17 θεατρικές παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις το 2024

Αυτά είναι τα highlights θεάτρου και χορού που θα δούμε μέχρι το καλοκαίρι της νέας χρονιάς που μόλις ξεκίνησε.

Must see θεάτρου και χορού 2024

Αυτά είναι τα must-see ραντεβού θεάτρου και χορού που έχουμε να περιμένουμε μέχρι το καλοκαίρι του 2024. Μεγάλοι Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες με βαριά υπογραφή, σπουδαία έργα αλλά και νέες δημιουργίες, δημοφιλείς παραστάσεις που επιστρέφουν, μπαλέτο με νέα ματιά και μια παράσταση της Επιδαύρου (Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024) διαμορφώνουν αυτή την πρώτη λίστα με τα highlights του 2024 προς καθοδήγηση κάθε θεατρόφιλου και μη για τους επόμενους μήνες.

Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα
Ρούλα Ρέβη©
Χρήστος Στέργιογλου και Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη στο "Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα"

Ο Χρήστος Στέργιογλου στα μονοπάτια του Λόρκα

Διαβάστε Επίσης

Ο Χρήστος Στέργιογλου, ο ηθοποιός που ερμήνευσε πέρσι τη Διονυσία στο Φεστιβάλ Αθηνών ("Το ρόδο είναι ρόδο") επιστρέφει με ακόμη έναν γυναικείο ρόλο στο Υπόγειο του Τέχνης. Εκεί, θα τον δούμε από 27/1 στο "Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα" του Λόρκα στον ομώνυμο ρόλο, σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα. Το έργο του Ισπανού συγγραφέα, ο οποίος, αν και προνομιούχος, πάντοτε τοποθετούνταν κατά της ταξικής ανισότητας, παρουσιάζει την ιστορία πέντε έγκλειστων κοριτσιών που αναζητούν την ελευθερία από το επιβεβλημένο από τη μητέρα τους πένθος. Το καστ συμπληρώνεται από τους Ευγενία Αποστόλου, Άννα Καλαϊτζίδου, Ελένη Σπετσιώτη, Κατερίνα Φωτιάδη, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Δημήτρη Μαργαρίτη

Περιμένοντας τον Γκοντό
©Johanna Weber
"Περιμένοντας τον Γκοντό" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο

Θεόδωρος Τερζόπουλος επί δύο

Διαβάστε Επίσης

Ένα βαρύ όνομα του ελληνικού θεάτρου, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, θα αναλάβει τη σκηνοθεσία δύο πασίγνωστων έργων, σε συνεργασία με δύο από τις σημαντικότερες σκηνές της χώρας. Σε αυτήν τη στιγμή-ορόσημο για τη φετινή θεατρική χρονιά θα δούμε αρχικά στη Στέγη από 15/5 το γνωστότερο έργο θεάτρου του παραλόγου, το "Περιμένοντας τον Γκοντό" του Μπέκετ (μια συμπαραγωγή με το ιταλικό Emillia Romagna Teatro), ενώ το καλοκαίρι μάς περιμένει στην Επίδαυρο η "Ορέστεια", η αισχύλεια τριλογία ("Αγαμέμνων", "Χοηφόροι", "Ευμενίδες") που παρουσιάζει διαδοχικά τη δολοφονία του Αγαμέμνονα από την Κλυταιμνήστρα, τη θανάτωσή της από τον Ορέστη και τη δίκη του τελευταίου, από το Εθνικό Θέατρο. 

