Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε για εσάς πέντε θεατρικά έργα που σηκώνουν αυλαία από 29 Φεβρουαρίου έως 6 Μαρτίου και ξεχωρίζουν.

Περλιμπλίν και Μπελίσα © Μαρίζα Καψαμπέλη

Ένα έργο του Λόρκα, ένας ευαίσθητος μονόλογος μέσα στο γηροκομείο, μία παράσταση που μας γνωρίζει το αντάρτικο θέατρο, ένα έργο που φαντάζεται ένα δυστοπικό μέλλον όπου μιλάμε με όριο λέξεων κι ένα θέατρο ντοκουμέντο που ρίχνει φως στην αλήθεια του Πολυτεχνείου είναι οι παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 29/2 έως και 6/3. Ανακαλύψτε τες.

Περλιμπλίν και Μπελίσα
© Μαρίζα Καψαμπέλη

"Περλιμπλίν και Μπελίσα"

Ο Χρήστος Σαπουντζής και οι Μαριάννα Πουρέγκα/Φαίδρα Αγγελάκη (σε διπλή διανομή) ζωντανεύουν από 5/3 στο θέατρο Πορεία το ποιητικό σύμπαν του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, καθοδηγούμενοι σκηνοθετικά από τον Δημήτρη Τάρλοου, υπό τη μουσική του Φοίβου Δεληβοριά. Ένας μεσήλικας άντρας, ο Περλιμπλίν παντρεύεται την Μπελίσα τη γειτονοπούλα του, που είναι κατά πολλά χρόνια νεότερή του. Ξαφνικά, ένας εραστής κάνει την εμφάνισή του, αφήνοντας στον κήπο του ζευγαριού ερωτικές επιστολές. Ο Περλιμπλίν θα αποφασίσει να δώσει τέλος στην κατάσταση αυτή, με αναπάντεχα και τραγικά αποτελέσματα. (φώτο εξωφύλλου)

Το βεραμάν φόρεμα
© Γιώργος Σκιτζάκος

"Το βεραμάν φόρεμα"

Μπορεί ο έρωτας να ανθίσει μέσα στους τοίχους ενός οίκου ευγηρίας; Κι όμως, μπορεί, κι αυτό είναι κάτι που θα μας αποδείξει το διήγημα της Άννας Βαγενά, το οποίο ανεβάζει η ίδια με τη μορφή μονολόγου στο θέατρο Μεταξουργείο (από 2/3). Με φόντο τον κορονοϊό, ένας εκ πεποιθήσεως εργένης γνωρίζεται με μια μοναχική κυρία, που, αν κι έχει παιδιά, διαμένει στο γηροκομείο. Πώς αισθάνεται άραγε γι’ αυτό; Τι συμβαίνει στην ψυχή των παιδιών της; Και πώς είναι ο έρωτας σε αυτή την ηλικία; Οι απαντήσεις επί σκηνής.

Τα μαγικά βουνά
© Patroklos Skafidas

"Τα μαγικά βουνά"

Η Κεντρική Σκηνή του θεάτρου του Νέου Κόσμου μετατρέπεται σε ορεινή πλαγιά της Πίνδου για τις ανάγκες της νέας παράστασης της ομάδας Εlephas tiliensis (Δημήτρης Αγαρτζίδης και Δέσποινα Αναστάσογλου). Μέσα από μαρτυρίες της εποχής της Εθνικής Αντίστασης, κείμενα του συγγραφέα και Ελασίτη Γιώργου Κοτζιούλα αλλά και των ερμηνευτών (Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Άρης Λάσκος, Βίκυ Κατσίκα) θα γνωρίσουμε τη δράση της Λαϊκής Σκηνής, του αντάρτικου θιάσου που ίδρυσε ο Κοτζιούλας στο βουνό. (από 1/3)

Lemons lemons lemons lemons lemons
© Δομνίκη Μητροπούλου

"Lemons lemons lemons lemons lemons"

Τη ρομαντική κομεντί του Σαμ Στάινερ πρόκειται να παρακολουθήσουμε από τις 6/3 στον Υπόγειο Χώρο του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης". Το έργο διαδραματίζεται σε ένα υποθετικό μέλλον όπου η κυβέρνηση έχει επιβάλει περιορισμό στον αριθμό λέξεων που μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς κάθε μέρα. Μέσα σε αυτό το δυστοπικό πλαίσιο, δύο πολύ διαφορετικά άτομα (Άννα Μενενάκου, Παναγιώτης Γαβρέλας) θα κληθούν να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο στην επικοινωνία τους, γιατί, πολύ απλά, θα ερωτευτούν. Σκηνοθετεί η Ελληνομεξικανή Ζαφειρία Δημητροπούλου Del Angel.

