"Οιδίπους - Η άλλη αναπαράσταση": Μια μουσική, λαϊκή και βιωματική παράσταση του Κώστα Μεσσάρη

Πρόκειται για ένα σημερινό αστυνομικό δράμα με φόντο μια αθηναϊκή γειτονιά.

Οιδίπους - Η άλλη αναπαράσταση

"Οιδίπους - Η άλλη αναπαράσταση": Μια μουσική, λαϊκή και βιωματική παράσταση σκηνοθετεί ο Κώστας Μεσσάρης στο Θέατρο Βαφείο - Λάκης Καραλής. Πρόκειται για ένα σημερινό αστυνομικό δράμα με φόντο μια αθηναϊκή γειτονιά. Το σπίτι, το καφενείο, την Εκκλησία του Δήμου. Σαν ο Σοφοκλής να το έγραψε σήμερα. 

Γύρω από την παλιά φθαρμένη καρέκλα καφενείου του Οιδίποδα σύμβολο εξουσίας και θανάτου, έρωτα και ζωής, ο τυφλός ντετέκτιβ Οιδίπους Τύραννος ψάχνει το φονιά του Λάιου και του εαυτού του για να βρει πως ο φονιάς είναι αυτός. Είμαστε  εμείς, που σκοτώνουμε τον άλλον δικό γνωστό ή ξένο πρόσφυγα, σκοτώνοντας τον καλύτερο εαυτό μας. Αθώοι γιατί δεν ξέρουμε, ένοχοι που δεν θέλουμε να ξέρουμε πως εμείς είμαστε κι ο άλλος και πως το αίνιγμα της σφίγγας παραμένει πάντα άλυτο. Η άλλη αναπαράσταση είναι το βαθύ ταξίδι του ατόμου στο χάος της συνειδητότητας του ανθρώπινου χαρακτήρα. Μια επικίνδυνη πλεύση μέσα στο ανταριασμένο πλήθος, συχνά τον όχλο και πυξίδα την κοινωνία αλληλεγγύης και έναν τρόπο να διαχειριστούμε το αμετάκλητο για τον καθένα, το βιολογικό τέλος. Το λιμάνι του τέλους που χρειάζεται κάθε ανθρώπινη οντότητα.

Οιδίπους - Η άλλη αναπαράσταση

Παίζουν: Λουκάς Κούτρας, Γιάννης Παπαθύμνιος, Νίκος Τουλιάτος, Έμμυ Στυλιανίδου, Κώστας Μεσσάρης, Στέλιος Κεχριώτης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης φέρουν την υπογραφή της Κατερίνας Δελαπόρτα, η μουσική είναι του Γιώργου Κομπογιάννη και οι φωτισμοί του Αντώνη Συμεωνάκη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή - Η άλλη αναπαράσταση

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Μια παράσταση μουσική, λαϊκή, βιωματική. Δράμα αστυνομικό, συναρπαστικό, τραγικής ειρωνείας όπου όλα συμβαίνουν τώρα στην πλατεία της γειτονιάς που είναι καφενείο, σπίτι, ναός, τάφος, εκκλησία του δήμου. Γύρω από την παλιά φθαρμένη καρέκλα καφενείου του Οιδίποδα, σύμβολο εξουσίας και θανάτου, έρωτα και ζωής, ψάχνει τον φονιά του Λάιου και του εαυτού του και βρίσκει πως ο φονιάς είναι αυτός, εμείς που σκοτώνουμε τον άλλονε δικό του, γνωστό ή ξένο πρόσφυγα, σκοτώνοντας τον εαυτό μας. Σάμπως το δράμα ο Σοφοκλής να το έγραψε σήμερα, με το τώρα σα να ‘ναι τότε και τα ναπάλι. Σαν δραματικό δημοτικό τραγούδι, ροκ ρεμπέτικη «παραλογιά» παραδοσιακή.

Βαφείο-«Λάκης Καραλής»

Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.