Θωμάς Μοσχόπουλος
Θωμάς Μοσχόπουλος

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος κάνει προξενιό στο Ρεξ

Μπορεί φέτος να μη δούμε παράσταση του Θωμά Μοσχόπουλου στο Θέατρο Πόρτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν περιμένουμε νέα δουλειά από τον καταξιωμένο σκηνοθέτη. Στη Σκηνή "Μαρίκα Κοτοπούλη" του Ρεξ αναμένουμε την "Προξενήτρα" του βραβευμένου με Πούλιτζερ Αμερικανού Θόρντον Ουάιλντερ, η οποία επισφραγίζει τη συνεργασία του σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο. Στην απολαυστική κωμωδία του 1954 για τη μοναξιά και τη συντροφικότητα ξετυλίγεται ένα γαϊτανάκι ερωτικών καταστάσεων με κεντρική ηρωίδα την καπάτσα και δυναμική Ντόλι, που έχει αναλάβει να βρει την ιδανική σύζυγο για τον Οράτιο Βαντεργκέλντερ, έναν πλούσιο έμπορο, αλλά δύστροπο άνθρωπο που έχει χηρέψει από χρόνια. Στον ωραίο θίασο πρωταγωνιστούν: Μελίνα Βαμπούλα, Θανάσης Δήμου, Σίμος Κακάλας, Άλκης Μπακογιάννης, Ιωάννης Μυστακίδης, Ράνια Οικονομίδου, Πάνος Παπαδόπουλος, Θανάσης Ραφτόπουλος, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Γιάννης Σαμψαλάκης, Φώτης Στρατηγός, Βιβή Φωτοπούλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη. (από 10/2)  

Οι δύο χέστηδες
Ελευθερία Νικολαΐδου©
"Οι δύο χέστηδες"

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου συνεχίζει κωμικά

Διαβάστε Επίσης

Ενώ ο "Ιμπρεσάριος από τη Σμύρνη" παίζεται ήδη στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, ο Βασίλης Παπαβασιλείου συνεχίζει τη σεζόν επιμένοντας στην κωμωδία και συγκεκριμένα στους "Δύο χέστηδες" των Γιουτζίν Λαμπίς και Μαρκ Μισέλ (Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν - Φρυνίχου, από 1/2). Το μονόπρακτο βοντβίλ του 1860 σατιρίζει τόσο τις ανθρώπινες αδυναμίες όσο και τα ήθη της εποχής μέσα από ξεκαρδιστικές καταστάσεις. Εμείς θα το δούμε με τις ερμηνείες των Θέμη Πάνου, Κλέλιας Ανδριολάτου, Γιώργου Γλάστρα, Σμαράγδας Κακκίνου και Άγγελου Μπούρα

Έκτορας Λυγίζος
© A. Simopoulos
Έκτορας Λυγίζος

Άπαιχτος Μπέρνχαρντ στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής

Σε νέα μονοπάτια πορεύεται ο Έκτορας Λυγίζος, ο οποίος συμπράττει με τους Αμαλία Μουτούση, Άρη Μπαλή και Γιάννη Νιάρρο στον άπαιχτο "Αποτυχημένο" του Τόμας Μπέρνχαρντ, που ανεβαίνει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μουσικοθεατρική εκδοχή για τέσσερις φωνές και ένα πιάνο. Καλλιτεχνική φιλοδοξία, φήμη, ιδιοφυΐα και ματαίωση είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν το συγγραφέα στο βιτριολικό του έργο, που αποδίδεται ως ένα ιδιότυπο προφορικό μιούζικαλ το οποίο κινείται ανάμεσα στην πρόζα και το μουσικό θέατρο. (11-27/4) 

Respublica Λούκας Ταρκόβσκι
©Andrej Vasilenko
"Respublica" από τον Λούκας Ταρκόβσκι

Λούκας Ταρκόβσκι εις διπλούν

Διαβάστε Επίσης

Ο Πολωνός σκηνοθέτης Λούκας Ταρκόβσκι μας μάγεψε πέρυσι με το ψυχεδελικό πολυμεσικό "Rohtko", που έθεσε μια σειρά πυρηνικών ερωτημάτων για την εμπορευματοποίηση της τέχνης. Τον περιμένουμε ξανά στην Αθήνα, για την επανάληψη της ίδιας παράστασης (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 8-10/3), αλλά και για το διαδραστικό υβριδικό θέαμα-εγκατάσταση "Respublica" (14-16/6): Στη Μαλακάσα θα στηθεί μια εξάωρη εμπειρία-βίωμα όπου η techno μουσική, το θέατρο, η περφόρμανς-εγκατάσταση, ο χορός, το σινεμά, οι εικαστικές τέχνες και τα DJ sets θα συμπράξουν στη σύνθεση μιας πρότασης ουτοπικής συνύπαρξης. 

