"Παράφορα: ακροβατώντας στο Λεμονοδάσος του Κοσμά Πολίτη": Η bijoux de kant μιλά για τον πρωτόγονο μύθο της ανθρώπινης ύπαρξης

Η bijoux de kant βουτάει βαθιά μέσα στις έννοιες της κανονικότητας, της ατομικότητας, της αστικής αποξένωσης και του συνανήκειν.

Παράφορα: ακροβατώντας στο Λεμονοδάσος του Κοσμά Πολίτη ©Εβίτα Σκουρλέτη

Η bijoux de kant, μετά το "Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα" (2016) και "Τα δάση στα γόνατα" (2019), συναντιέται για τρίτη φορά με τον Άκη Δήμου ολοκληρώνοντας την "τριλογία του έρωτα" με το έργο "Παράφορα: ακροβατώντας στο Λεμονοδάσος του Κοσμά Πολίτη", σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη, στο H.ug, από 24 Νοεμβρίου έως 30 Δεκεμβρίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 9 μ.μ. και Κυριακή στις 8 μ.μ..

Παράφορα: ακροβατώντας στο Λεμονοδάσος του Κοσμά Πολίτη
©Εβίτα Σκουρλέτη

Γραμμένο και τοποθετημένο στην ανάστατη Ελλάδα του Μεσοπολέμου από έναν εμβληματικό πεζογράφο της γενιάς του ’30, το νεωτερικό για την εποχή του και μοντέρνο μέχρι σήμερα "Λεμονοδάσος" του Κοσμά Πολίτη, δεν είναι παρά ο φευγαλέος χώρος μιας ουτοπίας όπου το ερωτικό πάθος διασταυρώνεται με τις πολλαπλές ματαιώσεις του.

Παράφορα: ακροβατώντας στο Λεμονοδάσος του Κοσμά Πολίτη
©Εβίτα Σκουρλέτη

Η Βίργκω, ο Παύλος και η Λήδα μοιράζουν τις μέρες και τις νύχτες τους στην Αθήνα και στον Πόρο, κρυμμένοι πίσω από λόφους και κύματα, φύλλα και κλαδιά, υπαρξιακές αγωνίες, τυραννικούς ψιθύρους και υπόρρητες υποσχέσεις, προορισμένες εσαεί να μείνουν ανεκπλήρωτες. Μια αισθηματική – και λίγο πένθιμη - ιστορία που αναπτύσσεται σε χρόνο και τόπο ενός συγκεκριμένου παρελθόντος διαφεύγοντας, ωστόσο, συνεχώς και γνέφοντας παρήγορα προς το χαοτικό μας παρόν. 

Παράφορα: ακροβατώντας στο Λεμονοδάσος του Κοσμά Πολίτη
©Εβίτα Σκουρλέτη

Η bijoux de kant βουτάει βαθιά μέσα στις έννοιες της κανονικότητας, της ατομικότητας, της αστικής αποξένωσης και του συνανήκειν. Μέσα από αυτό το δάσος όπου ηχούν σειρήνες πολέμου, η bijoux de kant μιλά για τον πρωτόγονο μύθο της ανθρώπινης ύπαρξης, την ενατένιση του σύμπαντος και τα αρχετυπικά σύμβολα που κρύβονται υπό τη λογικοφάνεια του αστικού πολιτισμού. Κι όλα αυτά με την σύμπραξη των Αδελαΐδας Κατσιδέ, Νίκου Κουκά, Ηλέκτρας Μπαρούτα.

Παράφορα: ακροβατώντας στο Λεμονοδάσος του Κοσμά Πολίτη
©Εβίτα Σκουρλέτη

Σημείωμα σκηνοθέτη

Λεμονοδάσος, η ιστορία μιας ζωής. Το "Λεμονοδάσος" είναι ο μέγας δρυμός της παιδικής μας ηλικίας. Είναι το δάσος όπου ανακαλύπτει κανείς την κρυφή σημασία των ονομάτων, τον τόπων και των πράξεων. Είναι το ξέφωτο όπου οδηγούν οι μύθοι. Είναι το μονοπάτι που ακολουθεί κανείς για να λύσει τα μυστήρια των δικών του συμβόλων. Να αποκωδικοποιήσει τα αρχέτυπα. Η Βίργκω, ο Παύλος και η Λήδα εκφράζουν την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου να κατανοήσει όσα συμβαίνουν γύρω του. Να κατανοήσει την πηγή της επιθυμίας του και την ακατάληπτη ορμή του για ζωή.

Παράφορα: ακροβατώντας στο Λεμονοδάσος του Κοσμά ΠολίτηΠαράφορα: ακροβατώντας στο Λεμονοδάσος του Κοσμά Πολίτη
©Εβίτα Σκουρλέτη

Παράφορα: ακροβατώντας στο Λεμονοδάσος του Κοσμά Πολίτη
©Εβίτα Σκουρλέτη

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

H.ug (Human underground) art space

Μελιταίων 14

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/05/2024

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber

Ένας εχθρός του λαού

Παράσταση συλλογικής αφηγηματικής φόρμας που αναδεικνύει το σημαντικού πολιτικού προβληματισμού ιψενικό έργο, αφήνοντας όμως σε δεύτερη μοίρα ζητήματα θεατρικότητας | Powered by Uber

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.

"Uncanny valley": Οι Rimini Protokoll συμμετέχουν με περφόρμανς στο Athens Digital Arts Festival

Η γερμανική θεατρική ομάδα που δημιούργησε το επιδραστικό θεατρικό κίνημα Reality Trend έρχεται στο Ρεξ, με μια περφόρμανς με πρωταγωνιστή ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ.