"Art & Science Micro Forum III": Χορός και επιστήμη συναντιούνται ξανά στο Flux Laboratory Athens

Η τρίτη έκδοση του Art & Science Micro Forum εστιάζει στους εσωτερικούς μας κόσμους και στο πώς αυτοί επηρεάζουν εμάς και τους γύρω μας.

Art & Science Micro Forum X.Tsilochristou©

Το Flux Laboratory Athens ανακοινώνει την τρίτη έκδοση του Art & Science Micro Forum, που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Φεβρουαρίου έως την 1 Μαρτίου 2024. Χορευτές, χορογράφοι, επιστήμονες, τεχνολόγοι και το ευρύ κοινό θα βρεθούν μαζί προκειμένου να εξερευνήσουν τους κόσμους που γεννά η σύμπραξη του χορού και του σώματος με την επιστήμη και την τεχνολογία. Μέσα από επιτελεστικές δράσεις, ομιλίες, speed dating και εργαστήρια επιxειρείται η διαμόρφωση μιας πλατφόρμας διαλόγου και πειραματισμού πάνω στα όρια των τεχνών και της επιστήμης. Για το Flux Laboratory Athens η επανεξέταση της κίνησης ως εργαλείου σκέψης και δράσης αποτελεί πρωταρχικό ζήτημα. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο κτίριο της οδού Παλαιολόγου Μπενιζέλου 5 και στο Flux Laboratory Athens.

Η τρίτη έκδοση του Art & Science Micro Forum εστιάζει στους εσωτερικούς μας κόσμους και στο πώς αυτοί επηρεάζουν εμάς και τους γύρω μας. Σε μια εποχή όπου ο δημόσιος διάλογος επικεντρώνεται στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, την εικονική πραγματικότητα και την έντονη χρήση τεχνολογιών που ενισχύουν την ψηφιοποίηση της ανθρώπινης εμπειρίας, επιλέγουμε να φωτίσουμε τα πιο ήσυχα τοπία των εσωτερικών μας κόσμων: του ανθρώπινου νου, της ψυχής και της νοημοσύνης των συναισθημάτων. Η Συναισθηματική Νοημοσύνη, είναι η ικανότητα να διαχειριζόμαστε τόσο τα δικά μας συναισθήματα όσο και να κατανοούμε τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω μας. Σε αντίθεση με την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), η συναισθηματική νοημοσύνη υπογραμμίζει την αλληλεξάρτησή μας και τα πορώδη όρια μεταξύ του Εγώ και του Εμείς. Αυτός ο κόσμος υπάρχει στο σώμα μας, είναι πάντα παρών αλλά παραμένει αρκετά ανεξερεύνητος. 

Η είσοδος για όλες τις δράσεις είναι δωρεάν. Περιορισμένες θέσεις, απαραίτητη η ηλεκτρονική κράτηση θέσης εδώ.

Art & Science Micro Forum
X.Tsilochristou©

Πρόγραμμα

26/2

6.30-8 μ.μ. | "We Need to Talk About Father" | Εργαστήριο

Εξερεύνηση, μέσα από τον διάλογο και τον χορό της σύνθεσης του σύγχρονου πατέρα και της έννοιας της πατρότητος εν γένει. Βασισμένο στην έρευνα του χορογράφου για το έργο "the kids performance".

Εμψυχωτές: ‘Αγγελος Παπαδόπουλος (χορογράφος/περφόρμερ) & Ελένη Τζίκου (ψυχολόγος)

9 μ.μ. | "the kids performance" | Παραστατική δράση

H συνάντηση ενός πατέρα με το παιδί του και ενός χορού που συμφιλιώνει. Το έργο εξετάζει τη φιγούρα του πατέρα στην ελληνική κοινωνία αναζητώντας ερμηνείες -μέσα από το διάλογο και το χορό- για το τι συνθέτει το πατρικό σώμα. Πώς η κίνηση -ο χορός- μπορεί να ερμηνεύσει τραύματα και επιθυμίες;

Χορογράφος: Άγγελος Παπαδόπουλος, Ερμηνευτές: Άγγελος Παπαδόπουλος, Τάκης Παπαδόπουλος, Βίντεο: Δήμητρα Τζάνου, Επιστημονική συνεργάτις: Ελένη Τζίκου