Λένα Κιτσοπούλου
Λένα Κιτσοπούλου

Η Λένα Κιτσοπούλου στον "τόπο του εγκλήματος"

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Λένα Κιτσοπούλου, η δημιουργός η οποία "άναψε τα αίματα" το περσινό καλοκαίρι μάς σημάδευε με ένα πιστόλι από τη σκηνή όπου επανέρχεται και φέτος. Μόνο που τώρα, αντί για το διφορούμενο αγγλικό "Cry" (κλάμα ή κραυγή), θα δούμε το… ελληνικότατο "Και λέγε λέγε" στο Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου, από 10/5). Οι συνήθεις ύποπτοι (Πάνος Παπαδόπουλος, Ιωάννα Μαυρέα, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Θοδωρής Σκυφτούλης) παίζουν σε ένα "έργο εποχής μόνο μόνο μόνο μόνο (sic) για τον έρωτα". 

Διαβάστε Επίσης

Κάρμεν
"Κάρμεν" από τον Γιόαν Ίνγκερ στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Τι ετοιμάζει το Μπαλέτο της Λυρικής;

Δύο διακεκριμένοι Ευρωπαίοι χορογράφοι καθοδηγούν το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε δύο νέες παραγωγές στην Αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος". Ο Σουηδός Γιόαν Ίνγκερ, με μακρά πορεία στο Nederlands Dans Theater, παρουσίασε το 2015 με το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας τη δική του ματιά πάνω στην "Κάρμεν" του Ζορζ Μπιζέ, την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και στην Αθήνα (7-25/2, φωτό). Ο σημαντικός Σλοβένος χορογράφος Έντουαρντ Κλουγκ ξαναδιαβάζει την κλασική "Κοπέλια", την ιστορία μιας μηχανικής κούκλας που συνεπαίρνει τον Φραντς, ενώ εκείνος ετοιμάζεται να παντρευτεί την αγαπημένη του Σουανίλντα (11-18/5). 

Στάθης Λιβαθινός
Στάθης Λιβαθινός

Ο Στάθης Λιβαθινός (ξανα)ανεβάζει Στόπαρντ

Στο πρώτο έργο που σκηνοθέτησε επιστρέφει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός, παρουσιάζοντας στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" το έργο του Τομ Στόπαρντ "Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί" (από 16/2). O Βρετανός συγγραφέας εμπνεύστηκε από τους δύο δευτερεύοντες χαρακτήρες του "Άμλετ", που δεν αναπτύσσονται πλήρως στο πρωτότυπο έργο, και δημιούργησε μια ιλαροτραγωδία η οποία αγγίζει –και προχωράει πέρα από– το θέατρο του παραλόγου. Στην κατά Στόπαρντ εκδοχή, αυτό το μπεκετικό δίδυμο αγωνίζεται αενάως να κατανοήσει τους σύνθετους ελιγμούς που λαμβάνουν χώρα και τα θαλασσώνει κατά τη διάρκεια της σαιξπηρικής ιστορίας, που εκτυλίσσεται παράλληλα και ακατανόητα. 

Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ
Διονύσης Κούτσης ©
"Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ"

Ο "Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ" στο θέατρο

Διαβάστε Επίσης

Ο Πέτρος Ζούλιας μεταφέρει στη σκηνή του θεάτρου Ιλίσια-Βολανάκης το διάσημο ψυχολογικό θρίλερ της κορυφαίας στο είδος του αστυνομικού μυθιστορήματος Πατρίσια Χάισμιθ. Ο Μιχάλης Συριόπουλος ερμηνεύει το ρόλο του δολοπλόκου Τομ Ρίπλεϊ, ενός μυστηριώδη και γοητευτικού ήρωα που αποζητά την οικονομική και κοινωνική καταξίωση, φτάνοντας ακόμη και στο έγκλημα. Το ιδιαίτερο ταλέντο του είναι να υποδύεται ένα άλλο πρόσωπο και να κλέβει την ταυτότητά του, παίζοντας αριστοτεχνικά το παιχνίδι θύτη και θύματος. Κάπως έτσι παίρνει τη θέση του πλούσιου και διάσημου Ντίκι Γκρίνλιφ, τον οποίο ερμηνεύει ο Μιχαήλ Ταμπακάκης. Παίζουν επίσης οι Ιωάννης Αθανασόπουλος και Ήβη Νικολαΐδου. (από 26/1) 

