"Onassis Dance Days 2024": Επιστρέφει στη Στέγη το φεστιβάλ των χορογράφων που "ιδρώνουν τη φανέλα"

Φέτος η διοργάνωση μάς συστήνει τη Βελγίδα εικαστικό Miet Warlop μέσα από έναν αθλητικό (και τελετουργικό) μαραθώνιο, ενώ παρουσιάζει και άλλα πέντε πρωτότυπα έργα.

Slamming (work in progress)

Δεν είναι μόνο ημέρες χορού, δεν είναι μόνο ημέρες μουσικής. Είναι ημέρες αδρεναλίνης.

Το ODD - Onassis Dance Days 2024 επιστρέφει από τις 23/2 παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό τη Βελγίδα εικαστικό Miet Warlop, με το έργο "One Song", να πυροδοτεί έναν αθλητικό (και τελετουργικό) μαραθώνιο μπροστά στα μάτια μας. Δίπλα της, τρία νέα πρωτότυπα έργα που προέκυψαν από το πρόσφατο ανοιχτό κάλεσμα της Στέγης: το "We all need therapy" του Πάνου Μαλακτού, το "Slamming (work in progress)" της Ξένιας Κογχυλάκη και το "Runway" της Χριστιάνας Κοσιάρη. Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με το βραβευμένο "Mos" της Ιωάννας Παρασκευοπούλου και τo νέο ηχο-χορογραφικό έργο της με τίτλο "All of my love", που κάνει επίσημη πρεμιέρα, -πού αλλού; -στη Στέγη.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα

One song
© Michiel Devijver

"One Song"

Miet Warlop

24 - 25.02.2023 | 21:30
Στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης  
Διάρκεια: 60 λεπτά

Σύγχρονος χορός, αθλητικός μαραθώνιος ή συναυλία; Δεκαπέντε μουσικοί-αθλητές, σε μια χορογραφημένη συναυλία, παίζουν το ίδιο τραγούδι, κάθε φορά αλλιώς, μα πάντα με αμείωτη ένταση. Νιώθεις το σώμα σου να κουνιέται στον ρυθμό;

Ένα, μόνο, τραγούδι σε επανάληψη. To "One Song" είναι η παράσταση-αποκάλυψη του Φεστιβάλ της Αβινιόν το 2022, που έκτοτε περιοδεύει διεθνώς. Όλα ξεκίνησαν όταν το φλαμανδικό θέατρο NTGent προσκάλεσε τη Βελγίδα εικαστικό και δημιουργό περφόρμανς Miet Warlop να απαντήσει στο ερώτημα: "Ποια είναι η ιστορία σου ως δημιουργού στο θέατρο;" και εκείνη χορογράφησε έναν αλλόκοτο ύμνο στη ζωή, ξορκίζοντας προσωπικούς και συλλογικούς δαίμονες, αποτίνοντας έναν φόρο τιμής στον εκλιπόντα αδερφό της και δοξάζοντας την "ανθρώπινη κατάσταση" στο ιδρωμένο μεγαλείο της.

"Πώς θα ήταν αν ο Philip Glass διεύθυνε τους Ramones;" Ισορροπώντας στα όρια του αβανγκάρντ χάπενινιγκ και της ροκ συναυλίας, το "One Song” λειτουργεί σαν ένα σαγηνευτικό τελετουργικό για τον αποχαιρετισμό, τη ζωή και τον θάνατο, την ελπίδα και την αναγέννηση. Μέσα από τραγουδιστά κείμενα, στιγμιότυπα γυμναστηρίου, οξυγόνο και ιδρώτα, στιγμές εξάντλησης και χειρονομίες απαντοχής, το "One Song" γίνεται η πρωταρχική μας κραυγή. Ξανά και ξανά, κάποια από τις μαζορέτες και τους φαν τους ή η ηλικιωμένη προπονήτριά των μουσικών-αθλητών ορθώνεται για να τους εξωθήσει για ακόμη μια φορά στα όριά τους. Κι εκείνοι θα αψηφήσουν τον χρόνο και θα υπερβούν τους εαυτούς τους, καλώντας μας να κάνουμε το ίδιο.

All of my love
© Γιάννης Μπουρνιάς

"All of my love"

Ιωάννα Παρασκευοπούλου

23.02 - 03.03.2024
Μικρή Σκηνή 
Διάρκεια: 40 λεπτά

Το "All of my love" δεν είναι μόνο μια χορογραφική σύνθεση από ετερόκλητες μνήμες και εικόνες, αλλά μάλλον μια επιστολή αγάπης, αναπόλησης και φόρου τιμής σε όλα εκείνα που (δεν) είναι πια μαζί μας. Δανειζόμενο τον τίτλο του από το ομώνυμο τραγούδι των Led Zeppelin, το "All of my love" είναι μια ηχο-χορογραφική κατασκευή, που προκύπτει από την ανάκληση βιωμάτων, κειμένων, αντικειμένων, χειροτεχνικών πρακτικών και χειρωνακτικών εργασιών. Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, κάνει επίσημη πρεμιέρα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, στο πλαίσιο του ODD - Οnassis Dance Days 2024.

Στην παράσταση γίνεται χρήση στροβοσκοπικού φωτισμού (strobe lights).

We all need therapy

"We all need therapy"

Πάνος Μαλακτός

23 - 25.02.2024
Στο -1 της Στέγης
Διάρκεια: 40 λεπτά

Θολώνοντας τα όρια μεταξύ χορού, παράστασης, θεάτρου, rave, εξομολόγησης και ομαδικής θεραπείας, ο Πάνος Μαλακτός με το "We All Need Therapy" μας προσκαλεί σε ένα άκρως εξομολογητικό "rave as therapy happening”, με τον ίδιο και τον μουσικό Die Arkitekt ζωντανά στη σκηνή. Χορευτής στο μόνιμο ανσάμπλ της διεθνώς φημισμένης ομάδας χοροθεάτρου Peeping Tom, ο Πάνος Μαλακτός που έχει δώσει δείγμα δουλειάς του στη Στέγη προ διετίας, χορογραφώντας την παράσταση "We are in the army now” του Ηλία Αδάμ, παρουσιάζει τώρα για πρώτη φορά δικό του έργο, στο πλαίσιο του ODD - Onassis Dance Days 2024.

