"Νέκυια": Ο Γιάννης Αγγελάκας και το όνειρο μιας υποβλητικής Οδύσσειας

Η διασημότερη ραψωδία του εμβληματικού έπους μετασχηματίζεται σε υβριδική παράσταση μεταξύ θεάτρου και συναυλίας και κάνει πρεμιέρα στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση την Πέμπτη 21/12 –για συνολικά 6 βραδιές, με τη σκηνοθετική σφραγίδα του Χρήστου Παπαδόπουλου.

Neky_front Νέκυια © Τάσος Βρεττός

Αιώνες μετά τη δημιουργία της "Ιλιάδας" και της "Οδύσσειας", φιλόλογοι και ιστορικοί μπορεί ακόμα να ερίζουν για το αν υπήρξε ο Όμηρος (ή όχι), πάντως κανείς δεν αμφιβάλλει για το πόσο εμβληματικά παραμένουν αυτά τα δύο έπη: η θέση τους δείχνει ακλόνητη στο παγκόσμιο βασίλειο του πνεύματος, ενώ εξακολουθούν να εμπνέουν διάφορες σύγχρονες προσεγγίσεις στο αληθώς παμπάλαιο υλικό τους. Τώρα, λοιπόν, η διασημότερη και μάλλον πιο συζητημένη ραψωδία της "Οδύσσειας" –η "λ", η επονομαζόμενη και "Νέκυια"– μετασχηματίζεται σε υβριδική παράσταση μεταξύ θεάτρου και συναυλίας, δοσμένη "με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι", όπως εύστοχα παρουσιάζεται στο συνοδευτικό δελτίο Τύπου. 

Η σύλληψη και η καλλιτεχνική επιμέλεια ανήκουν στον Γιάννη Αγγελάκα, ο οποίος αναλαμβάνει και τη μουσική (με τον Coti K. να συνεισφέρει ορισμένα πρόσθετα μέρη), τις ενορχηστρώσεις (με την αρωγή του Ηλία Μπαγλάνη), αλλά και την αφήγηση, παρέα με τη γνωστή ηθοποιό Όλια Λαζαρίδου. Όπως αποκαλύπτει, άλλωστε, ήταν με δική της παρότρυνση που ξεκίνησε να διαβάζει τα ομηρικά έπη πριν 15 χρόνια, διαπιστώνοντας ότι πρόκειται για κείμενα "υπεράνθρωπα", τα οποία ποτέ δεν αναδείχθηκαν σωστά στο πλαίσιο των εγχώριων σχολείων. Έχει δίκιο, το ξέρουμε όλοι όσοι τα αγαπάμε: σε έναν καλύτερο εκπαιδευτικό κόσμο το υλικό τους θα αναδεικνυόταν περισσότερο, με τις ανυπέρβλητες αναλύσεις του Wolfgang Schadewaldt να γίνονται κι αυτές, ίσως, κτήμα των Ελλήνων μαθητών και φοιτητών.

Neky_01
© Τάσος Βρεττός
Γιάννης Αγγελάκας & Όλια Λαζαρίδου

Κάπως έτσι, έχοντας ως μότο το όνειρο μιας νέας, υποβλητικής αφήγησης της "Οδύσσειας", ο Γιάννης Αγγελάκας έρχεται για πρώτη φορά στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, όπου και θα παρουσιαστεί αυτή η εκδοχή στη "Νέκυια", σε σκηνοθεσία του πανευρωπαϊκώς ανερχόμενου χορογράφου Χρήστου Παπαδόπουλου: η πρεμιέρα θα γίνει την Πέμπτη 21/12, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες πέντε παραστάσεις (Παρασκευή 22, Σάββατο 23, Πέμπτη 28, Παρασκευή 29 & Σάββατο 30/12), με μέριμνα και για υπέρτιτλους στα αγγλικά για τους μη Έλληνες θεατές. Τη μετάφραση της ραψωδίας υπογράφει ο Γιώργος Ψυχουντάκης, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα έχει τον χαρακτήρα μιας αρκετά ελεύθερης διασκευής, αφού θα περιέχει και πρωτότυπους, εμβόλιμους στίχους, δημιουργημένους ειδικά για την περίσταση από τον Αγγελάκα και τη Θεοδώρα Καπράλου.

"Ο Γιάννης Αγγελάκας προτείνει μια κατάβαση", σημειώνει χαρακτηριστικά ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ενώ η Όλια Λαζαρίδου μιλάει για μια "βόλτα στον Άδη", που όμως εμπεριέχει, ταυτόχρονα, την ελκυστική προοπτική της εκ νέου ανόδου στο φως. Η όλη κατεύθυνση, λοιπόν, στοχεύει στην επανανοηματοδότηση του γνώριμου ομηρικού σκηνικού, που μεταφέρεται στον δικό μας χρόνο ως ένας τόπος συνάντησης: αφενός της μουσικής και της θεατρικής εμπειρίας, που μαζί φιλοδοξούν να δημιουργήσουν κάτι σαν τελετή, αφετέρου για το κοινό, το οποίο καλείται να ξαναβρεθεί, νοερά, με όσα αγαπημένα πρόσωπα χάθηκαν στο διάβα του χρόνου, αλλά και με τα ίδια τα ενδότερα σκοτάδια του. Ώστε, όπως ακριβώς και ο Οδυσσέας, να μπορέσουμε έπειτα να επιστρέψουμε ανανεωμένοι στην καθημερινότητα, συνεχίζοντας το δικό μας ταξίδι προς την (όποια) Ιθάκη.  

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Νέκυια

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Μια υβριδική εμπειρία θέασης και ακρόασης της πιο υποβλητικής ραψωδίας της ομηρικής Οδύσσειας, της ραψωδίας λ, όπου περιγράφεται η κάθοδος του Οδυσσέα στον Άδη. Οι θεατές καλούνται να γίνουν κοινωνοί σε μια ηχοτροπική κατάσταση σαν τελετή προς το πιο απόκοσμο, μυστικιστικό και σχεδόν αποκρυφιστικό ομηρικό τοπίο, με όχημα τη μουσική σύνθεση, τις εικόνες και τις φωνές.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις περισσότερες από 100 θεατρικές παραστάσεις πριν το Πάσχα

Μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη οι περισσότερες παραγωγές της φετινής σεζόν ετοιμάζονται να ρίξουν την αυλαία της χειμερινής σεζόν 2023-24. Εμείς τις χωρίσαμε σε κατηγορίες σε ένα πολυσυλλεκτικό οδηγό θεατρικών εξορμήσεων λίγο πριν το Πάσχα.

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.