Πλατόνοφ Αντόλφ Σαπίρο
Σταύρος Χαμπάκης©
"Πλατόνωφ" από τον Αντόλφ Σαπίρο

Ελληνορωσικός "Πλατόνωφ"

Διαβάστε Επίσης

Σε μια σεζόν κατά την οποία ο Άντον Τσέχοφ είχε την τιμητική του, θα έχουμε τη χαρά να δούμε το πρωτόλειο του πολυαγαπημένου Ρώσου από έναν σπουδαίο συμπατριώτη του και κορυφαίο μελετητή του έργου του. Ο Ρωσο-Λετονός Αντόλφ Σαπίρο θα σκηνοθετήσει τον "Πλατόνωφ" (από 21/2), συνεχίζοντας τον προγραμματισμό του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, χάρη στον οποίο σημαντικά ονόματα του διεθνούς θεατρικού στερεώματος (Πέτερ Στάιν, Μπομπ Ουίλσον) συνεργάστηκαν με Έλληνες ηθοποιούς. Γιώργος Χριστοδούλου, Παναγιώτα Βλαντή, Όμηρος Πουλάκης, Έρρικα Μπίγιου, Ειρήνη Καζάκου, Γιώργος Ηλιόπουλος, Κώστας Φλωκατούλας, Θανάσης Ζερίτης, Θανάσης Βλαβιανός, Δημήτρης Καραμπέτσης, Ιώβη Φραγκάτου και ο Σπύρος Ιωάννου. θα ερμηνεύσουν το έργο που προεικόνισε την ώριμη περίοδο του συγγραφέα. 

Ευριπίδης Λασκαρίδης
Cristos Sarris©
Ευριπίδης Λασκαρίδης

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης ανακαλύπτει το "Lapis Lazuli"

O Ευριπίδης Λασκαρίδης επιστρέφει στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση για να παρουσιάσει τη νέα διεθνή συμπαραγωγή με τίτλο "Lapis Lazuli". Ένα υβριδικό θέαμα, σε νοητή συνέχεια με τα "Relic", "Τιτάνες" και "Elenit", που δανείζεται τον τίτλο του από τον χαρακτηριστικό μπλε ημιπολύτιμο λίθο και προσεγγίζει τη σχέση μας με το φόβο και τον τρόμο μέσα από έναν μυστηριώδη κουίρ κόσμο. Πηγές έμπνευσής του είναι ταινίες του πρώιμου κινηματογράφου, οι μονοχρωμίες του Yves Klein και η πολύχρωμη ιαπωνική κουλτούρα. (4-21/4) 

ΠΕΡΛΙΜΠΛΙΝ ΚΑΙ ΜΠΕΛΙΣΑ
Μαρίζα Καψαμπέλη©
"Περλιμπλίν και Μπελίσα"

Ένα "ερωτικό αλληλούια" διά χειρός Λόρκα

Διαβάστε Επίσης

Έτσι χαρακτήρισε ο συγγραφέας από την Ανδαλουσία το έργο του "Περλιμπλίν και Μπελίσα", το οποίο θα ανέβει από 5/3 στο θέατρο Πορεία. Ο Δημήτρης Τάρλοου σκηνοθετεί την ερωτική ιστορία του μεσόκοπου Χρήστου Σαπουντζή και της νεαρής Μαριάννας Πουρέγκα, στην οποία καθένας αναζητά κάτι από τον άλλον: εκείνος κάποια να τον γηροκομήσει μελλοντικά κι εκείνη τα πλούτη που θα την κάνουν ποθητή σε άλλους άντρες. Ένας από αυτούς, μάλιστα, της δείχνει όντως ένα μυστικό ενδιαφέρον, μέχρις ότου αποκαλυφθεί η ταυτότητά του που θα αλλάξει τα πάντα…

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Κατερίνα Πατσιάνη: "Το Πολυτεχνείο είναι ακόμη ζωντανή, βιωμένη μνήμη"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του "Tank / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα RMS MATAROA που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης, μιλήσαμε με την ηθοποιό Κατερίνα Πατσιάνη για τη μοναδική παράσταση της φετινής σεζόν που μιλά για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!