμικότητα μιας ιστορίας, δημιουργήσαμε ένα τραγούδι μετάβασης από συνθήκη σε συνθήκη, από τον βυθό και την αναπνοή κάτω από το νερό, στον αέρα και τη δυνατότητα πτήσης, από μια κατάσταση απόλυτης δύναμης σώματος και νου, στη μαγική δυνατότητα εξαφάνισης. Μέσα από αυτή τη διαδρομή, οδηγούμαστε σε μια απόπειρα χαρτογράφησης του εαυτού μας, πάντα ίδιου αλλά και διαρκώς εξελισσόμενου. "Ι just want to be myself". 

Μουσικό σύνολο: Ζωή Πουρή (βιολί), Ζυλί Σταλντέρ (βιόλα ντα γκάμπα, κοντραμπάσο), Ιάσων Καραχάλιος (κλαρινέτο), Ομάρ Αμποζέκρυ (νέυ), Πάνος Ηλιόπουλος (πιάνο), Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (τσέμπαλο).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Φεστιβάλ Αθηνών: τι κρύβεται πίσω από το "Looking for a Missing Employee" του Ραμπί Μρουέ;

Ο καταξιωμένος Λιβανέζος δημιουργός από το Kammerspiele του Μονάχου έρχεται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, μετουσιώνοντας σε ένα συγκλονιστικό θεατρικό γεγονός την ανησυχητική αστυνομική υπόθεση της εξαφάνισης ενός δημοσίου υπαλλήλου του Υπουργείου Οικονομικών του Λιβάνου στη Βηρυτό το 1966.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/06/2024

"Respublika": Η rave δημοκρατία του Λούκας Τβαρκόβσκι

Rave party ή παράσταση; Mockumentary ή κινηματογραφική περφόρμανς; Μιλήσαμε με το σκηνοθέτη του "Respublika", αλλά και με τους Ιλειάνα Δημάδη και Κωνσταντίνο Τζάθα, επιμελητές Θεάτρου-Χορού της Στέγης, που του ανέθεσε την open air εκδοχή της παράστασης, για να ξεδιαλύνουμε όσα θα δούμε στο Terra Vibe Park από τις 13 έως τις 15/6.

Τι θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών την επόμενη εβδομάδα;

Μια επιστροφή στο Ηρώδειο, μία παράσταση με πρωτότυπες βιντεοπροβολές, ένα αφιέρωμα, μια χορογραφία και ένα έργο για το Πολυτεχνείο σάς περιμένουν την εβδομάδα 20-26/6.

"Ικέτιδες" με Κονιόρδου, Σάττι, Τσορτέκη στην Επίδαυρο φέτος το καλοκαίρι

Το Θέατρο Τέχνης "Κάρολος Κουν" και το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζουν την εμβληματική τραγωδία του Αισχύλου με τη σκηνοθετική υπογραφή της Μαριάννας Κάλμπαρη, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου αλλά και σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Βιώσαμε την ποιητική της περφόρμανς "Θέλω να πάω σπίτι" του Θεάτρου στη Σάλα

Το "α" παρακολούθησε στον χώρο-σπίτι της Χρυσής Βιδαλάκη την παράσταση που σκηνοθετεί η Κατερίνα Κλειτσιώτη. Θέμα της η απώλεια μνήμης.

Φεστιβάλ Αθηνών: Με το "Exit above – after the tempest" επιστρέφει η Αν Τερέζα ντε Κεερσμάκερ στο Ηρώδειο

Από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου χορού διεθνώς, η εμβληματική δημιουργός έρχεται μαζί με την ομάδα της Rosas, παρουσιάζοντας μια εκρηκτική χορογραφία που συνδυάζει το βάδισμα με τα μπλουζ.

Ο "Πλούτος" του Εθνικού θα μας συστήσει λιγότερα γνωστά αρχαία θέατρα της Ελλάδας

Βρεθήκαμε στην ανακοίνωση του προγράμματος "Γνωριμία με Αρχαία Θέατρα της Ελλάδας", στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστεί αυτό το καλοκαίρι η αριστοφανική κωμωδία σε τοποθεσίες που ίσως δεν γνωρίζαμε.