Ελληνορωσικός "Πλατόνωφ" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τον κορυφαίο Αντόλφ Σαπίρο

Ο διάδοχος της Μαρία Κνέμπελ (διαδόχου του Στανισλάφσκι) ανεβάζει ένα πρώιμο έργο του Τσέχοφ που συμπυκνώνει όλο το θεατρικό του σύμπαν, με ένα δυνατό ελληνικό καστ: Γιώργος Χριστοδούλου, Παναγιώτα Βλαντή, Όμηρος Πουλάκης, Θανάσης Ζερίτης κ.ά.

Πλατόνοφ Αντόλφ Σαπίρο Σταύρος Χαμπάκης©

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει το έργο του Άντον Τσέχοφ "Πλατόνωφ" σε σκηνοθεσία του κορυφαίου Ρώσου σκηνοθέτη Άντολφ Σαπίρο στην Κεντρική Σκηνή από την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου. Στο πρώιμο αυτό έργο που βρέθηκε λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα χωρίς τίτλο, οπότε καταχωρήθηκε με το όνομα του κεντρικού χαρακτήρα, υπάρχουν ήδη τα κυρίαρχα θεματικά μοτίβα που θα απασχολήσουν τον Τσέχωφ  στην ωριμότητά του.

Πλατόνοφ Αντόλφ Σαπίρο
Σταύρος Χαμπάκης©

Η άφιξη του Πλατόνωφ (Γιώργος Χριστοδούλου) αναστατώνει την θερινή ραστώνη των καλεσμένων της χήρας Άννα Πετρόβνα (Παναγιώτα Βλαντή), ξυπνώντας απαγορευμένα πάθη, αλλά και το υπαρξιακό ρίγος για το μάταιο και το φευγαλέο της ζωής. Ένα έργο μυστηριώδες, όπου το υψηλό και το ποταπό, το κωμικό και το τραγικό, διαρκώς συνυπάρχουν, αλλά και συμπλέκονται άρρηκτα. Δάσκαλος του θεάτρου με παγκόσμια φήμη, ο Άντολφ Σαπίρο ήταν μαθητής και διάδοχος της Μαρία Κνέμπελ, η οποία με τη σειρά της, ήταν μαθήτρια και διάδοχος του Κονσταντίν Στανισλάφσκι

Η παγκόσμια φήμη του Σαπίρο οφείλεται κυρίως στη μελέτη, την ερμηνεία και τη σκηνοθεσία του πάνω στα έργα του Άντον Τσέχωφ. Ας δούμε τι έχει να πει ο ίδιος για τον "Πλατόνωφ" αλλά και τον Άντον Τσέχοφ: "Έχω ανεβάσει κείμενα του Τσέχοφ σε πολλές γλώσσες και σε πολλές χώρες. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που θα καταπιαστώ με το χρονολογικά παλαιότερο δείγμα του ταλέντου του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα.

Ελπίζω ότι από αυτό το πρώτο έργο του Τσέχοφ, το οποίο εμπεριέχει όλα τα θέματα τα οποία ο συγγραφέας αναπτύσσει στα επόμενα έργα του, θα προκύψει μια παράσταση - αφιέρωμα στον Τσέχοφ, μια δουλειά πάνω στη θεματολογία του. Μένει και να σκεφτούμε γιατί ο τίτλος του έργου "Πλατόνωφ” εμπεριέχει το όνομα του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου της αρχαιότητας. Υπάρχουν πολλά ακόμα αινίγματα σε αυτό το έργο και με την παράσταση μας θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε αυτά".

Το καστ συμπληρώνουν οι Όμηρος Πουλάκης, Έρρικα Μπίγιου, Ειρήνη Καζάκου, Γιώργος Ηλιόπουλος, Κώστας Φλωκατούλας, Θανάσης Ζερίτης, Θανάσης Βλαβιανός, Δημήτρης Καραμπέτσης, Ιώβη Φραγκάτου και ο Σπύρος Ιωάννου. Η μετάφραση του έργου έγινε από την Ευγενία Κριτσέφσκαγια, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Μαρία Τρεγκούμποβα.

Προπώληση με ένα κλικ εδώ

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.