Έξτρα εορταστικές παραστάσεις για τον "Κοιμώμενο Χαλεπά, ο σαλός άγιος"

Δύο επιπλέον παραστάσεις για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς προσθέτει η μονολογική παράσταση που εμπνέεται από τη ζωή του σπουδαίου Έλληνα γλύπτη.

Κοιμώμενος Χαλεπάς 2023 Rabella Gre©

Ο θεατρικός μονόλογος του Άγγελου Ανδρεόπουλου, "Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο σαλός άγιος" για τη ζωή του Γιαννούλη Χαλεπά, συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά κάθε Τετάρτη στο θέατρο Αλκμήνη, ενώ προσθέτει και δύο εορταστικές παραστάσεις τη Δευτέρα 1 και τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο σαλός άγιος
©Ραμπέλλα Γρε

Το έργο αναφέρεται στη ζωή του σημαντικότατου καλλιτέχνη και η δράση τοποθετείται στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας, όπου νοσηλεύτηκε για 14 χρόνια.  Σε μια αναδρομή στο παρελθόν, ο Χαλεπάς ταξιδεύει στα παιδικά του χρόνια στην Τήνο και στην Αθήνα του 18ου αιώνα, όπου σπούδασε και αργότερα μεγαλούργησε, χαρίζοντάς μας έργα, όπως η περίφημη Κοιμωμένη, ο Σάτυρος, η Μήδεια, αλλά και στο Μόναχο, όπου κατάφερε να εδραιωθεί σημαντικά, κερδίζοντας βραβεία και διακρίσεις. Μέσα από τα μονοπάτια του μυαλού του οδηγείται στη λύτρωση και την ανάταση ψυχής, που μόνο ένας σπουδαίος άνθρωπος και καλλιτέχνης μπορεί να νιώσει και να βιώσει στο έπακρο.

Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο σαλός άγιος
©Ραμπέλλα Γρε

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος, ενώ την ερμηνεία, μέσα σε ένα αφαιρετικό σκηνικό, αναλαμβάνει ο Γιώργης Κοντοπόδης, που μας καλεί να βυθιστούμε στην ψυχοσύνθεση του σημαντικού γλύπτη και μας μεταφέρει όλες τις αναζητήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματα αυτού του ανθρώπου. Η παράσταση αποτελεί έναν φόρο τιμής στον σημαντικότατο Έλληνα γλύπτη και άνθρωπο, που τόσο ταλαιπωρήθηκε εξαιτίας των "πιστεύω" του, αλλά κατάφερε να μείνει μέχρι το τέλος της ζωής του σταθερός σε αυτά.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο σαλός άγιος

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 80 '

Το έργο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματεύεται τη ζωή του Έλληνα καλλιτέχνη, ξεκινώντας ενώ είναι εσώκλειστος στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας. Μέσα από τα διαρκή ταξίδια του μυαλού του, βλέπουμε όλη του τη ζωή: την Τήνο, την αυταρχική μητέρα και τον τυπικό πατέρα, τα αδέρφια, τον μεγάλο έρωτα της ζωής του. Περισσότερο, όμως, γινόμαστε μάρτυρες της έμπνευσης, της μανίας της δημιουργίας -η οποία οδηγεί στα σημαντικά έργα του-, των ονείρων, των εφιαλτών του, ώσπου καταλήγουμε στο τελικό ερώτημα. Τι αξίζει άραγε περισσότερο, να είσαι τρελός (σαλός) και ευφυής ή φυσιολογικός και απλά… άνθρωπος;

Αλκμήνη

Αλκμήνης 12

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Η κασέτα" θα παίζει για λίγο ακόμη στο Σταθμός

Το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη, το οποίο ανέβασε ο γνώστης του συγγραφικού της σύμπαντος Μάνος Καρατζογιάννης, μετρά τις τελευταίες εμφανίσεις του στο σανίδι.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/05/2024

Το "4 + ένα" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι μια σπουδή πάνω στα στοιχεία της φύσης (μας)

Το νέο έργο της Κυριακής Νασιούλα είναι μία συνάρτηση χορού και επιστήμης που θα επιτρέψει στα στοιχεία της φύσης να καταλάβουν την αίθουσα της Κεντρικής Σκηνής.

Λευτέρης Γιοβανίδης: "Με τους Τούρκους συναδέλφους μας θέλαμε να μιλήσουμε για τη δύναμη που έχει η τέχνη να ενώνει"

Διαβάστε τι μας είπε ο σκηνοθέτης του σημαντικού εγχειρήματος που φέρνει επί σκηνής Έλληνες και Τούρκους ηθοποιούς στη σπουδαία σαιξπηρική τραγωδία, "Ρωμαίος και Ιουλιέτα", που έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής (16-19/5) μετά από τις επιτυχημένες παραστάσεις της στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

Νεκταρία Γιαννουδάκη: "Η επικαιρότητα αποδεικνύει ότι η πατριαρχία ακόμα καλά κρατεί"

Στο νέο ανέβασμα του κλασικού έργου του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα "Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα" που υπογράφει σκηνοθετικά ο Αλέξανδρος Κοέν, η γνωστή ηθοποιός Νεκταρία Γιαννουδάκη που είδαμε πολύ πρόσφατα και στο "Da" με τον Γρηγόρη Βαλτινό, όπως και στις τηλεοπτικές "Ψυχοκόρες", υποδύεται το ρόλο της οικονόμου στο πλευρό της "Μπερνάρντα" Αιμιλίας Υψηλάντη.

Το "Farewell / Εν τόπω χλοερώ" είναι αφιερωμένο σε όσους δεν θα έρθουν αλλά έστειλαν καρτούλα αλλαγής

Η Βάσια Ατταριάν και η ομάδα Ντουθ επανέρχονται μετά το talk of the town "Nostalgia generation" και μοιράζονται μαζί μας αποκλειστικά ένα σημείωμα με εξαιρετικές αφιερώσεις.

Νέες φωτογραφίες από τη "Γραμμή του ορίζοντος" του Εθνικού

Ρίχνουμε μια ματιά στο σκηνικό σύμπαν της νέας και τελευταίας παράστασης που ετοιμάζει η Πειραματική για φέτος, η οποία παρουσιάζει στη σκηνή το εμβληματικό βιβλίο του Χρήστου Βακαλόπουλου.

"Η Θάλασσα κι ο Γέρος": Ένα νέο έργο με τον Τάσιο Νούσια, σε καλοκαιρινή περιοδεία

Ανακαλύψτε τους σταθμούς της νέας παράστασης που σκηνοθετεί η Μαρλέν Καμίνκσι και που βασίζεται στο αριστούργημα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ "Ο γέρος και η θάλασσα".