Tank
© Φώτης Σκουρλέτης

"Tank / Όλη νύχτα εδώ"

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από το Πολυτεχνείο, που συμπληρώθηκαν πρόσφατα, οι RMS Mataroa φέρνουν στο Θέατρο Τέχνης "Κάρολος Κουν" την παράσταση που επιχειρεί μια γραμμική αφήγηση των γεγονότων της εξέγερσης. Στην τρίτη της συνεργασία με το Τέχνης, η ομάδα αξιοποιεί μαρτυρίες και ντοκουμέντα από το βιβλίο του ιστορικού Ιάσονα Χανδρινού "Όλη νύχτα εδώ" προκειμένου να ρίξει φως σε ένα ιστορικό ορόσημο χαλκευμένο από μυθεύματα. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Μάνος Βαβαδάκης, ο οποίος και ερμηνεύει μαζί με τις Κατερίνα Παπανδρέου και Κατερίνα Πατσιάνη. (από 4/3)

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Περλιμπλίν και Μπελίσα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 60 '

Ο μεσόκοπος Περλιμπλίν (όνομα που προσιδιάζει στους ερωτοχτυπημένους γέρους της ισπανικής λαϊκής φάρσας του 18ου) πείθεται να παντρευτεί τη νεαρή γειτόνισσά του, για να μη μείνει μόνος κι αβοήθητος στα γεράματα· η Μπελίσα πείθεται να παντρευτεί τον πλούσιο γείτονά της για να γίνει πιο ποθητή από τους άλλους άντρες χάρη στην ομορφιά που θα της χαρίσουν τα πλούτη του. Όμως, λαχταρώντας έναν έρωτα της ηλικίας της, γοητεύεται από τον μυστηριώδη ξένο που κρύβεται τις νύχτες στον κήπο και της γράφει φλογερές επιστολές. Ο Περλιμπλίν δεν αντέχει να ζει χωρίς την αγάπη της Μπελίσα και σκοτώνει τον ανώνυμο εραστή, ενώ η Μπελίσα ανακαλύπτει την αλήθεια χάνοντας διαμιάς σύζυγο και ερωμένο…

Τα μαγικά βουνά

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 105 '

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη σκηνή παρουσιάζεται το Θέατρο του Βουνού και το έργο του Γιώργου Κοτζιούλα, του ανθρώπου που ίδρυσε στην Ήπειρο τη Λαϊκή Σκηνή με ηθοποιούς τους ίδιους τους αντάρτες και τις αντάρτισσες της VIII μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Το έργο μιλά για την ιστορία του αντάρτικου θεάτρου κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης εστιάζοντας στη μαγική στιγμή που η ουτοπία πήρε σάρκα και οστά. Ο Κοτζιούλας, μέσω των έργων που παρουσιάζονταν από τη Λαϊκή Σκηνή, προπαγανδίζει τις νέες ιδέες και αξίες που αντιπροσωπεύει η Εθνική Αντίσταση, αλλά παράλληλα δε διστάζει να ασκήσει άμεσα κριτική στο αντάρτικο. Ζητήματα που αφορούν την εθνική μας ταυτότητα, τη ρευστότητά της και τη δυσκολία μας να έρθουμε σε επαφή με τα τραύματα της σύγχρονης Ιστορίας μας, όπως αυτά της Κατοχής και του Εμφυλίου, ζωντανεύουν μέσα στο έργο. Η παράσταση συνδυάζει το θέατρο της τεκμηρίωσης με τη μυθοπλασία, τα παραδοσιακά ηπειρώτικα και τα τραγούδια της εποχής με το λαϊκό θέατρο. Η σκηνή μεταμορφώνεται σε μια ορεινή πλαγιά με οργιώδη βλάστηση στο Βουργαρέλι της Πίνδου, εκεί όπου πρωτοπαίχτηκαν τα έργα.

Lemons lemons lemons lemons lemons

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Σε ένα φανταστικό μέλλον, όπου η κυβέρνηση εφαρμόζει έναν αυστηρό νόμο που περιορίζει την καθημερινή ομιλία, βλέπουμε μια όμορφη και συγκινητική ερωτική ιστορία, μεταξύ δύο πολύ διαφορετικών ατόμων που μας θυμίζει ότι σχεδόν πάντα «η κάθε λέξη μας μετράει». Πώς γίνεται αυτά τα δύο άτομα να έρθουν πιο κοντά; Ποια είναι αυτά που λένε με ή χωρίς το όριο στις λέξεις και - το πιο σημαντικό - τι λένε ανάμεσα στις λέξεις; Πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία και η ελευθερία και πόσο συμβάλλουν στη βελτίωση των ανθρωπίνων σχέσεων που ήταν και θα είναι πάντα τόσο εύθραυστες; Αυτά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν αυτή τη ρομαντική κομεντί.

Tank / Όλη νύχτα εδώ

  • Θέατρο-Ντοκιμαντέρ

Με αφορμή την συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η ομάδα συνεργάζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, παρουσιάζοντας την μόνη παράσταση της σεζόν για τα γεγονότα εκείνου του Νοέμβρη. Γεγονότα που αποτελούν ιστορικό ορόσημο, με κεντρική μάλιστα θέση στη συλλογική ιστορική μνήμη κι όμως έχουν χαλκευθεί από έναν σωρό μυθευμάτων και παρανοήσεων. Η παράσταση αποτελεί μια απόπειρα γραμμικής αφήγησης –σχεδόν λεπτό προς λεπτό- των τεσσάρων εκείνων ημερών, σε μια προσπάθεια εξερεύνησης της ιστορικής αλήθειας. Μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες πρωταγωνιστών των γεγονότων, όπως τις κατέγραψε ο ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός στο ομώνυμο βιβλίο «Όλη νύχτα εδώ», καθώς και μέσα από αρχειακό υλικό, η ομάδα ξετυλίγει τον μίτο της αφήγησης στον λαβύρινθο της μνήμης, αντιμετωπίζοντας τον αδιάφορο ελληνικό εαυτό μας. Είναι η προσωπική πολιτική στάση ο μόνος δυνατός τρόπος αντίστασης ακόμη και σήμερα;

Μεταξουργείο

Ακαδήμου 14

Τέχνης «Κάρολος Κουν»

Φρυνίχου 14, Πλάκα

Πορεία at Victoria

Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.