"Art & Science Micro Forum III": Χορός και επιστήμη συναντιούνται ξανά στο Flux Laboratory Athens

Η τρίτη έκδοση του Art & Science Micro Forum εστιάζει στους εσωτερικούς μας κόσμους και στο πώς αυτοί επηρεάζουν εμάς και τους γύρω μας.

Art & Science Micro Forum X.Tsilochristou©

Το Flux Laboratory Athens ανακοινώνει την τρίτη έκδοση του Art & Science Micro Forum, που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Φεβρουαρίου έως την 1 Μαρτίου 2024. Χορευτές, χορογράφοι, επιστήμονες, τεχνολόγοι και το ευρύ κοινό θα βρεθούν μαζί προκειμένου να εξερευνήσουν τους κόσμους που γεννά η σύμπραξη του χορού και του σώματος με την επιστήμη και την τεχνολογία. Μέσα από επιτελεστικές δράσεις, ομιλίες, speed dating και εργαστήρια επιxειρείται η διαμόρφωση μιας πλατφόρμας διαλόγου και πειραματισμού πάνω στα όρια των τεχνών και της επιστήμης. Για το Flux Laboratory Athens η επανεξέταση της κίνησης ως εργαλείου σκέψης και δράσης αποτελεί πρωταρχικό ζήτημα. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο κτίριο της οδού Παλαιολόγου Μπενιζέλου 5 και στο Flux Laboratory Athens.

Η τρίτη έκδοση του Art & Science Micro Forum εστιάζει στους εσωτερικούς μας κόσμους και στο πώς αυτοί επηρεάζουν εμάς και τους γύρω μας. Σε μια εποχή όπου ο δημόσιος διάλογος επικεντρώνεται στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, την εικονική πραγματικότητα και την έντονη χρήση τεχνολογιών που ενισχύουν την ψηφιοποίηση της ανθρώπινης εμπειρίας, επιλέγουμε να φωτίσουμε τα πιο ήσυχα τοπία των εσωτερικών μας κόσμων: του ανθρώπινου νου, της ψυχής και της νοημοσύνης των συναισθημάτων. Η Συναισθηματική Νοημοσύνη, είναι η ικανότητα να διαχειριζόμαστε τόσο τα δικά μας συναισθήματα όσο και να κατανοούμε τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω μας. Σε αντίθεση με την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), η συναισθηματική νοημοσύνη υπογραμμίζει την αλληλεξάρτησή μας και τα πορώδη όρια μεταξύ του Εγώ και του Εμείς. Αυτός ο κόσμος υπάρχει στο σώμα μας, είναι πάντα παρών αλλά παραμένει αρκετά ανεξερεύνητος. 

Η είσοδος για όλες τις δράσεις είναι δωρεάν. Περιορισμένες θέσεις, απαραίτητη η ηλεκτρονική κράτηση θέσης εδώ.

Art & Science Micro Forum
X.Tsilochristou©

Πρόγραμμα

26/2

6.30-8 μ.μ. | "We Need to Talk About Father" | Εργαστήριο

Εξερεύνηση, μέσα από τον διάλογο και τον χορό της σύνθεσης του σύγχρονου πατέρα και της έννοιας της πατρότητος εν γένει. Βασισμένο στην έρευνα του χορογράφου για το έργο "the kids performance".

Εμψυχωτές: ‘Αγγελος Παπαδόπουλος (χορογράφος/περφόρμερ) & Ελένη Τζίκου (ψυχολόγος)

9 μ.μ. | "the kids performance" | Παραστατική δράση

H συνάντηση ενός πατέρα με το παιδί του και ενός χορού που συμφιλιώνει. Το έργο εξετάζει τη φιγούρα του πατέρα στην ελληνική κοινωνία αναζητώντας ερμηνείες -μέσα από το διάλογο και το χορό- για το τι συνθέτει το πατρικό σώμα. Πώς η κίνηση -ο χορός- μπορεί να ερμηνεύσει τραύματα και επιθυμίες;

Χορογράφος: Άγγελος Παπαδόπουλος, Ερμηνευτές: Άγγελος Παπαδόπουλος, Τάκης Παπαδόπουλος, Βίντεο: Δήμητρα Τζάνου, Επιστημονική συνεργάτις: Ελένη Τζίκου

27/2

7-9 μ.μ. | "μπ[λ]αλούν _ lab" | Επιτελεστική εγκατάσταση / βιωματικό εργαστήριο/ συζήτηση

Οι χορογράφοι Γιώτα Πεκλάρη και Βάσια Ζορμπαλή, μαζί με μικτή ομάδα ερμηνευτών με ή χωρίς οπτική ή ακουστική βλάβη, διερευνούν την αποτύπωση του χρόνου μέσα από την υλικότητα του σώματος -οργανικού και μη -στην κατεύθυνση του καθολικά προσβάσιμου καλλιτεχνικού έργου. Οι χορογράφοι θέτοντας το καλλιτεχνικό έργο στην διάσταση της βιωματικής εμπειρίας, μας προσκαλούν σε μια ενσώματη, συμμετοχική παρουσίαση που περιλαμβάνει απόσπασμα της έρευνας, εργαστήριο, εισηγήσεις και ανοιχτή συζήτηση.

