Πέθανε ο Ηλίας Λογοθέτης

Ο δημοφιλής και καταξιωμένος ηθοποιός με τη μακρά καριέρα στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών.

Ηλίας Λογοθέτης (Το αμάρτημα της μητρός μου)

Ο επτανήσιος ηθοποιός, γεννημένος στη Λευκάδα το 1939, με το σπινθηροβόλο βλέμμα και το φλεγματικό χιούμορ πέθανε σήμερα, 28 Φεβρουαρίου 2024, σε ηλικία 85 ετών. Καταξιώθηκε με τους κωμικούς του ρόλους στο θέατρο και την τηλεόραση, όμως για το έργο του Πίντερ, "Νεκρή ζώνη" (σε σκηνοθεσία του Αντώνη Αντύπα, 2000), είναι που έλαβε τα συγχαρητήρια του Βρετανού νομπελίστα, ενώ στο κινηματογράφο, παρόλο που διένυσε μεγάλη διαδρομή ως κωμικός, σφράγισε την καριέρα του με δύο ερμηνείες σε ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου ("Τοπίο στην ομίχλη", " Μετέωρο βλέμμα του πελαργού "), αλλά και στο " Μόνον της ζωής του ταξείδιον" του Βιζυηνού, στην κινηματογραφική μεταφορά του Λάκη Παπαστάθη.

Το λογοτεχνικό έργο του Γεώργιου Βιζυηνού τον αφορούσε άμεσα και ο ίδιος ερμήνευσε το "Αμάρτημα της μητρός μου" (φωτό εξωφύλλου), αρχικά σε σκηνοθεσία του Κωστή Καπελώνη, στο Θέατρο Τέχνης (επί τρεις σεζόν: 2007-10), κι έπειτα σε δική του (από το 2011 έως το 2017), ενώ κάποιες από τις παραστάσεις δόθηκαν στο Δρομοκαΐτειο, όπου είχε πεθάνει ο Έλληνας συγγραφέας. Με αφορμή την παράσταση, είχε δηλώσει στο "α": Ο Βιζυηνός είναι μια σύνθετη ψυχή ντοστογιεφσκική και μπεκετική˙ ρίχνεται στην περιπέτεια της ύπαρξης και ταυτόχρονα μέσω του απέραντου πόνου αποκτά τη συνείδηση της τραγωδίας, της ύπαρξης ότι το αμάρτημα του ανθρώπου, το αιώνιο και πρωταρχικό αμάρτημα, είναι ότι γεννήθηκε".

"Παιδί" του Κουν και του Θεάτρου Τέχνης, ξεκίνησε από εκεί τη σταδιοδρομία του, ως σπουδαστής της δραματικής σχολής ακόμη, ενώ το 1967 έκανε την πρώτη του του επαγγελματική εμφάνιση με το έργο "Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα" του Πιραντέλο. Διέπρεψε όμως και στο ελεύθερο θέατρο, στους θιάσους των Γιάννη Φέρτη-Ξένιας Καλογεροπούλου, Κάκιας Αναλυτή-Κώστα Ρηγόπουλου, Θανάση Βέγγου, Άγγελου Αντωνόπουλου-Μιράντας Κουνελάκη, ενώ το 1982 ερμήνευσε τον "Οθέλλο" στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου, με τον οποίο συνεργάστηκε και στο Αμφι-Θέατρο.

Το συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη


Ο Ηλίας Λογοθέτης ήταν ένας σπουδαίος ηθοποιός που μαθήτευσε κοντά στον
Κάρολο Κουν. Ερμήνευσε, με πάθος, εντιμότητα και ήθος, σημαντικούς ρόλους,
δίνοντας τους ζωή στο θέατρο, στον ελληνικό κινηματογράφο, στην τηλεόραση. Ο
συγγραφέας Χάρολντ Πίντερ, συγχαίροντάς τον για την ερμηνεία του ως Σπούνερ,
στο έργο του "Νεκρή Ζώνη", τον ρώτησε πού οφειλόταν η ιδιαιτερότητα στο
παίξιμό του. Και ο σεμνός Ηλίας που αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό, σε όποιο
είδος θεατρικού λόγου κι αν επιδόθηκε, του απάντησε ότι η μεσογειακή
ιδιοσυγκρασία του τον έκανε να βάζει λίγη συγκίνηση, σε κάθε ρόλο που ερμήνευε.
Αυτή η ιδιοσυγκρασία του, η στάση ζωής του, η αφιέρωσή του και η αγάπη του για
την Τέχνη, ήταν που τον έκανε να ξεχωρίσει πολύ νωρίς, είτε έπαιζε στη
"Βαβυλωνία" του Βυζάντιου, είτε στο "Τέλος του παιχνιδιού" του Μπέκετ και
ακόμη ερμηνεύοντας Βιζυηνό στο "Μόνον της ζωής του ταξείδιον", του Λάκη
Παπαστάθη. Λευκαδίτης, λάτρης της όπερας, αφιερωμένος στη δουλειά του, διανοούμενος και
ταυτόχρονα φίλος και συνάδελφος, απλός και προσιτός, ο Ηλίας Λογοθέτης
αγαπήθηκε από το κοινό. Θα λείψει σε όλους μας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια
στην οικογένεια του.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.