27/2

7-9 μ.μ. | "μπ[λ]αλούν _ lab" | Επιτελεστική εγκατάσταση / βιωματικό εργαστήριο/ συζήτηση

Οι χορογράφοι Γιώτα Πεκλάρη και Βάσια Ζορμπαλή, μαζί με μικτή ομάδα ερμηνευτών με ή χωρίς οπτική ή ακουστική βλάβη, διερευνούν την αποτύπωση του χρόνου μέσα από την υλικότητα του σώματος -οργανικού και μη -στην κατεύθυνση του καθολικά προσβάσιμου καλλιτεχνικού έργου. Οι χορογράφοι θέτοντας το καλλιτεχνικό έργο στην διάσταση της βιωματικής εμπειρίας, μας προσκαλούν σε μια ενσώματη, συμμετοχική παρουσίαση που περιλαμβάνει απόσπασμα της έρευνας, εργαστήριο, εισηγήσεις και ανοιχτή συζήτηση.

Σύλληψη ιδέας, Χορογραφία: Γιώτα Πεκλάρη, Βάσια Ζορμπαλή, Εικαστική εγκατάσταση: Βάσια Ζορμπαλή, Ηχητικός σχεδιασμός: Γιώτα Πεκλάρη, Βοηθός χορογράφου, Επιστημονικός συνεργάτης: Νατάσα Μάρτιν, Περφόρμερς: Βάσια Ζορμπαλή, Γιώτα Πεκλάρη, Νατάσα Μάρτιν, Όλγα Δαλέκου, Χρήστος Κουτσοβασίλης.

28/2

6-8 μ.μ. | "εγώ & εσύ, εσύ & εγώ" | Εργαστήριο αργεντίνικου τάνγκο

Το πώς κινούμαστε φανερώνει πολλές φορές το πώς είμαστε. Σε αυτό το workshop θα πάρουμε μία γενική ιδέα για το Αργεντίνικο Τάνγκο και τη βασική του ιδιότητα που είναι η σύνδεση και η επικοινωνία με τον άλλον. Θα επικεντρωθούμε στην ουσία του χορού αυτού, στην πρωτόλεια αυθεντικότητά του που είναι η επικοινωνία και ενσυναίσθηση μέσα από την αγκαλιά.

Εμψυχωτές: Carlos Dall’Asta & Μαρία Καραγέωργου σε συνεργασία με την ψυχολόγο και Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια Ανδρούλα Ηλία

8.15-11 μ.μ. | "μιλόνγκα"

Το εργαστήριο θα ακολουθήσει μιλόνγκα, η παραδοσιακή αργεντίνικη κοινωνική βραδιά τάνγκο για χορευτές όλων των επιπέδων. DJ: Μαρία Καραγέωργου

29/2

6-8 μ.μ. | "ομόκεντροι κύκλοι" | Εργαστήριο παραδοσιακού χορού

Ο ελληνικός παραδοσιακός χορός παίζει έναν ισχυρό ρόλο στη δημιουργία της αίσθησης της κοινότητας και στην κατασκευή και ενίσχυση ταυτοτήτων. Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν τον ελληνικό παραδοσιακό χορό μέσα από μία βιωματική διεργασία, όπου το σώμα θα αποτελέσει το εργαλείο και το όχημα επίτευξης ομαδικού πνεύματος, πρακτικών αλληλοκατανόησης και συμπεριληπτικών διαδικασιών.

Εμψυχωτές: Δρ. Μαρία Κουτσούμπα (Καθηγήτρια Χορολογίας, ΕΚΠΑ), Κωνσταντίνος Δημόπουλος (Επίκουρος Καθηγητής Χορολογίας, ΕΚΠΑ), Γεώργιος Φούντζουλας (Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Παραδοσιακού Χορού, Χοροδιδάσκαλος)

9 μ.μ. | "art & science speed dating"

Δράση δικτύωσης επιστημόνων &καλλιτεχνών

1/3 

8 μ.μ. | "Reflections" | Παραστατική δράση

Δύο εαυτοί, του φωτός και του σκότους, ένα σύμπαν ολόκληρο σε μια ελάχιστη αναπαράσταση, στη διαχωριστική γραμμή της φωτοσκίασης. Η ερμηνεύτρια, δημιουργεί δύο σκηνικούς χώρους, φτιάχνοντας μια περιηγητική παράσταση, πάνω στην ενδοχώρα του ανθρώπινου τοπίου.