Κατάλληλο για ηλικίες 16+. Στην παράσταση γίνεται χρήση στροβοσκοπικού φωτισμού και δυνατού Dolby Surround ήχου.

Slamming (work in progress)

"Slamming (work in progress)"

Ξένια Κογχυλάκη

23 - 25.02.2024
Στο -1 της Στέγης
Διάρκεια: 50 λεπτά

Tο νέο έργο της Ξένιας Κογχυλάκη μελετά την άναρχη και βουτηγμένη στην αδρεναλίνη συμπεριφορά του πλήθους μιας ροκ/πανκ συναυλίας. Το "Slamming (work in progress)” προσεγγίζει τους χορούς του πλήθους, όχι ως κάτι που πρέπει να αποκρυπτογραφηθεί, αλλά ως τόπους εμπειρίας, ερευνώντας τη σημασία της συλλογικής κίνησης ως πρακτική αντίστασης. Έναν χρόνο μετά το "Bang Bang Bodies”, που έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ Tanztage του Βερολίνου και παρουσιάστηκε επίσης στο πλαίσιο του ODD - Onassis Dance Days 2023, η Ξένια Κογχυλάκη επιστρέφει στη Στέγη με μια νέα, in progress χορογραφία.

Στην παράσταση γίνεται χρήση στροβοσκοπικού φωτισμού και δυνατού Dolby Surround ήχου.

Runway

"Runway"

Χριστιάνα Κοσιάρη

23 - 25.02.2024
Στο +5 της Στέγης
Διάρκεια: 30 λεπτά

Μια γυναίκα επιδίδεται μανιακά στο επιτόπιο τρέξιμο – σε αυτήν την πρακτική υγείας όσο και αυτοβασανισμού. Κάποιος την παρακολουθεί σαν μετρονόμος των βημάτων της: ο συνθέτης Jan Van Angelopoulos, ζωντανά, με τα πλήκτρα και τα ηλεκτρακουστικά ηχοτοπία του. Το "Runway" είναι ένα σόλο πάνω σε έναν κυλιόμενο διάδρομο γυμναστικής που δεν σταματάει ποτέ, ένας αγώνας ταχύτητας κόντρα στη φθορά του χρόνου. Εμπνευσμένο από βηματισμούς πασαρέλας (European, New York, Dramatic Catwalks κ.ά.), το "Runway" διερευνά τις συμπεριφορές και τις μεταμορφώσεις μιας γυναίκας, βάσει των κυρίαρχων προτύπων ομορφιάς της εποχής.

Κατάλληλο για ηλικίες 15+

"Mos"

Ιωάννα Παρασκευοπούλου

24.02 - 03.03.2024
Μικρή Σκηνή 
Διάρκεια: 43 λεπτά

Στο "Mos" της Ιωάννας Παρασκευοπούλου, δημιουργείται ένα soundtrack μπροστά στα μάτια μας, με την ίδια τη χορογράφο και τον Γιώργο Κοτσιφάκη να δίνουν σε μια σειρά από κινηματογραφικές σκηνές και κινούμενες εικόνες το δικό τους πρωτότυπο ηχητικό αποτύπωμα. Μετά τη διάκριση από τη διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα χορού "Aerowaves" ως μία από τους 20 πιο υποσχόμενους νέους δημιουργούς της χρονιάς, η Ιωάννα Παρασκευοπούλου επιστρέφει από τις μεγάλες σκηνές της Ευρώπης –μεταξύ άλλων το λονδρέζικο Barbican– για λίγες μόνο βραδιές στη Στέγη, εκεί από όπου όλα ξεκίνησαν.

Στην παράσταση γίνεται χρήση στροβοσκοπικού φωτισμού (strobe lights).

ODD – Παράλληλο Πρόγραμμα

Στο πλαίσιο του ODD, θα πραγματοποιηθεί Masterclass με τον Damien Jalet για την ευρύτερη καλλιτεχνική κοινότητα (χορογράφους, χορευτές, περφόρμερ, δραματουργούς, ερευνητές κίνησης κ.λπ.). Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί στο Onassis Channel στο YouTube, προβολή της ταινίας μικρού μήκους "CABIN 9" (12΄, 2022) του χορογράφου και χορευτή Γιάννη Νικολαίδη, σε sound-design του Μανώλη Μανουσάκη και παραγωγή της Shampoo films. Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής θα αναρτηθούν στο onassis.org.

ODD – Προσβάσιμη Παράσταση

Το Σάββατο 2 Μαρτίου, η παράσταση "Mos" παρουσιάζεται με υπέρτιτλους για κωφά και βαρήκοα άτομα και ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική βλάβη. Πριν την παράσταση, στις 17:15, θα πραγματοποιηθεί Αισθητηριακά Προσβάσιμη Ξενάγηση για κωφά και βαρήκοα άτομα και για άτομα με οπτική βλάβη. Κρατήσεις θέσεων ΑμεΑ: 213 017 8036.

ODD – The party

Tο Σάββατο 24 Φεβρουαρίου από τις 22:30 και μετά, το ODD κάνει πάρτι στο φουαγέ του ισογείου με τη Miet Warlop και τους συντελεστές του "One Song” στην επιλογή της μουσικής. Με ελεύθερη είσοδο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.