3 σημαντικές παραστάσεις χορού για αυτή την εβδομάδα

Ένα από τα διασημότερα μπαλέτα, ένα λυρικό 3x3 κι ένα χορευτικό αφιέρωμα στον Λέοναρντ Κοέν θα απολαύσει το κοινό τις επόμενες μέρες.

Colors © Γιώργος Καλκανίδης

Ένα τρίπτυχο σύγχρονου χορού στην Εναλλακτική

Τo Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει, μετά τα τρίπτυχα "Human Behaviour" και "Human Nature", το "Colors" (φωτό εξωφύλλου), ένα νέο έργο που συνδυάζει τις χορευτικές φόρμες μικρότερης κλίμακας με τους ρυθμούς της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Το δυναμικό παζλ του "Colors", που συνθέτουν οι χορογραφίες "Hole In Space", "W(h)oman" και "Les Nuits d’été", των Ντιέγκο Τορτέλι, Εύας Γεωργιτσοπούλου και Κωνσταντίνου Ρήγου, αντίστοιχα, θα παρουσιαστεί για πέντε παραστάσεις στην Εναλλακτική Σκηνή (12, 14, 16, 17, 18/11).

H λίμνη των κύκνων Christmas Theater

Το μπαλέτο των μπαλέτων στο Christmas Theater

Η "Λίμνη των Κύκνων", το κοσμαγάπητο έργο ρεπερτορίου του Μαριούς Πετιπά με τη διαχρονική σύνθεση του Τσαϊκόφσκι σηματοδοτεί την έναρξη της χορευτικής σεζόν στο Christmas Theater με τρεις παραστάσεις το ερχόμενο σαββατοκύριακο (11-12/11). Οι σολίστ και το corps de ballet του Classical Ballet of Eastern Europe από τη Βάρνα της Βουλγαρίας ταξιδεύουν στην Αθήνα για να αφηγηθούν σε μια παραμυθένια παραγωγή τη διάσημη ιστορία του πρίγκιπα Ζίγκφριντ και της πριγκίπισσας Οντέτ.

"Dance Me" στις μελωδίες του Λέοναρντ Κοέν

Dance me
© Pierre Thobie

Ο θρυλικός Καναδός τραγουδοποιός, ποιητής και συγγραφέας είναι η έμπνευση του "Dance me", που παρουσιάζει η ομάδα σύγχρονου χορού Ballets Jazz Montréal στο Μέγαρο Μουσικής (11-12/11). Η χορογραφία, διά χειρός τριών σημαντικών προσωπικοτήτων της διεθνούς σκηνής –Αντώνης Φωνιαδάκη, Άναμπελ Λόπεζ Οτσόα και Ίσαν Ρούστεμ– και η δραματουργία του Ερίκ Ζαν συνομιλούν με τη μουσική του Κοέν, με στόχο να προσδώσουν νέα διάσταση στο ανθρώπινο όραμα μέσα από την ευθραυστότητά του.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Colors

  • Χορός

Πρόκειται για ένα τρίπτυχο αποτελούμενο από τα έργα “Hole in space”, W(h)oman” και “Les nuits d’été”. Το πρώτο δημιουργήθηκε επί πανδημίας αποκλειστικά μέσω βιντεοκλήσεων μέσω της συναρμολόγησης των ερμηνειών κάθε χορευτή ξεχωριστά, σε κάτι που έμοιαζε με σύνθεση κομματιών ενός καλλιτεχνικού παζλ (που συντέθηκε την προηγούμενη της πρεμιέρας του!). Το δεύτερο, με αφετηρία την κατάσταση ετοιμότητας που βιώνει η σύγχρονη θηλυκότητα, αντλεί έμπνευση από τα σώματα, την κομψότητα, τη δύναμη και τη θηλυκότητα των χορευτών για να μιμηθεί αφηρημένα την έμφυτη ικανότητα των ζώων να ανιχνεύουν και να αντιδρούν στον κίνδυνο. Το τελευταίο βασίζεται στις “Καλοκαιρινές νύχτες” του Εκτόρ Μπερλιόζ και μιλά για τον έρωτα και τη μοναξιά.

H λίμνη των κύκνων

  • Μπαλέτο

Η διαχρονική ιστορία αγάπης του πρίγκιπα Ζίγκφριντ και της πριγκίπισσας Οντέτ με την αριστουργηματική μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, που ενσαρκώνει όλη τη γκάμα των ανθρώπινων συναισθημάτων, από την ελπίδα μέχρι την απόγνωση, από τον τρόμο μέχρι την τρυφερότητα και από τη μελαγχολία μέχρι την έκσταση, ζωντανεύει σε μια παράσταση με σπουδαίους σολίστ και χορευτές από τα πιο γνωστά μπαλέτα της Ανατολικής Ευρώπης. Η ιστορία αφηγείται τις αισθηματικές περιπέτειες ενός νέου πρίγκιπα και μιας όμορφης πριγκίπισσας που ένας κακόβουλος μάγος μεταμορφώνει σε λευκό κύκνο. Έτσι η πριγκίπισσα Οντέτ περνά τη ζωή της παγιδευμένη στη μορφή κύκνου. Τα μάγια μπορεί να λύσει μόνο ο έρωτας, ο οποίος έρχεται με την όψη του ωραίου πρίγκιπα Ζίγκφριντ που ορκίζεται να σώσει την Οντέτ.

Dance Me

  • Χορός
  • Διάρκεια: 80 '

Η διεθνώς sold out παράσταση-φόρος τιμής στον αγαπημένο ποιητή, καλλιτέχνη και τραγουδοποιό από το Μόντρεαλ, Λέοναρντ Κοέν, που αποτυπώνει τους μεγάλους κύκλους της ύπαρξης σε πέντε διαφορετικές εποχές, όπως αυτές περιγράφονται στη στοχαστική ποίηση και μουσική του αξέχαστου δημιουργού. Ο ίδιος ο Κοέν είχε εγκρίνει τη δημιουργία της παράστασης λίγο πριν φύγει από τη ζωή το 2016, η αρχική σύλληψη της οποίας ανήκει στον Λουί Ρομπιτάγι, χορευτή και πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή των Ballets Jazz Montréal. Τη χορογραφία συνυπογράφουν τρεις κορυφαίοι διεθνείς χορογράφοι με διαφορετικές προσωπικότητες, ο «δικός μας» Αντώνης Φωνιαδάκης, η Annabelle Lopez Ochoa [Άνναμπελ Λόπεζ Οτσόα] και ο Ihsan Rustem [Ισάν Ράστεμ], οι οποίοι αποπειράθηκαν ‒και τελικά πέτυχαν‒ να δημιουργήσουν ένα σύμπαν στέρεο και βαθύ που αντανακλά το έργο του εμβληματικού καναδού καλλιτέχνη.

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.