Σοφία Μαραθάκη: "Στον κόσμο του "Love and money" του Ντένις Κέλι πρωταγωνιστούν θύματα και θύτες της κατανάλωσης"

Η σκηνοθέτις και ηθοποιός γράφει για το τρομακτικά επίκαιρο έργο του καταξιωμένου Βρετανού συγγραφέα που αποτυπώνει τον ανελέητο ρυθμό της σύγχρονης ζωής, το οποίο μόλις ξεκίνησε να παίζεται στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Love and money

Με αφορμή το τρομακτικά επίκαιρο "Love and money” του Ντένις Κέλι που ανεβάζει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν με την ομάδα Ατονάλ, η σκηνοθέτις και ηθοποιός Σοφία Μαραθάκη γράφει για το έργο που αποτυπώνει με καυστικό και ποιητικό ύφος τον ανελέητο ρυθμό της ζωής στον σύγχρονο δυτικό κόσμο αλλά και την ανάγκη μας να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, για τους λόγους που επέλεξε να το σκηνοθετήσει και γιατί πιστεύει ότι ο κορυφαίος Βρετανός συγγραφέας είναι τόσο αγαπητός στο ελληνικό κοινό. Η ίδια μοιράζεται τη σκηνή με τους Κατερίνα Μαούτσου, Άρη Μπαλή, Νάνσυ Μπούκλη και Γιώργο Σύρμα.

Ανάμεσα στα πρόσωπα του έργου συναντάμε έναν πρώην καθηγητή αγγλικής φιλολογίας που έγινε πωλητής για τα χρήματα, μια εθισμένη στην υπερκατανάλωση, μια επιτυχημένη μάνατζερ που έχει αντικαταστήσει την πίστη της στον Θεό με το χρήμα, δύο γονείς, που ο θρήνος για την κόρη τους και η συνειδητοποίηση τους για την εμπορευματοποίηση του θανάτου τους οδηγεί στον βανδαλισμό και ένα στέλεχος σε πολυεθνική που στην αρχή μιας ερωτικής ιστορίας ανακαλύπτει ένα φρικτό μυστικό.

Με τα λόγια της Σοφίας Μαραθάκη

Το "Love and money” είναι ένα έργο που ακροβατεί ανάμεσα στον ρεαλισμό και τον φορμαλισμό, ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία, στην καταγγελία και το χιούμορ. Έχει κάτι πολύ ωμό και συνάμα ονειρικό. Αν και η γλώσσα είναι πολλές φορές σκληρή, η δομή του έργου είναι θραυσματική και ποιητική. Για όλες τις παραπάνω αρετές επέλεξα το κείμενο. Αυτό όμως που με έκανε να ασχοληθώ είναι τα πρόσωπα που είναι αρχέτυπα θύματα και θύτες της κατανάλωσης.

Σοφία Μαραθάκη
Πάτροκλος Σκαφίδας©
Σοφία Μαραθάκη

Το έργο  είναι γραμμένο λίγο πριν το 2008, δηλαδή μόλις δύο χρόνια πριν την κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας που παρέσυρε μαζί της διαδοχικά το City του Λονδίνου και σιγά σιγά όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Μετά το 2010 η κρίση έσκασε πλέον στα κεφάλια όλων μας.

"Έχουν χιούμορ τα πρόσωπα του Κέλι, έχουν αυτοσαρκασμό αλλά αδυνατούν να δουν την μεγάλη εικόνα. Βλέπουν μόνο το άτομο. Η ζωή τους είναι δουλειά, καταιγιστικοί ρυθμοί, αλκοόλ, χάπια και πολλές σακούλες με ψώνια!".

Το έργο του Ντένις Κέλι εμφανίζεται ως προάγγελος θανάτου. Το θέματα που θίγει το έργο είναι ο εθισμός στα ψώνια, η πίστωση, το δάνειο, το χρέος και το κυνήγι του χρήματος με θεμιτά και αθέμιτα μέσα. Τα πρόσωπα του έργου ζουν σε έναν κόσμο όπου οι ανθρώπινες σχέσεις είναι σαθρές, οι άνθρωποι είναι νούμερα, δεν υπάρχουν ηθικά ερείσματα ούτε κάποια πνευματικότητα, ο νους είναι θολωμένος, τα αισθήματα αγορασμένα, τα πρότυπα και τα όνειρα τηλεοπτικά. Ένας κόσμος που καταρρέει και οδηγεί νομοτελειακά στην οικονομική κρίση που έπεται.

Love and money

"Αυτό που σε ατομικό επίπεδο ήταν σοκαριστικό με την κρίση σε κοινωνίες όπως η ελληνική, ήταν η αποκάλυψη ότι μπορούμε να μείνουμε άστεγοι, νηστικοί, αβοήθητοι ανά πάσα στιγμή".