Σύλληψη, Χορογραφία, Ερμηνεία: Αθανασία Κανελλοπούλου, Βοηθός Χορογράφου Συντονίστρια Προβών: Βασιάνα Σκοπετέa, Κατασκευή Μάσκας: Σωτήρης Μελανός

9 μ.μ. | "Nadja - Who Am I?" | Προβολή ταινίας & συζήτηση

Α μέρος: "Nadja-Who Am I?" Η ταινία μικρού μήκους θέτει ερωτήματα και προβληματισμούς, σε σχέση με τη γυναικεία φύση, χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο το φωτογραφικό υλικό της Αμερικανίδας φωτογράφου Francesca Woodman

Β μέρος: Συζήτηση με την Ψυχολόγο Ψυχαναλυτικής προσέγγισης Ζωή Μπακοπούλου, πάνω στο έργο της χορογράφου με κύριο άξονα το σώμα σε σχέση με τoν μεταιχμιακό χώρο. Η εισήγηση θα συνεχίσει με άνοιγμα της συζήτησης στο κοινό γύρω από καίριους προβληματισμούς που εγείρει η σύγχρονη εξέλιξη της τεχνολογίας:ο εαυτος μεσα απο το βλεμμα του άλλου, ψηφιακές μάσκες, ευαλωτότητα, μοναξιά.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Στο "Underground" ο Γιάννης Τσορτέκης υποδύεται έναν μαυραγορίτη που είναι "πρωτεργάτης, επαναστάτης, σύμβολο"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του θεατρικού όπου πρωταγωνιστεί με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ο ταλαντούχος ηθοποιός που... "μισήσαμε" πέρσι στο Maestro μιλά στο "α" για τα Βαλκάνια, τον Κουστουρίτσα και την Ελλάδα του σήμερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
17/04/2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

Ακούστε τα τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά για το "Περλιμπλίν και Μπελίσα"

Ο σημαντικός τραγουδιστής και τραγουδοποιός υπογράφει την πρωτότυπη μουσική της παράστασης του Πορεία, η οποία μόλις κυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή.

Βίκυ Αδάμου: "Τα αγόρια καταπιέζονται και αυτό τα οδηγεί στο να καταπιέζουν"

Η ηθοποιός, σκηνοθέτρια, δημιουργός του "Κινητήρα" και... φαν του Rupaul's Drag Race μιλά στο "α" για το "Τι είναι αυτό που με κάνει αγόρι;", την performance που ρίχνει μια διεισδυτική ματιά στις όψεις της αρρενωπότητας.

"Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα": Η Γιασεμί Κηλαηδόνη ερμηνεύει το άπαιχτο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη

Στο Θέατρο Μεταξουργείο ο Φώτης Μακρής σκηνοθετεί τη γνωστή ηθοποιό σε μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο εμβληματικό μυθιστόρημα που αντλεί από τη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας.

"Αίμα στη σκηνή": Μια ανατρεπτική κωμωδία για το ίδιο το θέατρο σκηνοθετεί ο Τάσος Πυργιέρης

Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα και ηθοποιού Τσαρλς Λάντλαμ, που ανεβαίνει τον Μάιο, παρακολουθεί τη ζωή ενός οικογενειακού θιάσου τρίτης κατηγορίας που ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον "Άμλετ".

"Human Requiem in Eleusis": Παγκόσμια πρεμιέρα για την ταινία της εμβληματικής παράστασης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Την παράσταση - ύμνο στη θνητότητά μας με την υπογραφή του σκηνοθέτη Γιόχεν Ζάντιγκκαι της χορογράφου Σάσα Βαλτς έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να δούμε στο Σινέ Ελευσίς και στο Μέγαρο Μουσικής.