Σύλληψη ιδέας, Χορογραφία: Γιώτα Πεκλάρη, Βάσια Ζορμπαλή, Εικαστική εγκατάσταση: Βάσια Ζορμπαλή, Ηχητικός σχεδιασμός: Γιώτα Πεκλάρη, Βοηθός χορογράφου, Επιστημονικός συνεργάτης: Νατάσα Μάρτιν, Περφόρμερς: Βάσια Ζορμπαλή, Γιώτα Πεκλάρη, Νατάσα Μάρτιν, Όλγα Δαλέκου, Χρήστος Κουτσοβασίλης.

28/2

6-8 μ.μ. | "εγώ & εσύ, εσύ & εγώ" | Εργαστήριο αργεντίνικου τάνγκο

Το πώς κινούμαστε φανερώνει πολλές φορές το πώς είμαστε. Σε αυτό το workshop θα πάρουμε μία γενική ιδέα για το Αργεντίνικο Τάνγκο και τη βασική του ιδιότητα που είναι η σύνδεση και η επικοινωνία με τον άλλον. Θα επικεντρωθούμε στην ουσία του χορού αυτού, στην πρωτόλεια αυθεντικότητά του που είναι η επικοινωνία και ενσυναίσθηση μέσα από την αγκαλιά.

Εμψυχωτές: Carlos Dall’Asta & Μαρία Καραγέωργου σε συνεργασία με την ψυχολόγο και Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια Ανδρούλα Ηλία

8.15-11 μ.μ. | "μιλόνγκα"

Το εργαστήριο θα ακολουθήσει μιλόνγκα, η παραδοσιακή αργεντίνικη κοινωνική βραδιά τάνγκο για χορευτές όλων των επιπέδων. DJ: Μαρία Καραγέωργου

29/2

6-8 μ.μ. | "ομόκεντροι κύκλοι" | Εργαστήριο παραδοσιακού χορού

Ο ελληνικός παραδοσιακός χορός παίζει έναν ισχυρό ρόλο στη δημιουργία της αίσθησης της κοινότητας και στην κατασκευή και ενίσχυση ταυτοτήτων. Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν τον ελληνικό παραδοσιακό χορό μέσα από μία βιωματική διεργασία, όπου το σώμα θα αποτελέσει το εργαλείο και το όχημα επίτευξης ομαδικού πνεύματος, πρακτικών αλληλοκατανόησης και συμπεριληπτικών διαδικασιών.

Εμψυχωτές: Δρ. Μαρία Κουτσούμπα (Καθηγήτρια Χορολογίας, ΕΚΠΑ), Κωνσταντίνος Δημόπουλος (Επίκουρος Καθηγητής Χορολογίας, ΕΚΠΑ), Γεώργιος Φούντζουλας (Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Παραδοσιακού Χορού, Χοροδιδάσκαλος)

9 μ.μ. | "art & science speed dating"

Δράση δικτύωσης επιστημόνων &καλλιτεχνών

1/3 

8 μ.μ. | "Reflections" | Παραστατική δράση

Δύο εαυτοί, του φωτός και του σκότους, ένα σύμπαν ολόκληρο σε μια ελάχιστη αναπαράσταση, στη διαχωριστική γραμμή της φωτοσκίασης. Η ερμηνεύτρια, δημιουργεί δύο σκηνικούς χώρους, φτιάχνοντας μια περιηγητική παράσταση, πάνω στην ενδοχώρα του ανθρώπινου τοπίου.

Σύλληψη, Χορογραφία, Ερμηνεία: Αθανασία Κανελλοπούλου, Βοηθός Χορογράφου Συντονίστρια Προβών: Βασιάνα Σκοπετέa, Κατασκευή Μάσκας: Σωτήρης Μελανός

9 μ.μ. | "Nadja - Who Am I?" | Προβολή ταινίας & συζήτηση

Α μέρος: "Nadja-Who Am I?" Η ταινία μικρού μήκους θέτει ερωτήματα και προβληματισμούς, σε σχέση με τη γυναικεία φύση, χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο το φωτογραφικό υλικό της Αμερικανίδας φωτογράφου Francesca Woodman

Β μέρος: Συζήτηση με την Ψυχολόγο Ψυχαναλυτικής προσέγγισης Ζωή Μπακοπούλου, πάνω στο έργο της χορογράφου με κύριο άξονα το σώμα σε σχέση με τoν μεταιχμιακό χώρο. Η εισήγηση θα συνεχίσει με άνοιγμα της συζήτησης στο κοινό γύρω από καίριους προβληματισμούς που εγείρει η σύγχρονη εξέλιξη της τεχνολογίας:ο εαυτος μεσα απο το βλεμμα του άλλου, ψηφιακές μάσκες, ευαλωτότητα, μοναξιά.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.

Κατερίνα Πατσιάνη: "Το Πολυτεχνείο είναι ακόμη ζωντανή, βιωμένη μνήμη"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του "Tank / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα RMS MATAROA που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης, μιλήσαμε με την ηθοποιό Κατερίνα Πατσιάνη για τη μοναδική παράσταση της φετινής σεζόν που μιλά για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.