Η υπεραφθονία και η φτωχοποίηση στις δυτικές χώρες δεν είναι δύο έννοιες αντίθετες. Ίσως η υπεραφθονία πριν την κρίση να συνοδευόταν κι από μια ψευδαίσθηση του ότι όλα πάνε καλά αλλά στην πραγματικότητα και πριν το 2008 οι άνθρωποι που ζούσαν σε μεγάλη φτώχεια στη Δύση ήταν ήδη άπειροι. Αυτό που σε ατομικό επίπεδο ήταν σοκαριστικό με την κρίση σε κοινωνίες όπως η ελληνική, ήταν η αποκάλυψη ότι μπορούμε να μείνουμε άστεγοι, νηστικοί, αβοήθητοι ανά πάσα στιγμή. Η μεσαία τάξη διαλύθηκε. Τόσο η υπεραφθονία όσο και η εξαθλίωση οδηγούν σε έναν αδυσώπητο ατομισμό.

Έχω την εντύπωση ότι ο Κέλι είναι τόσο αγαπητός στην Ελλάδα επειδή εμβαθύνει στον σύγχρονο ανθρωπότυπο που ισοπεδώνεται από τις κοινωνικές συνθήκες και την ιστορική συγκυρία αλλά κάπου βαθιά μέσα του, στα τρίσβαθα της καρδιάς του διατηρεί την αθωότητα του παιδιού

Love and money

"Έχω την εντύπωση ότι ο Κέλι είναι τόσο αγαπητός στην Ελλάδα επειδή εμβαθύνει στον σύγχρονο ανθρωπότυπο που ισοπεδώνεται από τις κοινωνικές συνθήκες και την ιστορική συγκυρία αλλά κάπου βαθιά μέσα του διατηρεί την αθωότητα του παιδιού".

Η κεντρική ηρωίδα του έργου είναι πιασμένη στα δίχτυα  του εθισμού στα ψώνια (ψυχαναγκαστική διαταραχή αγορών ή ωνιομανία. Αν και το έργο γράφτηκε πριν την πανδημία του Covid-19 και τον εθισμό στις ατέρμονες διαδικτυακές αγορές, αισθάνομαι ότι αποτυπώνει μια "συλλογική πάθηση”. Πλέον το να μην ψωνίζεις νευρωτικά, αδιάφορα ή ενοχικά είναι πάρα πολύ δύσκολο… Οι εναλλακτικοί τρόποι πληρωμής, οι πόντοι, τα bonus, η εκπνοή της προσφοράς αύριο, η κάρτα, τα μετρητά, το δάνειο, το paypal, το overdraft, οι δόσεις. Λέξεις που σημαίνουν μόνο άγχος, stress, αίσθηση επείγοντος. Ο συγγραφέας δημιουργεί πρόσωπα αγαπητά που εκκινούν από την καθημερινότητα αλλά τόσο η συμπεριφορά, οι μύχιες σκέψεις τους αλλά και η μοίρα τους, τα μεταμορφώνουν σε αρχέτυπα. Είναι ήρωες, ή καλύτερα αντι-ήρωες της καθημερινότητας που αν είχαν καλύτερη σχέση με τον εαυτό τους, θα λυτρώνονταν.

Love and money

Αυτό που είναι συγκινητικό στα πρόσωπα του Κέλι είναι ότι δυσκολεύονται να συνδέσουν το αποτέλεσμα με την αιτία, ότι ενεργούν με κεκτημένη ταχύτητα, ότι αντιμετωπίζουν τις πράξεις τους σαν κάτι απλό χωρίς συνέπειες. Μια ωραία μέρα ξυπνούν και κοιτάζονται στον καθρέφτη και πριν δουν καν το είδωλό τους, βλέπουν χρέη, προβλήματα, αδιέξοδα, αποτυχίες, ψυχικές νόσους και μοναδική λύση είναι η παραβατικότητα, το έγκλημα, η βία, η απάτη ή η φυγή.

Love and money

Έχουν χιούμορ τα πρόσωπα του Κέλι, έχουν αυτοσαρκασμό αλλά αδυνατούν να δουν την μεγάλη εικόνα. Βλέπουν μόνο το άτομο. Η ζωή τους είναι δουλειά, καταιγιστικοί ρυθμοί, αλκοόλ, χάπια και πολλές σακούλες με ψώνια! 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Love and money

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 65 '

Ο Ντέιβιντ, ένας πρώην καθηγητής αγγλικής φιλολογίας που έγινε πωλητής για να βγάζει περισσότερα χρήματα. Η Τζες που παθαίνει νευρικό κλονισμό εξαιτίας του εθισμού της στην υπερκατανάλωση. Ένας γάμος που καταρρέει υπό το βάρος των χρεών και μια σχέση που οδηγείται στον αφανισμό με τραγικές συνέπειες. Δυο γονείς, που ο θρήνος για την κόρη τους και η συνειδητοποίηση τους για την εμπορευματοποίηση του θανάτου, τους οδηγεί στον βανδαλισμό. Μια επιτυχημένη μάνατζερ που έχει αντικαταστήσει την πίστη της στον Θεό με την παραδοχή της αξίας του θαυμαστού κόσμου του χρήματος. Τέλος, η Σαντρίν, στέλεχος σε πολυεθνική, που στην αρχή μιας ερωτικής ιστορίας ανακαλύπτει ένα φριχτό μυστικό. Ένα έργο για τις ανθρώπινες σχέσεις που διαλύονται από το χρήμα, τον καταναλωτισμό, τα χρέη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
26/04/2024

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.