Η Νένα Μεντή αποκαλύπτει το "Μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας"

Η καταξιωμένη ηθοποιός μιλάει στο "α" για το διαχρονικό αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου που σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» με την ίδια στον ομώνυμο ρόλο, πλάι σε έναν εξαιρετικό θίασο, που φέρνει στο επίκεντρο την αέναη πάλη ανάμεσα στο ηθικό χρέος και το χρήμα.

Μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας Γιώργος Καβαλιεράκης©

Στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" παίζεται η παράσταση που σηματοδοτεί τη νέα συνεργασία του σκηνοθέτη Πέτρου Ζούλια και της σπουδαίας ηθοποιού Νένας Μεντή. Ο λόγος για το "Μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας" του Γρηγορίου Ξενόπουλου, σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Το αριστούργημα της νεοελληνικής δραματουργίας, αν και γράφτηκε το 1897, είναι σύμφωνα με τη Νένα Μεντή "σαν να γράφτηκε σήμερα. Η αλήθεια του έργου και αυτό που το κάνει σπουδαίο είναι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα των ηθικών αξιών του ανθρώπου, ο οποίος, παρά τις δυσκολίες, επιλέγει να μην τα ξεπουλήσει όλα για τα λεφτά". Ένα μήνυμα που η ίδια πιστεύει ότι έχουμε ανάγκη να το ακούσουμε σήμερα μέσα από το σημαντικό και ιδιαίτερα συγκινητικό έργο. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που την παρακίνησε να συμμετέχει, το ίδιο το έργο, κι όχι η ίδια η ηρωίδα, αν και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ρόλους του ελληνικού δραματολογίου που έχουν ερμηνεύσει σπουδαίες ηθοποιοί του θεάτρου μας, όπως η Ευαγγελία Παρασκευοπούλου, η Μαρίκα Κοτοπούλη, η Κυβέλη και η Άννα Συνοδινού. 

Μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας
Γιώργος Καβαλιεράκης©

Το "Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας", που ο ίδιος ο συγγραφέας έχει χαρακτηρίσει ως το τελειότερο αλλά και το σπουδαιότερο έργο της ζωής του, αποτελεί τη θεατρική διασκευή του ομώνυμου διηγήματός του, στοιχεία του οποίου αξιοποίησε ο Πέτρος Ζούλιας στην παράσταση, δημιουργώντας μια σύνδεση ανάμεσα στον λογοτεχνικό και τον θεατρικό Ξενόπουλο

Η ιστορία επικεντρώνεται στην οικογένεια των Βαλέρηδων, "ανθρώπων του οικοσήμου και της μεγαλοαστικής τάξης της Ζακύνθου της εποχής", όπως σημειώνει η Νένα Μεντή, που έχουν πια ξεπέσει οικονομικά και ζουν μέσα στη φτώχεια. "Η κοντέσσα Βαλέραινα κουβαλάει ένα μυστικό γιατρικό, ένα φάρμακο για τα μάτια, που το έχει κληρονομιά από τις γιαγιάδες της. Είναι ορκισμένη να το δίνει για να βοηθάει χωρίς να πληρώνεται". Εδώ έγκειται και ο συμβολισμός του έργου, που συμπυκνώνεται στη φράση "ανοίξτε τα μάτια και δείτε ότι ο άνθρωπος πρέπει να αγαπάει τον άνθρωπο". Η Βαλέραινα αδιάλλακτη, με υψηλό ηθικό παράστημα παραμένει ταγμένη στην αποστολή της, πιστή στις αξίες και τον ιδεαλισμό του παρελθόντος. Εμφανίζεται ένας άνθρωπος ο οποίος θέλει να αγοράσει το φάρμακο δίνοντας πολλά χρήματα, εκείνη όμως δεν το δέχεται παρά τις πιέσεις των παιδιών της να το πουλήσει. Έτσι, συγκρούεται με το νέο, τον ορθολογισμό και τη διάρθρωση του καπιταλισμού, που αντιπροσωπεύει η νεαρή νύφη της Βαλέραινας, την οποία υποδύεται η Βασιλική Τρουφάκου. Ο Νίκος Νίκας ερμηνεύει τον γιο της, Κόντε Βαλέρη, ενώ η Μαρία Κανελλοπούλου κρατά το ρόλο της οικονόμου. Μαζί τους ανεβαίνει στη σκηνή ένας πολυμελής θίασος –Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη– που ενώνει διαφορετικές γενιές ηθοποιών μέσα από την ατόφια και ουσιαστική αγάπη τους για το θέατρο, όπως είπε χαρακτηριστικά η Νένα Μεντή. 

Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας
Γιώργος Καβαλιεράκης©

Τα σκηνικά υπογράφει η Μαρία Φιλίππου, τα κοστούμια ο Νίκος Χαρλαύτης, τη μουσική ο Μίνως Μάτσας και τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Το μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Το αριστούργημα της νεοελληνικής δραματουργίας πραγματεύεται τον οικονομικό ξεπεσμό της οικογένειας των Βαλέρηδων και την πάλη της γριάς Βαλέραινας ανάμεσα στο ηθικό χρέος και το χρήμα. Το έργο διαδραματίζεται στη Ζάκυνθο και αποτελεί τη θεατρική διασκευή ενός μικρού θεατρικού διηγήματος, με τον ομώνυμο τίτλο. Στην άλλοτε αρχοντική οικογένεια των Βαλέρηδων, μόνο η γριά Βαλέραινα γνωρίζει τη συνταγή που γιατρεύει μια αρρώστια των ματιών. Έχει ορκιστεί, ότι θα την κρατήσει μυστική και θα παρέχει το φάρμακο αφιλοκερδώς, σε όποιον το έχει ανάγκη. Μόνο από Βαλέραινα σε Βαλέραινα μπορεί να κληρονομηθεί το γιατρικό, η παράδοση του οποίου κρατάει πάνω από διακόσια πενήντα χρόνια και για να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να δοθεί πριν πεθάνει η Βαλέραινα. Η φτώχεια όμως έρχεται να κλονίσει την οικογένεια και να δοκιμάσει τη στάση των ηρώων απέναντι στο χρήμα και τις ηθικές αξίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
26/04/2024

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.